ΡΟΥΜΑΝΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ

ΕΝΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΔΕΣΜΟΣ

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΤΙΑ ΜΙΑΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Mioara Pitut, Διπλωματική Σύμβουλος της Πρεσβείας της Ρουμανίας στην Αθήνα: “Η δουλειά μας  είναι να φέρνουμε τους λαούς πιο κοντά”

26-10-2021

Η Διπλωματία πάνω από όλα πρέπει να είναι Πολιτισμός και το Diplomatic Point, φιλοδοξεί να είναι πέρα από ένας ενημερωτικός ιστότοπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, ένας ιστοχώρος Meeting Point της Διπλωματίας με τον Πολιτισμό.

  Επιχειρούμε λοιπόν να διερευνήσουμε πως βλέπει τον πολιτισμό της χώρας του σε σχέση με την Ελλάδα ένα μέλος του Διπλωματικού Σώματος με την δική του μοναδική “Διπλωματική Ματιά” κάνοντας μια σύνθεση των πολιτιστικών στοιχείων της χώρας την οποία εκπροσωπεί με την Ελλάδα.

  Έτος 2021, διανύοντας 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, ξεκινήσαμε αυτήν την προσπάθεια από την χερσόνησο του Αίμου, την Βαλκανική γειτονιά μας. Αφετηρία στο ταξίδι μας η Ρουμανία και με έμπνευση το Φαναριώτικό της παρελθόν. Διπλωματικές σχέσεις 141 ετών  Ρουμανίας-Ελλάδος και η επικοινωνία μας με την Πρεσβεία της Ρουμανίας στην Αθήνα για να αιτηθούμε την συνδρομή τους στο ρεπορτάζ βρήκε άμεσα ανταπόκριση γεγονός που μας χαροποίησε ιδιαίτερα. Μιας Ρουμανίας με την πλούσια ιστορία της  πάνω στη Γηραιά μας ήπειρο να αφήνει έντονο το αποτύπωμά της και τη μεγάλη πολιτιστική, κοινωνική και καλλιτεχνική προσφορά στο σύγχρονο Ευρωπαϊκό Γίγνεσθαι να είναι αδιάλλειπτη. Μια χώρα με αρμονικό συνδυασμό της ιστορικής παράδοσης με τις μοντέρνες  εξελίξεις και καινοτομίες. Ένα μέλος λοιπόν του Διπλωματικού Σώματος της Ρουμανίας στην Αθήνα είχε την ευγενή καλοσύνη να μοιραστεί μαζί μας χρήσιμες πληροφορίες και συνάμα να μας δείξει  πόσο κοντά είναι οι λαοί Ρουμανίας και Ελλάδος. Την προσπάθεια ανέλαβε η κ. Mioara Pitut, Διπλωματική Σύμβουλος της Πρεσβείας της Ρουμανίας επί Πολιτικών και Πολιτιστικών θεμάτων. Μια ευγενέστατη Διπλωμάτης, προσωπικότητα με μεγάλη μόρφωση, ευρεία παιδεία και εμπειρία από την Διπλωματία της Δυτικής Ευρώπης. Πριν έρθει στην Ελλάδα όπου βρίσκεται το τελευταίο τετράμηνο είχε εργαστεί στην Ολλανδία και την Γαλλία. Είναι γνώστης της Ευρωπαϊκής κουλτούρας και η ανταλλαγή απόψεων μαζί της ήταν πραγματικά ενδιαφέρουσα.  Έτσι, η Ρουμανία με τα πολλά αξιοθέατα, η Ρουμανία των τεχνών, των γραμμάτων, του αθλητισμού, της Νάντια Κομανέτσι,  του Ευγένιου Ιονέσκο και άλλων πολλών προσωπικοτήτων διεθνούς ακτινοβολίας έρχεται πιο κοντά σε μας μέσα από αυτήν την “Διπλωματική Ματιά” που αναφέραμε πιο πάνω και σας παραθέτουμε ευθύς παρακάτω. 

Ανακαλύπτοντας μια μικρή Ρουμανία μες στο κέντρο της Αθήνας

  Ξεκινήσαμε μια μικρή περιήγηση στο κέντρο της Αθήνας. Ο καιρός ήταν πολύ ζεστός και με υγρασία στην ατμόσφαιρα, ο ήλιος έκαιγε αλλά το οδοιπορικό μας ευχάριστο και επιμορφωτικό. Η κ. Pitut μας έδωσε ραντεβού στο πιο κοντινό “Ρουμανικό” σημείο της Αθήνας, την οδό Βουκουρεστίου. Καταστήματα με είδη πολυτελείας, κοσμηματοπωλεία, με απλά λόγια “Κολωνάκι” και σημείο αναφοράς για τις Ρουμανο-ελληνικές σχέσεις. Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία. Μια αληθινή δόση από το κοσμοπολίτικο Βουκουρέστι μες στο κλεινόν άστυ. Η Αθήνα σου δείχνει από μόνη της την κατεύθυνση, με την ονομασία μιας από τις πιο κεντρικές οδούς της πρωτεύουσας να σε παραπέμπει στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας και στις ιστορικές σχέσεις, δια μέσου των αιώνων, που συνδέουν τους δυο λαούς, τον Ρουμανικό και τον Ελληνικό. “Η ονομασία δόθηκε από την Συνθήκη του Βουκουρεστίου”  μας τόνισε η κ. Pitut. Υπενθυμίζουμε ότι η Συνθήκη του Βουκουρεστίου ήταν η Συνθήκη Ειρήνης του 1913 που έδωσε τέλος στον Β΄Βαλκανικό Πόλεμο, μεταξύ των Βασιλείων Ελλάδος, Ρουμανίας, Σερβίας, Μαυροβουνίου από την μια πλευρά και της Βουλγαρίας από την άλλη. “Έχουμε και εμείς οδό Ατένα (Αθήνα) στη Ρουμανία!” μου είπε χαμογελώντας.  Το παραδοσιακό δέσιμο μεταξύ Ρουμανίας και Ελλάδος είναι πολύ ισχυρό, πολιτιστικό, γλωσσικό και μένει ανεξίτηλο στο πέρασμα των αιώνων.

Το Μικρό Παρίσι των Βαλκανίων

  Ζητήσαμε από την κ. Pitut να μας πει μερικά χαρακτηριστικά στοιχεία για την Ρουμανία, τον πολιτισμό, την πρωτεύουσά τους καθώς περπατούσαμε στην Βουκουρεστίου περνώντας από τις βιτρίνες με τα φινετσάτα ρούχα επώνυμων οίκων του εξωτερικού. Μίλησε με ενθουσιασμό και θαυμασμό για το Βουκουρέστι σημειώνοντας οτι:  “Το  Βουκουρέστι λεγόταν το Μικρό Παρίσι λόγω της επιρροής των Γάλλων.” Είναι γεγονός, ότι η Γαλλική επιρροή στο Βουκουρέστι είναι πολύ μεγάλη και εμφανής στα αξιοθέατα της Ρουμανικής πρωτεύουσας. Αρκεί μια σύντομη διαδικτυακή πλοήγηση σε ιστοχώρους με ταξιδιωτικούς προορισμούς και η Παριζιάνικη εικόνα της μαγικής και πανέμορφης αυτής πόλης σε προσκαλεί να την επισκεφτείς.  

Η παλιά Πρεσβεία της Ρουμανίας στην οδό Μέρλιν

 Ο περίπατος στο Κολωνάκι μας έφερε σιγά σιγά στο κτίριο επί της οδού Μέρλιν 5 στο Κολωνάκι. Εκεί ήταν η έδρα της Ρουμανικής Πρεσβείας πριν πολλά χρόνια. Σήμερα στον χώρο αυτό στεγάζεται τράπεζα αλλά στον εσωτερικό τοίχο του ισογείου υπάρχει αναρτημένη αναμνηστική πλακέτα με την εξής επιγραφή: “Εδώ ευρίσκετο το κτίριο όπου εστεγάζετο η Πρεσβεία της Ρουμανίας στην Ελλάδα από το 1919 έως το 1947. Η αναμνηστική αυτή πινακίδα τοποθετήθηκε το 2010 επ΄ευκαιρία της 130ης επετείου της συνάψεως Διπλωματικών Σχέσεων μεταξύ της Ελλάδος και της Ρουμανίας.” Η πλακέτα είναι εκεί ως αδιάψευστος μάρτυς των μακρόχρονων σχέσεων μεταξύ της Ρουμανίας και της χώρας μας. Από το έτος 1979 έως και σήμερα οι διπλωματικές υπηρεσίες και τα εν γένει γραφεία της Πρεσβείας είναι στο Παλαιό Ψυχικό.

