21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ-ΗΜΕΡΑ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ▪ΙΕΡΟΣ ΛΟΧΟΣ – Ιερός Λόγος για απόδοση τιμών αυτή την ξεχωριστή ημέρα στους ήρωες που έδωσαν τα πάντα για ένα ιδεώδες…την Πατρίδα…

21-11-2021

 Μέρα γιορτής η σημερινή για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και ημέρα μνήμης για όσους θυσιάστηκαν για την Πατρίδα. Εν έτη 2021, 200 χρόνια μετά την Επανάσταση του 1821, μια συμβολική χρονιά με επετειακές εκδηλώσεις, ομιλίες, συνέδρια, εκθέσεις, όλα να θυμίζουν τις αξίες που είχαν οι παλαιότερες γενιές αλλά και τις θυσίες αίματος των Ελλήνων Ηρώων όταν το δίκαιο έπρεπε να γίνει πράξη ώστε εμείς σήμερα να είμαστε Ελεύθεροι.

 Στο Diplomatic Point κάνοντας ένα άλμα στο χρόνο από το 1821, πάντα σε χρόνο παρακείμενο, σταθήκαμε έναν αιώνα μετά, συν 20 χρόνια. Σε μια μοναδική κλάση Ηρώων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου εναντίον των Δυνάμεων του Άξονα,  όταν η Ιστορία αντάμωσε τον Θρύλο, στον Ιερό Λόχο.

 Ως ελάχιστη ένδειξη τιμής στην προσφορά αυτής της Ελίτ των Ηρώων στη Γη των Προγόνων, παραθέτουμε σήμερα ένα μικρό αφιέρωμα στον Ιερό Λόχο για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι. 

 Το ετήσιο Μνημόσυνο έδωσε το έναυσμα

Το Μνημόσυνο των Ιερολοχιτών Μέσης Ανατολής που τελέστηκε στο μνημείο του Ιερού Λόχου στο Πεδίον του Άρεως τον περασμένο μήνα και έχει προηγηθεί σχετικό δημοσίευμα στάθηκε αφορμή για να ασχοληθούμε με την ιστορία του Ιερού Λόχου. Λίγες μέρες  μετά το Μνημόσυνο, πήγαμε και εμείς εκεί. Κάποια από τα στέφανα που είχαν κατατεθεί εξακολουθούσαν να είναι επάνω στην επιγραφή με το όνομα του Χριστόδουλου Τσιγάντε του ιδρυτή του Ιερού Λόχου, εκεί άλλωστε κείτεται και η τεφροδόχος του. Υποκλιθήκαμε με σεβασμό στο μεγαλείο αυτών των Ηρώων που τόλμησαν το ακατόρθωτο. Βλέποντας το Μνημείο σε ένα περιβάλλον με φοίνικες που θύμιζε εξωτικό τοπίο Μέσης Ανατολής μας ήρθε στον νου ο συμβολισμός του μυθολογικού πτηνού που αναγεννάται από τις στάχτες του και για λίγο συνειρμικά συλλογιστήκαμε τη φράση: «Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει»,  “όσο υπάρχουν ΗΡΩΕΣ…” θα προσθέταμε εμείς.

Ιερολοχίτες- μια ξεχωριστή κάστα ανθρώπων

Μια μικρή αναδρομή σε αλλοτινές εποχές, όταν γενναία παλικάρια εκτελούσαν επικίνδυνες αποστολές ριψοκινδυνεύοντας την ζωή τους σε καταδρομικές επιχειρήσεις, αιφνιδιάζοντας τον εχθρό αλλά με απώτερο σκοπό να κάνουν την Γαλανόλευκη να τους καμαρώνει κυματίζοντας υπερήφανη  στον πιο ψηλό ιστό. Άνθρωποι πρόθυμοι να υπερασπιστούν την  Ελληνική γη ως την τελευταία ρανίδα του αίματός τους και την λέξη ΠΑΤΡΙΔΑ γραμμένη με κεφαλαία γράμματα στην ψυχή τους. Δεν ήταν καλυμμένοι, προστατευμένοι μέσα σε άρματα μάχης,  αεροπλάνα, πλοία ή υποβρύχια. Ήταν μόνοι με τους συντρόφους της ομάδας τους και με κύριο όπλο την γενναιότητα της ψυχής τους, έτοιμοι για μια μάχη σώμα με σώμα, εκεί που ξεχωρίζει ο αληθινά άφοβος πολεμιστής. Εμφανίζονταν αστραπιαία από το πουθενά, ενεργούσαν ως μια γροθιά, αψηφώντας τον κίνδυνο, εκτελώντας χωρίς δισταγμό το έργο που τους είχε ανατεθεί και σε αποστολές αναγνωρίσεων ή προσβολών στόχων, είτε στην Αφρική είτε στα νησιά του «Αρχιπελάγους» μεταγενέστερα. Οι Ιερολοχίτες μαχητές ήταν τα απόλυτα πρότυπα τόλμης και θάρρους.

