20-5-2023
Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος, Διεθνολόγος – Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Στην ιστορική Χιροσίμα στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου βρίσκεται σήμερα και αύριο ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι όπου θα έχει καθοριστικής σημαίας επαφές με τους ηγέτες των κρατών-μελών της G7 , δηλαδή των μεγαλύτερων και ισχυρότερων δημοκρατιών του πλανήτη (ΗΠΑ-Γαλλία-Καναδάς -Ιαπωνία-Ιταλία-Ηνωμένο Βασίλειο -Γερμανία ) και την ηγεσία της ΕΕ.Στην Ιαπωνική πόλη θα κριθούν πολύ σημαντικά θέματα και επομένως η φυσική παρουσία του Ζελένσκι κριθκκε αναγκέα για την υπεράσπιση των συμφερόντων του Κιέβου απέναντι στην επί 15 και πλέον μήνες Ρωσική εισβολή..Ο Ζελένσκι θα περιηγηθεί στο Μουσείο Ειρήνης της Χιροσίμα κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην Ιαπωνία.Οι ηγέτες της G7 επισκέφτηκαν χθες την τοποθεσία που ρίχτηκε η πρώτη ατομική βόμβα τον Αύγουστο του 1945 και μίλησαν με έναν επιζώντα του ατομικού βομβαρδισμού και ξεναγήθηκαν από τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Φούμο Kισίντα μέσα από ζωντανά εκθέματα που παρουσιάζουν τη φρίκη των πυρηνικών όπλων. Η περιήγηση στο μουσείο της πόλης που έχει βομβαρδιστεί με ατομική βόμβα είναι μια άκρως συμβολική κίνηση ,δεδομένων των απαράδεκτων απειλών από ανώτατους Ρώσους αξιωματούχους περί ενδεχόμενης χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων στο πόλεμο της Ουκρανίας.
Ο Ουκρανός πρόεδρος είχε αρχικά προγραμματιστεί να συμμετάσχει διαδικτυακά στη σύνοδο ( αύριο ημέρα λήξης της συνόδου κορυφής). Πέταξε για Ιαπωνία μ Αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος στη Χιροσίμα μετά από μια στάση που έκανε χθες στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας ,όπου παρέστη στη σύνοδο κορυφής των 22 κρατών του Αραβικού Συνδέσμου. Οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν χθες πάνω σε μια νέα σειρά μέτρων για να αντιμετωπίσουν την «πολεμική μηχανή» της Μόσχας και να αυξήσουν το κόστος της εισβολής για τη Ρωσία και όσους υποστηρίζουν την πολεμική της προσπάθεια.
Ο Ζελένσκι ολοκλήρωσε πρόσφατα μια περιοδεία στα τέσσερα Ευρωπαϊκά μέλη της G7, τα οποία επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους ενόψει μιας πολυαναμενόμενης αντεπίθεσης του Κιέβου. Ο Ουκρανός ηγέτης πιστεύεται ευρέως ότι επιδιώκει να ανακτήσει εδαφικά κέρδη . Στη σύντομη επίσκεψή του στο Κίεβο τον Μάρτιο, ο Kισίντα κάλεσε τον Ουκρανό ηγέτη να συμμετάσχει μέσω βίντεο στη σύνοδο κορυφής της G7. Η επίσκεψη του Ζελένσκι στη Χιροσίμα (από όπου κατάγεται ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας) ,θεωρείται ευρέως ως μια αξιοσημείωτη “νίκη’ για τη διπλωματία του Τόκιο, καθώς αποτελεί μόλις το δεύτερο ταξίδι (εκτός Ευρώπης) του Ουκρανού προέδρου μετά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον τον περασμένο Δεκέμβριο
Μια προσωπική συνάντηση με τους ηγέτες της G7, καθώς και εκπροσώπους από άλλες χώρες και διεθνείς οργανισμούς που προσκλήθηκαν στη σύνοδο κορυφής, προσθέτει βάρος και κύρος στις συζητήσεις για τον πόλεμο , ενώ εδραιώνει περαιτέρω το ενιαίο μέτωπο κατά της Ρωσίας. Καθώς οι χώρες της ανεπίσημης ομάδας αναπτυσσόμενων χωρών του «Παγκοσμίου Νότου» – συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από εκείνες που προσκλήθηκαν στη σύνοδο κορυφής, ιδίως η Βραζιλία και η Ινδία – έχουν δείξει απροθυμία να καταδικάσουν τον πόλεμο, η φυσική παρουσία του Ζελένσκι στη σύνοδο κορυφής της Χιροσίμα στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης που υπερβαίνει το πλαίσιο της G7.
Η επίσκεψη σηματοδοτεί επίσης την τελευταία από μια σειρά θετικών κινήσεων ως και επιτευγμάτων της εξωτερικής πολιτικής του Τόκιο (ειδικά μετά την πλήρη εξομάλυνση των δεσμών με τη γειτονική Νότια Κορέα ως και της αναβάθμισης των πολίτικο-στρατιωτικών επαφών του με την Αυστραλία, την Ινδία, τις Φιλιππίνες τη Νέα Ζηλανδία καθώς και με το Ηνωμένο Βασίλειο και το ΝΑΤΟ στο στρατιωτικό επίπεδο).
Σύμφωνα με πληροφορίες του υπογράφοντα η παρουσία Ζελενσκι δίνει «μεγάλη ώθηση» στη σύνοδο κορυφής. «Ιδιαίτερα στις προσπάθειές τους να κινητοποιήσουν και επιδείξουν ενότητα απέναντι στη Ρωσία»(ενώ συμπληρώνονται 450 ημέρες πολέμου) . Ο Ζελένσκι έχει επανειλημμένα καλέσει τη διεθνή κοινότητα να αυξήσει την υποστήριξή της προς το Κίεβο και να αναλάβει ισχυρότερη δράση για να τιμωρήσει τη Μόσχα για την εισβολή της στη χώρα του. Εκτιμάται ότι η επίσκεψη του Ζελένσκι στην Ιαπωνία αντανακλά το χάρισμά του και ενισχύει τη δυναμική για παροχή περαιτέρω όπλων στην Ουκρανία.Ο Ζελένσκι θα συναντηθεί με τους ομολόγους του από τη Νότια Κορέα και την Αυστραλία , και θα πιέσει για πρόσθετες Κορεατικές στρατιωτικές προμήθειες ως και την Αυστραλία για παροχή περισσότερων οχημάτων προσωπικού με δυνατά συστήματα προστασίας τύπων Bushmasters και Hawkei. Θα έχει επίσης συζητήσεις για παροχή αεροσκαφών F-16.
Χθες ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον θα επιβάλει άμεσα 300 νέες κυρώσεις που στοχεύουν 70 Ρωσικές οντότητες και θα βάλει περισσότερες χώρες στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε επίσης χθες ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα απαγορεύσει τις εισαγωγές Ρωσικών διαμαντιών, χαλκού, αλουμινίου και νικελίου και θα επιβάλει κυρώσεις σε 86 άτομα και εταιρείες που συνδέονται με τον Πούτιν. Σε κοινή δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα αργά χθες βράδυ οι ηγέτες της G7 δήλωσαν ότι οι πρόσθετες κυρώσεις θα «στερήσουν τη Ρωσία από τεχνολογία, βιομηχανικό εξοπλισμό και υπηρεσίες που υποστηρίζουν την πολεμική της μηχανή» και θα περιορίσουν τις εξαγωγές αγαθών «κρίσιμων για τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης».
Στη κορυφαία σύνοδο της Χιροσίμα συμμετέχουν επίσης η Αυστραλία, η Νότια Κορέα, το Βιετνάμ,η Βραζιλία, η Ινδία(προεδρεύουσα G20), τα νησιά Κουκ (Φόρουμ Νοτίου Ειρηνικού), η Ινδονησία (προεδρεύουσα ΑSEAN) τα νησιά Κομόρες(προεδρεύουσα χώρα Αφρικανικής Ένωσης), τα Ηνωμένα Έθνη, η Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, ο ΟΟΣΑ, το ΔΝΤ , και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Ζελένσκι-Άραβες σημαντική παρέμβαση με νόημα…
Ο Ζελένσκι χθες στη Τζέντα καθοδόν προς Χιροσίμα προέτρεψε τους ηγέτες του Αραβικού Συνδέσμου “να μην κάνουν τα στραβά μάτια “στον πόλεμο στην Ουκρανία . Ωστόσο, ο Ζελένσκι άνοιξε αποτίοντας φόρο τιμής στους «πολεμιστές» που εκπροσωπούσε και στον ουκρανικό λαό. Είπε: «Οι Ουκρανοί δεν επέλεξαν ποτέ τον πόλεμο. Τα στρατεύματά μας δεν πήγαν σε άλλες χώρες. Δεν εμπλεκόμαστε σε προσάρτηση και λεηλασία των πόρων άλλων εθνών. Αλλά δεν θα υποταχθούμε ποτέ σε ξένους ή αποίκους. Γι’ αυτό παλεύουμε. «Είμαι βέβαιος ότι θα καταλάβετε το κύριο συναίσθημά μας, το κύριο κάλεσμα που θέλω να φύγω στη Τζέντα, μια ευγενική έκκληση προς όλους σας να βοηθήσετε στην προστασία του λαού μας, συμπεριλαμβανομένης της ουκρανικής μουσουλμανικής κοινότητας»
Ειδική αναφορά έκανε στους Ουκρανούς Τατάρους που ζουν στην Κριμαία, όπου κατοικεί μια μουσουλμανική κοινότητα. Ο Ζελένσκι συνέχισε: «Η Κριμαία και οι Τατάροι θα πρέπει να παραμείνουν αναπόσπαστο μέρος της μουσουλμανικής κοινότητας του κόσμου, αλλά η Κριμαία ήταν η πρώτη που υπέφερε από τη Ρωσική κατοχή το 2014 . Κυρίως, αυτοί που έχουν υποστεί την κατοχή είναι μουσουλμάνοι. “Δυστυχώς υπάρχουν μερικοί στον κόσμο και εδώ ανάμεσά σας που κάνουν τα στραβά μάτια σε αυτές τις υποθέσεις και τις παράνομες προσαρτήσεις. Είμαι εδώ για να μπορούν όλοι να ρίξουν μια ειλικρινή ματιά, ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά προσπαθούν να τους επηρεάσουν οι Ρώσοι,”. Ευχαρίστησε τη Σαουδική Αραβία που βοήθησε στη διαπραγμάτευση για την επιστροφή των αιχμαλώτων πολέμου και αναφέρθηκε στους Άραβες φοιτητές που έχουν επισκεφθεί και σπουδάσει στην Ουκρανία.