8-5-2023
Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος, Διεθνολόγος – Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Την εντονότατη ανησυχία τους για ενδεχόμενο πυρηνικό ατύχημα εκφράζουν αναφορικά με την επικρατούσα κατάσταση στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης στη Ζαπορίζια ( στην κατεχόμενη από τον Μάρτιο 2022 Ουκρανία από Ρωσικά στρατεύματα )ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Αργεντινός διπλωμάτης Ραφαέλο Γκρόσι , ως και ειδικοί για θέματα πυρηνικής ασφάλειας στην περιοχή Ενερχοντάρ ,όπου μεταξύ άλλων είναι η έδρα του πυρηνικού εργοστασίου.(6 πυρηνικοί αντιδραστήρες, που αυτή τη περίοδο είναι ανενεργοί για πολλούς και διαφόρους λόγους)
Οι ανησυχίες έχουν ενισχυθεί πάρα πολύ λόγω της εκκένωσης από τα Ρωσικά κατοχικά στρατεύματα δεκάδων χιλιάδων κατοίκων της περιοχής(ήδη έγιναν εκκενώσεις γυναικών ,παιδιών και ηλικιωμένων από 18 οικισμούς της περιοχής προς άλλες κατευθύνσεις και ιδίως προς την επίσης κατεχόμενη πόλη του Μπρντάνσκ) Οι Ρώσοι εκτιμούν ότι μία από τις επικείμενες επιχειρήσεις της Ουκρανικής αντεπίθεσης θα είναι στη περιοχή της Ζαπορίζια.Μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί εκκένωση προσωπικού από την πυρηνική βάση της Ζαπορίζια , αν και συγκριτικά με τους τελευταίους μήνες έχει μειωθεί σήμερα σημαντικά σε πολλά επιμέρους παραρτήματα.
«Η κατάσταση στην περιοχή κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια γίνεται ολοένα και πιο απρόβλεπτη και πιθανώς επικίνδυνη», δήλωσε ο Ραφαέλ Γκρόσι σε χθεσινή ανακοίνωση της IAEA. «Αυτή η μεγάλη πυρηνική εγκατάσταση πρέπει να προστατευθεί. Θα συνεχίσω να πιέζω προκειμένου όλες οι πλευρές να δεσμευτούν στην επίτευξη αυτού του κρίσιμου στόχου και η IAEA θα συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει να διασφαλιστεί η πυρηνική ασφάλεια του εργοστασίου». Οι ειδικοί του Οργανισμού, που βρίσκονται στην περιοχή, παρακολουθούν από κοντά την κατάσταση για να «εντοπίσουν κάθε πιθανό αντίκτυπο στην πυρηνική ασφάλεια», διευκρίνισε ο Γκρόσι.Την εκτίμηση του Γκρόσι συμμερίζεται και ο Ιβάν Φεντόροφ, νόμιμος δήμαρχος της Μελιτόπολης, που τόνισε χθες ότι η «εκκένωση» που ανακοινώθηκε από τις Ρωσικές αρχές έγινε πολύ γρήγορα και υπήρξαν μεγάλες ουρές αναμονής στο σημείο ελέγχου του Τσονγκάρ, στον δρόμο που ενώνει τη Μελιτόπολη με την χερσόνησο της Κριμαίας.Οι Ρώσοι στο Μπαχμούτ χρησιμοποιούν λευκό φώσφορο
Για μία ακόμα φορά και κατά παράβαση ισχυουσών διεθνών συνθηκών (του ΟΗΕ) -και κυρίως του 3ου Πρωτοκόλλου του 1980 περί απαγόρευσης συγκεκριμένων συμβατικών όπλων-η Ρωσία έριξε στην πολύπαθη περιοχή του Μπαχμούτ πυρομαχικά λευκού φωσφόρου κατά αμάχων ,που αποτελεί έγκλημα πολέμου.Σύμφωνα με τη Σύμβαση της Ρώμης, ο βομβαρδισμός μιας αστικής περιοχής από Ρωσικά στρατεύματα με αυτόν τον οπλισμό είναι έγκλημα πολέμου και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Ο λευκός φώσφορος (WP), όταν αλληλεπιδρά με το οξυγόνο, αναφλέγεται και καίγεται, παράγοντας πυκνό λευκό καπνό με μυρωδιά σκόρδου. Ο καπνός εμποδίζει επίσης την υπέρυθρη όραση και τα συστήματα παρακολούθησης όπλων, προστατεύοντας τις στρατιωτικές μονάδες από κατευθυνόμενα όπλα, όπως αντιαρματικά βλήματα. Σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων(και είναι στη διάθεση του υπογράφοντα) τα πυρομαχικά WP χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό από τον στρατό ως «σκοταδιστικό» για να παρέχουν οπτική κάλυψη για χερσαίες επιχειρήσεις, αποκρύπτοντας την κίνηση των στρατευμάτων και των τεθωρακισμένων. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως εμπρηστικό όπλο, καίγοντας ή πυρπολώντας στρατιωτικούς στόχους.