  Οι Ιερολοχίτες σήμερα εδρεύουν στις Καταδρομικές Λέσχες και Συνδέσμους

 Ο χρόνος όμως πέρασε, οι Ιερολοχίτες μεγάλωσαν και κάποιοι εξ αυτών «έφυγαν» για να συνεχίσουν τα θρυλικά κατορθώματά τους αγκαλιά με την Γαλανόλευκη στην αιωνιότητα. Όσοι είναι ακόμα εδώ, δεν έχουν έδρα  πλέον κάποιο καμπ εκπαίδευσης ή ορμητήριο επιχειρήσεων. Βρίσκονται στις Λέσχες και Συνδέσμους, των κομάντο-συνεχιστών της βαριάς κληρονομιάς του Ιερού Λόχου, του Προδρόμου των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων. Για αυτό και εμείς, ζητήσαμε τη συνδρομή των καθ΄ ύλην αρμοδίων, της μοντέρνας εκδοχής των Ιερολοχιτών, των Ελλήνων Ειδικοδυναμιτών, να μοιραστούν μαζί μας την πλούσια εμπειρία τους και  να μας δώσουν τα φώτα τους γύρω από  την ιστορία του Ιερού Λόχου. Των αξιωματικών ε.α. του ένδοξου χώρου των Δυνάμεων Καταδρομών, των ανθρώπων που διαθέτουν μόρφωση, ικανότητες και πολλές στρατιωτικές γνώσεις. Από τους επίλεκτους της αφρόκρεμας των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων, για τους οποίους είμαστε υπερήφανοι και έχουμε  πάντα αισθήματα θαυμασμού και εκτίμησης. Άνδρες βγαλμένοι από Σειρές Καταδρομικών Σχολείων, Αλεξιπτωτιστών και Βατραχανθρώπων με τα αντίστοιχα διακριτικά να κοσμούν το παλμαρέ τους. Με το κοφτερό, αποφασιστικό βλέμμα των Commando, που σε κάνουν να νιώθεις ότι την ώρα που μιλάς μαζί τους μπορούν να διαβάσουν τη σκέψη σου και την μοναδική αυτοπεποίθηση των Ελλήνων Πρασινοσκούφηδων, οι οποίοι αν και έχουν αποστρατευτεί εδώ και χρόνια, παραμένουν μάχιμοι, άμα χρειαζόταν να τους επαναφέρουν. Αλλά έτσι είναι οι Βετεράνοι  Καταδρομείς που έχουν εκπαιδευτεί σε Ειδικές Επιχειρήσεις, Ανορθόδοξο Πόλεμο και έφεραν το έμβλημα του ξίφους στις πτέρυγες με την επιγραφή “Ο ΤΟΛΜΩΝ ΝΙΚΑ”, τη στολή παραλλαγής την φορούν στην καρδιά τους για πάντα. Τους συναντήσαμε στην ιστορική Λέσχη Καταδρομέων και Ιερολοχιτών που εδρεύει στην Αθήνα. Με την ευγενική συνδρομή τους, ανακαλύψαμε ότι ο Ιερός Λόχος «υπάρχει ακόμα» χάρις τις προσπάθειες των εκλεκτών Καταδρομέων  που κρατούν άσβεστη την μνήμη της Ιστορίας του. Η ίδια η Λέσχη εξάλλου θυμίζει μικρό μουσείο με θυρεούς και διάφορα στρατιωτικά εμβλήματα να ομορφαίνουν  τους εσωτερικούς της χώρους αντανακλώντας την ανεκτίμητη προσφορά διαχρονικά του Έλληνα Καταδρομέα-Ιερολοχίτη στην Πατρίδα. Ο Πρόεδρος της Λέσχης, ένας άνθρωπος που ζει και αναπνέει για τις Ειδικές Δυνάμεις, με τις Καταδρομές στο αίμα του-γεννημένος Καταδρομέας κυριολεκτικά, με ευγένεια και προθυμία μας “εξόπλισε με πολεμοφόδια ειδικών επιχειρήσεων” ήτοι πλούσιο υλικό με ντοκουμέντα και φωτογραφίες (επαρκές και για μελλοντικές δημοσιεύσεις) από το αξιόλογο αρχείο της Λέσχης, καθοδηγώντας μας ως έμπειρος κομάντο, αν και ήμασταν «νεοσύλλεκτοι»  σε μια μικρή “καταδρομή” στο χρόνο, όταν ο Ιερός Λόχος ήταν στην αρχή της δημιουργίας του, από το “Η ΤΑΝ  η  ΕΠΙ ΤΑΣ”  έως την πλήρη εξέλιξή του με τις επιχειρήσεις στο Αιγαίο αλλά και στις μετέπειτα βάσεις που έθεσε για την δημιουργία των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων φτάνοντας στο σημερινό “ΒΗΜΑ ΠΡΟΣΘΕΣ” της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου.

