Στόχος(;) το Κρεμλίνο και ο Πούτιν ισχυρίζεται η Ρωσία ▪Σκανδιναβικές αποκαλύψεις για τα ρωσικά πλήγματα στους ενεργειακούς αγωγούς

4-5-2023

*Το άρθρο εκφράζει προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη

Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος, Διεθνολόγος – Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Η Ρωσία ισχυρίστηκε χθες ότι η Ουκρανία επιτέθηκε στο Κρεμλίνο με  δυο drones κατά τη διάρκεια της νύχτας, κατηγορώντας  μάλιστα το Κίεβο για απόπειρα δολοφονίας κατά της ζωής του προέδρου Πούτιν(!). Σύμφωνα με δημοσίευμα  που επικαλείται την φρουρά  του Πούτιν ,τα δυο drones  εντοπίστηκαν και απενεργοποιήθηκαν από συνδυασμένες  ενέργειες που έγιναν από τον στρατό  ως και τις ειδικές υπηρεσίες χρησιμοποιώντας προηγμένα συστήματα  ραντάρ. «Σήμερα το βράδυ, το καθεστώς του Κιέβου επιχείρησε να χτυπήσει την κατοικία του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Κρεμλίνο με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα», ανέφερε το Κρεμλίνο προσθέτοντας  ότι «Θεωρούμε αυτές τις ενέργειες ως προγραμματισμένη τρομοκρατική(!) ενέργεια και απόπειρα κατά της ζωής του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας»Η Ουκρανία αρνήθηκε ότι εμπλέκεται στην επίθεση. «Η Ουκρανία δεν έχει καμία σχέση με επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Κρεμλίνο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της προεδρίας Μιχάιλο Ποντόλιακ. «Η Ουκρανία δεν επιτίθεται στο Κρεμλίνο γιατί, κάτι τέτοιο  δεν επιλύει κανέναν στρατιωτικό στόχο».

Πλάνα που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ένα drone να πετά προς το Κρεμλίνο πριν εκραγεί κοντά σε μια ταράτσα. Σύμφωνα με τη δήλωση, που δημοσιεύτηκε από την κυβέρνηση  δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί και η επίθεση δεν είχε αντίκτυπο στο  καθημερινό πρόγραμμα εργασίας του Πούτιν. Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει ότι διατηρεί το δικαίωμα να λάβει αντίποινα όταν κρίνει. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι ο Πούτιν εργαζόταν στην κατοικία του κοντά στη Μόσχα(Νόβο Ογκαριόβο), ενώ θα συνεχίσει να προετοιμάζεται   για την προγραμματισμένη παρέλαση για την Ημέρα της Νίκης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Κόκκινη Πλατεία την επόμενη εβδομάδα( όπως είχε προγραμματιστεί.).

Την  9η Μαΐου, γνωστή ως «Ημέρα της Νίκης» στη Ρωσία, γιορτάζεται η ήττα της Ναζιστικής Γερμανίας  το 1945.(από το  τότε Σοβιετικό καθεστώς) και χωρίς  η Μόσχα να υπολογίζει την συνεισφορά των άλλων τότε 14 Σοβιετικών  “δημοκρατιών” και μάλιστα την  έχει απόλυτα “Ρωσοποιήσει” .Παρά το γεγονός ότι η Μόσχα κατήγγειλε  την επίθεση από το Κίεβο, δεν ακύρωσε τις εκδηλώσεις για την 9η Μαΐου.Δεν αποκλείεται περαιτέρω όξυνση των πολεμικών ενεργειών , δεδομένου ότι επίκειται η πολυαναμενόμενη Ουκρανική αντεπίθεση για την ανακατάληψη  κατεχομένων εδαφών σε Ντονμπάς, Κριμαία κα.

Ο δήμαρχος της Μόσχας ανακοίνωσε χθες  την απαγόρευση των μη εξουσιοδοτημένων πτήσεων με drone πάνω από τη Ρωσική πρωτεύουσα. Σε δήλωσή του, ο δήμαρχος Σεργκέι Σομπιάνιν  6 ημέρες πριν την 9η Μαΐου είπε ότι οι πτήσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα απαγορευθούν εκτός αν υπάρχει  ειδική άδεια από τις «κυβερνητικές αρχές». Οι αρχές προσπάθησαν να καθησυχάσουν τους Ρώσους ότι η σύγκρουση  στην Ουκρανία είναι μακρινή και δεν αποτελεί απειλή για το Ρωσικό έδαφος, αλλά μια σειρά πρόσφατων επιθέσεων καθιστούν αυτό το έργο όλο και πιο δύσκολο.(πρόσφατα έγιναν επιθέσεις στη Κριμαϊκή χερσόνησο , και ειδικότερα στη Σεβαστούπολη αλλά και στις  μεθοριακές  με την Ουκρανία επαρχίες του Κουρσκ, του Μπριάνσκ  και του Μπελγκορόντ ). Μια πρόσφατη έκθεση αποκάλυψε ότι ένας από τους μεγαλύτερους φόβους  και έντονες ανησυχίες του Ρωσικού πληθυσμού αυτή τη στιγμή είναι οι πράξεις δολιοφθοράς στη δική τους επικράτεια. Ουκρανός αξιωματικός  των στρατιωτικών πληροφοριών που υπηρετεί σε πολύ κρίσιμη θέση επεσήμανε χθες  στον υπογράφοντα ότι αυτό το συναίσθημα θα δικαιολογείται ως ότου «τα Ρωσικά στρατεύματα αποσυρθούν από την Ουκρανία,  συμπεριλαμβανομένης και της Κριμαίας, οι εγκληματίες πολέμου εκδοθούν και η Ουκρανία αποζημιωθεί για τις ζημιές που προκλήθηκαν από την Ρωσική βάναυση εισβολή ».

Στο μεταξύ κυοφορείται επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι σε Σκανδιναβική  χώρα ,όπου θα έχει επαφές με πλειάδα πολιτικών ηγετών από τα Σκανδιναβικά και Βαλτικά κράτη.

Επιπρόσθετες αποκαλύψεις που προκαλούν ευρύτερες εντάσεις για τις εκρήξεις στους αγωγούς στη Βαλτική.

Τρία πλοία του Ρωσικού πολεμικού ναυτικού παρατηρήθηκαν στη Βαλτική Θάλασσα στην περιοχή των εκρήξεων του αγωγού Nord Stream πριν από τη δολιοφθορά που διέκοψε τις ροές Ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη (τον περασμένο Σεπτέμβριο) σύμφωνα με έρευνα τεσσάρων Σκανδιναβικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών. Τα πλοία του Ρωσικού πολεμικού ναυτικού εντοπίστηκαν με χρήση δορυφορικών εικόνων και υποκλοπής ραδιοεπικοινωνίας από τον Ρωσικό στόλο, ανέφεραν οι τέσσερις ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί ήτοι το DR της Δανίας, το NRK της Νορβηγίας, το SVT της Σουηδίας και το Φινλανδικό Yle. Οι αρχές στη Δανία, τη Σουηδία και τη Γερμανία δήλωσαν ότι οι τότε  εκρήξεις που έσπασαν τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1 και νεόδμητο Nord Stream 2 που συνδέουν τη Ρωσία και τη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας ήταν εσκεμμένες. Ωστόσο, δεν έχουν ακόμη δημοσιεύσει τα  πολυσέλιδα ευρήματα των αντίστοιχων ερευνών τους.

Οι Σκανδιναβικοί ραδιοτηλεοπτικοί φορείς διαπίστωσαν ότι τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, τα ρωσικά πλοία απέπλευσαν από τις βάσεις του ναυτικού στην Αγία Πετρούπολη και το  θύλακα του Καλίνινγκραντ προς την περιοχή βορειοανατολικά του  στρατηγικής σημασίας Δανικού νησιού Bornholm όπου σημειώθηκαν τρεις από τις τέσσερις διαρροές αγωγών. Ένα από τα σκάφη, ένα ρυμουλκό με το όνομα SB-123 ικανό να εκτοξεύει μίνι-υποβρύχια, εντοπίστηκε στην περιοχή στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου .Πληροφορίες του υπογράφοντα από Νατοϊκό επιτελείο στη Δανία  επισημαίνουν ότι οι Δανικές ένοπλες δυνάμεις παρακολουθούσαν  με  περιπολικό σκάφος  που τράβηξε 26 φωτογραφίες  από Ρωσικό υποβρύχιο σκάφος διάσωσης με το όνομα SS-750  που έπλεε κοντά στο σημείο έκρηξης του Nord Stream στις 22 Σεπτεμβρίου 2022( λίγες μέρες πριν από τις εκρήξεις.)

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο

φωτ.ambassadorsatlarge