Εκδήλωση για την Διεθνή ημέρα Αλ Κουντς από την κοινότητα Σιιτών Ελλάδος

Χαϊντέρ Ασήρ, Εκπρόσωπος της Κοινότητας Σιιτών Μουσουλμάνων Ελλάδος: “Όταν βλέπεις να σκοτώνονται μικρά παιδιά αλλά και γενικώς άνθρωποι ευαισθητοποιείσαι ακόμα και αν δεν είσαι Μουσουλμάνος”

1-5-2023

Μέρα Μαγιού η σημερινή.

Ημέρα Σύμβολο Αγώνων Ανθρωπιάς η Πρωτομαγιά.

Για τους αγώνες διεκδίκησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων αλλά και πάσης φύσεως δικαιωμάτων έχει χυθεί πολύ αίμα δια μέσου της ανθρώπινης ιστορίας, έχουν γραφτεί πολλά κείμενα και έχουν ειπωθεί ακόμα περισσότερα. Εμείς για την σημερινή επιλέξαμε να κάνουμε αναφορά σε ένα διαφορετικό event που έλαβε χώρα προσφάτως στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση Ιφτάρ (Iftar) διοργάνωσε η κοινότητα Σιιτών Μουσουλμάνων Ελλάδος στο πλαίσιο της Διεθνούς ημέρας του Αλ – Κουντς (al-Quds) πριν λίγες ημέρες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Συνδύαζε μια νότα παραδοσιακού ισλαμικού στοιχείου ήτοι ενός νοστιμότατου δείπνου για το τέλος του Ramadan με την έκφραση συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους αγώνες του Παλαιστινιακού λαού.

φωτ.πάνελ ομιλητών Quds Day, από δεξιά τω βλέποντι, ο κ.Ευάγγελος Βενέτης, δίπλα του ο Δρ. Mahdi  Nik  Khah  Ghomi, δεξιά του κ. Γιάννης Μουζάλας, ο κ. Latif Darwish, ο κ. Γιάννης Ραχιώτης και ο κ.Νίκος Κλειτσίκας

Στην κατάμεστη αίθουσα της εκδήλωσης Quds Day που περιελάμβανε ομιλίες από διαπρεπείς προσωπικότητες, παρουσιάσεις, προβολές αποσπασμάτων ντοκιμαντέρ, φωτογραφική έκθεση με θέμα: «Η Παλαιστίνη δεν είναι μόνη» και πραγματοποιείται σε ετήσια βάση, παρευρέθηκαν Διπλωμάτες, Στρατιωτικοί Ακόλουθοι,  κόσμος από τον χώρο της πολιτικής, των μέσων ενημέρωσης, της επιστήμης, του πολιτισμού καθώς και εκπρόσωποι από μουσουλμανικές κοινότητες αλλά και άλλων θρησκειών για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον Παλαιστινιακό λαό, παρακολουθώντας ένα δίωρο πρόγραμμα με αμείωτο ενδιαφέρον.

Η εκδήλωση που θεσμοθετήθηκε επί διακυβέρνησης του Ιρανού πολιτικού και θρησκευτικού ηγέτη Ruhollah Khomeini το 1979, ξεκίνησε με πλάνα από τα πιο σημαντικά γεγονότα του Παλαιστινιακού ζητήματος που διαδραματίστηκαν τα τελευταία χρόνια. Πορείες διαμαρτυρίας, διαδηλώσεις, εντάσεις, ταραχές, συγκρούσεις ανάμεσα σε Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά των εικόνων που προβλήθηκαν. Ακολούθησαν ομιλίες και συμπληρωματικές προβολές από τα όσα τεκταίνονται εδώ και χρόνια αναφορικά με το Παλαιστινιακό το οποίο τονίστηκε από τους διοργανωτές ότι είναι ένα Διεθνές θέμα.

Πρώτος ομιλητής ήταν ο κ. Γιάννης Μουζάλας, π.Υπουργός, ο οποίος αναφέρθηκε στο Παλαιστινικαό Ζήτημα, τον αγώνα των Παλαιστινίων για δικαίωση και υπογράμμισε πως η Παλαιστίνη ζει ένα καθεστώς τύπου απαρτχάιντ.

Ο δικηγόρος κ. Γιάννης Ραχιώτης ήταν δεύτερος ομιλητής. Ο γνωστός νομικός, μεταξύ άλλων, μίλησε για τις αλλαγές που έφερε η Ισλαμική Επανάσταση του Ιράν στην ευρύτερη περιοχή σε σχέση με την περίοδο που προηγήθηκε και αφορούσε την βασιλεία του Σάχη, τον ρόλο των Δυτικών στη Μέση Ανατολή και πως οι εντάσεις που δημιουργούνται στις εκεί χώρες με τους προσχηματικούς εκδημοκρατισμούς σχεδιασμένους από την Δύση εξυπηρετούν τα συμφέροντα των δυτικών ενώ παράλληλα επεσήμανε πως η Παλαιστίνη δικαιούται να έχει το δικό της κράτος.

Λίγο αργότερα, ένα ακόμα βίντεο με εικόνες από επεισόδια που σημειώθηκαν  μεταξύ Παλαιστινίων και Ισαραηλινών προβλήθηκε και υπογράμμιζε ότι όλα γίνονται για το Τέμενος Αλ Άκσα (Al-Aqsa), τον τρίτο πιο ιερό τόπο για τους Μουσουλμάνους  που βρίσκεται στην παλαιά πόλη της Ιερουσαλήμ.

“Έχουμε αξίες και ο αγώνας μας είναι δίκαιος” επεσήμανε ο κ. Latif Darwish, καθηγητής Οικονομικών και Διαχείρισης Κρίσεων, εκ της Παλαιστινιακής παροικίας εν Ελλάδι, μιλώντας για τα όσα συμβαίνουν στο Ισραήλ. Συνέχισε την ομιλία του αναφέροντας ιστορικά στοιχεία για τα εκεί εδάφη οτι ήταν Παλαιστινιακά ακόμα και πριν την εποχή του Χριστού και πως το όνομα Ιερουσαλήμ έχει Παλαιστινιακή ετυμολογία.

Ο συγγραφέας κ. Νίκος Κλειτσίκας, εν συνεχεία, πήρε την σκυτάλη στο πάνελ των ομιλητών υπογραμμίζοντας οτι αντίσταση υπάρχει μόνο στην Γάζα καθώς το Ισραήλ ελέγχει όλη την περιοχή. Επίσης, κατά την ομιλία του έκανε αναφορές στα εμπάργκο που κάνει η Ελλάδα σε διάφορες χώρες καθ΄ υπόδειξη καθώς και στο μεταναστευτικό, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι δεν έρχονται στην Ελλάδα μετανάστες από την Παλαιστίνη και το Ιράν γιατί εκεί είναι ελεγχόμενο ενώ καταφθάνουν εδώ μετανάστες από άλλα κράτη.

Μια ακόμα παρουσίαση με Ιρανούς ηγέτες να κάνουν αναφορές στο Παλαιστινιακό ζήτημα προβλήθηκε από τον προτζέκτορα της εκδήλωσης κάνοντας σαφές σε όλους τους παρευρισκόμενους ότι το Παλαιστινιακό είναι θέμα πρώτης γραμμής για την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν.

Αμέσως μετά, τον λόγο έλαβε ο διεθνούς φήμης καθηγητής Πανεπιστημίου κ. Ευάγγελος Βενέτης, ειδικός επί θεμάτων Μέσης Ανατολής και Ισλάμ,  υποψήφιος βουλευτής Ιωαννίνων, μέλος του Τομέα Εξωτερικών και Άμυνας του ΜέΡΑ25. Ο έγκριτος πανεπιστημιακός, κάνοντας αρχικά μνεία στον εμφύλιο πόλεμο που βιώνει το Σουδάν, εστίασε λίγο μετά στον αγώνα των Παλαιστινίων που αν και ξεκίνησαν μόνοι τους στην αρχή, η αντίστασή τους γινόταν όλο και πιο ισχυρή μέρα με την μέρα. Υπενθυμίζοντας στο ακροατήριο ότι οι Έλληνες πολιτικοί πρέπει να αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητο κράτος.

Ο Μορφωτικός Σύμβουλος της Πρεσβείας του Ιράν στην Αθήνα Δρ. Mahdi  Nik  Khah  Ghomi μίλησε ακολούθως για την καθιέρωση του θεσμού του International Quds Day υπό την ηγεσία του Αγιατολάχ Χομεϊνί. Επιπροσθέτως, εδόθη βαρύτητα στο ότι η Ημέρα Κουντς κρατάει ζωντανό το Παλαιστινιακό με την επισήμανση πως πρέπει να συνεχιστεί δυναμικά η πορεία στις υπάρχουσες πολιτικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή. Έγιναν επίσης, αναφορές στις επιθέσεις στην Συρία αλλά και στο γεγονός ότι με όλες τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή αποσπάται με αυτόν τον τρόπο η προσοχή από τα εσωτερικά προβλήματα του Ισραήλ.

