▪Οι Δημιουργοί της Στρατιωτικής Άσκησης “ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ”
Ιωάννης Σιδηρόπουλος – πρόεδρος ΛΕΦΕΔ, Έφεδρος Ταγματάρχης Πεζικού: “Στον Έλληνα συνάδελφο Έφεδρο λέμε έλα να νιώσεις, έλα να γνωρίσεις, έλα να ζήσεις την εμπειρία της άσκησης ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ”
25-3-2022
Άσκηση ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ 2022, η δυσκολότερη άσκηση Εφέδρων στην Ελλάδα. Επί της ουσίας είναι η ετήσια αξιολόγηση των Εφέδρων.
Πριν λίγο καιρό, είδαμε στο Διαδίκτυο την ενδιαφέρουσα αφίσα του “ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΥ 2022”. Στο φόντο υπήρχαν αρχαίοι πολεμιστές και μπροστά μια φωτογραφία από σύγχρονη στρατιωτική άσκηση. Η αφίσα έγραφε: «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ/ΑΣΚΗΣΗ ΕΦΕΔΡΩΝ “ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ” Παίδες Ελλήνων, ίτε! από 1-3 Απριλίου Σιδηρόκαστρο Σερρών – Γενικό Προσκλητήριο – Όσοι Ζωντανοί».
Μας κίνησε την περιέργεια αυτή η άσκηση. Έτσι, με αφορμή τους συγκεκριμένους στρατιωτικούς αγώνες θα περιηγηθούμε στο σημερινό αφιέρωμα στην αγαπημένη μας Μακεδονία. Εκεί όπου εδρεύουν το μυαλό και η καρδιά των εμπνευστών-δημιουργών της μεγάλης άσκησης “ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ”, των μελών της ΛΕΦΕΔ – Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων.
Η ΛΕΦΕΔ έχει τις εγκαταστάσεις της στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, σε μια ήσυχη περιοχή εκτός πόλης. Στη Λέσχη, μας ανέμενε ο οδηγός μας στον κόσμο του «ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΥ» και της ΛΕΦΕΔ, η ψυχή της Λέσχης, ο Πρόεδρός της, κ.Ιωάννης Σιδηρόπουλος, Έφεδρος Ταγματάρχης Πεζικού.



Ο κ.Σιδηρόπουλος, ο major όπως τον αποκαλούν, είναι σαν να φοράει μόνιμα το χακί, επί 24ωρου βάσεως. Εντός Λέσχης, εκτός Λέσχης και επί όλων των καθημερινών θεμάτων που απαιτούν αγωνιστικότητα και πείσμα. Ο Γιάννης Σιδηρόπουλος είναι όνομα και πράγμα σίδερο, ο Iron Man της Εφεδρείας που διαθέτει σιδερένια θέληση. Σε αυτόν βρίσκεις τον συνδυασμό, ενός ευγενικού, φιλικού ανθρώπου με την σπιρτάδα ενός σκληρού, επίμονου στρατιώτη. Είναι ο ηγέτης-πρότυπο της ομάδας των εφέδρων της ΛΕΦΕΔ. Ξέρει να συντονίζει, να οργανώνει, να ενώνει, να γεφυρώνει διαφορές, αντιπαραθέσεις, διαφωνίες. Τελειομανής, εργασιομανής, ότι αναλαμβάνει θέλει να γίνεται σωστά και δεν επιτρέπει λάθη στον εαυτό του, όπως μας είπε. Ταυτόχρονα όμως είναι προσιτός και τον συμπαθείς σε λίγο χρόνο αφού τον γνωρίσεις.
Εξαιτίας της ενασχόλησης με την Εφεδρεία εντατικά για πολλά χρόνια, έχει υποστεί μεγάλο κόστος στον προσωπικό τομέα, μας εξομολογήθηκε με μια νότα θλίψης στην έκφραση του προσώπου του. Είναι οι θυσίες που κάνει κάποιος όταν αφιερώνεται σε έναν σκοπό. Η Εφεδρεία έγινε για αυτόν τρόπος ζωής. Δεν διστάζει να πει ότι φοβάται τον πόλεμο, όπως θα έκανε ο κάθε λογικός άνθρωπος. Μας τόνισε επίσης ότι είναι καιρός, να συνειδητοποιήσουν κάποιοι την έννοια του Πολίτη-Οπλίτη γιατί ο Πολίτης έχει ένα φύλλο πορείας και είναι στρατιώτης, απλά κατοικεί στο σπίτι του.
Η ΛΕΦΕΔ είναι ένας μεγάλος και φιλόξενος χώρος περίπου 300 τ.μ. Μπροστά είναι το εντευκτήριο για τους επισκέπτες όπως εμείς και μετά η γραμματεία και η αίθουσα για τα συμβούλια του ΔΣ. Φωτογραφίες παντού στους τοίχους από την άσκηση “ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ”. Έπαθλα από το CAMBRIAN PATROL που συμμετέχουν κάθε δυο χρόνια, του πιο δύσκολου στρατιωτικού αγώνα στον κόσμο, ως οι μόνοι έφεδροι, δείγμα του αξιόμαχου που διαθέτουν. Πολλοί θυρεοί από μονάδες που τους έχουν τιμήσει σε διάφορες εκδηλώσεις. Διαθέτουν ειδικό χώρο αποθήκευσης των υλικών που χρησιμοποιούν ειδικά για την Πολιτική Προστασία καθώς τα μέλη της ΛΕΦΕΔ τυγχάνουν και εθελοντές σε περιπτώσεις σεισμών, πυρκαγιών, πλημμυρών κτλ. Το υπόγειο είναι μια μεγάλη αίθουσα εκπαιδεύσεως η οποία διαθέτει και προτζέκτορα. Κάθε Τετάρτη που συγκεντρώνονται, γίνονται οι παρουσιάσεις και πραγματοποιείται η εκπαίδευση των μελών.
Εκπαιδεύονται για να είναι έτοιμοι όποτε χρειαστεί. Να μην χρειαστεί ποτέ θα λέγαμε εμείς και ευχόμαστε να έχουμε πάντα ειρήνη, καθώς σε αντίθετη περίπτωση, όλοι θα πρέπει να αμυνθούμε του πατρίου εδάφους. Μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία, καταλάβαμε καλά πως το θέμα της Εφεδρείας έρχεται πάλι στο προσκήνιο, όταν βλέπεις πόσο εύκολο είναι τα πράγματα να αγριέψουν και ενώ κοιμάσαι το βράδυ στην οικία σου εν ειρήνη, ξυπνάς το πρωί εν πολέμω. Ενημερωθήκαμε εις βάθος για τις εκπαιδεύσεις των Εφέδρων, όλα όσα μαθαίνουν είναι από την θεωρία στην πράξη, τις ασκήσεις, την παρουσία γυναικών-μελών στην Λέσχη και βεβαίως για την μεγάλη άσκηση “ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ”. Το δόγμα τους είναι: “ΕΣΩ ΕΤΟΙΜΟΣ” γιατί την ώρα της μάχης δεν αρκούν τα όπλα. Χρειάζεται το αξιόμαχο του έμψυχου δυναμικού και το ηθικό να είναι ψηλά. Είναι δραστήριοι, ενεργητικοί και για αυτούς ένα και ένα κάνουν δυο, δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Είναι οι μαχητές της ΛΕΦΕΔ, που προσπαθούν μέσω της συνεχούς εκπαίδευσης να είναι …ακαταμάχητοι!

-κ. Πρόεδρε, τι θα λέγατε να ξεκινήσουμε με την Άσκηση “ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ 2022”. Φέτος θα γίνει για 15η φορά;
Ιωάννης Σιδηρόπουλος: “Φέτος είναι ο 15Ος Πανελλήνιος Αγώνας Εφέδρων με την ονομασία “ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ 2022”. Θα διεξαχθεί από 1 έως 3 Απριλίου στο Σιδηρόκαστρο Σερρών. Είναι ένα ανοιχτό προσκλητήριο προς όλους, μια διαγωνιστική στρατιωτική άσκηση. Στρατιωτικοί αγώνες στην ουσία. Δεν απευθύνεται σε σωματείο, εάν κάποιος θέλει να εκπαιδευτεί, να μάθει ορισμένα πράγματα, να δει, να μπει στη διαδικασία, έρχεται και συμμετέχει. Είμαστε ανοιχτοί να έρθει όποιος θέλει, να ασκηθεί ή να βοηθήσει στη διοργάνωση.”
-Άνοιξη γίνεται ή και άλλες εποχές;
Ι.Σ.: “Άνοιξη διεξάγεται αλλά τις δυο τελευταίες χρονιές λόγω covid έγινε φθινόπωρο.”
-Οι συμμετοχές είναι όλων από την Μακεδονία ή έρχονται από διάφορα μέρη της Ελλάδος;
Ι.Σ.: “Είναι από όλη την Ελλάδα. Επίσης, έχουμε πολύ κόσμο από την Κύπρο.”
-Ο αριθμός των συμμετεχόντων;
Ι.Σ.: “Εξαρτάται την χρονιά. Υπήρχε μια φορά συμμετοχή 400 ατόμων.”
-Είναι διοργάνωση της ΛΕΦΕΔ ή συμμετέχουν και άλλα σωματεία;
Ι.Σ.: “Διοργανωτής είναι αποκλειστικά η ΛΕΦΕΔ.”


-Η διεξαγωγή γίνεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας;
Ι.Σ.: “Συνεργασία έχει γίνει πολλές φορές δίνοντάς μας χώρους και μέσα αλλά υπήρχαν και φορές που το Υπουργείο αδυνατούσε να συνδράμει στην άσκηση, απλά έδωσαν ένα παρόν στην απονομή. Εξαρτάται πάντα από το πως αντιλαμβάνεται ο επικεφαλής τα πράγματα, άλλοι το βλέπουν θετικά, άλλοι αρνητικά.”
-Κάθε χρόνο διεξάγεται και σε διαφορετική περιοχή της Μακεδονίας;
Ι.Σ.: “Ναι, αλλάζει η τοποθεσία.”


-Από τις ασκήσεις “ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ” που έχουν διεξαχθεί έως τώρα, θα ξεχωρίζατε κάποια;
Ι.Σ.: “Μια σπουδαία στιγμή ήταν το 2015. Υπήρχε μεγάλη στήριξη από τον Ελληνικό Στρατό, έγινε στην Σταυρούπολη της Ξάνθης. Ήταν η πρώτη φορά που πηγαίνοντας να παραλάβουμε τους χώρους από τον Διοικητή της Μονάδος στο Στρατόπεδο, μου παρέδωσε ένα φάκελο επιχειρήσεων ο οποίος είχε ένα έμβλημα μπροστά, έγραφε “ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ 2015” και το όνομα της Μονάδος. Με διαπέρασε ένα ρίγος, ακόμα το θυμάμαι. Σε όλους τους χώρους που πήγαμε υπήρχε αυτό το έμβλημα “ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ 2015”. Είπα τότε μέσα μου, επιτέλους, αναγνωρίζεται ο κόπος και η προσπάθεια που καταβάλλουμε για αυτήν την άσκηση. Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη.
Τονίζω ότι όλα έγιναν χάρις την υποστήριξη που είχαμε από τον Στρατηγό κ.Τσέλιο και τον Στρατηγό κ.Κωσταράκο. Ο κ.Κωσταράκος ήταν Αρχηγός ΓΕΕΘΑ τότε και στην απονομή ήρθε με ελικόπτερο στη Σταυρούπολη Ξάνθης. Αυτός έκανε τις απονομές των βραβείων. Για εμάς ήταν μια μοναδική εμπειρία.”


-Ο “ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ” θεωρείται ως η δυσκολότερη άσκηση εφέδρων στην Ελλάδα;
Ι.Σ.: “Είναι όντως η πιο δύσκολη. Η άσκηση για εμάς που την οργανώνουμε είναι τριήμερη. Για αυτούς που εξασκούνται είναι 24ωρη καθώς δεν χωράνε να ξεκινήσουν όλες οι ομάδες ταυτόχρονα. Οπότε υπάρχουν ομάδες που φεύγουν ξεκινώντας την άσκηση το πρωί της Παρασκευής, άλλοι το απόγευμα της ίδιας μέρας και άλλοι ξημερώματα Σαββάτου. Η άσκηση είναι διαγωνιστική, τα αντικείμενα στα οποία διαγωνίζονται έχουν μια σειρά και δεν πρέπει να υπάρχει συνωστισμός.”
-Ο μέγιστος αριθμός ομάδων που είχατε να διαγωνίζονται πόσες ήταν;
Ι.Σ.: “Έχουμε φτάσει σε αριθμό συμμετεχόντων ομάδων μέχρι και 28. Οπότε υπολογίστε 28 ομάδες επί 8 άντρες η κάθε ομάδα μας κάνουν ένα σύνολο 224 διαγωνιζομένων. Είναι μεγάλος αριθμός και να υποστηριχτεί ένας τόσο μεγάλος αριθμός συμμετεχόντων φανταστείτε ότι χρειάζεται ένας εξίσου μεγάλος αριθμός ανθρώπων να βοηθούν στη διοργάνωση.”
-Οι συμμετέχοντες φέρνουν από μόνοι τους τροφή και νερό για όσο διαγωνίζονται;
Ι.Σ.: “Είναι υποχρεωμένοι να φέρνουν τροφή για να καταναλώσουν όσο διάστημα είναι στο χώρο της άσκησης. Εμείς τους παρέχουμε μια μέρα τροφή, μια κλασσική φασολάδα”.
-Πείτε μας λίγο για το αντικείμενο της άσκησης. Τι περιλαμβάνει;
Ι.Σ.: “Όλη η άσκηση βασίζεται σε ένα σενάριο. Τα περίπολα αναλαμβάνουν μια αποστολή και πρέπει να έχουν γνώσεις σε πολλά αντικείμενα. Στο δρόμο αυτής της αποστολής, συμβαίνουν διάφορα, δέχονται πυρά από ένα σημείο και πρέπει να αντιδράσουν, τους επιτίθεται εχθρικό όχημα, πρέπει να διαβούν κολυμπώντας ένα ποτάμι ή μια λίμνη, να μεταφέρουν πυρομαχικά σε μεγάλη απόσταση, να αιτηθούν πυρά όπλων καμπύλης τροχιάς, να οργανώσουν αμυντικά μια τοποθεσία, να προσφέρουν πρώτες βοήθειες επί του πεδίου σε τραυματία συνάδελφο τον οποίον πρέπει κατόπιν να μεταφέρουν σε μεγάλη απόσταση και άλλα πολλά. Περνούν 24 ώρες στο βουνό, με κρύο, με κακουχίες, με καυτό ήλιο, ανάλογα τα καιρικά φαινόμενα. Δεν είναι καθόλου εύκολο, τα χιλιόμετρα είναι στην καλύτερη περίπτωση περί τα 30 μεταφέροντας φόρτο περί τα 20 κιλά. Είναι ανέβα-κατέβα, τρέχοντας γιατί συμβαίνουν διάφορα απρόοπτα στην διαδρομή, οι αξιολογήσεις είναι πολλές, φτάνουν στα όριά τους.”
-Ακούγεται ενδιαφέρον, σαν πολεμική ταινία. Αυτά όλα τα έχει και ο “ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ 2022”;
Ι.Σ.: “Όλα περιλαμβάνονται, για να φανταστείτε πέρυσι είχαμε 28 αξιολογήσεις. Στο τέλος όλης αυτής της επιχείρησης, πάλι αξιολογούνται στην απενημέρωση. Υπάρχει ένας ειδικός που γνωρίζει το αντικείμενο και τους ρωτά τα πάντα, πρέπει ότι κι αν έχουν κάνει να το έχουν καταγράψει π.χ. στις 2 η ώρα είμασταν σε αυτό το σημείο, σε αυτές τις συντεταγμένες και κάναμε αυτή την ενέργεια. Σε όλα αυτά που κάνουν υπάρχουν οι αξιολογητές και τους βαθμολογούν. Έτσι, καταλήγουν στην γενική βαθμολογία και από εκεί ξεχωρίζουν ποιοι θα πάνε στα μετάλλια.”
-Στην απονομή, τι έπαθλο δίνετε;
Ι.Σ.: “Ένα αναμνηστικό για όλη την ομάδα με την σειρά που κατατάχθηκαν.”
-Από τις ΛΕΦΕΔ υπάρχει μεγάλη συμμετοχή;
Ι.Σ.: “Σχεδόν οι μισές ομάδες είναι ΛΕΦΕΔ, είναι άνδρες από τα παραρτήματά μας. Υπάρχουν όμως πολλές ομάδες και από άλλους συνδέσμους.”
-Οι ομάδες της ΛΕΦΕΔ τα πάνε καλά;
Ι.Σ.: “Έχουμε κερδίσει πολλές φορές. Για εμάς όμως και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία, δεν είναι αυτοσκοπός η νίκη σε αυτούς τους αγώνες, η ενασχόληση με την εκπαίδευση είναι.”
-Το σημαντικό είναι η συμμετοχή;
Ι.Σ.: “Ακριβώς. Γιατί η συμμετοχή θα σε κάνει να ασχοληθείς. Ένας που θα έρθει χωρίς να ξέρει πράγματα, χωρίς να έχει ασχοληθεί καθόλου, του έχει μείνει μόνο η εκπαίδευση που είχε στον Ελληνικό Στρατό, όπου κι αν υπηρέτησε, μόλις πάρει μέρος στον “ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟ” είναι ένα απίστευτο σοκ.”
-Δηλαδή, τι θα του συμβεί;
Ι.Σ.: “Είναι ένα ξύπνημα, μια φωνή που του λέει φίλε δεν είσαι έτοιμος, επιστρέφοντας μας λένε εγώ δεν ξέρω τίποτα από τα περισσότερα από τα αντικείμενα. Είναι θέμα γνώσεων και επίμονης ενασχόλησης, πρέπει να γνωρίζεις στρατιωτικές τακτικές, ατομικές και ομαδικές, υπάρχουν για παράδειγμα σενάρια σε εμπλοκές στα οποία τραυματίζεται ο Ομαδάρχης ή σκοτώνεται ο Βοηθός του και πρέπει να βρεθεί κάποιος να αναλάβει τη Διοίκηση. Εάν γινόταν αληθινός πόλεμος, αυτά θα συνέβαιναν στην πραγματικότητα. Τους φέρνουμε στα όρια τους στην κυριολεξία και περισσότερο απ΄ όλα το μυαλό τους φτάνει στα όρια.”
-Υπάρχει κόσμος που εγκαταλείπει στην άσκηση;
Ι.Σ.: “Υπάρχουν κάποιες ομάδες και άτομα που εγκαταλείπουν. Τα τελευταία χρόνια έχει ανέβει και το επίπεδο και αυτό έχει την σημασία του. Έχουν παρακολουθήσει την άσκηση στελέχη και εκπλήσσονται από αυτά που βλέπουν. Μου λένε είναι δυνατόν να υπάρχουν Έφεδροι που γνωρίζουν πως να αντιδρούν σε όλα αυτά τα αντικείμενα;
-Γυναίκες Έφεδροι συμμετέχουν στην άσκηση;
Ι.Σ.: “Βεβαίως, έχουν φέρει και πολύ καλά αποτελέσματα.”
-Ποιο είναι τελικώς το μεγάλο κέρδος από την διεξαγωγή του “ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΥ”;
Ι.Σ.: Ο “ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ” είναι η αξιολόγηση μιας ολόκληρης χρονιάς. Tα μέλη της ΛΕΦΕΔ και τα άλλα σωματεία των εθελοντών εφέδρων ή ενεργών εφέδρων με την συνεχή εκπαίδευση, όλο τον χρόνο έρχονται στον “ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟ” και εξετάζονται, σε τι επίπεδο βρίσκονται. Άρα, μπαίνουν στην διαδικασία να προετοιμαστούν. Αυτό είναι το κέρδος, η εκπαίδευση. Όποιος καταφέρει να τα βγάλει πέρα λαμβάνοντας υψηλή βαθμολογία στον “ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟ” είναι ένας καλός μαχητής. Είναι πέντε φορές καλύτερος από έναν κληρωτό στρατιώτη που υπηρετεί την θητεία του και δέκα φορές καλύτερος από τον οποιοδήποτε έφεδρο που δεν ασχολείται καθόλου.”
-Η υποβολή των συμμετοχών μέχρι πότε ισχύει;
Ι.Σ.: “Μέχρι και την τελευταία στιγμή μπορεί όποιος θέλει να δηλώσει συμμετοχή.”
-Ως μια κουβέντα παρότρυνσης για συμμετοχή στον “ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟ”, τι θα λέγατε;
Ι.Σ.: “Στον Έλληνα συνάδελφο Έφεδρο λέμε έλα να νιώσεις, έλα να γνωρίσεις, έλα να ζήσεις την εμπειρία της άσκησης ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ έστω και ως παρατηρητής. Βάλε μια στολή παραλλαγής, φόρεσε τις αρβύλες σου, έλα πρώτα να δεις, ύστερα κρίνε μόνος σου. Κρίνε τι μπορείς να κάνεις, τι θα έπρεπε να μπορείς να κάνεις και μετά παρ΄ το απόφαση. Μετά είναι θέμα υπευθυνότητας.”
–κ. Πρόεδρε, τα είπαμε για τον “ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟ”, να μιλήσουμε για το ιστορικό της ΛΕΦΕΔ τώρα. Τι είναι η ΛΕΦΕΔ και πότε ιδρύθηκε;
Ι.Σ: “Είναι Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων. Ιδρύθηκε το 2006. Είμαστε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Ουσιαστικά, ξεκινήσαμε το 1995 ως μέλη ενός άλλου συλλόγου τότε, εδώ στη Θεσσαλονίκη. Γνωριστήκαμε με τα υπόλοιπα παιδιά εκεί. Οι κοινές ανησυχίες και επιθυμίες μας οδήγησαν στο τέλος του 2006 να φτιάξουμε την ΛΕΦΕΔ.”
-Είστε Πρόεδρος από την έναρξη της ΛΕΦΕΔ από το 2006;
Ι.Σ.: “Εγώ ήμουν στα ιδρυτικά μέλη, μαζί με ορισμένους συναδέλφους και από την έναρξη της ΛΕΦΕΔ είμαι στην Προεδρία.”
-Το συνδετικό στοιχείο εσάς και των άλλων μελών για την ίδρυση της ΛΕΦΕΔ ήταν το πατριωτικό;
Ι.Σ.: “Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν το Πατριωτικό στοιχείο γιατί άνθρωποι που δεν πιστεύουν στην έννοια της Πατρίδας δεν ασχολούνται με την Εφεδρεία. Για μένα ο Πατριωτισμός δεν είναι απλά ιδέα, πρέπει να είναι βιωματικός, εμείς είμαστε βιωματικοί πατριώτες, ότι κάνουμε το κάνουμε με πράξεις, όχι με λόγια. Το κύριο συνδετικό μας στοιχείο ήταν και είναι η Ευθύνη. Εγώ ας πούμε είμαι υπεύθυνος άνθρωπος, ότι αναλαμβάνω θέλω να το κάνω σωστά, όπως πρέπει και πάντα θέλω να το βελτιώνω. Όταν υπηρετούσα τη θητεία μου οι προϊστάμενοι αξιωματικοί έλεγαν ότι ο Σιδηρόπουλος είναι Δοκιμάρα, πολύ καλός έφεδρος αξιωματικός, συνειδητοποίησα μετά την θητεία μου και την ενασχόληση με την βελτίωση των γνώσεων και δεξιοτήτων μου ότι δεν ήμουν και ο πιο έτοιμος να πολεμήσω. Δεν ήξερα κάποια πράγματα που θα έπρεπε να τα γνώριζα. Το ΄92 σε μια στρατιωτική άσκηση είχα την πρώτη επαφή μου ως Έφεδρος με Εφέδρους επίστρατους και είδα την άσχημη εικόνα τελείως αδιάφορων συναδέλφων μου σε μεγάλο ποσοστό που δεν ήθελαν να κάνουν απολύτως τίποτα, γκρίνιαζαν για το παραμικρό και αναρωτήθηκα τι είδους Εφεδρεία ήταν αυτή που έβλεπα, με αυτούς τους άνδρες θα πήγαινα στην μάχη; Τυχαία, τα επόμενα χρόνια, βρέθηκα με ορισμένους ανθρώπους που είχαμε τις ίδιες ανησυχίες με πρώτο τον Αντιπρόεδρο της λέσχης που ήταν μέλος σωματείου εφέδρων και έτσι γίναμε μέλη του, έπειτα από αρκετά χρόνια, με μια μικρή ομαδούλα καμιά δεκαριά ατόμων ξεκίνησε την δημιουργία της ΛΕΦΕΔ. Όσοι ξεκινήσαμε είμαστε ακόμα στη Λέσχη, ασχολούμαστε, παρά το ότι έχουμε μεγαλώσει πια είμαστε από 45 έως 55 ετών γιατί από το 1995 έχουν περάσει 27 χρόνια. Έχουμε όμως πολλά νέα παιδιά, αυτό είναι και το ζητούμενο.”

-Πόσα μέλη έχετε;
Ι.Σ.: “Πανελλαδικά θα σας πω γιατί έχουμε και παραρτήματα ΛΕΦΕΔ. Υπάρχουν ΛΕΦΕΔ οι οποίες είναι ανεξάρτητα σωματεία. Είμαστε περίπου 1.800 άτομα σε όλη την Ελλάδα. Δεν είναι όμως απλά μέλη ενός σωματείου που είναι ονόματα σε φακέλους, σχεδόν άπαντες είμαστε ενεργοί με τον τρόπο του ο καθένας.”
-Πόσες Λέσχες συνεργάζονται με τη ΛΕΦΕΔ Θεσ/νίκης;
Ι.Σ.: “Υπάρχουν 24 ΛΕΦΕΔ σε όλη την Ελλάδα. Η ΛΕΦΕΔ Θεσσαλονίκης είναι μητροπολιτική. Οι υπόλοιπες, πλην δυο, της Αττικής και της Χαλκιδικής, είναι παραρτήματά μας. Έχουμε δυο στην Κρήτη, σε αρκετά νησιά, όχι όσα θα έπρεπε αλλά έχουμε. Εάν δει κάποιος τον χάρτη που έχουμε αναρτήσει και φαίνονται τα σημεία όπου υπάρχουν ΛΕΦΕΔ, είναι μοιρασμένες.”

-Έχει δημοσιοποιηθεί ότι κάνετε προσπάθεια για συγκρότηση μιας Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εθελοντών Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων;
Ι.Σ.: “Είναι μια προσπάθεια, μια ιδέα που την ξεκινήσαμε το 2013 περίπου. Επειδή υπάρχουν πολλά σωματεία στην Ελλάδα εθελοντών Εφέδρων ή ενεργών Εφέδρων. Σκεφτήκαμε όλες αυτές τις δυνάμεις να τις ενώσουμε κάτω από μια Ομοσπονδία της οποίας ο μόνος ρόλος θα ήταν η επαφή με τον Ελληνικό Στρατό και με την Πολιτεία εν γένει. Η Πολιτεία έχει να κάνει με πάρα πολλούς Συνδέσμους Εφέδρων που στην ουσία λένε τα ίδια πράγματα και αυτό θέλαμε να σταματήσει, να μιλά με την Πολιτεία μόνο η Ομοσπονδία μεταφέροντας τις απόψεις όλων μας.”
-Έχετε συγκεντρώσει πολλά σωματεία; Τα ήδη 24 που έχετε εσείς θα συμμετέχουν;
Ι.Σ.: “Όσον αφορά τις 24 ΛΕΦΕΔ φυσικά και ναι, υπάρχουν και άλλα σωματεία ενεργών εφέδρων. Τα σοβαρά σωματεία είναι κατά βάση σύμφωνα. Θέλουμε να μπούμε όλοι κάτω από μια ομπρέλα και να είναι ο μόνος παράγων που θα μιλάει απευθείας με τις υπηρεσίες ώστε να μην υπάρχει αυτή πολυφωνία, ο καθένας να λέει ότι θέλει και οι υπηρεσίες να ακούν τα ίδια πράγματα από διαφορετικούς ανθρώπους. Η ιδέα είναι να υπάρχει ένα δευτεροβάθμιο όργανο και να μιλάει απευθείας με την Πολιτεία. Θέλουμε να διευκολύνουμε τις υπηρεσίες και το Υπουργείο, να υπάρχει ένας εκπρόσωπος όλων μας.”
-Για την επικοινωνία ιδιαίτερα με το Γενικό Επιτελείο Στρατού;
Ι.Σ.: “Με το ΓΕΕΘΑ και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας κυρίως.”
-Το ΓΕΣ δεν είναι αυτό που ασχολείται όμως με την εφεδρεία;
Ι.Σ.: “Το ΓΕΣ ασχολείται επειδή μόνο ο Στρατός έχει εφεδρείες. Το Ναυτικό έχει πολύ λίγους στην Εφεδρεία. Ο κύριος όγκος των Εφέδρων είναι στο Στρατό Ξηράς.”



-Σε τι ακριβώς αποσκοπεί η Λέσχη σε σχέση με τους Εφέδρους;
Ι.Σ.: “Εκπαίδευση και συντήρηση της Εφεδρείας. Δυστυχώς τις περισσότερες γνώσεις τις έχουμε αποκτήσει μετά τη θητεία μας, με μελέτη, δουλειά, κούραση, ιδρώτα. Δεν κάνουν όλοι την ίδια θητεία, ορισμένοι υπηρετήσαν σε γραφεία, άλλοι σε μονάδες, σε Όπλα, σε Σώματα και άλλοι πέρασαν από το στρατό και δεν έμαθαν τίποτα. Όσοι ήθελαν, έμαθαν μερικά πράγματα, είναι ανάλογα με το που θα υπηρετήσεις. Επίσης το σοβαρότερο θέμα είναι ότι όταν κάποιος τελειώνει τη θητεία του, δεν συντηρείται ούτε κατά το ελάχιστο.”
-Ίσως φταίει και η μικρή 9μηνη θητεία;
Ι.Σ.: “Θα έπρεπε επειδή είναι μικρή η θητεία τώρα να προσέφερε μια πολύ καλύτερη εκπαίδευση, ποιοτική, εποικοδομητική, να μαθαίνεις πολλά, να μην ασχολείσαι μόνο με αγγαρείες και υπηρεσίες, οι 9 μήνες είναι πολύ καλός χρόνος για να μάθεις πράγματα. Το ζητούμενο είναι ότι δεν πρέπει να σταματάς εκεί, πρέπει να συντηρείσαι σε τακτά χρονικά διαστήματα. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν κληθεί ποτέ για μετεκπαίδευση, κάποιοι εξ αυτών Αξιωματικοί. Εάν χρειαστεί, θα πρέπει να πάνε στην μονάδα τους, εκεί που είναι εντεταγμένοι και να οδηγήσουν άντρες στη μάχη, αντιλαμβάνεστε λοιπόν τι σημαίνει αυτό;”
-Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι μεγάλο ρίσκο.
Ι.Σ.: “Τεράστιο!”
-Τι περιλαμβάνει μια βασική ετήσια εκπαίδευση Εφέδρων;
Ι.Σ.: “Στην ουσία είναι μια επανάληψη των όσων έχουμε μάθει όσο υπηρετούσαμε την θητεία μας. Προσαρμοσμένη και στα νέα δεδομένα γιατί έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Δεν χρησιμοποιούμε πυροβόλα όπλα, ότι κάνουμε γίνεται με ομοιώματα. Εκπαιδευόμαστε σε Τακτικές είτε ατομικές είτε ομαδικές. Από τα βασικά, πως θα χειριστεί κάποιος, το όπλο του, τακτική στο πεδίο, χρήση χάρτη, πυξίδας, διαβίωση, η εκπαίδευση χτίζεται χρόνο με τον χρόνο. Κατά καιρούς μας έχουν βοηθήσει και απόστρατοι αξιωματικοί του Ελληνικού στρατού με τον τρόπο τους, η βοήθειά τους είναι πολύτιμη.”
-Τι ασκήσεις κάνετε;
Ι.Σ.: “Μέσα σε ένα δίμηνο κάνουμε τουλάχιστον μια άσκηση με διανυκτέρευση που σχετίζεται με την εκπαίδευση, μια Κυριακή κάθε μήνα, έχουμε πρακτική εκπαίδευση και κάθε Τετάρτη υπάρχει η εκπαίδευση στα γραφεία μας που λόγω των μέτρων για την Πανδημία τα τελευταία δυο χρόνια γίνεται διαδικτυακά. Ξεκινάμε με την θεωρία δηλαδή ενημερωνόμαστε θεωρητικά στο αντικείμενο και μετά περνάμε στην πράξη, σε πρακτική εφαρμογή.”





-Συμμετέχετε σε στρατιωτικούς αγώνες στο εξωτερικό;
Ι.Σ.: “Πάμε σε αγώνες στο εξωτερικό, εδώ και πολλά χρόνια. Ο πιο σημαντικός είναι το Cambrian Patrol που συμμετέχουμε κάθε δυο χρόνια με την ομάδα μας.”


-Πείτε μας δυο λόγια για το φημισμένο Cambrian Patrol;
Ι.Σ.: “Το Cambrian Patrol είναι μια διεθνής άσκηση, στην οποία ασκούνται στρατιωτικές μονάδες των Βρετανών, ασκούνται τμήματα δικά τους από σχηματισμούς, μονάδες κτλ. και δέχονται και στρατιώτες από άλλες χώρες. Στην Βρετανία, ο Στρατός και η οργάνωση της Εφεδρείας είναι τελείως διαφορετικά. Είναι μια άσκηση που συμμετέχουν Ειδικές Δυνάμεις από όλον τον κόσμο, είναι οι δυσκολότεροι στρατιωτικοί αγώνες. Όσοι συμμετέχουν σε αυτούς τους αγώνες από χώρες εκτός Ηνωμένου Βασιλείου είναι επαγγελματίες, δεν είναι έφεδροι, η μόνη ομάδα από ξένη χώρα που αποτελείται από εφέδρους είναι η δική μας ομάδα.”
-Εσάς πως σας δέχονται και συμμετέχετε μαζί τους αφού είστε Έφεδροι;
Ι.Σ.: “Εμείς είμαστε οι μόνοι που δηλώνουμε συμμετοχή. Δεν δηλώνει κανένας άλλος.”
-Επειδή έχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας;
Ι.Σ.: “Είναι πάρα πολύ δύσκολοι αγώνες, η άσκηση είναι Top. Σκεφτείτε τι λένε τώρα εκεί οι ξένοι στρατιωτικοί βλέποντας μια ομάδα εφέδρων με μέσο όρο ηλικίας τα 40 έτη, νορμάλ άνθρωποι και όχι τίποτα φοβερά γυμνασμένους, να κατορθώνουν να εκτελούν αποστολές πολύ καλύτερα από επαγγελματίες, αξίζει να σημειωθεί πως πολλές ομάδες εγκαταλείπουν, δεν καταφέρνουν ούτε να τερματίσουν. Πρόκειται για μια 48ωρη άσκηση, 70 χιλιόμετρα με φόρτο, εμπλοκές συνέχεια, εικονικές μάχες, με αιφνιδιαστικά σενάρια. Οι Άγγλοι στοχεύουν στην ουσία, καθαρό μάχιμο πεζικό. Πρέπει να ξέρει ο στρατιώτης τοπογραφία, τήρηση πορείας, διαχείριση τραυμάτων μάχης, ειδικές επιχειρήσεις, διάβαση υδάτινων κωλυμάτων, μάχες εντός κατοικημένων τόπων, στην άσκηση συμπεριλαμβάνεται ότι πρέπει να ξέρει ένας μαχητής. Πρέπει να πιάσεις ένα καλό ποσοστό για να καταφέρεις να μπεις στα μετάλλια. Τις δύο πρώτες χρονιές καταφέραμε να πάρουμε το χάλκινο μετάλλιο και τις τρεις τελευταίες το αργυρό. Έρχομαι πάλι σ΄ αυτό που σας έλεγα πριν, για το τι σκέφτονται όταν βλέπουν να κάνουν αυτά τα πράγματα έφεδροι και μένουν έκπληκτοι. Αναρωτιούνται λοιπόν για το πόσο μεγάλες δυνατότητες έχει ο Τακτικός μας Στρατός αφού οι έφεδροι καταφέρνουν να φέρουν εις πέρας την άσκηση. Με αυτόν τον τρόπο στέλνουμε μηνύματα προς όλους.”
-Η Πολιτεία σας ανταμείβει όταν επιστρέφετε στην Ελλάδα ως βραβευθέντες;
Ι.Σ.: “Μέχρι τώρα, έχουμε δεχτεί μόνο τηλεφωνικά συγχαρητήρια από την Πολιτεία.”
-Μιας και λέμε για την Πολιτεία, σας έχει στηρίξει γενικώς ή ότι κάνετε είναι από μόνοι σας, με δικούς σας πόρους στη ΛΕΦΕΔ;
Ι.Σ.: “Δεν λαμβάνουμε χρήματα από την Πολιτεία, κάποια λίγα σε είδη τα πρώτα χρόνια της σύστασης μας μόνο ως εθελοντική ομάδα. Όλα από την τσέπη μας πληρώνονται, πλην περιπτώσεων ανθρώπων που κατά καιρούς μας έχουν βοηθήσει με υλικά και μέσα γιατί τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι αρκετά ακριβά και τα έξοδα διατήρησης και λειτουργίας των γραφείων μας μεγάλα. Πάντως, η ουσία είναι ότι κάνουμε, το κάνουμε μόνοι μας. Από το 2007, ένα χρόνο μετά την ίδρυσή μας, είμαστε εγγεγραμμένοι στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στο Μητρώο Εθελοντικών Ομάδων. Είμαστε Εθελοντική Ομάδα, και εμείς και τα παραρτήματά μας, εμπλεκόμενοι στον τομέα της πυρασφάλειας, δασοπυρόσβεσης, έρευνας και διάσωσης όπου μας χρειαστεί η Πολιτεία, ανταποκρινόμαστε άμεσα με τις ομάδες μας.”


-Αλλά και πάλι, η Πολιτεία δεν σας ενισχύει;
Ι.Σ.: “Θα σας πω ότι δεν το επιζητούμε κι εμείς, δεν πιέζουμε με παράπλευρους τρόπους, υπό μια έννοια μένουμε μακριά από τα χρήματα παρά το ότι έχουμε μεγάλες ανάγκες. Τα χρήματα φτιάχνουν αλλά και χαλάνε πολλά πράγματα και πρώτα απ’ όλα τους ανθρώπους. Ίσως είμαστε τόσα χρόνια ενεργοί, δραστήριοι, υπάρχουμε και μεγαλώνουμε γιατί δεν έχουμε μεγάλες οικονομικές δυνατότητες.”


-Ποιο μήνυμα θα δίνατε στους νέους για να ενταχθούν στην Λέσχη, στην Εφεδρεία; Τι θα κερδίσουν ως άνθρωποι;
Ι.Σ.: “Πολλά πράγματα κερδίζει κανείς, άλλα φαίνονται και άλλα όχι. Θα σας πω αυτά που βλέπω εγώ σε εμένα, στην επαγγελματική και προσωπική μου ζωή. Ο στρατός και η εμπειρία μου στην Λέσχη με έχουν κάνει καλύτερο άνθρωπο και καλύτερο επαγγελματία, με έκαναν να σκέφτομαι με συγκεκριμένο τρόπο, να βάζω τα πράγματα στη σειρά, να ξεπερνώ τις δυσκολίες, μες στη Λέσχη έχουμε κάνει πολλά που σε κάνουν να ξεπερνάς τα όριά σου, αποκτάς μεγάλη αυτοπεποίθηση. Υπάρχουν καταστάσεις οι οποίες άλλους τους πνίγουν και αγχώνονται ενώ εσύ τα ξεπερνάς χαμογελώντας γιατί έχεις ζήσει δυσκολότερες καταστάσεις. Το επισημαίνω ότι η Εξάσκηση με την Εφεδρεία μας κάνει ανθρώπους που μπορούν να ξεπερνούν εύκολα δύσκολες καταστάσεις και κρίσεις.”

-Φτιάχνεις πιο δυνατό χαρακτήρα;
Ι.Σ.: “Όχι μόνο δυνατό, αυτή η ενασχόλησή με τα κοινά σε κάνει να μαθαίνεις να συμβιώνεις και να συνδιαλέγεσαι με άλλους ανθρώπους. Δεν είναι εύκολο και ειδικά αν είναι κι αυτοί Έλληνες.”
-Έχετε σκεφτεί να πολιτευτείτε;
Ι.Σ.: “Όχι, μακριά από μας αυτά. Η πολιτική μένει μακριά. Υπάρχει η παραίνεση στην λέσχη να μην ομιλούν πολιτικά, επίσης, δεν αναφερόμαστε σε θρησκευτικά ή οπαδικά θέματα, οτιδήποτε θα μπορούσε να μας διχάσει, είναι μακριά από εμάς. Για μας μετράει η προσπάθεια να γίνουμε καλύτεροι. Εκεί επικεντρωνόμαστε, για αυτό συζητάμε, για αυτό διαφωνούμε γιατί υπάρχουν και οι διαφωνίες σε πολλά θέματα αλλά κάνουμε αυτό που θέλουν οι πολλοί.”
-Αποφασίζετε δημοκρατικά, η πλειοψηφία αποφασίζει και οι υπόλοιποι αποδέχονται;
Ι.Σ.: “Έτσι ακριβώς. Είναι απλά τα πράγματα.”
-Μιας και είπατε ότι η ενασχόλησή σας με την Εφεδρεία και την Λέσχη έχει αλλάξει και εσάς. Πως είναι ο Γιάννης Σιδηρόπουλος εκτός ΛΕΦΕΔ;
Ι.Σ.: “Είμαι ένας Έλληνας πολίτης που δουλεύει καθημερινά από το πρωί μέχρι το βράδυ. Δεν έχω σταματήσει ούτε ημέρα στην ζωή μου να δουλεύω, πάντα όμως βρίσκω τον χρόνο να ασχολούμαι με την Λέσχη Εφέδρων, έχω κάνει θυσίες σε προσωπικό επίπεδο γιατί η ενασχόλησή μου με την Εφεδρεία, μου στοίχησε αλλού. Δεν είναι εύκολο αυτό που κάνω τόσα χρόνια, το έχω πληρώσει σε άλλους τομείς.”
-Με το που ήρθαμε εδώ στα γραφεία σας, πολύ φιλικά μας είπατε να σας μιλάμε στον ενικό και να σας λέμε Γιάννη, αν και για λόγους δεοντολογίας, στη συνέντευξη κρατήσαμε τους τύπους. Γιατί δεν θέλετε να σας λέμε κ. Πρόεδρε;
Ι.Σ.: “Όπου πάω σε υπηρεσίες για θέματα της Λέσχης, ντρέπομαι να πω ότι είμαι ο Πρόεδρος, αλήθεια. Βλέπω άλλους που δηλώνουν Πρόεδροι και νομίζουν ότι κάτι κάνουν, έχει γεμίσει ο τόπος Προέδρους, οι περισσότεροι δε είναι επικεφαλής σε ανύπαρκτα σωματεία. Εγώ λέω ότι είμαι μέλος, εκπρόσωπος της ΛΕΦΕΔ όπου πηγαίνω, δεν μου αρέσει να αυτοπροβάλλομαι δεν το κάνει κανείς μας. Αναφέρω την ιδιότητα μου μόνο όταν με ρωτούν ποιος είναι Πρόεδρος στην Λέσχη.”
-Έχετε υποβάλλει γραπτώς στο Υπουργείο Άμυνας προτάσεις για το πως θα μπορούσε να βελτιωθεί η Εφεδρεία;
Ι.Σ.: “Έχουμε στείλει πολλές προτάσεις γραπτώς στο Υπουργείο και σε όλα τα κόμματα της Βουλής κατά καιρούς. Για το πως βλέπουμε την Εφεδρεία και τι πρέπει να γίνει για να βελτιωθεί. Όπως και για την θητεία.”
-Ανταπόκριση υπήρχε;
Ι.Σ.: “Υπήρχε ένα μπράβο παιδιά, καλά τα πάτε, εμείς συμφωνούμε, αυτό από τα κόμματα. Οι κυβερνήσεις τα βλέπουν ανάλογα με το πως τα βλέπουν οι διοικούντες. Όταν ασχοληθήκαμε εμείς δεν υπήρχε πουθενά η λέξη Εφεδρεία πλην των σχεδίων του στρατού, κανείς δεν ασχολείτο με την Εφεδρεία, είχε επικρατήσει ο ωχαδερφισμός. Προσπαθήσαμε να αλλάξουμε την κατάσταση, να συνειδητοποιήσει και το Υπουργείο αλλά και ο συνάδελφός μου Έφεδρος, αυτός που έχει υπηρετήσει κάποια στιγμή την θητεία του και μέχρι την ηλικία των 45 ετών είναι σε Εφεδρεία, ότι πρέπει να συντηρείται γιατί όταν θα χρειαστεί να πας να πολεμήσεις, θα πρέπει να πας θες δεν θες. Πως θα πολεμήσεις εάν δεν ξέρεις πως να το κάνεις; Ο πολύς κόσμος δεν έχει καταλάβει τι σημαίνει Εφεδρεία, ότι ο Πολίτης έχει ένα φύλλο πορείας και είναι στρατιώτης που απλά κατοικεί στο σπίτι του. Γιατί αυτό προβλέπει ο νόμος, ότι είσαι εντεταγμένος σε μια μονάδα απλά κατοικείς στο σπίτι σου και ανά πάσα στιγμή μπορεί να σε καλέσουν για οποιοδήποτε λόγο, αυτό προβλέπει το Σύνταγμα.”
-Μήπως η νέα γενιά έχει μάθει σε ανέσεις, θέλουν την καλοπέραση, δεν ενδιαφέρεται και έτσι υπάρχει ο ωχαδερφισμός; Τώρα υπάρχουν και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έχουν αλλάξει εντελώς τους νέους.
Ι.Σ.: “Όλες οι γενιές ίδιες είναι, μάλιστα, εγώ θεωρώ ότι με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι νέοι ενημερώνονται καλύτερα. Βλέπουν τι γίνεται στον κόσμο, τώρα στην Ουκρανία, τι έγινε πιο πριν στην Αρμενία, αυτό ταρακουνάει τον νέο, τον ευαισθητοποιεί, όταν βλέπει συνομήλικούς του να μπαίνουν στον πόλεμο αρχίζει και νιώθει ότι μπορεί να συμβεί και στον ίδιο και συνειδητοποιεί ότι αυτό που έλεγαν παλιά ότι οι πόλεμοι γίνονται με τα κουμπιά, δεν ισχύει, με τα μπράτσα και πόδια που πολεμούν γίνονται και προσπαθείς να σκοτώσεις ο ίδιος τον άλλον.”
-Τότε μένει να δούμε εάν με αυτά που γίνονται στην Ουκρανία, θα έχετε στις Λέσχες Εφέδρων αύξηση εγγραφών νέων μελών;
Ι.Σ.: “Να είστε σίγουροι ότι αυτό θα συμβεί γιατί εγώ το ζω. Επικοινωνούν πολλοί μαζί μου στην Λέσχη και με ρωτούν πως θα μπορούσαν να εκπαιδευτούν. Μας τηλεφωνούν, στέλνουν μηνύματα από τότε που άρχισε ο πόλεμος στην Ουκρανία και θέλουν να ενημερωθούν, όταν τελειώσει το Ουκρανικό ύστερα θα καταλαγιάσει και ο κόσμος αλλά τώρα είναι όλοι σε εγρήγορση.”
-Αν αγριέψει η εξ Ανατολών γειτονική χώρα, να δούμε τότε εάν θα καταλαγιάσει.
Ι.Σ.: “Είμαστε συνεχώς με μια μόνιμη απειλή και πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε αυτό και να το έχουμε μέσα μας. Δεν θέλουμε τον πόλεμο, εγώ τον απεχθάνομαι, τον φοβάμαι, τον σιχαίνομαι, τρέμω στην ιδέα ότι θα πρέπει να βρεθώ απέναντι σε ανθρώπους που θα πρέπει να σκοτώσω ή να με σκοτώσουν, τρέμω στην ιδέα ότι θα οδηγήσω άνδρες στην μάχη. Για αυτό προσπαθώ να γίνομαι καλύτερος, όσο ασχολούμαι και βλέπω πόσο δύσκολο είναι αυτή τη στιγμή ένα σύγχρονο πεδίο μάχης, τόσο περισσότερο φοβάμαι τον πόλεμο.”
-Θα θέλαμε να μας πείτε, με το χέρι στην καρδιά, εσείς που ζείτε από χρόνια την Εφεδρεία και γνωρίζετε από πρώτο χέρι την κατάσταση, η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την ανατολική γείτονα σε μια ενδεχόμενη εισβολή; Πως θα ήταν τότε ο Έλληνας Έφεδρος;
Ι.Σ.: “Άλλο η Ελλάδα και ο Στρατός, άλλος ο Έφεδρος.”
-Όλοι μαζί θα ήταν τότε, επαγγελματικός στρατός και έφεδροι, αν τυχόν υπήρχε σοβαρό συμβάν, θα γινόταν επιστράτευση.
Ι.Σ.: “Σας λέω λοιπόν με το χέρι στην καρδιά ότι εγώ πιστεύω πάρα πολύ στον Έλληνα. Μπορεί αυτός να μην πιστεύει στον εαυτό του, εγώ όμως πιστεύω σε αυτόν. Είναι αποδεδειγμένο ιστορικά, θεωρώ ότι θα σπεύσουν όλοι. Επειδή είμαστε ενθουσιώδεις, θα σπεύσουν με ορμή, εκεί το ζητούμενο θα είναι ότι δεν θα ξέρουν τι να κάνουν, θα επιβιώσουν μόνο εάν ξέρουν τι να κάνουν. Εάν αυτή την ορμή που έχουμε που είναι στη φύση μας, είναι στο DNA μας, το πάθος, η εξυπνάδα, η πονηριά, τα χρησιμοποιήσουμε στο πεδίο της μάχης, προσθέσουμε και την σωστή εκπαίδευση, δεν φοβόμαστε κανέναν, όχι την γείτονα, κανέναν. Ακόμα και αυτοί που λένε ότι δεν θα έρθουν, θα έρθουν στο τέλος, εάν έρθει στο πεδίο της μάχης, θα πολεμήσει και θα βγει αυτό που βγαίνει από μέσα στον Έλληνα.”

-Γυναίκες έχετε στην Λέσχη;
Ι.Σ.: “Βεβαίως, όχι όμως ως Εφέδρους γιατί δεν υπηρετούν γυναίκες στον ελληνικό στρατό. Έχουμε γυναίκες που για δικούς τους λόγους ήθελαν να έρθουν να εκπαιδευτούν. Αυτό ήταν από την αρχή στο καταστατικό μας καθώς υπήρχε η είσοδος των γυναικών στο στρατό, συνεπώς κάποια στιγμή θα περάσουν και στην Εφεδρεία. Έχουμε και γυναίκες που είναι εν αποστρατεία, ήταν στρατιωτικοί και συμμετέχουν στη Λέσχη. Η γυναίκα είναι όπλο, η φύση της βοηθάει σε πολλά πράγματα. Βοηθάει πολύ και στο κομμάτι της Πολιτικής Προστασίας.”
-Σε τι ποσοστό αναλογεί η γυναικεία συμμετοχή;
Ι.Σ.: “Είναι μικρός ο αριθμός. Περίπου στο 1%. Είναι πολλές γυναίκες που δεν γνωρίζουν ότι μπορούν να ασχοληθούν.”
-΄Ίσως δεν έχει προβληθεί αρκετά;
Ι.Σ.: “Υπάρχουν κάποια εμπόδια. Εάν μια γυναίκα είναι νυμφευμένη δεν μπορεί να έρθει στην Λέσχη γιατί δεν την αφήνει ο σύζυγός της. Ο σύζυγος αισθάνεται ανασφάλεια εάν ξέρει ότι η γυναίκα του είναι με καμιά τριανταριά άντρες μαζί σε μια Λέσχη, εκτός και εάν είναι σύζυγοι μελών μας. Έρχονται κοπέλες που είναι ελεύθερες και δεν έχουν κάτι που να τις δεσμεύει, είναι δύσκολη η συνύπαρξη των δυο φύλων σε αυτό το αντικείμενο αλλά εμείς το έχουμε ξεπεράσει αυτό, είμαστε και λειτουργούμε ως συνάδελφοι. Έξω μπορεί να είμαστε και φίλοι αλλά εκεί είμαστε συνάδελφοι.”
-Υπάρχουν πολλές συλλογικότητες Εφέδρων. Μπορούμε να αιτιολογήσουμε πιο συγκεκριμένα αυτό το φαινόμενο;
Ι.Σ.: “Είναι ίδιον της φυλής, ο καθένας να κάνει ένα δικό του καπετανάτο, έχουμε ελάχιστες διαφορετικές απόψεις στα βασικά θέματα μεταξύ των σωματείων αυτό εξηγεί το ότι υπάρχουν τόσες πολλές διάσπαρτες συλλογικότητες.”
-Κάποιες εξ αυτών των συλλογικοτήτων, έχουν βγει δημοσίως με πολιτικές θέσεις, έχουν πραγματοποιήσει συγκεντρώσεις, έχουν ακουστεί πολλά για το παρασκήνιο τους. Τι σχέση έχουν με την Εφεδρεία αυτές;
Ι.Σ.: “Πρώτα-πρώτα, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι εμείς δεν έχουμε καμία σχέση μαζί τους.”
-Αυτές ελέγχονται από την Πολιτεία; Φτιάχνουν κάποιοι μια συλλογικότητα, μαζεύουν κόσμο από δεξιά, αριστερά, πάνω, κάτω, μέσα, έξω από τα social media, δηλώνουν ότι είναι Έφεδροι και μετά παρουσιάζουν πολιτικές θέσεις σε δημόσιες συγκεντρώσεις φορώντας στρατιωτικά ρούχα. Τι είδους Εφεδρεία είναι αυτή;
Ι.Σ.: “Θα επιστρέψω το ερώτημα λέγοντας γιατί να μην ελέγχονται αυτές οι συλλογικότητες από την Πολιτεία; Σε αυτές τις συλλογικότητες υπάρχουν διαφόρων ειδών άτομα, υπάρχουν αυτοί που είναι φαιδροί τύποι, άλλοι που φοράνε μια στολή, βγάζουν φωτογραφίες και κάνουν τους σπουδαίους για να προσελκύσουν το γυναικείο ενδιαφέρον, κάποιοι άλλοι παριστάνουν τους πολιτικούς. Αυτά δεν έχουν καμία σχέση με εμάς. Είναι επικίνδυνο να ασχολείσαι με την εκπαίδευση και να “πουλάς” πολιτικές απόψεις. Όπως σας το τόνισα και πριν, εμείς απέχουμε από πολιτικές απόψεις. Στην ΛΕΦΕΔ δεν έχουμε πολιτική άποψη. Εμάς σκοπός μας είναι η ενεργοποίηση της Εφεδρείας, η συντήρηση και η επαφή με την Πολιτεία.”
-Αλλά εντός δημοκρατικού πλαισίου;
Ι.Σ.: “Αυτό είναι δεδομένο για εμάς στην ΛΕΦΕΔ, πάντα κινούμαστε βάσει των αρχών της δημοκρατίας.”
-Συνεπώς, μήπως η Πολιτεία δεν θέλει να ελέγξει όλες αυτές τις συλλογικότητες ανά την Επικράτεια; Για να «βάζει στο ίδιο τσουβάλι» όλους τους Εφέδρους και στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας να δείχνουν ότι είναι όλοι ίδιοι;
Ι.Σ.: “Εγώ δεν έχω την απάντηση γιατί η Πολιτεία δεν ελέγχει. Πάντως, ο τρόπος που αντιμετωπίζει εμάς η Πολιτεία, κρατώντας μας μακριά, χωρίς να μας αγκαλιάζει όπως θα έπρεπε εξηγείται και από αυτό που είπατε γιατί κάποιοι άφρονες εξ αυτών των ανθρώπων έχουν κάνει μεγάλη ζημιά στο χώρο.
Δεν βγαίνουμε δημοσίως να μιλήσουμε γιατί αγαπάμε την Πατρίδα μας, καλό θα ήταν μερικά πράγματα να μην μαθαίνονται προς τα έξω. Όμως παραμένει το ερώτημα εάν πράττουμε ορθώς, μήπως θα έπρεπε να φέρουμε αυτούς τους ανθρώπους ενώπιον των ευθυνών τους; Οι ευθύνες τους είναι πολύ μεγάλες γιατί αυτή η Πολιτεία θα μας καλέσει από το σπίτι μας να πάμε να πολεμήσουμε, να σκοτώσουμε ανθρώπους και να διακινδυνεύσουμε να μας σκοτώσουν, εγώ προσωπικά να οδηγήσω και άντρες στην μάχη χωρίς να με προετοιμάζει, χωρίς να με συντηρεί.”

-Σε όλα αυτά τα χρόνια που δραστηριοποιείστε στην Εφεδρεία υπήρχε κάτι το οποίο ήταν εξέχουσας σημασίας; Κάποιος που να σας βοήθησε σημαντικά;
Ι.Σ.: “Για μένα και μια μέρα που πάμε για εκπαίδευση είναι σημαντική. Υπήρχαν κάποια γεγονότα βέβαια που μας είχαν βοηθήσει στην πορεία του Εφεδροπολεμιστικού κινήματος, της ενεργοποίησης της Εφεδρείας. Βρέθηκαν άνθρωποι τυχαία μπροστά μας και μας έδωσαν μια μεγάλη ώθηση, ένας από αυτούς ήταν ο πρώην Αρχηγός ΓΕΣ κ.Τσέλιος Αθανάσιος. Γνωριστήκαμε τυχαία, όταν πήγα σε μια στρατιωτική άσκηση ως Λοχαγός τότε, ήταν μέραρχος στον Σχηματισμό στον οποίο ήμουν εντεταγμένος. Του είπαν ο Διοικητής και οι λοιποί αξιωματικοί ότι ήρθε ένας Λοχαγός εδώ, είναι έτοιμος, ξέρει το αντικείμενο και έτσι ήρθε σε επαφή μαζί μου. Από τότε προσπαθούσε συνεχώς από όποια θέση βρέθηκε να βοηθήσει. Όταν έγινε Διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού, ήταν η πρώτη φορά που μας εδόθει απενεργοποιημένο στρατόπεδο για στρατωνισμό της άσκησης “ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ”. Ήταν και για αυτόν ένα τεστ, να δει ποιοι είμαστε στα αλήθεια, δεν πίστευε στα μάτια του όταν είδε την οργάνωση, την εκπαίδευση και τις προσπάθειες των ανδρών, μου είπε δε επί λέξει πως αυτό έπρεπε οπωσδήποτε να το χρησιμοποιήσει η υπηρεσία. Του απάντησα τότε ότι αυτό προσπαθούσαμε όλα τα χρόνια, έκτοτε έγινε μια σπουδαία δουλειά που δυστυχώς χάθηκε με την αποστράτευσή του. Επίσης, μας βοήθησε πολύ ο πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ.Κωσταράκος Μιχαήλ. Είχαν ανοιχτά μυαλά, αυτό ήταν το σημαντικό και η διαφορά.”
-Υπήρξαν στιγμές που απογοητευτήκατε και θελήσατε να τα παρατήσετε;
Ι.Σ.: “Έχουμε περάσει πολλές δύσκολες και δυσάρεστες στιγμές αλλά ποτέ, ούτε για μια στιγμή δεν σκέφτηκα να τα παρατήσω. Μας έχουν συμπεριφερθεί με άκομψο τρόπο, έχουν πει για εμάς πράγματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα αλλά ποτέ δεν τα παρατάμε. Προσωπικά, δεν αφήνω τίποτα αναπάντητο. Απαντάω με την αλήθεια, είμαστε ανοιχτοί, δεν κρυβόμαστε και λέμε ελάτε να μας γνωρίσετε για να έχετε προσωπική άποψη. Έχω απευθυνθεί στο παρελθόν σε πρόσωπα της ηγεσίας των κομμάτων μέχρι και στο γραφείο του Πρωθυπουργού.”
-Χαιρόμαστε που σας ακούμε τόσο μάχιμο.
Ι.Σ.: “Σε εμάς δεν υπάρχει, το Εγώ, τον αφήσαμε τον εαυτό μας, υπάρχει μόνο το Εμείς. Απαγορεύεται να παραιτηθούμε.”
-Ως ΛΕΦΕΔ, τι θα θέλατε να φέρει η επόμενη μέρα;
Ι.Σ.: “Θέλουμε όσον το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι να ασχοληθούν με την εκπαίδευσή τους και τη συντήρησή τους. Θέλουμε την εγγύτερη επαφή με την ηγεσία του Ελληνικού Στρατού. Αυτό το έχω επισημάνει και στο ΓΕΣ, έχουν γίνει τρεις συγκεντρώσεις στο Γενικό Επιτελείο Στρατού μεταξύ των Συνδέσμων Εφέδρων και του ΓΕΣ, το 2017 κατά την χρονιά της Εφεδρείας και Εθνοφυλακής, ήταν η πρώτη φορά που εκφράσαμε τις απόψεις μας και συζητήσαμε επ΄ αυτών, είπα λοιπόν τότε στον Ταξίαρχο Διευθυντή Επιστράτευσης και τον Στρατηγό Διευθυντή Α΄ Κλάδου, ότι το όνειρό μου τόσα χρόνια είναι να διαλυθεί η ΛΕΦΕΔ και με κοιτούσαν όλοι με απορία, ναι αυτό ακριβώς, να μην υπάρχει λόγος ύπαρξής της, να κάνει το ΓΕΣ τη δουλειά του, το Υπουργείο τη δουλειά του και να μην υπάρχει λόγος ύπαρξης σωματείων Εφέδρων. Εμείς υπάρχουμε επειδή κάποιοι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους. Να συντηρείται ο άνδρας σωστά πηγαίνοντας κάθε δυο – τρεις μήνες στην μονάδα του, να ξέρει το όπλο του σωστά, να γνωρίζει τους συναδέλφους του, να ξέρει την αποστολή του, να γίνονται όλα αυτά μέσω του Στρατού.”
Ακούγοντας τις περιγραφές των στρατιωτικών ασκήσεων – αγώνων με την ζωντάνια του λόγου του Έφεδρου Ταγματάρχη Γιάννη Σιδηρόπουλου, ήταν σαν να παρακολουθούσαμε περιπετειώδη πολεμική ταινία και χάσαμε την αίσθηση του χρόνου. Καθώς το “φιλμ” έφτανε στο τέλος του, είχε έρθει πια η ώρα να τον ευχαριστήσουμε θερμώς για την φιλοξενία στην ΛΕΦΕΔ, να ευχηθούμε οι Έφεδροι να είναι όλοι γεροί και δυνατοί, να έχουν καλή επιτυχία στον φετινό “ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟ” και εμείς να αποχωρήσουμε από την Λέσχη. Κατευοδώνοντάς μας ευχήθηκε να ανταμώσουμε ξανά, σε μια από τις μελλοντικές ασκήσεις Εφέδρων της Λέσχης που με χαρά θα θέλαμε να παρακολουθήσουμε από κοντά.
Όπως απομακρυνόμασταν από τη ΛΕΦΕΔ, κοιτάξαμε μια τελευταία φορά πίσω μας την Λέσχη και τότε συνειδητοποιήσαμε πως ως καλός μαιτρ της Εφεδρείας ο κ.Σιδηρόπουλος είχε εκπαιδεύσει και εμάς στο χρόνο που μας αφιέρωσε, στο να εκτιμάμε την πολυτέλεια της απλότητας. Συλλογιστήκαμε πως η Εφεδρεία είναι σαν την Ρεζέρβα-ρόδα που έχουμε στο αυτοκίνητό μας, για ώρα ανάγκης. Εάν δεν την προσέχουμε ανά τακτά διαστήματα, να διατηρείται σε καλή κατάσταση και φουσκωμένη, όταν την χρειαστούμε που ευχόμαστε να μην χρειαστεί, η Ρεζέρβα δεν θα μπορεί να μας εξυπηρετήσει εάν δεν έχει αέρα ή έχει φθαρεί και θα φταίμε εμείς που δεν προνοήσαμε εγκαίρως να την φροντίσουμε. Απλά πράγματα…
Προσέχουμε, για να έχουμε λοιπόν.
Στη ζωή πάντα θα χρειαζόμαστε την Εφεδρεία αξιόμαχη και σε ετοιμότητα…ΠΑΝΤΑ!
Επιμέλεια: Συντακτική Ομάδα Diplomatic Point