   Εν αρχή ην  ο… Λόχος  –  Η ίδρυση του Ιερού Λόχου πριν 79 χρόνια

  Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, με την αρμόζουσα στρατιωτική τάξη. Αναφέρουμε απόσπασμα από το έργο “ΙΕΡΟΣ ΛΟΧΟΣ 1942-1945” της Ιστοσελίδας του Γενικού Επιτελείου Στρατού με αναφορά στην σύσταση του Ιερού Λόχου. «Μετά την κατάληψη της Ελλάδας από τα Γερμανικά Στρατεύματα (Ελληνογερμανικός Πόλεμος 1941) και την αμέσως μετά, περιώνυμη “Μάχη της Κρήτης” (Μάιος 1941), η Ελληνική Κυβέρνηση, που εγκαταστάθηκε στην Αίγυπτο, άρχισε τη σταδιακή συγκρότηση μερικών στρατιωτικών μονάδων από αξιωματικούς και οπλίτες, που διέφυγαν κατά καιρούς από την κατεχόμενη πατρίδα, και από Έλληνες του εξωτερικού, με σκοπό να αγωνιστούν στο πλευρό των συμμάχων. Η πληθώρα όμως των αξιωματικών (σε σχέση με τους οπλίτες) που είχαν συρρεύσει στην Μέση Ανατολή και η έλλειψη επαρκών Μονάδων για να τους απορροφήσουν, οδήγησε τον Αντισμήναρχο Γ. Αλεξανδρή να προτείνει μετά ένα χρόνο (καλοκαίρι 1942) στον τότε Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Στρατιωτικών Παναγιώτη Κανελλόπουλο, τη συγκρότηση μιας μονάδας από αξιωματικούς, οι περισσότεροι από τους οποίους θα εκτελούσαν καθήκοντα οπλίτη. Η πρόταση εκείνη έγινε αμέσως δεκτή και με τη θερμή συμπαράσταση του διοικητή της ΙΙης Ελληνικής Ταξιαρχίας, Συνταγματάρχη Αλκιβιάδη Μπουρδάρα, συγκροτήθηκε από εθελοντές, τον Αύγουστο του 1942, ο “Λόχος Επιλέκτων Αθανάτων” με προσωρινό διοικητή τον Επίλαρχο Στεφανάκη Αντώνιο και με αρχική δύναμη 200 αντρών (130 αξιωματικοί, 40 μάχιμοι οπλίτες και 30 βοηθητικοί). Η συγκρότηση του Λόχου έγινε στη Καφριόνα της Παλαιστίνης. Από την εποχή εκείνη άρχισε, αλλά συνεχίστηκε και αργότερα, η εθελουσία κατάταξη στον Ιερό Λόχο αξιωματικών και οπλιτών του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας όπως επίσης και ανδρών των Σωμάτων Ασφαλείας.»

 Με την αλλαγή της ονομασίας σε Ιερό Λόχο την Διοίκηση  ανέλαβε ο Συνταγματάρχης Πεζικού Χριστόδουλος Τσιγάντες. Ο Ιερός Λόχος θα εκτελούσε πλέον όλους τους τύπους καταδρομικών επιχειρήσεων.

 Το Έμβλημα του Ιερού Λόχου

 Το Έμβλημα του Ιερού Λόχου ήταν μια κατακόρυφη σπάθη που επικάθεται σε κυκλικό δάφνινο στεφάνι και στη μέση ένα οριζόντιο επίμηκες πλαίσιο πίσω από το στεφάνι με χαραγμένη ανάγλυφα την ρήση « Η ΤΑΝ η ΕΠΙ ΤΑΣ». Στην πίσω πλευρά αναγράφεται η φράση ΙΕΡΟΣ ΛΟΧΟΣ και κάτω από αυτήν το έτος συγκρότησης του Ιερού Λόχου το 1942.  Το έμβλημα ως στρατιωτικό διάσημο καθιερώθηκε με Ημερησία Διαταγή του Διοικητή του Ιερού Λόχου ύστερα από έγκριση του Ελληνικού Γενικού Στρατηγείου Μέσης Ανατολής.

