12-5-2023
Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος, Διεθνολόγος – Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Η Πολωνία προχώρησε χθες σε μετονομασία του Ρωσικού θύλακα του Καλίνινγκραντ στη στρατηγικής σημασίας Θάλασσα της Βαλτικής, ενώ το Κρεμλίνο χαρακτήρισε την απόφαση της Βαρσοβίας ως “εχθρική ενέργεια’.
Η Ρωσική πόλη θα είναι πλέον γνωστή ως Królewiec(Κρόλεβιτς) στα επίσημα έγγραφα, δηλαδή το όνομά που είχε στον 15ο και 16ο αιώνα . Το Καλίνινγκραντ, είναι γεωγραφικά ένας θύλακας ανάμεσα στη Λιθουανία και την Πολωνία στις ακτές της Βαλτικής, και ήταν γνωστό με το Γερμανικό όνομα Königsberg, ενώ μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, όταν προσαρτήθηκε από τη Σοβιετική Ένωση μετονομάστηκε προς τιμή του πολιτικού Mιχαήλ Καλίνιν (γνωστού Μπολσεβίκου ο οποίος ήταν επί χρόνια υπό την προστασία του Στάλιν).
Χθες , ο υπουργός ανάπτυξης της Πολωνίας, Βαλντεμάρ Μπούντα είπε ότι το Καλίνινγκραντ θα ονομάζεται πλέον επισήμως Królewiec, δηλαδή το όνομα που είχε κυβερνούσε το Βασίλειο της Πολωνίας τον 15ο και τον 16ο αιώνα. «Δεν θέλουμε Ρωσοποίηση στην Πολωνία και αυτός είναι ο λόγος που αποφασίσαμε να αλλάξουμε το όνομα στη μητρική μας γλώσσα », είπε ο Μπούντα, επικαλούμενος τη σύσταση μιας κρατικής επιτροπής που έχει επιφορτιστεί με την τυποποίηση ξένων ονομάτων στην Πολωνική γλώσσα. Η Βαρσοβία συνδέει τον μπολσεβίκο Καλίνιν με τη γνωστή σφαγή στο δάσος του Κατίν το 1940 όταν χιλιάδες Πολωνοί αξιωματικοί, διπλωμάτες και κορυφαίοι επιστήμονες ( η τότε αφρόκρεμα της Πολωνίας) εκτελέστηκαν από τις Σοβιετικές δυνάμεις, με προσωπική εντολή του Στάλιν.
«Το σημερινό Ρωσικό όνομα αυτής της πόλης είναι ένα τεχνητό “βάπτισμα” που δεν σχετίζεται ούτε με την πόλη ούτε με την περιοχή», δήλωσε χθες η επιτροπή γεωγραφικής τυποποίησης της Πολωνίας. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι η απόφαση «έχει τα όρια της τρέλας» και ότι «Γνωρίζουμε ότι κατά τη διάρκεια της ιστορίας της η Πολωνία έχει διολισθήσει κατά καιρούς σε αυτή την τρέλα του μίσους προς τους Ρώσους», μιλώντας χθες σε μια ενημέρωση. Το Καλίνινγκραντ αποκόπηκε εδαφικά από τη Μόσχα όταν η Λιθουανία έγινε ανεξάρτητη κατά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.
Στην ίδια την πόλη και τον θύλακα οι άνθρωποι διχάστηκαν για την κίνηση της Πολωνίας. «Αυτή η γη κατακτήθηκε από εμάς, από τους προγόνους μου… αυτή είναι η επικράτειά μας και δεν μπορεί να υπάρξει καθόλου Królewiec», είπε ένας Ρώσος ηλικιωμένος στη κωμόπολη Γκούσεφ( που δεν έδωσε το όνομά του) Άλλοι φάνηκαν να είναι λιγότερο αναστατωμένοι. Μια γυναίκα σημείωσε ότι η Λιθουανία έχει επίσης μετονομάσει την πόλη σε Królewiec. «Τίποτα δεν θα άλλαζει… εκτός από την ανάγκη να αλλάξουν όλα τα έγγραφά τους. Αν το θέλουν, ας το κάνουν», είπε.Στο θύλακα ελλιμενίζονται πλοία του Ρωσικού στόλου της Βαλτικής, εδρεύουν αποθήκες πυρομαχικών,ενώ κατά καιρούς διεξάγονται στρατιωτικές ασκήσεις της Ρωσίας.Η πρόσβαση στο θύλακα είναι δύσκολη γιατί πρέπει να περάσεις από το Λευκορωσικό έδαφος μέσω Πολωνίας ή Λιθουανίας,ενώ το ΝΑΤΟ για την περιοχή έχει εκπονήσει από κοινού με την Πολωνία ειδικά στρατιωτικά σχέδια.
