DEFEA 2023 ▪ Διακρατικές επαφές υψηλού επιπέδου και σημαντικές συμφωνίες συνεργασιών με ελληνικές επιχειρήσεις

Απόκτηση της Intracom Defense – IDE από την ισραηλινή IAI – Israel Aerospace Industries

10-5-2023

Mε διακρατικές επαφές υψηλού επιπέδου συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα η Διεθνής Έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας DEFEA 2023 καθώς και με συμφωνίες βιομηχανικών συνεργασιών που υπογράφτηκαν ήδη από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της διεθνούς έκθεσης που λαμβάνει χώρα από 9-11 Μαϊου 2023 στο εκθεσιακό κέντρο του αεροδρομίου στα Σπάτα.

φωτ. Στο κέντρο, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, στα αριστερά του, ο κ.Τάσος Ροζολής, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού – ΣΕΚΠΥ και στα δεξιά του ΥΕΘΑ, ο κ. Ελευθέριος Αγγελόπουλος, Πρέσβης ε.τ.

φωτ. Στο κέντρο, ο κ. Τάσος Ροζολής, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού – ΣΕΚΠΥ, στα δεξιά πίσω του ο κ. Ελευθέριος Αγγελόπουλος, Πρέσβης ε.τ. και αριστερά τω βλέποντι, στο βάθος, ο ΥΕΘΑ κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος σε συνομιλίες κατά την περιήγηση του στην DEFEA

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος για δεύτερη ημέρα περιόδευσε τα περίπτερα της εκθέσεως, είχε συνάντηση διαρκείας 45 λεπτών με τον υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Μιχάλη Γιωργαλλά, κατά την οποία συζήτησαν την κοινή άμυνα των δύο κρατών.

φωτ.από αριστερά τω βλέποντι, ο Πρέσβης ε.τ. κ. Ελευθέριος Αγγελόπουλος και ο κ. Τάσος Ροζολής, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού – ΣΕΚΠΥ

Εξάλλου, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, παρουσία του κυρίου Παναγιωτόπουλου, υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης με τον Σλοβάκο ομόλογό του M.Majer. Επίσης, ο κύριος Χαρδαλιάς είχε συναντήσεις με τις επίσημες στρατιωτικές αντιπροσωπείες της Αρμενίας, της Γκάνας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Επιπλέον, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, είχε επίσημη συνάντηση στην DEFEA, με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, στρατηγό Zephirin Mamadou.

Την DEFEA 2023 επισκέφτηκε η ομάδα Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον υπεύθυνο του τομέα Γιώργο Τσίπρα. Στην ομάδα μετείχαν ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο πρώην υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Ρήγας.

Κατά τη σημερινή ημέρα της DEFEA 2023 ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνης Γεωργιάδης παρακάθισε σε ανοιχτή συζήτηση για την ελληνική αμυντική βιομηχανία την οποία οργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευστών Αμυντικού Υλικού(ΣΕΚΠΥ). Ο Υπουργός  περιόδευσε επίσης τα περίπτερα των Εκθετών.

Πραγματοποιήθηκε ακόμα ομιλία του κυρίου Francois Arbault,γενικού διευθυντού για την αμυντική βιομηχανία και το διάστημα, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Παρουσίασε τις δράσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας, για την ενίσχυση προγραμμάτων έρευνας και ανάπτυξης.

Παράλληλα, η διεύθυνση Αμυντικών Επενδύσεων και Τεχνολογικής Έρευνας του ΝΑΤΟ οργάνωσε ομιλία με αντικείμενο το ελληνικό σύστημα καινοτομίας και το Ταμείο Καινοτομίας της ατλαντικής συμμαχίας.

Στον τομέα των συνεργασιών μεταξύ των εταιριών η πιο σημαντική ήταν η απόκτηση της ηγέτιδας ελληνικής εταιρείας ηλεκτρονικών Intracom Defense (IDE) από την ισραηλινή IAI (Israel Aerospace Industries). Την τελική συμφωνία υπέγραψε ο πρόεδρος της εταιρείας Σωκράτης Κόκκαλης, στο εκθεσιακό περίπτερο της εταιρείας στη DEFEA, όπως ανακοινώθηκε.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της DEFEA 2023, υπογράφτηκε η ενεργοποίηση της σύμβασης μεταξύ της ελληνικής εταιρείας EODH (Engineering-Office-Deisenroth Hellas) και της γερμανικής KMW (Krauss-Maffei Wegmann), η οποία αφορά στην κατασκευή των θωρακίσεων των αρμάτων Leopard του νορβηγικού στρατού.

φωτ.DEFEA

Κατά τη δεύτερη ημέρα της διεθνούς έκθεσης, υπογράφτηκε μια ολοκληρωμένη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της γερμανικής εταιρείας AUTOFLUG GmbH και του ομίλου ελληνικών και γερμανικών εταιρειών ALTHOM GmbH και ALTHOM Engineering E.P.E. Η εν λόγω μακροχρόνια συνεργασία αφορά στον τομέα του σχεδιασμού και ανάπτυξης καθισμάτων ασφαλείας καθώς και στη δημιουργία τεχνικής τεκμηρίωσης.

Σημειώνεται, πως αυτή η συμφωνία συνεργασίας σηματοδοτεί το επόμενο βήμα σε μια συνεργασία μεταξύ των αντισυμβαλλόμενων εταίρων που υπάρχει ήδη από το 2019.