Η Εθνική Φρουρά στις Πολυεθνικές Ασκήσεις ΗΝΙΟΧΟΣ-2023 και ΩΡΙΩΝ-2023

1-5-2023

Στην Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών της Πολυεθνικής Αεροπορικής Άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ-2023», στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας, η οποία διοργανώνεται από το ΓΕΕΘΑ παρέστη ο Υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Λουκάς Χατζημιχαήλ, συνοδευόμενος από το Διοικητή της Διοίκησης Αεροπορίας (ΔΑ), Σμήναρχο (Ι) Χρίστο Χρίστου, την Παρασκευή, 28 Απριλίου 2023, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού, Αντιστράτηγου Δημόκριτου Ζερβάκη, μετά από πρόσκληση του ομολόγου του, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου.

Η «ΗΝΙΟΧΟΣ-2023», ξεκίνησε στις 24 Απριλίου και ολοκληρώνεται στις 7 Μαΐου 2023 και πέραν της Ελλάδας συμμετέχουν Αυστρία, Γαλλία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ινδία, Ιορδανία, Ισπανία, Ιταλία, Καναδάς, Κύπρος, Σαουδική Αραβία και Σλοβενία και με παρατηρητές Γερμανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Μπαχρέιν, Σλοβακία και Τυνησία.

Σκοπός της άσκησης είναι η ενίσχυση της συνεργασίας και της διαλειτουργικότητας, η διεξαγωγή προκεχωρημένης επιχειρησιακής εκπαίδευσης σε ρεαλιστικό περιβάλλον καθώς και η εκτέλεση πολύπλοκων και απαιτητικών σεναρίων που προσομοιάζουν συνθήκες πραγματικών επιχειρήσεων.

φωτ.ΓΕΕΦ

Η Εθνική Φρουρά συμμετέχει στην «ΗΝΙΟΧΟΣ 2023»,  με ένα Ε/Π ΑW-139 της Διοίκησης Αεροπορίας. Το προσωπικό της ΔΑ, συμμετέχει τόσο στην σχεδίαση των εξεταζόμενων σεναρίων σε συνεργασία με τα αντίστοιχα κλιμάκια των υπόλοιπων χωρών, όσο και σε αριθμό εκπαιδευτικών αποστολών Έρευνας και Διάσωσης Μάχης, Τακτικών Αερομεταφορών και εκτέλεσης επεισοδίων ειδικών επιχειρήσεων.

Παράλληλα με την «ΗΝΙΟΧΟΣ-2023», διεξάγεται και η Άσκηση Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων «ΩΡΙΩΝ-2023», στην οποία επίσης συμμετέχει η Εθνική Φρουρά, με 3 Αξιωματικούς για επάνδρωση του επιτελείου, καθώς και 2 ομάδες Ειδικών Επιχειρήσεων από τη Διοίκηση Καταδρομών και 1 ομάδα από τη Διοίκηση Ναυτικού, αντίστοιχα.

Η συμμετοχή της Εθνικής Φρουράς στις δύο ασκήσεις, εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης του προσωπικού της και κρίνεται ως ιδιαίτερα επωφελής, καθώς παρέχει τη δυνατότητα στο προσωπικό, να συνεκπαιδευτεί με αντίστοιχες Μονάδες φίλων χωρών, προάγοντας με αυτόν τον τρόπο το επίπεδο εκπαίδευσης, τη διαλειτουργικότητα και αναδεικνύοντας τις εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των συμμετεχουσών χωρών.