Επιμορφωτικό Σεμινάριο για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας από το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων

3-2-2023

Το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (Ι.ΔΙ.Σ.) του Παντείου Πανεπιστημίου πάντα πιστό στον επιμορφωτικό του χαρακτήρα, εστιάζει για μια ακόμη φορά σε ένα εξαιρετικά επίκαιρο θέμα για την Ελλάδα διοργανώνοντας επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα:  «Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας:  Σύγχρονες Εξελίξεις και η Σημασία τους για την Ελλάδα».

Με Διδάσκοντες: Πέτρος Λιάκουρας, Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Πανεπιστημίου Πειραιά

Σοφία Γαλάνη, Επίκουρη Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου Παντείου Πανεπιστημίου

Ημερομηνίες και ώρες διεξαγωγής:

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023 (16:00-20:00)

Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023 (16:00-20:00)

Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023 (16:00-20:00)

Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023 (16:00-20:00)

Οι συμμετέχοντες μπορούν να παρακολουθήσουν το επιμορφωτικό σεμινάριο:

▪ Δια ζώσης (συνιστάται)

▪Διαδικτυακά

Οι συμμετέχοντες που δεν διαμένουν στην Αθήνα ή επιθυμούν την εξ αποστάσεως παρακολούθηση μπορούν να το παρακολουθήσουν μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή που θα πρέπει να διαθέτει ηχεία και ακουστικά. Για την ενεργή συμμετοχή τους (υποβολή ερωτήσεων κ.λπ.) θα πρέπει να διαθέτουν μικρόφωνο.

Το Σεμινάριο αποσκοπεί να παρέχει μια πλήρη παρουσίαση των κυριότερων ζητημάτων, τα οποία προκύπτουν από την ερμηνεία και εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS 1982), των σύγχρονων εξελίξεων που αφορούν τις θάλασσες, καθώς και της σημασίας τους για την Ελλάδα. Σκοπός του σεμιναρίου είναι η συστηματική παρουσίαση των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των Κρατών που απορρέουν από την UNCLOS 1982, η διεξοδική ανάλυση της διαδικασίας οριοθέτησης σύμφωνα με την UNCLOS 1982 και τη νομολογία των διεθνών δικαστηρίων, η μελέτη των σύγχρονων ζητημάτων θαλάσσιας ασφάλειας, καθώς και μια συνολική αποτίμηση της UNCLOS 1982 σαράντα χρόνια μετά την υιοθέτησή της. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, θα διασαφηνιστούν σημαντικά και επίκαιρα ζητήματα αναφορικά με το δίκαιο της θάλασσας και τις θέσεις της Ελλάδας, με σκοπό οι σπουδαστές να αναπτύξουν κριτική σκέψη ως προς τα εν λόγω ζητήματα που τίθενται καθημερινά στο δημόσιο διάλογο.

Το σχέδιο προγράμματος περιλαμβάνει:

• Ζώνες Εθνικής Κυριαρχίας και Δικαιοδοσίας (εσωτερικά ύδατα, χωρικά ύδατα, διεθνή στενά, συνορεύουσα ζώνη, ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα, ανοιχτή θάλασσα, διεθνής βυθός) και Δικαιώματα Διεθνούς Ναυσιπλοΐας

• Οριοθετήσεις Θαλασσίων Ζωνών (τι είναι και πώς γίνεται η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, νομολογία, πρόσφατες εξελίξεις στη Μεσόγειο)

• Ζώνες Έρευνας και Διάσωσης (τι είναι οι ζώνες έρευνες και διάσωσης (SAR), Σύμβαση του Αμβούργου για τη θαλάσσια Έρευνα και Διάσωση, ζώνες SAR στην Αν. Μεσόγειο)

• Θαλάσσια Ασφάλεια, Νηοψία και Συνεχής Καταδίωξη (ζητήματα θαλάσσιας ασφάλειας, π.χ. πειρατεία, εμπόριο ναρκωτικών, παράνομη μετανάστευση, τι προβλέπουν η UNCLOS 1982, άλλοι διεθνείς οργανισμοί και οι πρακτικές των Κρατών, π.χ. Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός για τη θαλάσσια ασφάλεια, SUA Convention, SOLAS, PSI, ship rider agreements)

Το Σεμινάριο απευθύνεται σε δημοσιογράφους, πολιτικούς, μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων, μεταπτυχιακούς φοιτητές κ.λπ.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει την Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023 ενώ για διευκρινήσεις ή/και ερωτήσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στον ιστοσελίδα του Ι.ΔΙ.Σ.  idis.gr