Έτοιμη η Ουκρανία  ως και πλήρως εξοπλισμένη για την  επικείμενη αντεπίθεση δήλωσαν χθες  επίσημα ο Στόλντεμπεργκ ως και ο ανώτατος διοικητής των  δυνάμεων των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ  στην Ευρώπη

28-4-2023

Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος, Διεθνολόγος – Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Η Ουκρανία έχει ό,τι χρειάζεται για την αντεπίθεση που αναμένεται να ξεκινήσει εντός των προσεχών  εβδομάδων κατά των Ρωσικών θέσεων στα ανατολικά και νοτιοανατολικά της χώρας  τόνισε  εμφατικά χθες  σε  ειδική ακρόαση  στην Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων , ο αρχηγός των Αμερικανικών και συμμαχικών δυνάμεων  του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη στρατηγός Κρίστοφερ Κάβολι(SACΕUR-USΕUCOM). Και πρόσθεσε ότι  «Πάνω από το 98% των οχημάτων μάχης ,που υποσχέθηκαν τους τελευταίους μήνες οι ΗΠΑ  στο Κίεβο  είναι ήδη εκεί», τονίζοντας ότι  «Είμαι απόλυτα  βέβαιος ότι έχουμε παραδώσει το υλικό που χρειάζονται  οι Ουκρανοί και θα συνεχίσουμε να παρέχουμε υλικό για να διατηρήσουμε συνεχείς τις δραστηριότητές τους».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Νορβηγός  ΓΓ του ΝΑΤΟ  Γενς Στόλντεμπεργκ  από το Λουξεμβούργο όπου είχε  συναντήσεις χθες με την πολιτική ηγεσία της χώρας(με τον πρωθυπουργό Ξαβιέ Μπετέλ) .Χαρακτηριστικά ο ανώτατος Νατοϊκός  αξιωματούχος δήλωσε  μεταξύ άλλων ότι  οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ  ως και οι εταίροι τους προμήθευσαν στην Ουκρανία 230 άρματα μάχης , 1.550 τεθωρακισμένα οχήματα(διαφόρων τύπων) καθώς  σημαντικές ποσότητες πυρομαχικών  για τον εξοπλισμό εννέα τεθωρακισμένων ταξιαρχιών , για να τη βοηθήσουν  στο να αντιμετωπίσει τη βάναυση  Ρωσική επίθεση ως  και να ανακτήσει τα εδάφη που κατέλαβαν πριν ένα χρόνο οι Ρώσοι

Από την έναρξη της Ρωσικής επίθεσης στις 24  Φεβρουάριου 2022, τα  κράτη -μέλη του ΝΑΤΟ παρείχαν επίσης  διάφορα  δυτικά αντιαεροπορικά αμυντικά συστήματα, πυροβολικό , αντιαρματικά  ως και Σοβιετικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη MIG-29 τα οποία είχαν στην κατοχή τους η Πολωνία  η Τσεχική Δημοκρατία και η Σλοβακία(όταν ήταν μέλη του άλλοτε Συμφώνου της Βαρσοβίας). Εκπαίδευσαν εξάλλου δεκάδες χιλιάδες Ουκρανούς στρατιωτικούς στα σύγχρονα  όπλα που χρησιμοποιούνται από τους στρατούς του ΝΑΤΟ σε  στρατιωτικές βάσεις 26 κρατών.Ο Γενς Στόλτενμπεργκ ζήτησε πάντως «να μην υποτιμήσουμε ποτέ» τη Ρωσία.  λέγοντας ότι οι  Ρωσικές δυνάμεις μπορεί να υπολείπονται σε ποιότητα, όμως καλύπτουν το έλλειμμα με την ποσότητα και η Μόσχα -παρά τα προβλήματα στρατολόγησης, σύγχρονων οπλικών συστημάτων ως  και τεράστιων απωλειών στα πεδία των μαχών – συνεχίζει να κινητοποιεί περισσότερο προσωπικό ενώ  λαμβάνει όπλα από το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.