Έμβλημα Ιερού Λόχου

Χριστόδουλος Τσιγάντες, ένα όνομα που ταυτίστηκε με τον Ιερό Λόχο

 Ο Χριστόδουλος Τσιγάντες γεννήθηκε το 1897 στη Ρουμανία και πέθανε το 1970 στο Λονδίνο. Ήταν πρωτότοκος γιος του εμπόρου Γεράσιμου Σβορώνου – Τσιγάντε με καταγωγή από την Κεφαλληνία. Ο Τσιγάντες εισήλθε στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και αποφοίτησε το 1916 με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού. Έλαβε μέρος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου ενώ κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο συμμετείχε στις επιχειρήσεις της Βορείου Αφρικής και της Δωδεκανήσου.

 Ως Διοικητής του Ιερού Λόχου, ο Συνταγματάρχης Τσιγάντες οδήγησε τους Ιερολοχίτες μαχητές σε ένα μεγάλο πλήθος επιτυχημένων καταδρομικών επιχειρήσεων ώστε να καταστεί εφικτή η απελευθέρωση των Ελληνικών νησιών και στην πορεία να περάσουν τα Δωδεκάνησα στον πραγματικό ιδιοκτήτη τους, την Ελλάδα.

Χριστόδουλος Τσιγάντες

  Οι καταδρομικές επιχειρήσεις στο Αιγαίο

  Παρατίθεται απόσπασμα από το έργο “ΙΕΡΟΣ ΛΟΧΟΣ 1942-1945” της Ιστοσελίδας του Γενικού Επιτελείου Στρατού με αναφορά στις σπουδαιότερες στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ιερού Λόχου στο Αιγαίο Πέλαγος και τα Δωδεκάνησα κατά την περίοδο 1943-45 καθώς αυτές ήταν άμεσα ελληνικού ενδιαφέροντος:

– 1-17 Νοεμβρίου 1943

 Επιτυχής από αέρα και θάλασσα αποβίβαση στη νήσο Σάμο και οργάνωση της άμυνας της εναντίον των Γερμανών.

– 3 Απριλίου 1944

 Καταδρομή αντιπερισπασμού στη Νήσο Μυτιλήνη από τμήμα 30 αξιωματικών και οπλιτών.

– 17 Μαΐου 1944

 Καταδρομή 31 Ιερολοχιτών στη νήσο Σάμο με αποστολή την καταστροφή εχθρικών στόχων.

– 13/14 Ιουλίου 1944

 Καταδρομική επιχείρηση μεγάλης κλίμακας από μικτό ελληνοβρετανικό συγκρότημα εναντίον της ισχυρής εχθρικής φρουράς της νήσου Σύμης, με σκοπό την εξουδετέρωση της και την καταστροφή στόχων (εγκαταστάσεων, πλωτών μέσων).

– 24/25 Σεπτεμβρίου 1944

 Καταδρομή στη νήσο Μύκονο από 25 Ιερολοχίτες εναντίον της εκεί γερμανικής φρουράς.

– 11 Φεβρουαρίου 1945

 Καταδρομή αποσπάσματος 114 Ιερολοχιτών στη Νήσο Νίσυρο, με σκοπό την παράδοση της φρουράς της.

– 28 Φεβρουαρίου 1945

 Καταδρομική επιχείρηση μεγάλης κλίμακας από ισχυρό συγκρότημα 513 αντρών, προς κατάληψη και απελευθέρωση της νήσου Τήνου.

– 1/2 Μαΐου 1945

 Καταδρομική επιχείρηση στα νησιά Ρόδο και Αλιμιά.

– 3/4 Μαΐου 1945

Τελευταία καταδρομική ενέργεια στη νήσο Μήλο.

 Οι απώλειες του Ιερού Λόχου, από την εποχή της συγκρότησής του μέχρι το τέλος των επιχειρήσεών του στη Δωδεκάνησο, ανήλθαν σε 25 νεκρούς (16 Αξιωματικούς – 9 οπλίτες), 56 τραυματισθέντες(28 Αξιωματικούς-28 οπλίτες), 3 εξαφανισθέντες και 29 αιχμαλώτους.

