Πρεσβεία Ρουμανίας ▪Μια υπέροχη εκδήλωση στο κέντρο της Αθήνας για την Εθνική Γιορτή της φίλης χώρας

7-12-2022

Η Εθνική γιορτή της Ρουμανίας γιορτάστηκε το βράδυ της Δευτέρας 5 Δεκεμβρίου 2022 με μια υπέροχη, λαμπερή εκδήλωση στο κέντρο της Αθήνας.

Όλα ήταν τέλεια οργανωμένα δια χειρός του Διπλωματικού Σώματος της Πρεσβείας της Ρουμανίας. Στον αριστοκρατικό χώρο του πολυτελούς King George στην πλατεία Συντάγματος, μες στην καρδιά του κλεινού μας άστεως, δίπλα στην οδό Βουκουρεστίου, για να μην μας διαφεύγει πόσο κοντά είναι οι δυο λαοί μεταξύ τους, συγκεντρώθηκε η αφρόκρεμα της Διπλωματίας.

Πρέσβεις από όλες τις ξένες χώρες, Πρόξενοι, Σύμβουλοι, Μορφωτικοί Ακόλουθοι, Στρατιωτικοί Ακόλουθοι, πολιτικοί, επιχειρηματίες, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών. Το σημείο συνάντησης ήταν για όλους το Ballroom του ιστορικού ξενοδοχείου για να γιορτάσουν με την Διπλωματική Αποστολή της Ρουμανίας στην Ελλάδα την Εθνική γιορτή τους. Στην διακόσμηση του χώρου κυριαρχούσε η τριχρωμία της Ρουμανικής σημαίας, βεβαίως το Γαλανόλευκο της ελληνικής αλλά και το βαθύ μπλε με τα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επί της υποδοχής μας, η ευγενέστατη κα Adriana Ciamba, Επιτετραμμένη της Ρουμανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, με τους συνεργάτες της.

Στην εκδήλωση παρέστη, μεταξύ άλλων, ο δραστήριος Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Οικονομικής Διπλωματίας κ.Κώστας Φραγκογιάννης, ο γνωστός  Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής, ειδικός θεμάτων ΝΑΤΟ  κ.Αθανάσιος Δρούγος, η Διπλωματική Σύμβουλος του Υπουργείου Εξωτερικών κυρία Δήμητρα Κοζομπόλη, η κυρία Mariana Valeria Craciun, Πρόξενος της Ρουμανίας στην Πάτρα και πολλοί άλλοι.

Η κυρία Adriana Ciamba, Επιτετραμμένη της Πρεσβείας της Ρουμανίας στην Ελλάδα αφού καλωσόρισε, έναν προς έναν, όλους τους προσκεκλημένους της εκδήλωσης, απευθυνόμενη στους καλεσμένους, μετά το άκουσμα των Εθνικών Ύμνων Ελλάδος και Ρουμανίας, μίλησε για τον συμβολισμό της Εθνικής Γιορτής για τον λαό της Ρουμανίας.  

Εν συνεχεία, επεσήμανε τις άριστες διμερείς σχέσεις Ελλάδος – Ρουμανίας, θυμίζοντας ότι με την φίλη χώρα μας συνδέουν ιστορικοί δεσμοί εδώ και αιώνες, με  αναφορά στην περίοδο των Φαναριωτών και βεβαίως στα δύο μεγάλα ονόματα, του Ζάππα και του Αρσάκη.

Εξάλλου, φέτος συμπληρώθηκαν 142 χρόνια Διπλωματικών Σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και ανάμεσα σε άλλες εκδηλώσεις, είχε λάβει χώρα και έκθεση Διπλωματικών εγγράφων στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο με την συνδρομή και του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Τόνισε τις συνεργασίες που υπάρχουν σε πολιτιστικό και οικονομικό επίπεδο και τις προοπτικές περαιτέρω εξέλιξής τους, και επίσης, αναφέρθηκε στα Ρουμανικά Προξενεία, τα οποία συμβάλλουν με τον καλύτερο τρόπο στην καθημερινή διευκόλυνση Ρουμάνων και Ελλήνων πολιτών για τα θέματα αρμοδιοτήτων τους, μακριά από την πρωτεύουσα Αθήνα.

Έγινε μνεία στις δραστήριες κοινότητες και πολιτιστικές συλλογικότητες Ρουμάνων στην Ελλάδα αλλά και Ελλήνων στην Ρουμανία. Στις εκδηλώσεις ελληνο-ρουμανικής φιλίας που φέρνουν τους δυο λαούς πιο κοντά, μάλιστα σχετικά πρόσφατη ήταν και η έκθεση ρουμανικής παραδοσιακής φορεσιάς και έγινε σαφές πως υπάρχει μεγάλη επιθυμία για περαιτέρω πραγματοποίηση εκδηλώσεων και συνεργασιών, πάντα προς όφελος των δύο λαών.

Με το πέρας της ομιλίας της κυρίας Adriana Ciamba, ακολούθησε δεξίωση με πλουσιότατο μπουφέ από Ρουμανικές σπεσιαλιτέ και παραδοσιακούς οίνους, τα οποία τίμησαν δεόντως όλοι οι προσκεκλημένοι.

Αφού γευτήκαμε και εμείς τους εκλεκτούς ρουμανικούς μεζέδες, δώσαμε τα συγχαρητήριά μας στην κυρία Adriana Ciamba, Επιτετραμμένη της Ρουμανικής Πρεσβείας και την κυρία  Mioara Pitut, Minister Counsellor για την όμορφη εκδήλωση.

Έχοντας κατά νου ότι φέτος συμπληρώθηκαν 160 χρόνια Ρουμανικής Διπλωματίας, 142 χρόνια από τη σύναψη των Διπλωματικών Σχέσεων Ελλάδος και Ρουμανίας αλλά κυρίως ένας αιώνας ενωμένης Ρουμανίας, συνομιλήσαμε για λίγο με την κυρία Adriana Ciamba, αναφορικά με αυτές τις επετείους.

Η έμπειρη και διακεκριμένη Διπλωμάτης μας ανέφερε πως: «Φέτος έχουμε τα 104 χρόνια από τη μεγάλη μας Ένωση. Όλες οι επαρχίες της Ρουμανίας ενώθηκαν μαζί για να δημιουργήσουν το σύγχρονο κράτος και αυτό σηματοδοτεί την αλληλεγγύη του Ρουμανικού λαού.

Επίσης, αυτό το διάστημα, γιορτάζουμε την 22η Δεκεμβρίου την πτώση του κομμουνισμού. Για εμάς, η 22η Δεκεμβρίου είναι γιορτή, είναι μια γιορτή της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας μας.

Είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί υπάρχει ένας πόλεμος σε εξέλιξη δίπλα μας, από την Ρωσία στην Ουκρανία. Ελπίζουμε όλοι ότι η Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη θα επικρατήσει και οι Ουκρανοί να ζήσουν και αυτοί την ελευθερία.

Για τους Ρουμάνους, είναι μια μέρα που νιώθουν μεγάλη υπερηφάνεια που είναι μαζί και επίσης τονίζω ότι φέτος γιορτάζουμε τα 160 έτη του Υπουργείου Εξωτερικών μας.

Επισημαίνεται ότι ανάμεσα στις εκδηλώσεις μας ήταν και αυτές που ανέδειξαν τις εξαιρετικά καλές διμερείς μας σχέσεις με την Ελλάδα. Επιθυμούμε να έχουμε ακόμα περισσότερες εκδηλώσεις την ερχόμενη χρονιά ιδίως στον πολιτιστικό τομέα και υπενθυμίζεται ότι οι δυο πόλεις, η Ελευσίνα και η Timisoara, έχουν και το κοινό χαρακτηριστικό των ευρωπαϊκών πολιτιστικών πρωτευουσών.»

Η ώρα είχε περάσει και αφού ευχηθήκαμε για την Εθνική γιορτή τα καλύτερα, ευχαριστήσαμε την κυρία Ciamba και ετοιμαστήκαμε να αποχωρήσουμε από την ωραία αίθουσα του κεντρικού ξενοδοχείου.

Φεύγοντας με τις καλύτερες εντυπώσεις, όπως και όλοι οι καλεσμένοι της πολύ επιτυχημένης εκδήλωσης, εξερχόμενοι από τον “Βασιλέα Γεώργιο” θυμηθήκαμε τα λόγια της κυρίας Mioara Pitut, Minister Counsellor της Πρεσβείας της Ρουμανίας στην Αθήνα, όταν σε αφιέρωμα που είχαμε δημοσιεύσει παλαιότερα για την Ρουμανία και Ελλάδα (για να το δείτε πατήστε εδώ), μας είχε πει χαρακτηριστικά: “Η δουλειά μας (εννοώντας των Διπλωματών) είναι να φέρνουμε τους λαούς πιο κοντά”.

Λοιπόν, η Διπλωματία της Ρουμανίας αυτό το έχει επιτύχει με άριστο τρόπο.

Χρόνια πολλά και καλά στην φίλη χώρα Ρουμανία!

*Θερμές ευχαριστίες στην Πρεσβεία της Ρουμανίας στην Αθήνα για την συνδρομή της στο ρεπορτάζ, και προσωπικά στην κυρία Adriana Ciamba, Επιτετραμμένη της Ρουμανικής Πρεσβείας και στην κυρία  Mioara Pitut, Minister Counsellor.

Επιμέλεια: Συντακτική Ομάδα Diplomatic Point