Σουδάν ▪Ευρύτερες ανησυχίες για πόλεμο

Η εκεχειρία παραβιάζεται συνέχεια – σκληρές μάχες Συνεχίζονται οι εκκενώσεις  πολίτων από ξένα κράτη -Έκκληση τελευταίου Σουδανού πρωθυπουργού να αποφευχθεί εμφύλιος ή περιφερειακός πόλεμος /Ανάλυση από τον Αθανάσιο Δρούγο

2-5-2023

Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος, Διεθνολόγος – Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Παρά την παράταση της εκεχειρίας  για άλλες 72 ώρες, οι παραβιάσεις από τις αντιμαχόμενες πλευρές στην εσωτερική πολεμική αντιπαράθεση στο  Σουδάν συνεχίζονται με αμείωτη  ένταση  περιπλέκοντας ακόμα περισσότερο την δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Αφρικανική χώρα.Ο ΓΓ του ΟΗΕ έστειλε  χθες κατεπειγόντως τον επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων και αποστολών του  του ΟΗΕ  ως και ειδικό συντονιστή  για την έκτακτη βοήθεια στην περιοχή   Μάρτιν Γκρίφιθς  ο οποίος προειδοποίησε χθες  ότι η ανθρωπιστική κατάσταση είναι σε οριακό σημείο με τις αντίπαλες  στρατιωτικές δυνάμεις  να αλληλοκατηγορούνται για παραβιάσεις της εκεχειρίας περιμετρικά και μέσα στη πρωτεύουσα Χαρτούμ αλλά και στην περιοχή του πολύπαθους Νταρφούρ με ορατό πλέον  το ενδεχόμενο της διολίσθησης προς εμφύλιο πόλεμο, ή  και υποτροπής σε περιφερειακό πόλεμο , με εμπλοκή και άλλων  τοπικών και περιφερειακών παραγόντων.

Στη διάρκεια των τελευταίων 17 ημερών τουλάχιστον 535 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 4.599 τραυματίστηκαν  στην τρέχουσα   φάση της  μακροχρόνιας διαμάχης για την εξουσία μεταξύ του Σουδανικού στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) που ξέσπασε στις 15 Απριλίου. Ο ΟΗΕ εκτιμά  ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος. Οι πολίτες και ειδικά τα γυναικόπαιδα  προσπαθούν να ξεφύγουν από τις μάχες στο Χαρτούμ παίρνοντας λεωφορεία που ταξιδεύουν σε νηοπομπές τη νύχτα προς γειτονικές χώρες (Αίγυπτο, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Τσαντ Αιθιοπία, Νότιο Σουδάν ) .Οι μάχες στη Σουδανική πρωτεύουσα,δείχνουν  μέχρι στιγμής τις δυνάμεις των RSF  του πολέμαρχου Χεμέτι ,να εξαπλώνονται σε όλη την πόλη καθώς ο στρατός προσπαθεί να τις αναχαιτίσει και πλήξει σε μεγάλο βαθμό χρησιμοποιώντας αεροπορικές επιδρομές από drones και μαχητικά αεροσκάφη.

Η σύγκρουση έχει οδηγήσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να τραπούν σε φυγή πέρα από τα σύνορα του Σουδάν ενώ πληθαίνουν οι  προειδοποιήσεις ότι η χώρα μπορεί να διαλυθεί, αποσταθεροποιώντας μια  βαθύτατα ασταθή περιοχή , ενώ  οι  ξένες κυβερνήσεις προσπαθούν  να εκκενώσουν τους υπηκόους τους με μαζικές αεροπορικές πτήσεις από όσα αεροδρόμια είναι διαθέσιμα. Τις τελευταίες 5 ημέρες οι Βρετανοί με μεταγωγικά αεροσκάφη της RAF  μετέφεραν γύρω στα 2000 άτομα από το Σουδάν στην Βρετανική  αεροπορική βάση Ακρωτηρίου στη Κύπρο. Οι μαζικές λεηλασίες γραφείων και αποθηκών ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν  «εξαντλήσει το μεγαλύτερο μέρος των προμηθειών και αναζητούνται  επείγοντες τρόποι για να φέρουμε και να διανείμουμε επιπλέον προμήθειες», ανέφερε ο  επί τόπου εκπρόσωπος του ΟΗΕ Βόλκερ Πέρθς. Περίπου 1.900 εκτοπισμένοι έφτασαν  χθες σε ναυτική βάση της Σαουδικής Αραβίας στη Τζέντα αφού επιβιβάστηκαν σε φέρι από το Πορτ Σουδάν και διέσχισαν  την Ερυθρά Θάλασσα. Το υπουργείο εξωτερικών του βασιλείου δήλωσε ότι 4.880 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί στη Σαουδική Αραβία.

Ο τελευταίος  είπε ότι χιλιάδες  οικογένειες δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε νερό, τρόφιμα, καύσιμα και άλλα αγαθά, με ορισμένες να μην μπορούν να μετεγκατασταθούν λόγω του κόστους μεταφοράς από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο. Το ένα τρίτο του  πληθυσμού των 46 εκατομμυρίων ανθρώπων του Σουδάν χρειάζονταν ανθρωπιστική βοήθεια πριν ξεκινήσουν οι  πρόσφατες μάχες. Η  νέα σύγκρουση έχει εκτροχιάσει μια διεθνώς υποστηριζόμενη πολιτική μετάβαση(από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, την Αφρικανική Ένωση,τα Ηνωμένα Έθνη, τη Νορβηγία κα)  με στόχο τη σύσταση  δημοκρατικής κυβέρνησης στο Σουδάν, που όμως δεν μετουσιώθηκε στην πράξη γιατί οι πολέμαρχοι  προσπαθούν να διατηρήσουν τις θέσεις τους και τα συμφέροντα που εξυπηρετούν.

Ο πρώην πρωθυπουργός(από Αύγουστο 2019 ως Οκτώβριο 2021) ως και έμπειρος πολιτικός του Σουδάν Αμπντάλα Χάμντοκ προειδοποίησε  χθες  για πολλοστή φορά ότι η συνεχιζόμενη σύγκρουση στη χώρα μπορεί να οδηγήσει  σε πλήρη εμφύλιο πόλεμο, επικαλούμενος πολέμους σε γειτονικές χώρες της Μέσης Ανατολής. «Θεός φυλάξει αν το Σουδάν είναι να φτάσει σε ένα σημείο του εμφυλίου πολέμου.ή σε πόλο τρομοκρατικών δραστηριοτήτων… Η Συρία, η Υεμένη, η Λιβύη θα είναι ένα μικρό παιχνίδι», είπε ο Χάμντοκ κατά τη διάρκεια  χθεσινή εκδήλωσης στο Ναϊρόμπι της Κένυας . «Πρόκειται για μια τεράστια χώρα, ιδιαίτερα ποικιλόμορφη… Νομίζω ότι θα είναι ένας εφιάλτης για τον κόσμο», πρόσθεσε. “Αυτός δεν είναι ένας πόλεμος μεταξύ ενός στρατού και μιας μικρής ανταρτικής  εξέγερσης. Είναι σχεδόν  δύο στρατοί , πολύ  καλά εκπαιδευμένοι και καλά οπλισμένοι.”

*Το άρθρο εκφράζει προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη

φωτ.ambassadorsatlarge