Αυτές οι  δηλώσεις έρχονται μετά από μια σειρά “διαρροών” που αποκάλυψαν ορισμένες “ανησυχίες ” των ηγετών του Πενταγώνου ότι η αντεπίθεση θα μπορούσε να είναι κατώτερη των προσδοκιών και ότι η Ουκρανία βρισκόταν στα πρόθυρα εξάντλησης των βασικών αποθεμάτων πυροβολικού. Οι νομοθέτες ρώτησαν  επίσης τον Κάβολι (παρουσίασε μελέτη 24σλίδων)  ως  και την αρμόδια βοηθό υπουργό άμυνας  Δρ Σέλεστ Γουάλαντερ (επίσημα παρουσίασε 7 σελίδες)  για θέματα διεθνούς ασφάλειας, σχετικά με το γιατί η Ουκρανία δεν έλαβε περισσότερη στρατιωτική βοήθεια πιο γρήγορα, όπως  πχ αεροσκάφη F-16 και ειδικά πυρομαχικά διασποράς(cluster munitions)

Για τα μαχητικά αεροσκάφη, η Γουάλαντερ  επανέλαβε τη  γνωστή γραμμή ότι δεν αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα και μάλιστα  η περίπτωση του σύγχρονου δυτικού  αεροσκάφος είναι περίπου όγδοη στον κατάλογο  των “πιεστικών” πολεμικών αναγκών της Ουκρανίας.Πρόσθεσε μάλιστα ότι ‘Έχουμε επικεντρώσει τους πόρους στις δυνατότητες ύψιστης προτεραιότητας, και αυτές είναι  η  αεράμυνα και τα τεθωρακισμένα”. Σχετικά με το ενδεχόμενο να δοθούν πυρομαχικά διασποράς στην Ουκρανία, ο Κάβολι  τα περιέγραψε ως «πολύ αποτελεσματικά πυρομαχικά. Είναι πολύ αποτελεσματικά έναντι μικτών στόχων προσωπικού και εξοπλισμού, ειδικά όταν αυτοί οι στόχοι συγκεντρώνονται σε πυκνούς σχηματισμούς».

Αλλά ούτε το Πεντάγωνο ούτε ο Λευκός Οίκος έχουν ανταποκριθεί δημόσια στα αιτήματα της Ουκρανίας για οβίδες διασποράς. Όταν ένας βουλευτής  επεσήμανε ότι οι πυκνοί σχηματισμοί μικτών στόχων είναι ένας καλός χαρακτηρισμός των  συγκεντρωμένων Ρωσικών δυνάμεων γύρω από το Μπαχμούτ  αυτή τη στιγμή, ο Κάβολι  απάντησε ότι “ο χαρακτηρισμός είναι  ακριβής.Συμβαίνει στα περισσότερα πεδία μάχης όταν μια δύναμη προχωρά στην επίθεση. Επομένως, ως αυστηρά στρατιωτικό ζήτημα, είναι ένα χρήσιμο και πολύ αποτελεσματικό πυρομαχικό”.

Σχετικά με την υποστήριξη της Κίνας στη Ρωσία  αυτή έχει ένα τίμημα . Η Κινεζική υποστήριξη στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία βοήθησε το Κρεμλίνο να συνεχίσει να εξαπολύει επιθέσεις, αλλά αυτή η υποστήριξη κόστισε στο Πεκίνο, είπαν οι δυο εισηγητές.. Η διπλωματική, πολιτική και ηθική υποστήριξη της Κίνας προς τη Ρωσία «φαίνεται ολοένα και περισσότερο ως μια άνιση ρήξη…στην οποία η Ρωσία θα μπορούσε να γίνει ο μικρότερος εταίρος, αλλά είναι ωστόσο μια επικίνδυνη εξέλιξη που προκαλεί σημαντική ανησυχία», είπε ο Κάβολι. Για χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιούσαν τους συμμάχους, ιδιαίτερα στην Κεντρική  και ανατολική Ευρώπη, ότι οι εμπορικές συμφωνίες με την Κίνα ήταν τεράστιο θέμα και δεδομένου του τρόπου με τον οποίο η Κίνα χρησιμοποιεί δάνεια για να αποσπάσει πολιτικές παραχωρήσεις θα πρέπει να ήσαν και  να είναι προσεκτικές.

Πολλές χώρες στην Ευρώπη που αποτελούσαν τον λεγόμενο μηχανισμό 17+1 ήσαν ακόμη ανοιχτές στη σύναψη εμπορικών και οικονομικών δεσμών με την Κίνα. Αλλά η υποστήριξη της Κίνας στον πόλεμο της Ρωσίας έχει πλήξει την ελκυστικότητα των Κινεζικών επενδύσεων. «Είδαμε μια αλλαγή. Τρεις από τις χώρες (Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία) που ήταν μέλη της συμφωνίας 17 + 1 με την οποία η Κίνα επιδίωκε να οικοδομήσει τέτοιου είδους εξαρτήσεις μέσω εμπορικών επενδύσεων, στην πραγματικότητα… εγκατέλειψαν αυτή τη δομή, αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις  και τα ύπουλα σχέδια που θέτει σε εφαρμογή η Κίνα , τα τρωτά σημεία που επιδιώκει να δημιουργήσει και συχνά δημιουργεί  μέσω της τεχνολογίας, των προβληματικών επενδυτικών συμβολαίων, ως και των  εξαγορών εταιρειών.”Πάντως τώρα  κυριαρχεί η προσοχή και η ετοιμότητα  των Ευρωπαϊκών χωρών ότι, ακόμη και όταν συναλλάσσονται με την Κίνα, πρέπει να μην επιτρέψουν στον εαυτό τους να γίνει ευάλωτος στον εξαναγκασμό” είπε η Γουάλντερ Λίγο πριν από την εκτεταμένη  στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022, οι ΗΠΑ είχαν ήδη μετακινήσει περισσότερες δυνάμεις στην Ανατολική Ευρώπη. Ο Κάβολι επεσήμανε ότι τώρα  “Έχουμε σχηματίσει  τα αρχηγεία του Army V Corps. Έχουμε δύο αρχηγεία μεραρχιών και έχουμε πέντε ομάδες μάχης ταξιαρχιών” σε μέρη όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία. Είπε ότι η διοίκηση του έχει επίσης “μεγάλη στρατιωτική παρουσία  στην Πολωνία και σε καθεμία από τις τρεις χώρες της Βαλτικής”( Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία). Ο Κάβολι  είναι παράλληλα ο  ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής της Ευρώπης. Υπό αυτή την ιδιότητα,έχει πάνω από 40.000 στρατιώτες , και  ότι τα 31κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ είναι διατεθειμένα να προσθέσουν περισσότερες δυνάμεις  Η πρόσφατη ένταξη  της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ  προσφέρει στη συμμαχία νέες δυνατότητες,  με τον Αμερικανό στρατηγό  να τονίζει ότι η Φινλανδία φέρνει έναν μεγάλο στρατό σε πλήρη κινητοποίηση, 280.000 στρατιώτες, ένα πολύ ικανό πολεμικό ναυτικό,ως και  μια μεγάλη και αναπτυσσόμενη πολεμική αεροπορία (επισημαίνοντας ότι  βρίσκονται στη διαδικασία απόκτησης 64 F-35 πέμπτης γενιάς. που θα δημιουργήσουν συνολικά  μία δύναμη από 250 μαχητικά πέμπτης γενιάς  από τις βόρειες τρεις Σκανδιναβικές χώρες(Νορβηγία, Δανία και Φινλανδία), ενώ σύντομα θα προστεθεί και η Σουηδία στο ΝΑΤΟ.

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο

*Το άρθρο εκφράζει προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη

φωτ.ambassadorsatlarge