Νέα απομάκρυνση της Ουκρανίας από τις εκδηλώσεις του Πούτιν και της ρωσικής ιστορικής προπαγάνδας

9-5-2023

Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος, Διεθνολόγος – Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Στη  χθεσινή ομιλία για τον εορτασμό της “Ημέρας της Νίκης” στην Ευρώπη, ο  Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι υποσχέθηκε ότι το «κακό και διαβολικό » της  σημερινής Ρωσίας θα ηττηθεί στην Ουκρανία, όπως ακριβώς συνέβη το 1945 με  εκείνο  της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Όλο το παλιό κακό που φέρνει πίσω η σύγχρονη Ρωσία θα νικηθεί όπως ηττήθηκε ο ναζισμός», είπε ο Ζελένσκι σε μια δήλωση  μέσω βίντεο ενώ  στέκεται μπροστά από ένα πολεμικό μνημείο σε ένα λόφο του Κιέβου.Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε επίσης ότι είχε καταθέσει  νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο για τον επίσημο εορτασμό  της λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ουκρανία στις 8 Μαΐου ,και τον εορτασμό της “Ημέρας της Ευρώπης” στις 9 Μαΐου, κίνηση που αποτελεί ένα  ακόμη βήμα για την απομάκρυνση της χώρας του από τις παραδόσεις και στάση της Ρωσίας.

Ως γνωστό ο  Πούτιν,  χρησιμοποιεί την Σοβιετική  νίκη του 1945 επί της ναζιστικής Γερμανίας για να δικαιολογήσει την εισβολή του στην Ουκρανία. Η Ουκρανία, ως μέρος της τότε Σοβιετικής Ένωσης που είχε κατακλυστεί από τους Ναζί, υπέστη  τις υψηλότερες κατά κεφαλήν απώλειες από τη Ρωσία στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και ήταν μια από τις εστίες του Ευρωπαϊκού Εβραϊσμού που εξαφανίστηκε στο Ολοκαύτωμα. «Υπενθυμίζοντας τον ηρωισμό εκατομμυρίων Ουκρανών σε αυτόν τον πόλεμο κατά του ναζισμού, βλέπουμε τον ίδιο ηρωισμό στις ενέργειες των στρατιωτών μας σήμερα», είπε ο Ζελένσκι, ο οποίος  χθες απευθυνόταν στο έθνος  με θέα το Κίεβο.

Η  ομιλία του  για την επέτειο της παράδοσης της ναζιστικής Γερμανίας στις Συμμαχικές δυνάμεις στις 8 Μαΐου 1945 ήταν  μια ημέρα πριν από την “Ημέρα της Νίκης “στη Μόσχα, η οποία γιορτάζει τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Επιστρέφουμε στη χώρα μας μια ιστορία χωρίς ιδεολογικές ακαθαρσίες», είπε. «Είναι στις 8 Μαΐου που τα περισσότερα έθνη του κόσμου θυμούνται το μεγαλείο της  συμμαχικής νίκης επί του Ναζισμού. «Στις 8 Μαΐου ο κόσμος τιμά τη μνήμη όλων εκείνων των οποίων η ζωή χάθηκε  σε εκείνο  τον πόλεμο. Στις 8 Μαΐου τέθηκε σε ισχύ ο νόμος για την άνευ όρων παράδοση της Βέρμαχτ».

Η Ουκρανική υπηρεσία  στρατιωτικών πληροφοριών  δια στόματος του αρχηγού της υποστρατήγου Κίριλ Μπουντάνοφ προειδοποίησε  από προχθές βράδυ ότι  η Ρωσία αυτές τις ημέρες «μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενεργή…» ειδικά σήμερα  με περαιτέρω αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις.

Η Ρωσία εξαπέλυσε νέο  κύμα επιδρομών με drones στην Ουκρανία από χθες το πρωί  κλιμακώνοντας τις επιθέσεις εν όψει της 9ης Μαΐου ενώ ο  δήμαρχος του Κιέβου είπε ότι η Ρωσία εκτόξευσε 60 Ιρανικά drones καμικάζι εναντίον Ουκρανικών στόχων, συμπεριλαμβανομένων 36 στο Κίεβο τα οποία καταρρίφθηκαν, αν και συντρίμμια έπληξαν διαμερίσματα  ως και άλλα κτίρια, τραυματίζοντας τουλάχιστον πέντε ανθρώπους στο έδαφος. Μια αποθήκη τροφίμων πυρπολήθηκε από πύραυλο στην πόλη της Οδησσού της Μαύρης Θάλασσας,ενώ ήταν  το μεγαλύτερο σμήνος drones , μετά από ένα  σχετικά μειωμένο αριθμό επιθέσεων  από τα μέσα Μαρτίου.