Οι σχέσεις μεταξύ Πολωνίας και Ρωσίας ήταν και είναι συχνά πολύ τεταμένες. Η Μόσχα λέει ότι απελευθέρωσε την Πολωνία όταν οι δυνάμεις της έδιωξαν τις ναζιστικές δυνάμεις στο τέλος του πολέμου. Οι περισσότεροι Πολωνοί πιστεύουν ότι η τότε Σοβιετική Ένωση αντικατέστησε τη ναζιστική κατοχή με μια άλλη μορφή καταστολής. Η Πολωνία, μέλος του ΝΑΤΟ, υποστήριξε και υποστηρίζει σθεναρά και πολυδιάστατα την Ουκρανία μετά τη Ρωσική εισβολή του 2022 και έχει εντείνει την κατεδάφιση Σοβιετικών/Ρωσικών μνημείων (από κοινού με τα τρία Βαλτικά κράτη).
Στη 189η διήμερη (χθες και προχθές) σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ εξετάστηκε λεπτοπαρουσίασαν τις κατευθυντήριες οδηγίες ο ΓΓ της Ατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλντεμπεργκ, και ο επικεφαλής της Επιτροπής Ολλανδός ναύαρχος Ρόμπερτ Μπάουερ.Ο ανώτατος διοικητής των Αμερικανικών και συμμαχικών δυνάμεων στη Ευρώπη στρατηγός Κρίστοφερ Καβόλι USA έχει συντάξει (αφού συγκέντρωσε τις σχετικές εισηγήσεις από όλα τα επιμέρους στρατηγεία του ΝΑΤΟ και θα τις παρουσιάσει συνολικά στην προσεχή σύνοδο Κορυφής στις 11-12 Ιουλίου στο Βίλνιους της Λιθουανίας τις τελικές αποφάσεις στους 32 προέδρους και πρωθυπουργούς των κρατών-μελών της Συμμαχίας.
Για πρώτη φορά καταρρίφθηκε Ρωσικός υπερηχητικός πύραυλος στην Ουκρανία.
Το Αμερικανικό Πεντάγωνο επιβεβαίωσε επίσημα χθες ότι το Κίεβο για πρώτη φορά κατέρριψε με επιτυχία έναν υπερηχητικό πύραυλο που ονομάζεται «Kinzhal» (ονομασία αναφοράς του ΝΑΤΟ Killjoy) χρησιμοποιώντας το σύστημα αεράμυνας Patriot. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ταξίαρχος Πάτρικ Ράιντερ, επιβεβαίωσε την είδηση και δήλωσε ότι το σύστημα αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου φάσματος πόρων αεράμυνας που οι Ηνωμένες Πολιτείες και η διεθνής κοινότητα έχουν παράσχει στην Ουκρανία. Ο Διοικητής της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Μίκολα Oλέσιουκ είχε αναφέρει την περασμένη εβδομάδα ότι το σύστημα Patriot κατέρριψε έναν πύραυλο Kinzhal που εκτοξεύθηκε από τη Ρωσία κατά τη διάρκεια επίθεσης στην Ουκρανία στις 4 Μαΐου. Ο Oυκρανός πτέραρχος δήλωσε ότι ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από ένα αεροσκάφος MiG-31K από το Ρωσικό έδαφος και καταρρίφθηκε πάνω από την περιοχή του Κιέβου. Οι Ρωσικές αρχές αποκαλούν τον πύραυλο Kinzhal υπερηχητικό και ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοιγκού ισχυρίστηκε τον Αύγουστο του 2022 ότι ο πύραυλος ήταν «αδύνατο να εντοπιστεί ή να αναχαιτιστεί»(!).Τέλος μια σφοδρή Ουκρανική αντεπίθεση στον τομέα του Μπαχμούτ (προχθές) κατέστρεψε Ρωσικά άρματα μάχης και οχήματα μάχης πεζικού, σκοτώνοντας έως και 500 στρατιώτες από την ομάδα μισθοφόρων Wagner, στη χειρότερη τακτική ήττα που υπέστησαν οι δυνάμεις του Κρεμλίνου εδώ και μήνες. Ο αρχηγός της μισθοφορικής εταιρίας Γεβγένι Πριγκόζιν, σε μια οργισμένη ομιλία του προχθές κατηγόρησε την Ρωσική 72η Ταξιαρχία Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία μια τακτική μονάδα πεζικού του ρωσικού στρατού που κρατούσε θέσεις στην περιοχή, ότι εγκατέλειψε τις οχυρώσεις, επιτρέποντας έτσι στις επιτιθέμενες Ουκρανικές μονάδες να υπερκεράσουν τις θέσεις της ομάδας του. Σε μάχες μιας ημέρας την Τρίτη, οι Ρωσικές δυνάμεις στον τομέα Μπαχμούτ αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν έναν χώρο μάχης βάθους δύο χιλιομέτρων και μήκους έξι χιλιομέτρων, είπε ο Πριγκόζιν.
Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο
*Το άρθρο εκφράζει προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη

φωτ.ambassadorsatlarge