Α/ΓΕΕΘΑ ▪ Συμμετείχε στην Έκτακτη Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του NATO

25-4-2023

Στην Έκτακτη Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του NATO σε επίπεδο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων Εθνικής Άμυνας (Military Committee Conference in Chiefs of Defence Session – MCCS) συμμετείχε χθες μέσω τηλεδιάσκεψης ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος. Κατά την  Σύνοδο, όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, συζητήθηκαν οι προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζει η Συμμαχία σε όλα τα επιχειρησιακά πεδία και τις γεωγραφικές περιοχές.

Οι Αρχηγοί Άμυνας αφού καλωσόρισαν στην Συμμαχία τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Φινλανδίας, ενημερώθηκαν από τον Ανώτατο Διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (Supreme Allied Commander Europe – SACEUR) General Christopher G. Cavoli για την πρόοδο υλοποίησης της επιχειρησιακής σχεδίασης για την Αποτροπή και την Άμυνα του Ευρω-Ατλαντικού Χώρου («Concept of Deterrence and Defense of the Euro – Atlantic Area» – DDA), καθώς και για την εξέλιξη του νέου Μοντέλου Σχεδίασης των Δυνάμεων της Συμμαχίας («New Force Model» – NFM) που υιοθετήθηκε στην Σύνοδο Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες τον Φεβρουάριο του 2022, και αντάλλαξαν απόψεις για τον συντονισμό των τρεχουσών εθνικών και διασυμμαχικών δράσεων.

φωτ.ΓΕΕΘΑ

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ κατά την παρέμβασή του, αναφέρθηκε στην διαδικασία έγκρισης των Περιφερειακών Σχεδίων (Regional Plans) τα οποία αποτελούν βασικό στοιχείο τόσο για την αναθεώρηση των Σχεδίων Στρατηγικού Επιπέδου όσο και για τον μετέπειτα Τακτικό Σχεδιασμό. Επίσης, τόνισε τις δυνατότητες που παρέχουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στην Συμμαχία και στην επιχειρησιακή ικανότητα των Χερσαίων και Ναυτικών Τμημάτων Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ (Special Operations Land Task Group – SOLTGs και Special Operations Maritime Task Group – SOMTGs), ώστε να είναι ικανά να δρούν άμεσα και αποφασιστικά για την Αποτροπή και την Άμυνα του ΝΑΤΟ.