Σφυροκόπημα κατά της Ρωσίας στην ειδική Σύνοδο του ΣΑ/ΟΗΕ ▪Περιθωριοποίησαν τον Λαβρόφ που κατέφυγε σε ανεκδιήγητες αναφορές και ανυπόστατες θέσεις

26-4-2023

*Το άρθρο εκφράζει προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη

Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος, Διεθνολόγος – Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Σφοδρή λεκτική αντιπαράθεση ανάμεσα στον ΓΓ του ΟΗΕ  Αντόνιο Γκουτέρες, και τα πλείστα  κράτη του ΣΑ/ΟΗΕ(από την μία πλευρά) και την Ρωσία από την άλλη έλαβε χώρα χθες τα χαράματα στα Ηνωμένα Έθνη , στη Νέα Υόρκη στη διάρκεια μιας ειδικής συνεδρίασης με θέμα τον σεβασμό στον Καταστατικό Χάρτη του διεθνούς οργανισμού(ειδικότερα « η αποτελεσματική πολυμερής προσέγγιση μέσω της υπεράσπισης των αρχών του Χάρτη του ΟΗΕ» ). Όπως είναι γνωστό για τον τρέχοντα μήνα του 15μελούς ΣΑ/ΟΗΕ προεδρεύει η Ρωσία, και στη χθεσινή ειδική συνεδρίαση συντονιστής ήταν ο υπεξ Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος με διάφορους τρόπους προσπαθούσε ανεπιτυχώς να εκτρέψει την συζήτηση από την βάναυση εισβολή της χώρας του στην Ουκρανία(εδώ και 14 μήνες) υποστηρίζοντας ότι “υπάρχουν άλλα σοβαρότερα διεθνή ζητήματα με τα οποία θα πρέπει να ασχοληθούμε!!).Την έντονη δυσφορία του για την απαράδεκτη Ρωσική συμπεριφορά στην Ουκρανία εξέφρασε ο Αντόνιο Γκουτέρες τονίζοντας ,ότι η διεθνής ασφάλεια είναι σε άμεσο κίνδυνο ευρύτερης υποτροπής λόγω της εισβολής του Πούτιν,ενώ  εγκυμονούν κίνδυνοι σε μείζονα ζητήματα (πυρηνική σταθερότητα,επισιτισμός, οικονομικά αλλά και η μετά COVID-19 κατάσταση προσθέτοντας ότι τα 5 μόνιμα κράτη- μέλη του ΣΑ/ΟΗ έχουν επιπρόσθετες ευθύνες για την διατήρηση της παγκόσμιας σταθερότυτας)

Η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη  πρέσβειρα Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ επέκρινε δριμύτατα τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου, απαγωγές παιδιών επιθέσεις σε κρατικές υποδομές, πυραυλικές επιθέσεις  σε αστικό περιβάλλον ,παράνομη ενσωμάτωση  κατεχόμενων Ουκρανικών περιοχών από τη Ρωσία κα. Στο ίδιο μήκος κύματος ασκώντας έντονη κριτική στη Μόσχα ήσαν οι  διπλωματικές αντιπροσωπίες της Γαλλίας, της Μ. Βρετανίας, της Αλβανίας ,της Ιαπωνίας,της Μάλτας, της Ελβετίας , του Εκουαντόρ, της Μοζαμβίκης   αλλά και του Μεξικού .

«Με τη διοργάνωση αυτής της συζήτησης, η Ρωσία προσπαθεί να εμφανιστεί ως υπερασπιστής του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και της πολυμέρειας», δήλωσε ο πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Όλαφ Σκούγκ, περιτριγυρισμένος από απεσταλμένους και από τα 27 κράτη της ΕΕ. “Τίποτα δεν μπορεί να απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Είναι κυνικό. Όλοι γνωρίζουμε ότι ενώ η Ρωσία καταστρέφει, εμείς οικοδομούμε. Ενώ παραβιάζουν, εμείς προστατεύουμε. Ο Χάρτης του ΟΗΕ, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το ICJ [Διεθνές Δικαστήριο] , το ΔΠΔ [Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο] – όπου κι αν κοιτάξεις, η Ρωσία  τα περιφρονεί». Η πρέσβης των ΗΠΑ ήταν πλαισιωμένη από τους ομολόγους της από τον Καναδά, την Αυστραλία  και την Ιρλανδία, είπε στους δημοσιογράφους ότι η Ρωσία έχει επανειλημμένα παραβιάσει τα παγκόσμια ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

 Η επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματικής αντιπροσωπείας συνοδευόταν από την αδερφή του Αμερικανού  απόστρατου πεζοναύτη Πωλ Γουίλαν ο οποίος συνελήφθη με την κατηγορία της κατασκοπείας κατά τη διάρκεια επίσκεψης  του στη Μόσχα. Βρίσκεται υπό κράτηση στη Ρωσία από τον Δεκέμβριο του 2018 και αυτή τη στιγμή κρατείται σε γεωγραφικά  απομακρυσμένο ποινικό σωφρονιστικό χώρο. «Ο Πολ δεν έχει διαπράξει έγκλημα, αλλά έχει διαπραχθεί έγκλημα εναντίον του», είπε η Ελίζαμπεθ Γουίλαν στους δημοσιογράφους. Είπε ότι ο αδελφός της είναι «πιόνι και θύμα» της Ρωσίας και της στρατηγικής της να κρατά Αμερικανούς πολίτες για να αποσπάσει παραχωρήσεις από την Ουάσιγκτον. «Αυτό δεν είναι έργο ενός ώριμου και υπεύθυνου έθνους, είναι δράση ενός τρομοκρατικού κράτους», είπε η Ελίζαμπεθ Γουίλαν. “Ο Πολ ήταν πρώτος σε μια κλιμακούμενη σειρά άδικων κρατήσεων από τη Ρωσία. Ειδική αναφορά έγινε  στον επίσης κρατούμενο  δημοσιογράφο Πολ Γκέρσκοβιτς  ανταποκριτή της Αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal που  συνελήφθη στις 29 Μαρτίου κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού για ρεπορτάζ και κατηγορήθηκε για κατασκοπεία.Ο Λαβρόφ μίλησε για περίπου 25 λεπτά  και οι δηλώσεις του ήσαν εκτός πραγματικότητας.Μεταξύ των άλλων ανεκδιήγητων  είπε ότι “η Ρωσία πολεμά τους Ναζί στην Ουκρανία. Το ΝΑΤΟ αποτελεί απειλή για τη Ρωσία και επιδιώκει να την καταλάβει . Οι κυρώσεις είναι παράνομες. η Δύση δεν σκόπευε ποτέ να εφαρμόσει τις Συμφωνίες του Μινσκ για το Ουκρανικό,  αλλά ήθελε μόνο να κερδίσει χρόνο για να εξοπλίσει την Ουκρανία”. Πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ήθελαν «να αξιοποιήσουν το παράνομο και ρατσιστικό καθεστώς» στο Κίεβο με την ελπίδα να αποδυναμώσουν τη Ρωσία (!) Η συνεδρίαση του ΣΑ/ΟΗΕ πραγματοποιήθηκε σε υπουργικό επίπεδο, αλλά από τα 15 μέλη του συμβουλίου, η Γκαμπόν και η Γκάνα έστειλαν υφυπουργούς  εξωτερικών και  μόνο τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έστειλαν  τον υπουργό εξωτερικών.

Στην κατεχόμενη ανατολικά του ποταμού Δνείπερου περιοχή της Χερσώνας (,επιβεβαιώνονται οι χθεσινές πληροφορίες του “ΕΤ” σύμφωνα με τις οποίες οι  Ουκρανικές δυνάμεις «διεξάγουν επιδρομές» στον ποταμό Δνείπερο «πολύ συχνά») Οι Ουκρανικές δυνάμεις που εδρεύουν στη δυτική πλευρά του ποταμού Δνείπερου ενεργούν και  στην ανατολική όχθη κοντά στην πόλη Χερσώνα για να προσπαθήσουν να εκτοπίσουν τα Ρωσικά στρατεύματα, δήλωσε περιφερειακός αξιωματούχος την Τρίτη. Ο Γιούρι Σομπολέφσκι, αναπληρωτής επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης της Χερσώνας, είπε ότι οι επιδρομές έχουν ως σκοπό να μειώσουν τη μαχητική ικανότητα των Ρωσικών στρατευμάτων που βομβαρδίζουν την πόλη Χερσώνα από τότε που αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν το περασμένο φθινόπωρο.

φωτ.ambassadorsatlarge