Αναμνηστική πλακέτα παλαιάς Πρεσβείας της Ρουμανίας επί της οδού Μέρλιν 5 στο Κολωνάκι

  Μια άλλη οδός επίσης στο αριστοκρατικό Κολωνάκι θυμίζει έντονα Ρουμανία. Αναφερόμαστε στην οδό Ιασίου. Έχοντας πάρει την ονομασία της από το Ιάσιο, την πόλη της Μολδαβίας που θεωρείται από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά κέντρα της Ρουμανίας.  Η φημισμένη Ακαδημία Ιασίου που φτιάχτηκε από Έλληνες μαζί με την Ακαδημία του Βουκουρεστίου θεωρούνταν μεγάλα πνευματικά ιδρύματα της περιοχής κατά τα χρόνια της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821. Άλλωστε η σύνδεση της ευρύτερης περιοχής με την Φιλική Εταιρία μιας και διανύουμε την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 είναι γνωστή τοις πάσι.

Φέτος συμπληρώνονται 141 χρόνια Διπλωματικών Σχέσεων μεταξύ Ρουμανίας-Ελλάδος

  Πέρυσι με αφορμή την συμπλήρωση 140 ετών Διπλωματικών Σχέσεων ανάμεσα στην Ρουμανία και την Ελλάδα κυκλοφόρησε ένα σχετικό επετειακό βιβλίο που εκδόθηκε με πρωτοβουλία του Γενικού Προξενείου της Ρουμανίας στη Θεσσαλονίκη. Συγγραφείς είναι οι Florin Stan και Απόστολος Πατελάκης.  Φέρει τον τίτλο “140 χρόνια από τη σύναψη ρουμανοελληνικών διπλωματικών σχέσεων (1880-2020).» Αν και έπρεπε να εορταστεί δεόντως η παραδοσιακή φιλία μεταξύ των δυο λαών δυστυχώς αυτό δεν κατέστη δυνατό. Φέτος 141 χρόνια μετά, οι εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βρίσκουν πάλι εμπόδια στο να εορταστούν με ανοιχτές δημόσιες εκδηλώσεις λόγω των Υγειονομικών Απαγορεύσεων. Ενδεχομένως, να προγραμματιστούν εκδηλώσεις το 2022 για τα 142  χρόνια Ρουμανοελληνικών  Διπλωματικών Σχέσεων εάν το επιτρέψουν βεβαίως τα μέτρα για την Πανδημία.

Επετειακό βιβλίο για τα 140 χρόνια από τη σύναψη ρουμανοελληνικών διπλωματικών σχέσεων (1880-2020)

  Τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει τον Πολιτισμό της Ρουμανίας

“Είναι πολλά τα χαρακτηριστικά του. Η ποικιλομορφία, το πλήθος των στοιχείων από πολλές επαρχίες που ενώθηκαν μαζί σε μια χώρα. Όλοι όσοι βασίλευσαν κατά καιρούς στην Ρουμανία άφησαν το δικό τους στίγμα” μας λέει η Σύμβουλος της Ρουμανικής Πρεσβείας. Για να συμπληρώσει λίγο μετά: “Το Λατινικό στοιχείο είναι έντονο. Συχνά μας αναφέρουν ως ένα Λατινικό νησί μες στη Σλαβική θάλασσα.” Οι Ρουμάνοι νιώθουν Λατίνοι. Είναι φυσικό γιατί ακόμα και η ονομασία της χώρας Romania παραπέμπει άμεσα στη λέξη Roman και κατ΄επέκταση στην ονομασία της πόλης Rome (Ρώμη).

   Κοινά στοιχεία Ρουμανικής γλώσσας με την Ελληνική

  Οι δύο λαοί συνδέονται με διάφορους τρόπους, θρησκεία, γλώσσα, πολιτισμός. Η Ρουμανική γλώσσα έχει κοινά στοιχεία με την Ελληνική. “Οι επιρροές από την ελληνική γλώσσα στην Ρουμανική είναι πολλές ακριβώς επειδή το ελληνικό στοιχείο υπάρχει στη Ρουμανία από πολύ παλιά” μας τόνισε δείχνοντάς μας παράλληλα το βιβλίο του Tudor Dinu -Καθηγητή Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου, με τίτλο “Η ελληνική επίδραση επί της Ρουμανικής γλώσσας” έκδοση του 2019. Ένα βιβλίο που αναλύει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της επίδρασης της ελληνικής γλώσσας πάνω στη ρουμανική. “Η ελληνική γλώσσα, κατά την περίοδο των Φαναριωτών, ήταν για τους Ρουμάνους η γλώσσα των διανοουμένων. Μόνο οι ανώτερες τάξεις, οι πολύ μορφωμένοι μιλούσαν τα ελληνικά και όποιος χρησιμοποιούσε την γλώσσα θεωρείτο αμέσως άνθρωπος ανωτέρου επιπέδου. Υπάρχουν εκατοντάδες ελληνικές λέξεις ενσωματωμένες στο Ρουμανικό λεξιλόγιο. “Η Ελληνική συμβολή στον κορμό του λεξιλογίου της Ρουμανικής γλώσσας είναι στη δεύτερη θέση μετά την Σλάβικη συνεισφορά” όπως καταλήγει και στο βιβλίο του ο Tudor Dinu.

Βιβλίο «Η ελληνική επίδραση επί της Ρουμανικής γλώσσας» του Tudor Dinu

   Φαναριώτες και εμπόριο στην Ρουμανία αλλοτινών εποχών και μετεξέλιξη των σχέσεων

  “Η περίοδος των Φαναριωτών κατά τον 17ο -18ο αιώνα θεωρείται από τις πιο ιστορικές. Διοικούσαν δυο επαρχίες στην Ρουμανία. Το εμπόριο και η πρόσβαση στην Μαύρη θάλασσα ήταν καθοριστικής σημασίας για τις σχέσεις Ρουμάνων και Ελλήνων.”(-σημειώνεται ότι η Μαύρη θάλασσα περιβάλλει ένα μεγάλο μέρος της ανατολικής πλευράς της Ρουμανίας ενώ τα λιμάνια  και οι θαλάσσιες συγκοινωνίες ήταν ιδιαίτερα κομβικής σημασίας για τους Έλληνες εμπόρους της εποχής).  Για να υπογραμμίσει λίγο μετά: “Μην ξεχνάμε ότι και ο Ευάγγελος Ζάππας έκανε την περιουσία του στην Ρουμανία.” Ο Ζάππας πήγε στο Βουκουρέστι το 1831 και δραστηριοποιήθηκε επιχειρηματικά στην περιοχή των Παραδουνάβιων ηγεμονιών όπου το ελληνικό στοιχείο είχε παράδοση εκεί από τα χρόνια που η Υψηλή Πύλη ανέθετε τη Διοίκηση σε Φαναριώτες. Όμως, όπως όλα κάποτε τελειώνουν, έτσι και η Φαναριώτικη παρουσία ολοκλήρωσε τον κύκλο της. Αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι όλα μετεξελίσσονται και βρίσκουν νέους τρόπους δραστηριοποίησης. Σήμερα,  στον 21ο αιώνα, υπάρχουν αρκετοί Έλληνες και όχι μόνο, μέλη της Ελληνικής παροικίας που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στην Ρουμανία αλλά και σε άλλους τομείς. Επίσης, μεγάλο μέρος των Ελλήνων φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό είναι στη Ρουμανία, ειδικά στο χώρο της ιατρικής επιστήμης.  Συνεπώς, αυτό το συνεχές δούναι και λαβείν ανάμεσα σε Ρουμανία και Ελλάδα, συνεχίζει έως τις μέρες μας με νέες μορφές.

Ρουμανικό Πολιτιστικό Ινστιτούτο – το Μορφωτικό Κέντρο και οι Σύνδεσμοι Ελληνορουμανικής Φιλίας

 “Το Ρουμανικό Ινστιτούτο έχει έδρα το Βουκουρέστι. Επίσης διατηρεί πολλά παραρτήματα σε διάφορες χώρες του κόσμου. Έχει τεθεί ως ιδέα να ιδρυθεί και ένα παράρτημα στην Ελλάδα.” Ας ελπίσουμε να ευνοήσουν οι συνθήκες ώστε να υλοποιηθεί αυτός ο σχεδιασμός και να αποκτήσουμε  ένα Κέντρο Ρουμανικού πολιτισμού στην Αθήνα. Μέχρι τότε, τα σκήπτρα της πολιτιστικής γέφυρας μεταξύ Ρουμανίας και Ελλάδος κατέχει η Πρεσβεία της Ρουμανίας στην Αθήνα και  οι  Σύνδεσμοι. “Οι Σύνδεσμοι Ελληνορουμανικής Φιλίας στην Ελλάδα είναι περίπου δέκα. Διοργανώνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις, διδάσκουν παραδοσιακούς χορούς, προσπαθούν να κρατούν ζωντανά τα στοιχεία που συνδέουν Ρουμάνους και Έλληνες” μας επεσήμανε η κ. Pitut.

EUNIC και Athens Garden Festival

 Το EUNIC (European Union National Institutes for Culture) είναι το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Μορφωτικών Ινστιτούτων Χωρών εντός της Ένωσης, εδρεύει στις Βρυξέλλες και έχει δέσμες σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις όπως η Αθήνα. Προσφάτως, είχαν μια σειρά από εκδηλώσεις στην Αθήνα στα πλαίσια του Athens Garden Festival, στις οποίες υπήρχε εκπροσώπηση και εκ της Ρουμανικής Πρσβείας. “Το Ρουμανικό Πολιτιστικό Ινστιτούτο στήριξε αυτές τις εκδηλώσεις” μας λέει η κ. Pitut. Αυτές οι δράσεις πολιτισμού για την βιώσιμη ανάπτυξη των πόλεων έδωσαν την ευκαιρία στους κατοίκους της μεγαλούπολης να επισκεφτούν τα πάρκα και τους κήπους (τις οάσεις δροσιάς της Αθήνας) κάτω από την ομπρέλα των πολιτιστικών οργανισμών και να δουν την πρωτεύουσα με άλλο μάτι.

Animasyros 2021- το animation στο νησί της Σύρου με έντονο το Ρουμανικό στοιχείο

  Λίγο πριν τα τέλη του Σεπτέμβρη ήταν σε εξέλιξη στη Σύρο το Animation Film Festival. Ένα διεθνές φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων του οποίου οι εκδηλώσεις έγιναν στην Ερμούπολη με έντονο το Ρουμανικό στοιχείο και ως εκπρόσωπος της Πρεσβείας πήγε η κ. Pitut. “Πήγα στην Σύρο για να παρακολουθήσω τις εκδηλώσεις και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Παράλληλα με τις δράσεις, συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας με την Ρουμανική πόλη SIGHISOARA.  Επίσης, μια από τις εκδηλώσεις περιλάμβανε  Εργαστήρι του Ρουμάνου σκηνοθέτη Paul Muresan.”

Το 2022 χρονιά ορόσημο – 160 χρόνια Ρουμανικής Διπλωματίας

  Την επόμενη χρονιά, στη Ρουμανία θα γιορτάσουν τα 160 χρόνια από την έναρξη της Ρουμανικής Διπλωματίας. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο πρώτος Υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας ήταν  ο πολιτικός Ελληνικής  καταγωγής Απόστολος Αρσάκης, τότε εγκαταστημένος στο Βουκουρέστι. Ο Αρσάκης διετέλεσε για ένα σύντομο χρονικό διάστημα και Πρωθυπουργός της Ρουμανίας. “Έχουμε φωτογραφία του Αρσάκη στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ρουμανίας ως του πρώτου ΥΠΕΞ” μας υπενθύμισε η Ρουμάνα Διπλωμάτης. Σημειώνεται ότι οι εγκαταστάσεις του  Αρσακείου σχολείου που έχει πάρει την ονομασία του από τον Αρσάκη βρίσκονται πολύ κοντά στην (εδώ και 42 χρόνια) έδρα της Ρουμανικής Πρεσβείας στο Ψυχικό.

Νικολάε Τιτουλέσκου – μια προτομή σύμβολο στο Πάρκο Ναϊάδων

   Ο περίπατος στο κέντρο της πρωτεύουσας μας οδήγησε στον τελευταίο σταθμό της περιήγησής μας, στην προτομή του πολιτικού και Υπουργού Εξωτερικών της Ρουμανίας τα δύσκολα χρόνια του Μεσοπολέμου, Νικολάε Τιτουλέσκου, στο Πάρκο Ναϊάδων επί της Λεωφόρου Βασιλέως Κωνσταντίνου, στην περιοχή του Παγκρατίου. Ένα έργο του Ρουμάνου γλύπτη Darie Dup. Η δωρεά έγινε προς το Δήμο Αθηναίων από το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα “Titulescu”.  Η Επιγραφή αναφέρει: “Νικολάε Τιτουλέσκου 1882-1941, Πρόεδρος Συνέλευσης της Κοινωνίας των Εθνών, Υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας, εμπνευστής του Συμφώνου Βαλκανικής Συνεννόησης, Αθήνα, 9 Φεβρουαρίου 1934.” Το γλυπτό εκτίθεται προς ανάμνηση του Συμφώνου Βαλκανικής Συνεννόησης που υπογράφτηκε στην Αθήνα στις 9-2-1934 μεταξύ Ρουμανίας, Ελλάδος, Τουρκίας και Γιουγκοσλαβίας. Ήταν μια προσπάθεια να διατηρηθεί η υπάρχουσα τότε γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή των Βαλκανίων ύστερα από τις αλλαγές που είχαν επέλθει μετά τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο.  Ζητήσαμε από την κ. Pitut να μας αφήσει να την φωτογραφήσουμε δίπλα στην προτομή. Αν και αρχικά μας αρνήθηκε ευγενικά από λόγους μετριοφροσύνης, τονίζοντας ότι το ρεπορτάζ δεν ήταν για αυτήν και πως προτιμούσε καλύτερα να μην φωτογραφηθεί. Τελικώς, καταφέραμε να την πείσουμε λέγοντας ότι οι αναγνώστες μας πρέπει να δουν την Ρουμάνα Διπλωμάτη που μας έκανε την τιμή να ξεναγήσει το Diplomatic Point στα ρουμανο-ελληνικά πολιτιστικά στοιχεία της πόλεως των Αθηνών.

Η Διπλωματία φέρνει τους λαούς πιο κοντά

   Η κ. Pitut λίγο πριν ολοκληρώσουμε την συνάντηση, μας μίλησε για την εμπειρία της όταν εργαζόταν στις Πρεσβείες της Δυτικής Ευρώπης και την σύγκριση με την Ελλάδα. “Οι άνθρωποι είναι παντού το ίδιο. Η κάθε χώρα έχει τα δικά της χαρακτηριστικά αλλά οι άνθρωποι είναι παντού το ίδιο.” Συνέχισε λέγοντας: “Αρκεί να βρεις τη διμερή σύνδεση”, όπως μας είπε χαρακτηριστικά. Εξάλλου αυτό είναι και το ζητούμενο στις Διπλωματικές Σχέσεις. Να βρει η μια πλευρά τα στοιχεία εκείνα που θα την φέρουν πιο κοντά στην άλλη. “Η δουλειά μας (-των Διπλωματών) είναι να φέρνουμε τους λαούς πιο κοντά.” H κ. Pitut μέσα από τη δουλειά της προσπαθεί συνεχώς να εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση, το δείχνει εμπράκτως και το χαίρεται. “Αυτή είναι η δουλειά μου, κάνω κάτι που με ευχαριστεί, με κάνει ευτυχισμένη. Είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα.” Αν κρίνουμε από την πλήρη προσαρμογή της στα ελληνικά δεδομένα μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα που μένει στην Ελλάδα σίγουρα τα καταφέρνει άψογα στον τομέα της.

  Η αποτίμηση της συνάντησής μας με την κ. Pitut ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία. Κι εμείς βλέπουμε τη δική μας δουλειά ως γέφυρα ενημέρωσης και επικοινωνίας.  Κάνοντας από την Αθήνα ένα μικρό ταξίδι στην ιστορική Ρουμανία και πάλι πίσω στην Αθήνα μας, ευελπιστώντας να προσφέρουμε και εμείς ένα μικρό λιθαράκι στο οικοδόμημα που αποκαλούμε Σύνθεση Διπλωματίας και Πολιτισμού, που τόσο ανάγκη έχουμε σε ένα μεταλλασσόμενο διεθνές περιβάλλον με άγνωστο μέλλον.

 Με την ολοκλήρωση αυτού του μικρού αφιερώματος εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στην Διπλωμάτη κ. Mioara Pitut για τον χρόνο που μας αφιέρωσε με ευγένεια, καλή διάθεση συνεργασίας και τις γνώσεις που μοιράστηκε μαζί μας.

   *Θερμές ευχαριστίες στην Πρεσβεία της Ρουμανίας στην Αθήνα για την συνδρομή της στην πραγματοποίηση του αφιερώματος και προσωπικά ευχαριστούμε την κ. Adriana Ciamba, Επιτετραμμένη της Ρουμανικής Πρεσβείας στην Αθήνα για το ενδιαφέρον της καθώς και για την προσπάθεια που καταβάλλει όλο το Διπλωματικό Προσωπικό της φίλης χώρας εδώ, για την διατήρηση των δεσμών μεταξύ Ρουμανίας-Ελλάδος και συγχαίρουμε το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρουμανίας για την αποστολή στην Ελλάδα τόσο αξιόλογων ανθρώπων να εκπροσωπούν την χώρα τους.

επιμέλεια: Συντακτική Ομάδα Diplomatic Point