Κίνηση ματ του Λονδίνου  με τη διάθεση πυραύλων στο Κίεβο ικανών να πλήξουν την Κριμαία

12-5-2023

Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος, Διεθνολόγος – Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου  ήταν η πρώτη, μαζί με την Πολωνική  ( πριν 3-4 μήνες) που  πρωταγωνίστησαν   στην απόφαση για την αποστολή αρμάτων μάχης  στην Ουκρανία , ενώ  μετά ακολούθησαν οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Ολλανδία,η Ισπανία,η Δανία, η Σουηδία,η Πορτογαλία  και άλλα κράτη- μέλη του ΝΑΤΟ.

Χθες  μέσω  μία νέας σημαντικής  απόφασης το Λονδίνο  ανακοίνωσε επίσημα ότι θα στείλει  άμεσα πυραύλους Storm Shadow στην Ουκρανία, καθιστώντας το Ηνωμένο Βασίλειο τη  πρώτη χώρα που παρέχει πυραύλους  μεγαλύτερου βεληνεκούς στο Κίεβο. Ειδικότερα ο Βρετανός υπουργός άμυνας Μπεν Γουάλας  δήλωσε  «Σήμερα μπορώ να επιβεβαιώσω ότι το Ηνωμένο Βασίλειο στέλνει  πυραύλους Storm Shadow στην Ουκρανία.Η διάθεση αυτών των οπλικών συστημάτων δίνει στην Ουκρανία ενισχυμένη δυνατότητα στο να αμυνθεί ενάντια στη συνεχιζόμενη βαρβαρότητα της Ρωσίας». Αυτό σημαίνει   ότι το Κίεβο έχει πλέον την ικανότητα πλήγματος μεγάλης εμβέλειας που απαιτούσε ο Ζελένσκι  πριν από την πολυαναμενόμενη Ουκρανική αντεπίθεση και ότι θα μπορεί να πλήξει στόχους στο έδαφος της κατεχόμενης Κριμαίας.

Ο Storm Shadow είναι ένας πύραυλος κρουζ που αναπτύχθηκε από τα πυραυλικά συστήματα MBDA,  δηλαδή μια κοινοπραξία τριών Ευρωπαϊκών εταιρειών αεροδιαστημικής και άμυνας. Η έκδοση «εξαγωγής» του πυραύλου έχει βεληνεκές 300 km και έχει τροποποιηθεί ώστε να μπορεί να λειτουργεί από τον υπάρχοντα στόλο πρώην Σοβιετικών αεροσκαφών της Ουκρανίας χωρίς περαιτέρω προσαρμογή. Χρησιμοποιεί GPS, χαρτογράφηση εδάφους και άλλους αισθητήρες και μεταφέρει κεφαλή  450 κιλών, δύο σταδίων «Bomb Royal Ordnance Augmented Charge» (BROACH)  κατευθείαν στον στόχο. Μπορούν να εκτοξευτούν από χερσαίες πυραυλικές δυνάμεις, αεροσκάφη και πολεμικά πλοία.

Αν  παρασχεθούν σε επαρκείς ποσότητες, αυτοί οι πύραυλοι μπορούν  να αλλάξουν τη κατάσταση  επιτρέποντας τις Ουκρανικές δυνάμεις να πλήξουν τις Ρωσικές εγκαταστάσεις υλικοτεχνικής υποστήριξης , τις γραμμές ανεφοδιασμού, τα αρχηγεία  ως και άλλες στρατιωτικές υποδομές πολύ πέρα από τη γραμμή του μετώπου. Η ανάπτυξη των πυραύλων έρχεται καθώς οι Ουκρανικές δυνάμεις προετοιμάζονται να εξαπολύσουν μια αντεπίθεση με σκοπό την ανακατάληψη εδαφών που ελέγχει το Κρεμλίνο στο ανατολικό και το νότιο τμήμα της χώρας. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι  είπε στην χθεσινοβραδινή ομιλία του ότι χρειάζεται  ακόμη «λίγο  χρόνο» πριν από οποιαδήποτε αντεπίθεση, προκειμένου να επιτραπεί να φτάσει στη χώρα λίγη περισσότερη  στρατιωτική βοήθεια της Δύσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του υπογράφοντα το  Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει αυτή τη στιγμή  700-1000 πυραύλους Storm Shadow(Σκιά Καταιγίδας). Η Βρετανία μπορεί να προμηθεύσει την Ουκρανία από αυτά τα αποθέματα, ,ενώ μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα η αμυντική βιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να καλύψει το κενό που θα δημιουργηθεί στο  πυραυλικό  απόθεμα που θα σταλεί  στο Κίεβο.

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο

*Το άρθρο εκφράζει προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη

φωτ.ambassadorsatlarge