ΜΝΗΜΕΙΟ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΛΙΝΣΚΗ – ΙΔΡΥΤΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ

28-6-2022

Το μνημείο θα μπορούσε να γράφει: “Ενθάδε κείται ο Στρατηγός Ανδρέας Kαλίνσκης, ιδρυτής των Δυνάμεων Καταδρομών”…

Ένα λιτό μνήμα όπως θα ταίριαζε σε έναν γεννημένο Καταδρομέα, στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, με αιχμηρά κάγκελα να το περιβάλλουν σε έναν σκιερό χώρο γεμάτο δέντρα, είναι ο τόπος που αναπαύεται ο άνθρωπος που συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με τις Δυνάμεις Καταδρομών, πολύ απλά γιατί υπήρξε ο ιδρυτής τους, ο Στρατηγός Ανδρέας Καλίνσκη.

Η επιτύμβια στήλη κοσμείται από το έμβλημα των Ειδικών Δυνάμεων, του ξίφους στις πτέρυγες με την επιγραφή “Ο ΤΟΛΜΩΝ ΝΙΚΑ”, λίγο πιο κάτω μια λιτή επιγραφή: “Στρατηγός Ανδρέας Καλίνσκης, 1895-1956” και μετά μια πορσελάνινη φωτογραφία του, με την Ελληνική σημαία στο φόντο και πάνω σε αυτήν πάλι το έμβλημα των Ειδικών Δυνάμεων.

Ήταν Δεκέμβρης του 2021, όταν επισκεφτήκαμε για πρώτη φορά το μνημείο του Στρατηγού Ανδρέα Καλίνσκη, λίγο μετά την εορτή του Αγίου Ανδρέα, η εικόνα του μνημείου ήταν απογοητευτική. Ένας τάφος σε πλήρη εγκατάλειψη, με τα αγριόχορτα να κυκλώνουν το μνήμα. Το μόνο που θύμιζε ότι εκεί είναι ενταφιασμένος ένας άνθρωπος που έγραψε ιστορία στις Ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις ήταν το έμβλημά τους.

Μήνες αργότερα και αφού δεν καταφέραμε να πάμε στο μνημείο στις 21 Μαϊου καθώς 21-5-1956 έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος Ιερολοχίτης-Καταδρομέας Στρατηγός Ανδρέας Καλίνσκη, πήγαμε σήμερα να αφήσουμε ένα κεράκι στη μνήμη του.

Ευχάριστη έκπληξη για εμάς ήταν η παρουσία εκεί δυο παιδιών που υπηρέτησαν στις Ειδικές Δυνάμεις, ο ένας στις Δυνάμεις Πεζοναυτών και ο άλλος στους Καταδρομείς-Αλεξιπτωτιστές. Όταν τους ρωτήσαμε εάν βρίσκονταν λόγω κάποιας επετειακής εκδήλωσης στο μνημείο του Καλίνσκη μας είπαν ότι είχαν έρθει από μόνοι τους, για να αποδώσουν τιμή και σεβασμό στον ιδρυτή των Ειδικών Δυνάμεων.

Αδράξαμε κι εμείς την ευκαιρία, κατά πάγια συνήθειά μας, όταν συναντούμε υπηρετήσαντες στους Πρασινοσκούφηδες, να τους ρωτήσουμε τι σημαίνουν για αυτούς Ειδικές Δυνάμεις, πως αισθάνονται αυτοί ως Έφεδροι και για τις συλλογικότητες των Κομάντο. Με πολύ ευγένεια και καλή διάθεση όπως συνήθως μιλούν όσοι έχουν φορέσει τον τιμημένο πράσινο μπερέ μας αφιέρωσαν λίγο από το χρόνο τους και μοιράστηκαν μαζί μας τις απόψεις τους.

φωτογραφίες Μνημείου Στρατηγού Ανδρέα Καλίνσκη – ιδρυτή Δυνάμεων Καταδρομών

Αλεξιπτωτιστής: «Για εμάς Ειδικές Δυνάμεις, είναι το Καταδρομικό πνεύμα, το θάρρος, η ανδρεία. Όπου χρειαστούμε, εμείς οι Έφεδροι είμαστε παρόντες. Πάνω απ΄ όλα η Πατρίδα, θα πάμε μπροστά, θα βγάλουμε το στήθος μας μπροστά. Ότι και να μας πουν, η Εφεδρεία θα είναι πάντα δίπλα στο Στρατό. Η Πολιτεία θα θέλαμε να κοιτάξει και λίγο προς εμάς τους Έφεδρους Καταδρομείς, Πεζοναύτες, ΟΥΚ, Αλεξιπτωτιστές. Οι μετεκπαιδεύσεις έχουν σταματήσει. Θα μπορούσαμε να πάρουμε μέρος όχι σε μετεκπαίδευση αλλά σε κανονικές ασκήσεις με δικά μας έξοδα»

Πεζοναύτης: «Η Πολιτεία έπρεπε κάθε χρόνο να εκπαιδεύει τους κομάντος και όχι να δημιουργούνται ομάδες καταδρομέων.»

Αλεξιπτωτιστής: «Η Εθνοφυλακή στα νησιά και στα σύνορα κάνει καλή δουλειά. Θα μπορούσε να είχε φτιαχτεί Εθνοφυλακή και στις μεγάλες πόλεις γιατί ο εχθρός από εκεί θα ξεκινήσει.»

Πεζοναύτης: «Ο εχθρός θα χτυπήσει από μέσα, μέσω των λαθραίων μεταναστών που έρχονται προς τα δω γιατί δεν είναι όλοι αθώοι, πιθανόν κάποιοι να είναι και σταλμένοι από μυστικές υπηρεσίες για να δημιουργήσουν πρόβλημα στο εσωτερικό μας.»

Αλεξιπτωτιστής: «Εμάς είναι η φιλοπατρία που μας κατέχει. Έχουν εισχωρήσει μες στις ομάδες των καταδρομών και άτομα που δεν έπρεπε να είναι. Το χαρτί των Ειδικών Δυνάμεων είναι εύκολο να το πάρει κάποιος. Με εννιά μήνες θητεία τώρα, ο καθένας μπορεί να γίνει Καταδρομέας.»

Πεζοναύτης: «Η θητεία έπρεπε να είναι 18 μήνες ή 24 μήνες που έκαναν οι πατεράδες μας.»

Αλεξιπτωτιστής: «Και επανεκπαίδευση κάθε έξι μήνες για μια εβδομάδα ή 10 μέρες για να συντηρείς αυτά που έχεις μάθει. Από αυτά δεν έχει γίνει τίποτα. Εγώ ως πρώην Καταδρομέας-Αλεξιπτωτιστής του ΄98-΄99, δεν με έχει καλέσει ποτέ πάλι ο Στρατός. Μόνο από καμιά Λέσχη Καταδρομών. Πολλές από αυτές είναι εικονικές. Πέντε Λέσχες σε όλη την Ελλάδα αξίζουν. Οι υπόλοιπες είναι για να έχουν οικονομικό όφελος οι διοικούντες αυτών.»

Πεζοναύτης: «Στην Ελβετία ο Στρατός καλεί τους Εφέδρους και κάνουν εκπαίδευση για να συντηρούνται, που δεν έχει και ως χώρα εξωτερικές απειλές. Εδώ δεν γίνεται το ίδιο.»

Αλεξιπτωτιστής: «Η Πολιτεία δεν έχει μεριμνήσει να φτιάξει λέσχες Εθνοφυλακής ή όπως αλλιώς θα ονομάζονταν, και θα συγκεντρώνονταν όλοι εκεί. Κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν αυτό το κενό, έφτιαξαν δικές τους συλλογικότητες, με ένα καταστατικό, και από τα χρήματα που δίνουν οι Έφεδροι αυτοί αποκομίζουν ίδιον όφελος.»

Πεζοναύτης: «Εγώ προσωπικά αισθάνομαι τυχερός που κατάφερα να κάνω δυο μετεκπαιδεύσεις παλαιότερα. Άφησα την δουλειά μου και οτιδήποτε άλλο έκανα για να μετεκπαιδευτώ. Πρώτα απ΄ όλα είναι η Πατρίδα για τους Κομάντο.  Εδώ θα ήθελα να τονίσω επειδή πλησιάζει και η επέτειος των γεγονότων της Κύπρου, δεν ξεχνάμε ποτέ το τι συνέβη και το τι προσέφεραν στην Πατρίδα οι Κομάντος…»

Αλεξιπτωτιστής: «Το μνημείο του Καλίνσκη είναι σε εγκατάλειψη. Από τους πάντες. Εμείς κάναμε μια συμβολική κίνηση σήμερα. Ήρθαμε να αφήσουμε από ένα κεράκι στη μνήμη αυτού του σπουδαίου ανδρός, του ιδρυτή των Δυνάμεων Καταδρομών. Τιμούμε και σεβόμαστε την μνήμη του.»

Πεζοναύτης: «Η θέση του μνημείου του Στρατηγού Καλλίνσκη έπρεπε να είναι στην έδρα των Καταδρομών, στο Μεγάλο Πεύκο.»

Αλεξιπτωτιστής: «Ευχόμαστε υγεία σε όλους τους Καταδρομείς.»

Πεζοναύτης: «Ελλάς!»

Εμείς χαρήκαμε για την γνωριμία με τους δυο Ειδικοδυναμίτες.

Χαρήκαμε δε ακόμα περισσότερο που υπάρχουν οι ξεχωριστοί άνδρες του ένδοξου χώρου των Ειδικών Δυνάμεων και τιμούν την μνήμη όσων έχουν προσφέρει στην Πατρίδα ακόμα και όταν αυτοί που έπρεπε να επιμελούνται το συγκεκριμένο μνημείο του σπουδαίου στρατιωτικού Ανδρέα Καλίνσκη με ιδιαίτερη φροντίδα το έχουν αφήσει παραμελημένο…Ας είναι αναπαυμένη η ψυχή του Καταδρομέα Στρατηγού Καλίνσκη!

Τιμή και Δόξα στους Έλληνες Κομάντο!