Α/ΓΕΕΘΑ ▪Τετ α τετ με τον Διοικητή της Joint Force Command Naples

Επίσης συναντήθηκε με τον Στρατηγό ε.α. David H. Petraeus

27-4-2023

Τον Διοικητή της Διακλαδικής Διοίκησης Συμμαχικών Δυνάμεων που εδρεύει στη Νάπολη (Joint Force Command Naples – JFC NAPLES) Admiral Stuart B. Munsch  υποδέχθηκε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος χθες στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα.

Κατά την συνάντησή τους, συζητήθηκαν θέματα αρμοδιότητάς τους, όπως η επιτυχής ολοκλήρωση ένταξης της Φινλανδίας στην Συμμαχία, και το νέο Μοντέλο Σχεδίασης των Δυνάμεων της Συμμαχίας («New Force Model» – NFM) τα οποία αναφέρθηκαν κατά την πρόσφατη Έκτακτη Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του NATO. Επίσης συζήτησαν για τις σύγχρονες προκλήσεις ασφάλειας στην νότια πτέρυγα της Συμμαχίας, με έμφαση στις τρέχουσες εξελίξεις στο Σουδάν και στις ενδεχόμενες επιπτώσεις τους στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στην πολυπλοκότητα και στην ρευστότητα του γεωστρατηγικού περιβάλλοντος, καθώς και στον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Επισήμανε την διαρκώς αναβαθμιζόμενη σχέση των Ενόπλων Δυνάμεων της Χώρας μας με τις περισσότερες Αραβικές χώρες και το Ισραήλ, καθώς και με όλες τις Βαλκανικές Χώρες, για την προαγωγή της ειρήνης και των σχέσεων καλής γειτονίας στα Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο και ευρύτερα.

Επίσης, αναφέρθηκε στην συνεισφορά της Χώρας στην Συμμαχία, τονίζοντας τόσο την στρατηγική αξία της Σούδας και της Αλεξανδρούπολης καθώς και στον σημαντικό ρόλο του Στρατηγείου ΝΑΤΟ Rapid Deployable Corps-Greece (NRDC-GR), ως Χερσαίας Τμηματικής Διοίκησης Πολλαπλών Σωμάτων Στρατού (Multi Corps Land Component Command – MC LCC).

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης του Διοικητή JFC Naples, ο Διευθυντής του Κλάδου Στρατηγικής – Πολιτικής – Αμυντικού Σχεδιασμού και Δυνατοτήτων του ΓΕΕΘΑ Υποπτέραρχος (ΕΑ) Απόστολος Μητσόπουλος παρουσίασε θέματα αμυντικής πολιτικής καθώς και τρεχουσών γεωπολιτικών εξελίξεων, και ακολούθησε συζήτηση.

Συνάντηση και με τον με τον General David H. Petraeus (US Army, Ret.) είχε επίσης χθες ο Α/ΓΕΕΘΑ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

φωτ.ΓΕΕΘΑ

Ο General David H. Petraeus πρόεδρος του KKR Global Institute υπηρέτησε πάνω από 37 χρόνια στις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ, κατέχοντας θέσεις υψηλής ευθύνης στον ΟΗΕ, στο ΝΑΤΟ, στο U.S. Central Command (CENTCOM), στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και στην CIA.

Κατά την συνάντηση, συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με ιδιαίτερη έμφαση στις περιφερειακές προκλήσεις ασφαλείας, καθώς και στις δυσμενείς συνέπειες του αναθεωρητισμού και τις επιπτώσεις του σε ότι αφορά στην συνεχιζόμενη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Επίσης, αντάλλαξαν απόψεις για την επικρατούσα ασταθή κατάσταση στην Συρία, στην Λιβύη, στον Λίβανο και προσφάτως στο Σουδάν.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετώπισε με αποτελεσματικότητα η Ελλάδα κατά τα προηγούμενα έτη και συνεχίζει να αντιμετωπίζει με επιτυχία, και τόνισε τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει η Χώρα μας ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην Νοτιοανατολική Πτέρυγα του ΝΑΤΟ και στην ευρύτερη περιοχή, τόσο σε Συμμαχικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, επισημαίνοντας τις διμερείς, τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες που έχει αναπτύξει σε στρατιωτικό επίπεδο με όλες τις Χώρες των Βαλκανίων, με τις περισσότερες Αραβικές Χώρες καθώς και με το Ισραήλ, που αποσκοπούν στην δημιουργία ενός πλέγματος σχέσεων που προάγει την ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Επίσης, αναφέρθηκε στην χρήση των υποδομών της Σούδας, της Αλεξανδρούπολης και του Βόλου για την υποστήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ και της Συμμαχίας, και στην πολυεπίπεδη Στρατιωτική Συνεργασία Ελλάδος και ΗΠΑ η οποία, πέραν της επικαιροποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας [Mutual Defence Cooperation Agreement (MDCA)], περιλαμβάνει δραστηριότητες επιχειρησιακής συνεργασίας και συνεκπαίδευσης συνεχώς ενισχυόμενες τόσο αριθμητικά όσο και ποιοτικά.