Στο μεταξύ λαμβάνοντας υπόψη τις μεγάλες δυσχέρειες  και έντονα προβλήματα  που αντιμετωπίζει η Μόσχα στον πόλεμο της Ουκρανίας, Ρώσοι στρατιωτικοί της στρατολογίας  στοχεύουν μετανάστες εργάτες από την Κεντρική Ασία για να πολεμήσουν  στην Ουκρανία, δήλωσε  χθες το υπουργείο άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου

στην τελευταία του ενημέρωση  στρατιωτικών πληροφοριών. Οι υπεύθυνοι “προσλήψεων” έχουν επισκεφθεί τζαμιά και γραφεία μετανάστευσης για να στρατολογήσουν και στα γραφεία μετανάστευσης, το προσωπικό που μιλά τα Τατζίκικα και τα Ουζμπεκικά επιχειρεί συστηματικά να στρατολογήσει μετανάστες, προσφέροντας μπόνους εγγραφής 2.390 $ και μισθούς έως και 4.160 $ το μήνα.(!)

Στους μετανάστες προσφέρεται  επίσης μια γρήγορη διαδρομή  για την απόκτηση  της Ρωσικής υπηκοότητας  σε διάστημα από έξι μήνες έως ένα χρόνο , αντί για τα συνηθισμένα πέντε χρόνια. Ο υψηλός μηνιαίος μισθός και τα μπόνους εγγραφής θα δελεάσουν ορισμένους μετανάστες εργαζόμενους να εγγραφούν. Αυτοί οι νεοσύλλεκτοι πιθανότατα θα σταλούν στην Ουκρανική πρώτη γραμμή όπου το ποσοστό των θυμάτων είναι εξαιρετικά υψηλό. Η στρατολόγηση μεταναστών αποτελεί μέρος των προσπαθειών του Ρωσικού υπουργείου άμυνας να εκπληρώσει τον στόχο του για 400.000 εθελοντές  που θα  πολεμήσουν στην Ουκρανία.

Πάτριοτ και  νέες κυρώσεις

Η Ουκρανία παραλαμβάνει  αυτές τις ημέρες το δεύτερο “πακέτο”  συστημάτων αεράμυνας Patriot. Οι αναβαθμισμένοι Patriots μπαίνουν στο πεδίο της μάχης και χθες κυκλοφορήσαν βίντεο  από Ουκρανούς αξιωματούχους  της αεράμυνας  που δείχνει Patriots (που παρέχονται από χώρες του ΝΑΤΟ) να αναπτύσσονται στην Ουκρανία. Ανώτατοι αξιωματούχοι  των ΗΠΑ ανακοίνωσαν επίσης προχθές ότι  και οι αντίστοιχες  μονάδες  του γνωστού αντιαεροπορικού-αντιπυραυλικού συστήματος που προμήθευσαν οι ΗΠΑ έφτασαν επίσης  με ασφάλεια στην Ουκρανία, ενώ στην Οκλαχόμα των ΗΠΑ εκπαιδευόταν επί μήνες δεκάδες Ουκρανοί στρατιωτικοί.

Τέλος η ΕΕ εξετάζει την επιβολή  κυρώσεων σε χώρες που βοηθούν τη Μόσχα  στο να αποφύγει τις μαζικές  δυτικές κυρώσεις , κίνηση που είναι μέρος μιας προσπάθειας να περιορίσουν ακόμα πιο πολύ τη Ρωσική οικονομία. Ένα ” σχέδιο κανονισμού “της ΕΕ  προτείνει ότι χώρες εκτός ΕΕ θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν σε μελλοντικές κυρώσεις αν  αποδειχθεί ότι χρησιμοποιούνται  για “υπερκέραση” και άμβλυνση   των κυρώσεων κατά  της Ρωσίας. Αυτό θα σήμαινε την επιβολή περιορισμών στην πώληση ορισμένων αγαθών σε αυτά τα κράτη,αν  εντοπίζονταν  ότι  αυτά επανεξάγονται στη Ρωσία. Αυτά τα  σχέδια, θα αποτελέσουν αντικείμενο έντονης συζήτησης από τα κράτη μέλη της ΕΕ.Μέσα στην ομάδα των συγκεκριμένων κρατών είναι  η Τουρκία , η Ινδία,  η Κίνα  και ορισμένα Αραβικά κράτη  που έχουν επίσης αυξήσει τις πωλήσεις τους στη Ρωσία.

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο

*Το άρθρο εκφράζει προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη