Τα 4 πιθανά σενάρια για την επίθεση στο Κρεμλίνο – Επικρατέστερη η προβοκάτσια…με εκ των έσω εμπλοκή…

5-5-2023

Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος, Διεθνολόγος – Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Δύο drones χτύπησαν  προχθές το πρωί μέσα στο Κρεμλίνο (το οποίο είναι στην πραγματικότητα ένα περιχαρακωμένο  συγκρότημα που περικλείει  πολλά κυβερνητικά κτίρια ,αρχαίες εκκλησίες και παλάτια). Οι New York Times επαλήθευσαν τρία  βίντεο,  όπου δύο από αυτά  φαίνεται να δείχνουν «ένα drone να πετά και να εκρήγνυται πάνω από τη Γερουσία του Κρεμλίνου», όπου στεγάζεται το εκτελεστικό γραφείο του προέδρου, ενώ  το άλλο δείχνει τον θόλο του κτιρίου της Γερουσίας να καίγεται. Αυτά είναι όσα ξέρουμε.

Οι Ρώσοι, φυσικά, κατηγόρησαν αρχικά  τους (και μετά τους Αμρικανούς) και ισχυρίζονται ότι το χτύπημα ήταν μια απόπειρα δολοφονίας(!) του Ρώσου προέδρου Πούτιν, ο οποίος εκείνη τη στιγμή βρισκόταν στο συγκρότημα του στο προάστιο Novo-Ogarevo της Μόσχας. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αρνήθηκε  άμεσα αυτή την κατηγορία και συγκεκριμένα  ότι στόχευσε τον Πούτιν

Σε ανάλυσή μου επεσήμανα  τέσσερις περιπτώσεις σε αύξουσα σειρά πιθανότητας  και προφανώς προκαταρκτικά.

Πρώτο: Είναι απίθανο οι Ουκρανοί ή κάποια Ουκρανική ομάδα στη Μόσχα να χρησιμοποιούσε drones. Είναι απίθανο, γιατί δεν έχει πολύ νόημα. Μια επίθεση στο Κρεμλίνο μπορεί να είναι μια προφανής συμβολική κίνηση, αλλά ένα επιδεικτικό χτύπημα σε ένα άδειο κτίριο  εκείνη τη νύχτα θα ήταν σπατάλη των ήδη καταπονημένων πόρων της Ουκρανικής υπηρεσίας πληροφοριών και πιθανότατα θα ενοχλούσε  ως ένα βαθμό τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ . Ένα πρώην στέλεχος της DIA(Αμερικανική στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών) ανέφερε ότι  οι Ουκρανοί είναι πολύ καλοί στην παρακολούθηση του Πούτιν και αν οι αναφορές του συμβάντος είναι ακριβείς, πιθανότατα γνώριζαν ότι δεν ήταν στο κτίριο..

Δεύτερο : Πιθανότατα  οι Ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και οι στρατιωτικές αρχές εντόπισαν μια συνωμοσία από κάποια ομάδα για να χτυπήσει το Κρεμλίνο και μετά το άφησαν να συμβεί ως ένας τρόπος να πείσουν τον Πούτιν να χρησιμοποιήσει ακόμη περισσότερη βία στην Ουκρανία. Ειδικός στις Ρωσικές μυστικές υπηρεσίες τόνισε ότι  σήμερα οι Ρώσοι  δεν είναι  αντίθετοι σε τέτοιες ψυχρόαιμες κινήσεις: Το 2002, Τσετσένοι τρομοκράτες πήραν ομήρους σε ένα θέατρο στο κέντρο της Μόσχας και σημείωσε ότι έχουν κατηγορηθεί όλα αυτά τα χρόνια ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών γνώριζαν ότι θα ερχόταν τρομοκράτες , ωστόσο το άφησαν να συμβεί, ως μέσο ενίσχυσης πιθανών απαιτήσεων για περισσότερη εξουσία για την αντιμετώπιση τέτοιων γεγονότων. Ωστόσο, αυτό φαίνεται σαν μια υπερβολικά περίπλοκη εξήγηση αλλά οι Ρώσοι/Σοβιετικοί έχουν στο ιστορικό τους αρκετές τέτοιες περιπτώσεις.

