Ινστιτούτο Αλέξανδρος Παπαναστασίου ▪ Ολοκληρώθηκε το 1ο Ετήσιο Συνέδριο Γεωπολιτικής, Γεωστρατηγικής και Γεωοικονομίας στην Ελλάδα

9-4-2023

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη το  1ο Ετήσιο Συνέδριο Γεωπολιτικής, Γεωστρατηγικής και Γεωοικονομίας στην Ελλάδα που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Αλέξανδρος Παπαναστασίου (ΙΝ.Α.Π.) από την Παρασκευή 7 έως σήμερα Κυριακή 9 Απριλίου 2023 στο πλαίσιο του “Money Show” στο ξενοδοχείο “Athens Marriott” στην Αθήνα.

Το συνέδριο είχε ως κεντρικό θέμα την μετάβαση από την μεταψυχροπολεμική διεθνή τάξη στο υπό διαμόρφωση νέο παγκόσμιο equilibrium, την θέση της Ελλάδος σε αυτό και οι σχέσεις με την Τουρκία. Πραγματοποιήθηκε από το ΙΝ.Α.Π. κατόπιν προτάσεως του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου κ. Στέλιου Φενέκου, Ναυάρχου ε.α. και Προέδρου της “Κοινωνίας Αξιών” προκειμένου να εξεταστούν τα κρίσιμα ζητήματα της Διεθνούς Πολιτικής, ο παγκόσμιος ανταγωνισμός ισχύος και η θέση της Ελλάδος σε αυτόν, οι σχέσεις της Ελλάδος  με την Τουρκία καθώς και οι σχέσεις της κάθε μίας χώρας με όλους τους δρώντες στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, της διευρυμένης Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου.

φωτ.από το συνέδριο, στο κέντρο, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Αλέξανδρος Παπαναστασίου κ. Στέλιος Φενέκος και στα δεξιά του, ο Επιστημονικός Διευθυντής του ΙΝ.Α.Π. κ.Νίκος Μεγαπάνος

Όλα τα ανωτέρω διερευνήθηκαν μέσα από έναν εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ έγκριτων επιστημόνων από την Ακαδημαϊκή κοινότητα, εκπροσώπων Διεθνών Οργανισμών και έγκυρων επιστημονικών ιδρυμάτων, αναλυτών think tanks διεθνούς κύρους, έμπειρων διπλωματών και ανώτατων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και εκπροσώπων πολιτικών φορέων. Σημειώνεται ότι σκοπός των διοργανωτών είναι το συνέδριο να καταστεί διεθνής θεσμός που θα λαμβάνει χώρα σε ετήσια βάση.

Οι συνεδριάσεις πραγματοποιήθηκαν με συμμετοχή των προσκεκλημένων ομιλητών σε στρογγυλό τραπέζι συντονισμένου διαλόγου  από έγκριτο Δημοσιογράφο. Το  θέμα κάθε επί μέρους Συνεδρίασης εξετάστηκε και αναλύθηκε διεξοδικά και μετά το πέρας εκάστης συνεδρίασης έγινε καταγραφή χρήσιμων συμπερασμάτων.

Λίγα λόγια για το Ινστιτούτο Αλέξανδρος Παπαναστασίου (ΙΝ.Α.Π.)

Επιπροσθέτως, όπως ανακοινώθηκε, στο περιθώριο του συνεδρίου και άλλων εκδηλώσεων του “Money Show”, το απόγευμα της Παρασκευής 7 Απριλίου έγινε και η παρουσίαση της συνεργασίας εν όψει των Εθνικών  εκλογών της 21ης Μαϊου της “Κοινωνίας Αξιών” με την “Φιλελεύθερη Συμμαχία”. Τον κ. Στέλιο Φενέκο, πρόεδρο της «Κοινωνίας Αξιών» και την κα Δέσποινα Λιμνιωτάκη, πρόεδρο της «Φιλελεύθερης Συμμαχίας» προλόγισε ο μουσικοσυνθέτης  Μάριος Στρόφαλης  ο οποίος συντόνισε  και τη συζήτηση που ακολούθησε με το κοινό. Από πλευράς  παρισταμένων τέθηκαν πολλές ερωτήσεις που αφορούσαν τις πολιτικές θέσεις  και των δυο πολιτικών σχηματισμών δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους δύο επικεφαλής  να μιλήσουν για το πρόγραμμά τους στα σημαντικά ζητήματα της οικονομίας, της υγείας, της παιδείας, του δημογραφικού,  της άμυνας,  και της εξωτερικής πολιτικής. Όπως αναφέρθηκε σε ανακοίνωση τύπου, είναι τιμή για το συνδυασμό η συμμετοχή στα ψηφοδέλτια και στελεχών της «Ομογένειας», με δεδομένη τη θέση της «Κοινωνίας Αξιών» για  τον Οικουμενικό Ελληνισμό και την σημαντικότητά του.

φωτ. από την παρουσίαση της «Κοινωνίας Αξιών»