Κρίσιμες αποφάσεις για περαιτέρω στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας αποφάσισαν χθες οι Δυτικοί σύμμαχοι στο Ράμσταιν

22-4-2023

Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος, Διεθνολόγος – Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Στην περαιτέρω στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας επικεντρώθηκε η χθεσινή 11η σύνοδος της Ομάδας των  50 κρατών  του Ράμσταιν που υποστηρίζουν το Κίεβο σε εξοπλισμούς για την αντιμετώπιση της Ρωσικής εισβολής. Ο Αμερικανός υπουργός άμυνας στρατηγός εα Λόιντ Όστιν προερχόμενος από τη Στοκχόλμη (όπου είχε ιδιαίτερα σημαντικές συζητήσεις με την πολιτικοστρατιωτική ηγεσία της Σουηδίας) μεταξύ άλλων τόνισε ότι στη σύνοδο συζητηθήκαν κυρίως η υποστήριξη της Ουκρανίας σε συστήματα αεράμυνας, σε πυρομαχικά καθώς και σε διοικητική μέριμνα. Παράλληλα επεσήμανε ότι το Κίεβο μέχρι σήμερα έχει λάβει στρατιωτική βοήθεια ύψους 55 δις δολαρίων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αρχίσουν να εκπαιδεύουν τις Ουκρανικές δυνάμεις σχετικά με τον τρόπο χρήσης και συντήρησης των αρμάτων μάχης Abrams  μέσα στις επόμενες  3 εβδομάδες. Αυτό αναφέρουν  αξιωματούχοι των ΗΠΑ τονίζοντας  ότι 31 άρματα μάχης  θα έρθουν  στην περιοχή εκπαίδευσης Grafenwoehr στη Γερμανία στα τέλη Μαΐου και οι  στρατιωτικοί  θα ξεκινήσουν την εκπαίδευση 2-3 εβδομάδες αργότερα. Αξιωματούχοι είπαν ότι η εκπαίδευση των Ουκρανών  θα διαρκέσει περίπου δέκα εβδομάδες. Σχεδιάζεται ότι περίπου 250 Ουκρανοί στρατιώτες θα εκπαιδευτούν — με κάποιους να μαθαίνουν να χειρίζονται τα τανκς , ενώ οι  άλλοι θα μαθαίνουν να τα επισκευάζουν και να τα συντηρούν. Πρόσθετη εκπαίδευση για τον τρόπο μάχης και ελιγμών με τα άρματα μάχης θα μπορούσε επίσης να παρασχεθεί μετά τις πρώτες δέκα εβδομάδες. Τα εκπαιδευτικά άρματα  δεν θα είναι αυτά που θα δοθούν στην Ουκρανία για χρήση στον πόλεμο κατά της Ρωσίας. Αντίθετα(σύμφωνα με πληροφορίες του υπογράφοντα ) 31 άρματα μάχης M1A1 ανακαινίζονται  και εκσυγχρονίζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες και  είναι αυτά θα πάνε στην πρώτη γραμμή  του Ντονμπάς όταν  θα είναι έτοιμα.

Μαζί με τη Δανία, η Ολλανδία πρόκειται να αγοράσει 14 άρματα μάχης Leopard 2 A4 για  να  τα στείλει την Ουκρανία. Αυτά τα  άρματα μάχης θα παραδοθούν στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό, αφού πρώτα υποβληθούν σε γενική επισκευή. Η παράδοση των αρμάτων αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι τα τέλη του 2023 Η Ολλανδία είναι μέρος του διεθνούς συνασπισμού αρμάτων μάχης που ιδρύθηκε για να παρέχει στην Ουκρανία σύγχρονα άρματα μάχης(μαζί με τη Πολωνία, τη Γερμανία, τον Καναδά, τη Σουηδία, τη Πορτογαλία  τη Φινλανδία και την Ισπανία). Η Ολλανδία αγόρασε προηγουμένως  άλλα άρματα μάχης Leopard 1 για την Ουκρανία, μαζί με τη Δανία και τη Γερμανία. Σε δήλωσή της, η υπουργός άμυνας των Κάτω Χωρών Kάσια  Oλογκρέν τόνισε χθες  στο Ράμσταιν  ότι ο λαός της Ουκρανίας συνεχίζει τον αγώνα του εναντίον του Ρώσου εισβολέα  και ότι η αποφασιστικότητά του αποτελεί ισχυρό κίνητρο για την Ολλανδία να συνεχίσει την ακλόνητη παροχή στρατιωτικής υποστήριξης. Συνέχισε λέγοντας ότι η Ουκρανική και η Ευρωπαϊκή ασφάλεια είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Το κύριο άρμα μάχης Leopard 2 A4 θα δώσει στην Ουκρανία υπεροχή στο πεδίο της μάχης, λόγω της μεγάλης ισχύος πυρός του άρματος, του υψηλού επιπέδου προστασίας και της ταχύτητας.

Ο Ρώσος πρόεδρος  Πούτιν έκανε πολλά στρατηγικά λάθη όταν εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ (μετά το ιδιαίτερα σημαντικό και επιτυχημένο προχθεσινό ταξίδι του στο Κίεβο) είπε  πριν από τη  χθεσινή σύνοδο της Ομάδας Άμυνας της Ουκρανίας στην αεροπορική βάση Ράμσταιν  στη Γερμανία  “Ο  Πούτιν έκανε πολλά μεγάλα λάθη, στρατηγικά λάθη, όταν εισέβαλε στην Ουκρανία. Το πρώτο ήταν να υποτιμήσει πλήρως τη δύναμη των Ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. Σκέφτηκε ότι θα έλεγχε την Ουκρανία εντός εβδομάδων και θα καταλάμβανε το Κίεβο εντός ημερών. Υποτιμήσαμε πλήρως τους Συμμάχους στο ΝΑΤΟ και  αποφασιστικότητά τους να υποστηρίξουν την Ουκρανία».

Ο Στόλτενμπεργκ πρόσθεσε επίσης ότι ο Πούτιν «βρίσκεται τώρα στην Ουκρανία για περισσότερο από ένα χρόνο και δεν ελέγχει σε καμία περίπτωση τη χώρα όπως σχεδίαζε». Υπενθύμισε ότι οι Ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν  εκδιώξει τις Ρωσικές δυνάμεις από ένα τμήμα των κατεχόμενων εδαφών,(Κίεβο, Χάρκοβο, δυτική Χερσώνα) “Και τώρα τους βοηθάμε [την Ουκρανία] να απελευθερώσει περισσότερα εδάφη παρέχοντας  την πιο προηγμένα συστήματα. Σχετικά με τα άρματα μάχης ανέφερε  ότι μιλάμε για πολλούς τύπους αρμάτων μάχης, και οι  Σύμμαχοι παραδίδουν έναν σημαντικό αριθμό προηγμένων σύγχρονων αρμάτων μάχης του ΝΑΤΟ. Όπως το Leopard 2, όπως το Challenger από το Ηνωμένο Βασίλειο,  και το  Αμερικανικό Abrams. Αλλά εκτός από τα προηγμένα σύγχρονα άρματα μάχης προτύπων του ΝΑΤΟ, οι σύμμαχοι  επίσης παραδίδουν  οχήματα μάχης πεζικού, οπλισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, πολλά τεθωρακισμένα και πυρομαχικά και εξοπλισμό για  αυτά. Άρα όλα αυτά είναι πραγματικά πολύ υψηλών προδιαγραφών που μπορούν να επιτρέψουν στους Ουκρανούς να διαπεράσουν  τις Ρωσικές γραμμές”, είπε ο κορυφαίος Νατοϊκός αξιωματούχος.

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο

*Το άρθρο εκφράζει προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη

φωτ.ambassadorsatlarge