Βερολίνο-Μόσχα διπλωματικός πόλεμος ▪Aπίστευτες δηλώσεις Kινέζου Πρέσβη στη Γαλλία

24-4-2023

Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος, Διεθνολόγος – Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Με αμείωτη ένταση και νέα “επεισόδια”  συνεχίζεται ο διπλωματικός πόλεμος ανάμεσα σε Βερολίνο και Μόσχα αφού προχθές η εκπρόσωπος του Ρωσικού υπουργείου εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα ανακοίνωσε την απέλαση 20 και πλέον Γερμανών διπλωματών , υποστηρίζοντας ότι είναι ανταποδοτικές για τις προ 2-3 εβδομάδων απελάσεις Ρώσων διπλωματών από τη Γερμανία. Τότε η υπεξ της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ είχε τονίσει ότι οι Ρώσοι δεν ήσαν διπλωμάτες αλλά κατάσκοποι στην υπηρεσία των μυστικών υπηρεσιών FSB-GRU.(πραγματοποιούσαν στρατιωτική,οικονομική,ενεργειακή και  πολιτική κατασκοπευτική δραστηριότητα). Η Γερμανία έχει την πρωτοκαθεδρία στις απελάσεις Ρώσων και Λευκορώσων ανάμεσα σε όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη), από την έναρξη της Ρωσικής στρατιωτικής εισβολής.Αξιωματούχος του Γερμανικού υπουργείου εξωτερικών δήλωσε ότι Βερολίνο και Μόσχα βρίσκονταν σε επαφή τις τελευταίες εβδομάδες σχετικά με τις αντίστοιχες αντιπροσωπείες τους και ότι η άφιξη ενός Ρωσικού κυβερνητικού αεροπλάνου στο Βερολίνο συνδέεται με το να μεταφέρει τους  απελαθέντες Ρώσους και τις οικογένειες τους πίσω στη Μόσχα.«Οι Γερμανικές αρχές αποφάσισαν  προ ημερών άλλη μια μαζική απέλαση εργαζομένων σε Ρωσικές διπλωματικές αποστολές στη Γερμανία είπε η Ζαχάροβα  Καταδικάζουμε κατηγορηματικά αυτές τις ενέργειες του Βερολίνου, που συνεχίζει να καταστρέφει ολόκληρο το φάσμα των Ρωσογερμανικών σχέσεων»,  χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει τον  ακριβή αριθμό των διπλωμάτων που απελαύνονται(δυτικές πηγές κάνουν λόγο για 34) .Εκτός πραγματικότητας ο Κινέζος πρέσβης στο Παρίσι.

Σε πρωτοφανείς, θρασύτατες  και απαράδεκτες δηλώσεις προέβη χθες  μιλώντας στο Γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο LCI ο πρέσβης της Κίνας Λου Σαγιέ στο Παρίσι

Μάλιστα η Γαλλία εξέφρασε την “κατάπληξή” της για τα λεχθέντα του Κινέζου διπλωμάτη  που  εκτός τόπου και χρόνου  αμφισβήτησε  ευθέως την ανεξαρτησία των χωρών  της Βαλτικής που ανήκαν στην άλλοτε  κομμουνιστική Σοβιετική Ένωση  ως και το γεγονός ότι η Κριμαία ανήκει στην Ουκρανία. Ο Σαγιέ (προφανώς κατ εντολή του Πεκίνου) εκτίμησε(!) ότι οι χώρες που ανήκαν στη Σοβιετική Ένωση «δεν έχουν πραγματικά νόμιμο  καθεστώς βάσει του διεθνούς δικαίου διότι δεν υπήρξε διεθνής συμφωνία για να οριστικοποιηθεί το καθεστώς τους ως ανεξάρτητες χώρες»(!). Σε ό,τι αφορά την Κριμαία, την Ουκρανική χερσόνησο την οποία η Ρωσία κατέλαβε και προσάρτησε  παράνομα το 2014, ο ανεκδιήγητος Κινέζος διπλωμάτης υποστήριξε  ότι «εξαρτάται από το πώς βλέπει κανείς το πρόβλημα. Υπάρχει η Ιστορία. Η Κριμαία αρχικά ήταν Ρωσική. Ο Χρουστσόφ ήταν αυτός που προσέφερε την Κριμαία στην Ουκρανία την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης».(προφανώς δεν είπε τίποτα για το Θιβέτ, την Εσωτερική Μογγολία, την κατάσταση στο Ξινιάνγκ κα) και πάνω στη γνωστή συνταγή είπε ότι “προέχει η εκεχειρία στην Ουκρανία”.

Η Ουκρανία αναγνωρίστηκε διεθνώς «στα σύνορα τα οποία περιλαμβάνουν την Κριμαία το 1991 από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, περιλαμβανομένης της Κίνας, μετά την πτώση της ΕΕΣΔ ως νέο κράτος μέλος του ΟΗΕ», υπογράμμισε το Παρίσι, υπενθυμίζοντας ότι η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 είναι «παράνομη βάσει του διεθνούς δικαίου».

Τα κράτη της Βαλτικής(η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία) εξέφρασαν  την πλήρη απογοήτευση για το γεγονός ότι ο πρέσβης της Κίνας στο Παρίσι προέβη στις ανωτέρω ανιστόρητες δηλώσεις ενώ η Γαλλία(υπουργείο εξωτερικών)  τόνισε  την «πλήρη αλληλεγγύη» της προς  όλες τις συμμαχικές χώρες που αναφέρθηκαν  και για τις  οποίες είπε ότι απέκτησαν την ανεξαρτησία τους «μετά από δεκαετίες  κομμουνιστικής καταπίεσης»

Η Ρωσία συμβουλεύει τους πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στον Καναδά, επικαλούμενη, όπως αποκαλεί, πολυάριθμες περιπτώσεις διακρίσεων σε βάρος των πολιτών της, συμπεριλαμβανομένης της σωματικής βίας, δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα. Είναι γνωστό ότι ο Καναδάς είναι ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της Ουκρανίας στον πόλεμο και έχει επιβάλει κυρώσεις σε εκατοντάδες Ρώσους αξιωματούχους και εταιρείες, καθώς και ευρείας κλίμακας απαγορεύσεις εμπορίου

Πρόσθεσε  η Ζαχάροβα ότι “αν βρίσκεστε ήδη στον Καναδά, σας προτρέπουμε να είστε προσεκτικοί, ειδικά σε δημόσιους χώρους.” Λίγο μετά την έναρξη του πολέμου πέρυσι, ο Καναδάς συμβούλεψε τους πολίτες  του να αποφεύγουν κάθε ταξίδι στη Ρωσία. Η Ρωσία την περασμένη εβδομάδα επέβαλε κυρώσεις σε 333 Καναδούς αξιωματούχους και δημόσιες προσωπικότητες, συμπεριλαμβανομένων επιφανών Ολυμπιονικών, σε αυτό που είπε ότι ήταν μια απάντηση στους Καναδικούς περιορισμούς στη Μόσχα και στην υποστήριξη της Ουκρανίας.Στον Καναδά εδρεύει το πανίσχυρο Ουκρανικό Εθνικό Κογκρέσο.

Σημαντική  δήλωση  επιτρόπου Μπορέλ της ΕΕ

Ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ πρότεινε χθες  όπως συγκροτηθεί  μια Ευρωπαϊκή ναυτική δύναμη , η οποία  να περιπολεί  σε μόνιμη βάση στα Στενά της Ταϊβάν. Ο Ζοσέπ Μπορέλ επεσήμανε  ότι η ναυτική παρουσία  θα δείξει τη δέσμευση της Ευρώπης στον «απολύτως κρίσιμο» τομέα της  πολυδιάστατης ασφάλειας . Οι ναυτικές δυνάμεις της ΕΕ θα πρέπει να περιπολούν στα αμφισβητούμενα στενά γιατί  η Ταϊβάν είναι ιδιαίτερα σημαντική  για την Ευρώπη. Ο Ισπανός διπλωμάτης έγραψε προχθές ένα άρθρο γνώμης στο Journal Du Dimanche  τονίζοντας ότι η Ταϊβάν «μας απασχολεί οικονομικά, εμπορικά και τεχνολογικά.Για  αυτό καλώ τις Ευρωπαϊκές ναυτικές δυνάμεις  να περιπολούν στα στενά της Ταϊβάν για να δείξουν τη δέσμευση της Ευρώπης στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας σε αυτόν τον απολύτως κρίσιμο τομέα».

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο

*Το άρθρο εκφράζει προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη

φωτ.ambassadorsatlarge