Σε υπερκινητικότητα το ΝΑΤΟ αυτή την εβδομάδα ▪ Σήμερα  Σουηδία -Τουρκία/Κρίσιμες Νατοϊκές σύνοδοι για Ουκρανία και η μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση όλων των εποχών

14-6-2023

Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος, Διεθνολόγος – Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Στην  Άγκυρα πραγματοποιείται σήμερα ο προτελευταίος (πιθανότατα) γύρος  ανώτατων αξιωματούχων αναφορικά με το αίτημα της Σουηδίας για ένταξη  στο ΝΑΤΟ. Στα πλαίσια του λεγόμενου “μηχανισμού’ της Μαδρίτης συναντώνται σήμερα στη Τουρκική πρωτεύουσα ανώτατοι εκπρόσωποι από την Τουρκία, τη Σουηδία, το ΝΑΤΟ ,αλλά και τη Φινλανδία, η οποία ήδη έχει γίνει το 31ο κράτος-μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας.Από πλευράς ΝΑΤΟ και της Αμερικανικής κυβέρνησης ασκούνται συνεχείς και δυνατές πιέσεις στην Άγκυρα, να άρει το συντομότερο δυνατό τις αντιρρήσεις της για την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του υπογράφοντα επικεφαλής της Τουρκικής αντιπροσωπείας είναι προσωπικός διπλωματικός σύμβουλος του Ερντογάν ,πρέσβης Ακίφ Κίλιτς, της Σουηδίας ο υφυπουργός εξωτερικών Γιαν Κνούτσον , της Φινλανδίας ο μόνιμος υφυπουργός εξωτερικών Γιουκα Σαλοβαάρα , ενώ το ΝΑΤΟ εκπροσωπεί ο επικεφαλής του ιδιαίτερου γραφείου του ΓΓ της Συμμαχίας Γενς Στόλντεμπεργκ, Νορβηγός διπλωμάτης Στίαν Γένσεν.Από τη Βαρσοβία χθες ο υπεξ της Σουηδίας Τόμπιας Μπίλστρομ  μετά τη συνάντησή του με τον Πολωνό ομόλογό του Ράου τόνισε ότι η Στοκχόλμη έχει ικανοποίησει τα Τουρκικά αιτήματα αναφορικά με την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και  των εξτρεμιστικών ενεργειών.

Ιδιαίτερα κρίσιμο είναι το επόμενο τριήμερο για την Ουκρανία και το ΝΑΤΟ. Στην Ευρώπη(Γερμανία και Βέλγιο) βρίσκονται από χθες το απόγεμα

ο υπουργός άμυνας των ΗΠΑ  στρατηγός εα Λόιντ Όστιν  ως  και ο επικεφαλής του Μικτού /Διακλαδικού Επιτελείου των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Mάρκ Μάιλι. Στο Βισμπάντεν της Γερμανίας, σήμερα  συναντώνται με  ανώτατους επιτελείς αξιωματικούς από  κράτη που υποστηρίζουν την Ομάδα Συνδρομής  Ασφαλείας της Ουκρανίας(εκπαιδευτές  Ουκρανών κα)

Στη συνέχεια  μεταβαίνουν στις Βρυξέλλες όπου θα  φιλοξενηθεί η σύνοδος  της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας.(Ράμσταιν)  Αυτή θα είναι η 13η συνεδρίαση του UDCG από τότε που ο Όστιν  σχημάτισε τη διεθνή ομάδα τον Απρίλιο του 2022 για την συγκέντρωση και αποστολή όπλων στο Κίεβο.Οι δυο άνδρες θα συμμετάσχουν με υπουργούς άμυνας  ως και ανώτατους στρατιωτικούς αξιωματούχους από  50 χώρες για να συζητήσουν τη συνεχιζόμενη κρίση στην Ουκρανία(εν μέσω Ουκρανικής αντεπίθεσης)  ως  και τον συνεχή στενό συντονισμό της  διεθνούς  κοινότητας  στο να παράσχει στον Ουκρανικό λαό τα απαραίτητα μέσα για την υπεράσπιση του κυρίαρχου εδάφους του.Στις Βρυξέλλες μεθαύριο  ο υπουργός Όστιν θα συμμετάσχει  στην  σύνοδο των υπουργών άμυνας της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Η μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση του ΝΑΤΟ (στην ιστορία της Συμμαχίας)

Το ΝΑΤΟ άρχισε χθες  τη μεγαλύτερη άσκηση ανάπτυξης πολεμικής αεροπορίας(όλων των εποχών)  στην Ευρώπη  σε μια επίδειξη ενότητας απέναντι σε πιθανές απειλές όπως η Ρωσία. Η υπό την ηγεσία της Γερμανίας «Air Defender 23»  περιλαμβάνει περίπου 250 στρατιωτικά αεροσκάφη από 25 χώρες του ΝΑΤΟ και εταίρους(συμμετέχουν  κανονικά  η Ελλάδα και η Τουρκία) συμπεριλαμβανομένων αεροπορικών δυνάμεων  της Ιαπωνίας και της Σουηδίας.Η άσκηση θα διαρκέσει ως τις 23 Ιουνίου. Ως  και 10.000 αξιωματικοί (μάχιμοι και άλλων ειδικοτήτων)  συμμετέχουν στις ασκήσεις που αποσκοπούν στην ενίσχυση της διαλειτουργικότητας και της ετοιμότητας για προστασία από drones καθώς  και από πυραύλους κρουζ σε περίπτωση επίθεσης εντός του εδάφους του ΝΑΤΟ. «Το σημαντικό μήνυμα που στέλνουμε είναι ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας», δήλωσε ο αντιπτέραρχος  Ίνγκο Γκέρχαρτς της Γερμανικής Luftwaffe στη δημόσια τηλεόραση.

Η άσκηση  “Air Defender” σχεδιάστηκε το 2018 εν μέρει ως απάντηση στη Ρωσική  παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από την Ουκρανία . Η άσκηση δεν προβλέπει  να γίνουν  πτήσεις,(για παράδειγμα) προς την κατεύθυνση του Καλίνινγκραντ, του Ρωσικού θύλακα που συνορεύει με τα κράτη μέλη της συμμαχίας (Πολωνία και  Λιθουανία).«Είμαστε μια αμυντική συμμαχία και έτσι σχεδιάζεται αυτή η άσκηση», δήλωσε ο Γερμανός πτέραρχος. Οι πρώτες πτήσεις πραγματοποιήθηκαν χθες  το πρωί στις αεροπορικές βάσεις Wunstorf, Jagel και Lechfeld,.- Η άσκηση περιλαμβάνει εκπαίδευση σε επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο, κυρίως στη Γερμανία, αλλά και στην Τσεχία, την Εσθονία και τη Λετονία, με συνολικά περίπου 2.000 πτήσεις αεροσκαφών (διαφόρων τύπων). Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα επισκεφθεί την Παρασκευή πιλότους διαφόρων κρατών  στο αεροδρόμιο Jagel στη βόρεια Γερμανία.

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο

*Το άρθρο εκφράζει προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη

φωτ.ambassadorsatlarge