φωτ.από δεξιά, ο κ.Ασήρ Χαϊντέρ, δίπλα του ο κ.Ευάγγελος Βενέτης, αμέσως μετά ο κ.Αλί Καρατζί εκ του Μορφωτικού Κέντρου του Ιράν και ο κ. Νίκος Κλειτσίκας

Τελευταίος ομιλητής για την Ημέρα Κουντς ήταν ο οικοδεσπότης κ. Ashir Haider, Εκπρόσωπος της Κοινότητας Σιιτών Μουσουλμάνων Ελλάδος ευχαριστώντας όλους τους ομιλητές αλλά και τους προσκεκλημένους για την παρουσία τους στην εκδήλωση αλλά και για τα θετικά σχόλια του κοινού για την φωτογραφική έκθεση που έλαβε χώρα στον ίδιο χώρο με εικόνες του Παλαιστινιακού αγώνα.

φωτ.ο κ.Ασήρ Χαϊντέρ στο βήμα των ομιλητών

Με το πέρας των ομιλιών οι διοργανωτές παρέθεσαν ένα υπέροχο δείπνο από γευστικότατα εδέσματα βασισμένα σε παραδοσιακές συνταγές  της ιρανικής και πακιστανικής κουζίνας, τα οποία τιμήθηκαν δεόντως από όλους τους προσκεκλημένους.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης, είχαμε την τιμή και την χαρά, να συνομιλήσουμε για λίγο με τον κ.Ασήρ Χαϊντέρ. Ο Εκπρόσωπος της Κοινότητας Σιιτών Μουσουλμάνων Ελλάδος, ένας ευγενέστατος κύριος, μας ανέφερε σχετικώς με την βραδιά Κουντς: «Την αποψινή εκδήλωση διοργάνωσε η Κοινότητα Σιιτών Ελλάδος με την συμμετοχή πολλών προσωπικοτήτων από τον χώρο της πολιτικής, ακτιβιστών, δημοσιογράφων, εκπροσώπων μουσουλμανικών κοινοτήτων αλλά και άλλων θρησκειών, οι οποίοι συμμετέχουν κάθε χρόνο στην ημέρα του Αλ Κουντς που γιορτάζεται από την Σιιτική Κοινότητα τα τελευταία 20 χρόνια στην Ελλάδα.

Η εκδήλωση Κουντς τελειώνει στο γεύμα Ιφτάρ. Η  Αλ Κουντς γιορτάζεται την τελευταία Παρασκευή του ιερού μήνα του Ραμαζανίου. Κατά τη διάρκειά του, εμείς οι Μουσουλμάνοι, νηστεύουμε και το γεύμα στην λήξη της νηστείας λέγεται Ιφτάρ. Συνεπώς, η εκδήλωση όποια μέρα και να γίνει μέσα στο Ραμαζάνι το βραδινό γεύμα λέγεται Ιφτάρ. Ξεκινάμε περίπου δυο ώρες (πριν το Ιφτάρ) και ολοκληρώνουμε στο γεύμα Ιφτάρ. Έτσι, λήγει η ημέρα της τέταρτης καθημερινής προσευχής Μαγρέμπ.

Στόχος μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο γύρω από το Παλαιστινιακό ζήτημα. Κάθε χρόνο, συγκεντρωνόμαστε σε μια εκδήλωση όπως η αποψινή προσκαλώντας εξέχουσες προσωπικότητες της κοινωνίας και προσπαθούμε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στον Παλαιστιανιακό λαό γιατί είναι ένας ταλαιπωρημένος λαός και θεωρούμε υποχρέωσή  μας να μιλήσουμε ώστε κάποια στιγμή να σταματήσει αυτή η καταπίεση που συνεχίζεται εδώ  και πολλά χρόνια.

Όταν βλέπεις να σκοτώνονται μικρά παιδιά αλλά γενικώς άνθρωποι, ευαισθητοποιείσαι ακόμα και αν δεν είσαι Μουσουλμάνος. Το θεωρώ υποχρέωσή μου να σταθώ δίπλα τους.

Ευχαριστώ όλους όσους συμμετείχαν στην σημερινή εκδήλωσή μας για να δείξουν την συμπαράστασή τους στον Παλαιστινιακό λαό και το Παλαιστινιακό ζήτημα ιδίως όσους προέρχονται από τον χώρο της πολιτικής γιατί είναι περίοδος πριν τις εκλογές και όλοι τους έχουν τις καθημερινές προεκλογικές υποχρεώσεις.»

Όπως ήταν φυσικό, και όντες προσκεκλημένοι, δεν μπορούσαμε να φύγουμε από την εκδήλωση χωρίς να μετέχουμε και εμείς του Ιφτάρ. Ζεστά, λαχταριστά εδέσματα, μας περίμεναν να τα δοκιμάσουμε, όλα καλοψημένα και πικάντικα, όπως ακριβώς μας αρέσουν…

Eyde fetr mobarak!

Επιμέλεια: Συντακτική Ομάδα Diplomatic Point