 Για τις μέχρις αυτοθυσίας συνεχείς προσπάθειες στα πεδία των μαχών, αρχικά της ερήμου της Βόρειας Αφρικής και μετέπειτα των νησιών του Αιγαίου Πελάγους, οι γενναίοι άντρες του Ιερού Λόχου τιμήθηκαν με πλήθος ελληνικών και συμμαχικών ηθικών αμοιβών (προαγωγές επ’ ανδραγαθία, πολεμικά μετάλλια και παράσημα). Με την αξιέπαινη πολεμική δράση του, κατά τα έτη 1942-45, ο ένδοξος Ιερός Λόχος πρόσθεσε, αμέσως μετά την ηρωική εποποιία των Ελλήνων στην Αλβανία, τα οχυρά της Μακεδονίας και Θράκης και την ανεπανάληπτη “Μάχη της Κρήτης”, μια ακόμα λαμπρή σελίδα στη νεότερη Ιστορία του Ελληνικού Έθνους και του Στρατού. Σε αναγνώριση αυτής της σημαντικής συμβολής στον υπέρ πάντων αγώνα της υπόδουλης αλλά και υπερήφανης πατρίδας, και της θυσίας των Ιερολοχιτών στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Τυνησία και στο Αιγαίο Πέλαγος, του απονεμήθηκε στις 22 Ιουνίου 1945, η Πολεμική Σημαία. Λίγο αργότερα και συγκεκριμένα στις 7 Αυγούστου, σε μία απέριττη τελετή στο Πεδίο του Άρεως, αυτή η Σημαία παρασημοφορήθηκε από τον τότε Αντιβασιλέα-Αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό, με τον Ταξιάρχη του Αριστείου Ανδρείας και τον Πολεμικό Σταυρό Α΄ Τάξεως. Ήταν η τελευταία ημέρα της ζωής του Ιερού Λόχου, ο οποίος από τότε διαλύθηκε, αλλά αργότερα αποτέλεσε τον πρόδρομο των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων. Λίγο καιρό μετά, η Ακαδημία Αθηνών τίμησε τον Ιερό Λόχο με το Χρυσούν Μετάλλιό της για τις πολύτιμες υπηρεσίες που είχε προσφέρει στην αγωνιζόμενη πατρίδα κατά την περίοδο 1942 – 1945.

 Τέλος, αρκετό καιρό μετά την διάλυση της θρυλικής αυτής μονάδας, οι επιζήσαντες Ιερολοχίτες, αισθανόμενοι την Ιερή υποχρέωση να αποτίσουν φόρο τιμής στην αιώνια μνήμη των πεσόντων – κατά την περίοδο 1942 – 1945 – συμμαχητών τους, πρωτοστάτησαν, στις προσπάθειες ανέγερσης ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΠΕΣΟΝΤΩΝ στην Αθήνα, την Τυνησία, τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους και της Δωδεκανήσου. Στα νησιά αυτά παρευρίσκονται κάθε χρόνο οι απόστρατοι πλέον Ιερολοχίτες και Καταδρομείς, όπου, μαζί με τις τοπικές πολιτικές και στρατιωτικές αρχές τιμούν με σεμνές εκδηλώσεις τη μνήμη των αθάνατων νεκρών συμπολεμιστών τους.»

  Η αποτίμηση της συνοπτικής μας περιήγησης στον κόσμο των Ιερολοχιτών

  Επιστρέφοντας στο σήμερα αφού φέραμε εις πέρας την μικρή “καταδρομή” μας στους θρυλικούς Ιερολοχίτες σημειώνουμε πως εάν δεν υπήρχαν αυτοί, το Αιγαίο δεν θα ήταν όπως το γνωρίζουμε σήμερα. Επίσης, τονίζουμε ότι συνειδητοποιήσαμε από όσα στοιχεία μελετήσαμε πως στον Ιερό Λόχο όσοι πήγαν ήταν επειδή το ήθελαν, έμειναν επειδή μπόρεσαν και βεβαίως διαπιστώσαμε ότι ο Ιερολοχίτης γεννιόταν, δεν φτιαχνόταν και πως όποιος ήταν μια φορά Ιερολοχίτης ήταν για πάντα Ιερολοχίτης. Έτσι για να μην ξεχνάμε, πως το αθάνατο Ελληνικό Καταδρομικό αίμα διατηρείται σε πείσμα όλων, αναλλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου και πάντα θα υπάρχουν εκείνοι οι λίγοι και ξεχωριστοί σε κάθε γενιά Ελλήνων που μέσα στις φλέβες τους θα τρέχει αυτό το αίμα….

 Τιμή και Δόξα στους Καταδρομείς του Ιερού Λόχου!

ΑΘΑΝΑΤΟΙ!

 Χρόνια πολλά και καλά στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις!

Επιμέλεια: Συντακτική Ομάδα Diplomatic Point