Εθνική Γιορτή για την Τσεχία – 28 Οκτωβρίου Επέτειος Ανεξαρτησίας

28-10-2021

Από την καρδιά της κεντρικής Ευρώπης, η φίλη χώρα Τσεχία με την πανέμορφη πρωτεύουσά της Πράγα, φόρεσε σήμερα τα γιορτινά της χρώματα, το τρίχρωμο μπλε, κόκκινο και άσπρο της σημαίας της. Η χώρα του Φραντς Κάφκα, επιβλητική και υπέροχη, διακρίνεται για την ποικιλομορφία του τοπίου της, από τους πιο ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς στη Γηραιά Ήπειρο, με εξαιρετικά αρχιτεκτονικά μνημεία, ιστορικά μεσαιωνικά κάστρα, μουσεία με καλλιτεχνικούς θησαυρούς, τα πασίγνωστα κρύσταλλα Βοημίας και τη φημισμένη μπύρα της γιορτάζει και στέλνει το δικό της μήνυμα Δημοκρατίας.

  Τιμώντας την φίλη χώρα για την σημερινή Επέτειο Ανεξαρτησίας και χάρις την ευγενική συνδρομή της Πρεσβείας της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Αθήνα, είχαμε την δυνατότητα να μάθουμε λίγα ιστορικά στοιχεία τα οποία παραθέτουμε ακολούθως.

  Ημέρα Ανακήρυξης της Ανεξάρτητης Δημοκρατίας της Τσεχοσλοβακίας

 Στις 28 Οκτωβρίου η Δημοκρατία της Τσεχίας γιορτάζει την Ημέρα Εγκαθίδρυσης της Δημοκρατίας της Τσεχοσλοβακίας. Είναι η επέτειος από την 28η Οκτωβρίου του 1918, όταν αντιπρόσωποι από την Εθνική Επιτροπή Τσεχοσλοβακίας δημοσίευσαν την Διακήρυξη για την  Εγκαθίδρυση της Τσεχοσλοβακίας και διεκήρυξαν τον Νόμο που εγκαθίδρυε ένα Ανεξάρτητο Κράτος. Αυτή η μέρα γιορτάζεται ως Εθνική Εορτή.

   Σύντομο Ιστορικό

  Το έδαφος της πρώην Τσεχοσλοβακίας αποτελούσε τμήμα της Αυτοκρατορίας της Αυστροουγγαρίας μέχρι τη διάσπασή του στο τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι ομιλούσες την Τσέχικη γλώσσα, περιοχές της Βοημίας και Μοραβίας, τελούσαν υπό Αυστριακή διοίκηση ενώ η Σλοβακία ήταν μέρος της Ουγγαρίας. Το Εθνικό Απελευθερωτικό Κίνημα είχε δημιουργηθεί ήδη από τον 19ο αιώνα και στα εδάφη της Τσεχίας και στην Σλοβακία. Η Τσέχικη περιοχή ήταν βιομηχανική και η Σλοβάκικη κυρίως αγροτική. Τα δύο αυτά Σλαβικά έθνη είχαν την ευκαιρία να γίνουν ένα νέο ανεξάρτητο κράτος. Η Ανεξαρτησία της Τσεχοσλοβακίας ανακηρύχθηκε, κατόπιν διαπραγματεύσεων στη Γενεύη, στην πλατεία Wenceslas της Πράγας την 28η Οκτωβρίου του έτους 1918. Ο Πρόεδρος της “Πρώτης Δημοκρατίας” ήταν ο Tomáš Garrigue Masaryk, ο οποίος ήταν εξόριστος ηγέτης του Εθνικού Κινήματος.  Μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος τον Νοέμβριο του 1989, η Τσεχοσλοβακία μετεξελίχθηκε σε Τσέχικη και Σλοβάκικη Ομοσπονδιακή Δημοκρατία, η οποία σταμάτησε οριστικά να υπάρχει από την 1η Ιανουαρίου 1993, 74 χρόνια και πλέον, μετά την ίδρυσή της. Τα μέλη της έγιναν ανεξάρτητες οντότητες. Στον εορτασμό  αυτής της ημέρας δεν συμμετέχει η Σλοβακία μετά τον διαχωρισμό των κρατών.

  Ο εορτασμός της Ημέρας Ανεξαρτησίας της Τσεχοσλοβακίας

 Το Εθνικό Μνημείο στο Vítkov της Πράγας είναι ένα σημαντικό σημείο εορτασμού της Επετείου καθώς εκεί πραγματοποιείται παραδοσιακά η στρατιωτική παρέλαση και γίνεται επίσης κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Παράλληλα, δίνεται στο Hradčanské náměstí  Ιερός Όρκος από μέλη του Στρατού της Τσεχικής Δημοκρατίας. Στο Κάστρο της Πράγας, ο Πρόεδρος της Τσεχικής Δημοκρατίας παρουσιάζει με κάθε επισημότητα τις Κρατικές Τιμητικές Διακρίσεις που απονέμονται σε διακεκριμένες προσωπικότητες του Πολιτισμού και της Κοινωνικής Προσφοράς στην Τσεχία και την ίδια μέρα διορίζει  τους έχοντες έγκριση αξιωματικούς των Δυνάμεων Ασφαλείας στο βαθμό του Στρατηγού.

  Χρόνια πολλά και καλά στην Τσεχία για την σημερινή Επέτειο!

*Θερμές Ευχαριστίες στην Πρεσβεία της Τσεχικής Δημοκρατίας και στην κ. Anthi Zerva από το Πολιτιστικό Τμήμα της Πρεσβείας της Τσεχίας  στην Αθήνα για τις πολύτιμες πληροφορίες που με άμεση ανταπόκριση και ευγένεια μας παρέθεσε.