Οι οβίδες πυροβολικού, οι βόμβες, οι ρουκέτες και οι χειροβομβίδες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διάχυση λευκού φωσφόρου. Τα όπλα WP μπορούν να προκαλέσουν ζημιά με δύο τρόπους: εγκαύματα και εισπνοή ατμών, καθώς και άμεσο τραυματισμό που προκαλείται από σωματίδια από τα βλήματα τους. Είναι ένα όπλο απαγορευμένο από τον ΟΗΕ καθώς χρησιμοποιείται για να καταστήσει τις βόμβες πιο θανατηφόρες. Η χρήση του σε ανοιχτούς χώρους είναι νόμιμη βάσει του διεθνούς δικαίου, αλλά η ρίψη φωσφόρου από τον αέρα σε κατοικημένες περιοχές απαγορεύεται, καθώς θέτει σε κίνδυνο τους αμάχους και μπορεί να οδηγήσει σε αδιάκριτη επίθεση λόγω της ευρείας διασποράς των φ λεγόμενων θραυσμάτων. Αυτό το όπλο είναι θανατηφόρο επειδή καίγεται γρήγορα όταν έρχεται σε επαφή με τον αέρα, δημιουργώντας τρομερή θερμοκρασία (άνω των 1300 βαθμών Κελσίου) )ως και δηλητηριώδη καπνό που μπορεί να προκαλέσει άμεσα ανθρώπινο θάνατο. Τα θραύσματα του φέρονται να διεισδύουν βαθιά στο ανθρώπινο σώμα και, σε ένα τέτοιο σενάριο, ακόμη και αν ένα άτομο λάβει φροντίδα μετά από έγκαυμα φωσφόρου, οι πιθανότητες επιβίωσής του είναι ελάχιστες καθώς τα σωματίδια τους συνεχίζουν να καίγονται μέχρι να καούν ή να τελειώσει το οξυγόνο.
Γιορτασμός στη Μόσχα με ανησυχία Πούτιν και ακυρώσεις εκδηλώσεων.
Στο μεταξύ υπό τον φόβο επιθέσεων με drones γιορτάζεται αύριο η λεγόμενη “Ημέρα της Νίκης” του Σοβιετικού στρατού κατά της Ναζιστικής Γερμανίας. Λόγω των συνεχών πληγμάτων και στοχοποίησης κτιρίων , στρατιωτικών βάσεων ,σιδηροδρόμων κα αλλά και εμφανέστατων αποτυχιών η φετινοί εορτασμοί είναι πάρα πολύ περιορισμένοι.(πχ σε αρκετές μεγάλες πόλεις δεν θα πραγματοποιηθούν παρελάσεις, ειδικές εκδηλώσεις κλπ)Όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέβει στη σκηνή αύριο για να τιμήσει τη Σοβιετική νίκη επί της Χιτλερικής Γερμανίας, η ομιλία του στην Κόκκινη Πλατεία είναι μετά από μια ταραχώδη εβδομάδα κατά την οποία drones επιτέθηκαν μέχρι και στο Κρεμλίνο . Το δραματικό βίντεο νωρίς την περασμένη Τετάρτη με δύο drones να πετούν πάνω από τα τείχη του Κρεμλίνου, (της ιστορικής έδρας εξουσίας του) αποκάλυψε τρωτά σημεία στην καρδιά της Ρωσικής πρωτεύουσας. Οι αρχές απαγόρευσαν άμεσα τη χρήση drones και άρχισαν να μπλοκάρουν τα σήματα GPS. Τα κιάλια παραδόθηκαν βιαστικά στην αστυνομία για να εντοπίσουν τα εισερχόμενα drones. «Υπάρχει μια νευρικότητα που δεν έχω ξαναδεί», είπε ένας αξιωματούχος στο γραφείο του δημάρχου της Μόσχας ,αλλά η Ημέρα της Νίκης πρέπει να προχωρήσει, δεν υπάρχει άλλη επιλογή»
Ακόμη και πριν από την επίθεση με drone στο Κρεμλίνο, υπήρχαν ενδείξεις έντονης ανησυχίας στη Ρωσική ηγεσία για τους εορτασμούς εν μέσω φόβων για Ουκρανικά χτυπήματα. Τουλάχιστον έξι Ρωσικές περιοχές ακύρωσαν τους εορτασμούς, με μια περιοχή 400 μίλια από τα σύνορα με την Ουκρανία να είναι η τελευταία που ακύρωσε. Στην “Ημέρα της Νίκης” οι Ρώσοι γιορτάζουν το καταληκτικό σημείο του 1945 αυτού που αποκαλούν «μεγάλο πατριωτικό πόλεμο», και έχει αναδειχθεί σταδιακά ως το επίκεντρο του οράματος του Βλαντιμίρ Πούτιν για τη Ρωσική ταυτότητα κατά τη διάρκεια των 23 χρόνων της ηγεσίας του. Οι προσεκτικά ενορχηστρωμένες παρελάσεις νίκης που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα προσφέρουν παραδοσιακά στο Κρεμλίνο την ευκαιρία να επιδείξει τη σύγχρονη Ρωσική στρατιωτική ισχύ. Για τον Πούτιν, και την καλά ενορχηστρωμένη προπαγάνδα του είναι μακράν το πιο σημαντικό γεγονός της χρονιάς.Ο Πούτιν αντλεί όλη τη νομιμότητά του από την παρέλαση, ορίζοντας τον εαυτό του αλαζονικά ως τον άμεσο διάδοχο του στρατού που νίκησε τη ναζιστική Γερμανία.(που υπόψη δεν ήσαν μόνο Ρώσοι)
Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο

φωτ.ambassadorsatlarge
*Το άρθρο εκφράζει προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη