DEFEA 2023 ▪Εγκαινιάστηκε με επιτυχία η διεθνής έκθεση άμυνας και ασφάλειας

Τάσος Ροζολής, Πρόεδρος ΣΕΚΠΥ: Ακούσαμε ότι στις κορβέτες οι ξένοι δίνουν πάνω από 30% συμπαραγωγή, οπότε αυτό θα γίνει και στα υπόλοιπα εξοπλιστικά και αν σκεφτούμε ότι περιμένουμε άλλα τουλάχιστον 5 δις εξοπλιστικών θα έχουμε 1 με 1,5 δις δουλειές στην Ελλάδα

9-5-2023

Η διεθνής έκθεση για την άμυνα και ασφάλεια DEFEA 2023 εγκαινιάστηκε σήμερα Τρίτη 9 Μαϊου στο  εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo του αεροδρομίου Αθηνών παρουσία 32 επισήμων αντιπροσωπειών. Δέκα εξ αυτών είχαν επικεφαλής τους υπουργούς και  υφυπουργούς άμυνας των χωρών τους.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο ενώ μαζί του στην τελετή εγκαινίων ήταν ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Χαρδαλιάς, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) Αναστάσιος Ροζολής, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Μιχαήλ Γιωργάλλας, οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων των ενόπλων δυνάμεων και πλήθος επισήμων από Ελλάδα, εξωτερικό, ξένες διπλωματικές αποστολές, στρατιωτικοί και επιχειρηματίες.

φωτ.από δεξιά, ο Πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ κ.Τάσος Ροζολής και ο ΥΕΘΑ κ.Νίκος Παναγιωτόπουλος

Μετά την τελετή των εγκαινίων ο ΥΕΘΑ είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους ομολόγους του που ήταν παρόντες στην έκθεση, κάνοντας περιήγηση στα εκθέματα συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Άμυνας Νικόλαο Χαρδαλιά, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, τον Πρέσβη ε.τ. Ελευθέριο Αγγελόπουλο και άλλους επισήμους.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος μίλησε σε ανοιχτή συζήτηση με θέμα: «Η Ελλάδα στο κέντρο των γεωπολιτικών εξελίξεων».

Στο επίκεντρο ήταν η ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεων και η ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

Στο περιθώριο των εγκαινίων, είχαμε την χαρά και την τιμή να συναντήσουμε στο περίπτερο του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού τον Πρόεδρο του ΣΕΚΠΥ κ.Τάσο Ροζολή.

φωτ. Στο κέντρο, ο Πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ κ. Τάσος Ροζολής, έχοντας στα δεξιά του την δημοσιογράφο κα Ιωάννα Ηλιάδη του ιστότοπου Army Voice και αριστερά του τον δημοσιογράφο κ.Γεώργιο Μιχαηλάρη, υπεύθυνο επικοινωνίας του ΣΕΚΠΥ

φωτ.από το περίπτερο του ΣΕΚΠΥ, στο κέντρο ο κ.Γεώργιος Μιχαηλάρης ανάμεσα σε κυρίες της γραμματειακής υποστήριξης

Ο κος Ροζολής, πάντα ευγενέστατος και πρόθυμος να μοιραστεί μαζί μας την πλούσια εμπειρία του από τον χώρο της αμυντικής βιομηχανίας (έχει προηγηθεί σχετικό αφιέρωμα στον Σύνδεσμο Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού – ΣΕΚΠΥ, για να το δείτε πατήστε εδώ), σχετικά με την έναρξη της διεθνούς εκθέσεως DEFEA 2023, παρουσία και άλλων δημοσιογράφων, μας επεσήμανε: «Συγκριτικά με την πρώτη DEFEA η έκθεση είναι τουλάχιστον 40% μεγαλύτερη από την προηγούμενη του 2021. Τόσο σε ξένους εκθέτες όσο και σε Έλληνες. Είναι πάνω από 350 οι εκθέτες, εκ των οποίων, περισσότερες από 100 ελληνικές εταιρείες, αυτό τονίζεται καθώς κάποιοι αμφισβητούσαν πως στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 10 εταιρείες στην άμυνα. Ελπίζουμε στην επόμενη έκθεση το 2025 να είναι πολύ περισσότερες.»

Αναφορικά με τις προσδοκίες για τα οφέλη που θα προκύψουν από την φετινή DEFEA ο κ.Ροζολής πρόσθεσε: «Πρόσφατα ακούσαμε ότι στις κορβέτες οι ξένοι δίνουν πάνω από 30% συμπαραγωγή, οπότε αυτό θα γίνει και στα υπόλοιπα εξοπλιστικά και αν σκεφτούμε ότι περιμένουμε άλλα τουλάχιστον 5 δις εξοπλιστικών θα έχουμε 1 με 1,5 δις δουλειές στην Ελλάδα.

Παράλληλα, αναμένουμε ότι η επόμενη κυβέρνηση θα φτιάξει το υφυπουργείο αμυντικής βιομηχανίας ώστε να θεσμοθετήσει την συνεργασία των ελληνικών βιομηχανικών εταιριών με τους ξένους και επίσης, η απαίτηση των 30% οδηγεί τις ξένες εταιρείες να αποζητούν με σοβαρότητα συνεργασία με ελληνικές. Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι και ικανοποιημένοι.»

Με δεδομένο οτι τον τελευταίο καιρό από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχει τονιστεί η ανάγκη να φτιαχτεί το υφυπουργείο για την αμυντική βιομηχανία, ρωτήσαμε τον έμπειρο παράγοντα εάν πιστεύει ότι αυτό θα ωθήσει προς θετικότερες εξελίξεις για την συγκρότησή του, ο κ. Ροζολής σημείωσε: «Το πιστεύω καθώς τόσο από το ΣΥΡΙΖΑ και το εκτιμούμε αυτό, αλλά και από το ΠΑΣΟΚ έχει μπει στο πρόγραμμα ότι χρειάζεται αυτή η δομή. Πρόσφατα ο Υπουργός Άμυνας, κ.Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι η εισήγησή του που θα έκανε στον Πρωθυπουργό θα ήταν να ιδρυθεί αυτό το Υφυπουργείο. Συνεπώς, έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα γίνει.

Και δεν εννοούμε ότι θέλουμε έναν Υφυπουργό αλλά την δομή, θέλουμε τους ανθρώπους, τα στελέχη που δεν είναι πια απλά πράγματα, πρέπει να είναι εκπαιδευμένοι και να πάρουμε όσο περισσότερα κονδύλια μπορούμε, είτε από την Ευρώπη είτε από τις συμπαραγωγές μέσω των ξένων εταιριών.»

Οι προοπτικές για τον ΣΕΚΠΥ από αυτήν την έκθεση είναι ευνοϊκές όπως μας ανέφερε ο κ.Ροζολής λέγοντας: «Ένα από τα καλά όταν μεγαλώνεις είναι ότι έχεις μνήμη παλαιότερων εποχών. Όταν έχουμε ζήσει την εμπειρία από το 2010 και μετά που δεν ξέραμε εάν θα υπήρχαν οι εταιρίες μας και που δυστυχώς τουλάχιστον 30 εταιρίες έκλεισαν, είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι, τουλάχιστον την επόμενη δεκαετία ύστερα και από τα γεγονότα στην Ουκρανία με τον πόλεμο, τόσο η ευρωπαϊκή όσο και η ελληνική αμυντική βιομηχανία θα πρέπει να περιμένουν καλύτερες ημέρες.»

Αξιοσημείωτο είναι ότι από την Naval Group έλαβαν χώρα σημαντικές επιχειρηματικές κινήσεις, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΣΕΚΠΥ. Συγκεκριμένα, στην υπογραφή και νέων συμβάσεων στο πλαίσιο του προγράμματος κατασκευής των φρεγατών FDI HN του Πολεμικού Ναυτικού προχώρησε σήμερα η  Naval Group με πέντε ελληνικές εταιρείες στο περιθώριο της DEFEA.

Στο περίπτερο της Naval Group οι εταιρείες Prisma, Mevaco, Salamis και Mallionda υπέγραψαν νέα συμβόλαια εργασιών με αποτέλεσμα πλέον να ξεπερνούν τα 60 με περίπου 50 εταιρείες. Επίσης στον ίδιο χώρο η Theon υπέγραψε συμβόλαιο με τη γαλλική safran.

φωτ.ΣΕΚΠΥ

Οι νέες συμβάσεις που υπογράφηκαν σήμερα αφορούν συγκεκριμένα:

  • Salamis Shipyards & Engineering: δραστηριότητες προεξοπλισμού σε μπλοκ κύτους τόσο για Ελληνικές όσο και Γαλλικές FDI.
  • THEON, εταιρεία του EFA Group:  δραστηριότητες οπτοηλεκτρονικών στο πρόγραμμα FDI HN μέσω ενός από τους κύριους συνεργάτες μας SAFRAN
  • MEVACO: αρκετές νέες συμβάσεις για την παραγωγή και προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού των FDI
  • PRISMA: παραγωγή εξαρτήματος ναυτικών όπλων
  • MALLIONDA: νέες δραστηριότητες που αφορούν συγκολλητές και τεχνίτες σωληνώσεων στο ναυπηγείο της Naval Group στο Lorient

Επισημαίνεται ότι κατά την έκθεση  δημοσιοποιήθηκε η ένταξη και των ναυπηγείων salamis στον Σύνδεσμο Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) διευρύνοντας την εκπροσώπησή του.

Η έκθεση θα συνεχιστεί αύριο με νέες υψηλού επιπέδου διακρατικές επαφές που αποσκοπούν στην αλληλοενημέρωση και την ανάπτυξη συνεργασιών, όπως ανακοινώθηκε από τους διοργανωτές.  Μεταξύ άλλων εκδηλώσεων, πολύ ενδιαφέρουσα θα είναι αυτή που έχει προγραμματίσει ο ΣΕΚΠΥ (ώρα 11π.μ.). Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού οργανώνει στρογγυλή τράπεζα με αντικείμενο την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία και κύριους ομιλητές τον υπουργό ανάπτυξης κ.Άδωνη Γεωργιάδη και τον πρόεδρο του ΣΕΚΠΥ κ. Αναστάσιο Ροζολή.

Επίσης, θα ακολουθήσουν συζητήσεις που οργανώνουν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας με θέμα Αμυντική Βιομηχανία και Διάστημα και η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων. Στην ατζέντα θα είναι οι Πρωτοβουλίες Καινοτομίας στην Άμυνα, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.