Τρίτο :Είναι επίσης πιθανό το χτύπημα στο Κρεμλίνο να προήλθε από Ρώσους αντιφρονούντες, ειδικά αν έγινε με κάποιου είδους ακατέργαστο,μηχανισμό. Και πάλι, απίθανο αλλά όχι ακατόρθωτο, ειδικά με την κοινωνική οργή που ανεβαίνει για τα κύματα στρατολόγησης που υποτίθεται ότι θα πραγματοποιούνται στα φτωχικά και Μουσουλμανικά λημέρια και δεν αγγίζει ποτέ η στρατολόγηση για τον πόλεμο τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη. Σε αυτήν την περίπτωση, οι υπηρεσίες πληροφοριών θα είχαν κάθε κίνητρο να κατηγορήσουν το Κίεβο, γιατί το μόνο χειρότερο πράγμα για αυτές από το να μην σταματήσουν ένα χτύπημα από μια Ουκρανική ομάδα κομάντο θα ήταν μια απόπειρα δολοφονίας από Ρώσους ακριβώς κάτω από τη μύτη τους. Η Ρωσία είναι ήδη λειτουργικά ένα φασιστικό κράτος και μια συνωμοσία για βομβαρδισμό του Κρεμλίνου  ως και δολοφονία του προέδρου μπορεί κάλλιστα να είναι το κίνητρο για το είδος της μαζικής καταστολής με σιδερένια γροθιά που ο Πούτιν και οι σύμβουλοί του έχουν αποφύγει μέχρι τώρα.

Τέταρτο :Η  πιο ανησυχητική περίπτωση(στην οποία συγκλίνω)  είναι ότι αυτή είναι μια δουλειά της Ρωσικής κυβέρνησης από την αρχή μέχρι το τέλος.(δηλαδή προβοκάτσια ή “ψευδής σημαία”). Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που αυτή είναι  η πιο λογική από άλλες εξηγήσεις. Πρώτο, μια επίθεση στο Κρεμλίνο θα έδινε στον Πούτιν τον εξορθολογισμό που επιδιώκει για κάποιου είδους δραματική και δολοφονική ενέργεια που μπορεί να μην έχει πολύ στρατιωτικό νόημα, αλλά που θα αποσταθεροποιήσει την Ουκρανία και θα αναστατώσει τον κόσμο, την παραμονή μιας μεγάλης Ουκρανικής αντεπίθεσης. Οι Ρώσοι, εκτιμώ  φοβούνται την επερχόμενη επιχείρηση  των Ουκρανών και θέλουν να αλλάξουν την αφήγηση στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Δεν έχω ιδέα “τι έχει ο Πούτιν στο μανίκι του” αλλά ακόμα και στις καλύτερες ημέρες του, είναι επιρρεπής σε στρατηγικά ηλίθιες κινήσεις. Μπορεί να προσπαθήσει να σύρει τη Λευκορωσία στον πόλεμο, θα μπορούσε να προχωρήσει σε  περισσότερες πυρηνικές απειλές ή θα μπορούσε ακόμη και να διατάξει διπλάσιες προσπάθειες στο να δολοφονήσουν τον Ζελένσκι. Σε κάθε περίπτωση, η προσποίηση μιας επίθεσης με drone θα ταίριαζε στη μακροχρόνια Ρωσική εμμονή  για επιχειρήσεις «ψευδής σημαίας». Αν και οι θεωρητικοί συνωμοσίολογικών θεωριών  στις Ηνωμένες Πολιτείες συχνά σαλπίζουν αβάσιμους ισχυρισμούς για ψευδείς σημαίες, οι επαγγελματικές υπηρεσίες πληροφοριών διεξάγουν  συχνά τέτοιες επιχειρήσεις και η Μόσχα (επί Σοβιέτ αλλά και τώρα) τις αγαπούσε ιδιαίτερα όλες.

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο

*Το άρθρο εκφράζει προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη