Αρχηγός ΕΦ και Επιχειρησιακός Διοικητής EUNAVFOR MED IRINI ▪ Είχαν συνομιλίες στο ΓΕΕΦ

19-5-2023

Με τον Αντιπλοίαρχο Stefano Turchetto, Επιχειρησιακό Διοικητή της επιχείρησης EUNAVFOR MED IRINI (European Union Naval Force Mediterranean Operation) συναντήθηκε χθες ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης στο Στρατηγείο του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, στο πλαίσιο των επαφών του με υψηλόβαθμους αξιωματικούς που παρευρέθηκαν στην Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV-Day) της Άσκησης «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ-2023».

Η EUNAVFOR MED IRINI αναπτύχθηκε στις 31 Μαρτίου 2020, στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως μέρος της συμβολής της Ένωσης στην ειρηνευτική διαδικασία για επίλυση της μακροχρόνιας διένεξης στη Λιβύη. Έχει ως κύρια αποστολή την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ μέσω της χρήσης εναέριων, δορυφορικών και θαλάσσιων μέσων. Σε αυτή συμμετέχουν με προσωπικό και αεροναυτικά μέσα 23 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

φωτ.ΓΕΕΦ

Κατά τη συνάντηση, ο Αρχηγός, έτυχε ενημέρωσης αναφορικά με την αποστολή, τη σύνθεση, την περιοχή δράσης και τη συνδρομή της Επιχείρησης στη θαλάσσια ασφάλεια της Μεσογείου, ενώ έγινε ανάλυση των τομέων που αποτελούν πρόκληση για αυτήν. Ο Αρχηγός, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου, αφού συνεχάρη τον Αντιπλοίαρχο Turchetto για το έργο που επιτελείται, τόνισε τη σημασία της Επιχείρησης και αναφέρθηκε στη συμμετοχή της Εθνικής Φρουράς από την έναρξη της, με Αξιωματικό στο Επιχειρησιακό Αρχηγείο στη Ρώμη.