22-5-2023
Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος, Διεθνολόγος – Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Την ακλόνητη,πολύπλευρη, συνεχή και δεδομένη υποστήριξη των ΗΠΑ και των ισχυρών κρατών της Δύσης στην μαχόμενη Ουκρανία, τόνισε χθες εμφατικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, στην διάρκεια της τελευταίας ημέρας της καθοριστικής, ιστορικής και ιδιαίτερα παραγωγικής τριήμερης συνόδου κορυφής για την παγκόσμια ασφάλεια της G7 που έλαβε χώρα στην πόλη της Χιροσίμα στην Ιαπωνία, παρόντος του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι .
“Ο Πούτιν δεν πρόκειται ποτέ να σπάσει την αποφασιστικότητά μας” επεσήμανε ο Μπάιντεν στη σύνοδο κορυφής της G7 προσθέτοντας ότι “οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να σταθούν συνεχώς στο πλευρό του γενναίου λαού της Ουκρανίας καθώς υπερασπίζονται τον εαυτό τους ενάντια σε αυτόν τον βίαιο πόλεμο επιθετικότητας και εγκλημάτων πολέμου που διαπράττονται από την Ρωσία “. Και κατέληξε ότι ” Η Ρωσία ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο και η Ρωσία μπορεί να τον τερματίσει σήμερα αποσύροντας τα στρατεύματά της στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα.” Σε κατ ιδία συνάντηση που είχε με τον Ζελένσκι δήλωσε ότι ” για άλλη μια φορά τον διαβεβαίωσα ότι δεν αμφιταλαντευόμαστε και ο Πούτιν δεν θα μπορέσει να πλήξει την δεδομένη αποφασιστικότητά μας, που νόμιζε ότι θα μπορούσε να επιτύχει σχεδόν πριν από δύο χρόνια”.
Από πλευράς του ο Ζελένσκι έτυχε καθολικής υποστήριξης για τη «φόρμουλα ειρήνης» του Κιέβου σχετικά με τον τερματισμό του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι είναι «μια προφανής έκφραση ορθολογισμού». Στη συνάντησή του με τον Ζελένσκι, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε το 38ο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 375 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία,(πυροβολικό, πύραυλοι μεσαίου βεληνεκούς,drones αντιαρματικά κα) λέγοντάς του ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι μπορούν για να ενισχύουν την άμυνα της Ουκρανίας ενάντια στη Ρωσία. Συμμαχικά εκπαιδευτικά προγράμματα για Ουκρανούς πιλότους σε Αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη F-16 αποφασίστηκαν στη Χιροσίμα και είναι ένα μήνυμα προς τη Ρωσία να μην περιμένει να πετύχει στην εισβολή της στην Ουκρανία ακόμη και σε μια παρατεταμένη σύγκρουση, δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς προσθέτοντας ότι” δεν υπάρχει περίπτωση παγώματος της σύγκρουσης στην Ουκρανία.’
Ο Μπάιντεν είπε στους ηγέτες της G7 ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζει τα κράτη που θα διαθέσουν αεροσκάφη για την εκπαίδευση των Ουκρανών (Δανία, Νορβηγία, Βέλγιο, Ολλανδία) καθώς το Κίεβο επιδιώκει να ενισχύσει την αεροπορική του ισχύ εναντίον της Ρωσίας. Η σύνοδος κορυφής της Χιροσίμα έδωσε στον Ζελένσκι την ευκαιρία να κερδίσει εντυπώσεις από τον «παγκόσμιο νότο», όπως την Ινδία, σε μια προσπάθεια να διευρύνει την υποστήριξη προς τη χώρα του στον πόλεμο κατά της Ρωσίας. Στη Χιροσίμα συναντήθηκε με τους πολιτικούς ηγέτες της Αυστραλίας, της Ινδονησίας,του Βιετνάμ, της Νότιας Κορέας αλλά και, της Βραζιλίας (που διατηρεί αποστάσεις από το Κίεβο) που είχαν προσκληθεί ως παρατηρητές εκπροσωπώντας διεθνείς περιφερειακούς οργανισμούς από όλες τις ηπείρους.
Η παρουσία του Ζελένσκι στη G7 ήρθε μια ημέρα αφότου ο Λευκός Οίκος απέσυρε την αντίθεσή του στους συμμάχους που θα προμηθεύσουν το Κίεβο με μαχητικά αεροσκάφη F-16 κατασκευής ΗΠΑ. Αν και θα χρειαστεί χρόνος για την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων για να πετάξουν το εξελιγμένο αεροσκάφος, ο Ζελένσκι είπε ότι η άρση της απαγόρευσης ήταν ένα «εξαιρετικό αποτέλεσμα». «Θα βοηθήσει πραγματικά την κοινωνία μας, τους ανθρώπους μας να σώσουν σπίτια, οικογένειες», είπε. Γράφοντας στο επίσημο κανάλι του στο Telegram μετά τη συνάντηση με την Ιταλίδα πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι (η οποία τόνισε ότι υποστηρίζει απόλυτα την Ουκρανία) , ο Ζελένσκι είπε ότι τα αεροσκάφη είναι απαραίτητα για τη βελτίωση των δυνατοτήτων αεράμυνας της Ουκρανίας.
Ο Καναδάς θα υποστηρίξει την Ουκρανία για όσο διάστημα και με ότι χρειαστεί στη σύγκρουσή της με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης Ουκρανών στρατιωτικών και πιλότων, δήλωσε ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό που παρουσίασε λεπτομέρειες των Καναδικών σχεδίων UNIFIER και REASSURANCE . Η Μ Βρετανία δημοσίευσε σχέδια για την πλήρη απαγόρευση των εισαγωγών Ρωσικών διαμαντιών, χαλκού, αλουμινίου και νικελίου και ανακοίνωσε ένα νέο κύμα κυρώσεων κατά της Ρωσίας, με στόχο εταιρείες που συνδέονται με την κλοπή Ουκρανικών σιτηρών. Ο Ζελένσκι έφτασε στη Χιροσίμα με στρατιωτικό αεροσκάφος που φέρει το σήμα της Γαλλικής κυβέρνησης για τη σύνοδο κορυφής της G7 μετά από ομιλία στη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου, στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.
Συγκριτικά με τον Βραζιλιάνο πρόεδρο Λούλα ο Ινδός πρωθυπουργός Μόντι ήταν πιο θερμός στη συνάντηση του μ τον Ουκρανό πρόεδρο και είπε στον Ζελένσκι: «Κατανοώ πολύ καλά τον πόνο σας και τον πόνο των Ουκρανών πολιτών. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι για να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα η Ινδία και, προσωπικά, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε». Ο Ζελένσκι φάνηκε να ήταν ενθαρρυμένος από τις συνομιλίες, λέγοντας και εκτιμώντας ότι η Ινδία “θα συμμετάσχει στην αποκατάσταση της διεθνούς τάξης που να βασίζεται σε κανόνες που έχουν ανάγκη όλα τα ελεύθερα έθνη». Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, περιέγραψε τη σύνοδο κορυφής ως μια ευκαιρία να πειστούν οι αναδυόμενες δυνάμεις Ινδία και Βραζιλία να στηρίξουν την Ουκρανία, περιγράφοντας την αιφνιδιαστική επίσκεψη του Ζελένσκι στη Χιροσίμα ως “αλλαγή παιχνιδιού που θα έχει επιπτώσεις και προεκτάσεις”
Τα Κείμενα της Χιροσίμα είναι πάρα πολλά και ξεπερνούν συνολικά τις 160 σελίδες, ενώ μόνο το τελικό ανακοινωθέν αποτελείται από 66 παραγράφους/40 σελίδες,και συνοδεύεται από 6 ειδικά κείμενα για ενεργειακή, πυρηνική, επισιτιστική, οικονομική και κλιματική ασφάλεια.
Ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι οι αποφάσεις της G7 στη σύνοδο κορυφής στοχεύουν στον «διπλό περιορισμό» της Ρωσίας και της Κίνας. Πρόσθεσε ότι ” ο στόχος της δύσης είναι να νικήσει τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης, αλλά όμως να μη σταματήσει εκεί, αλλά να την εξαλείψουμε ως γεωπολιτικό ανταγωνιστή”
Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο
*Το άρθρο εκφράζει προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη

φωτ.ambassadorsatlarge