Βαίνοντας προς κλιμάκωση  στην Ουκρανία οι Δυτικοί προετοιμάζονται για την αντιμετώπιση των Ρωσικών πυρηνικών απειλών, ως και των κυβερνοαπειλών ▪Στην τριήμερη σύνοδο των υπεξ της G7 στην Ιαπωνία αποφάσισαν νέα  μέτρα

20-4-2023

Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος, Διεθνολόγος – Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Οι Δυτικοί ηγέτες προετοιμάζονται εντατικά και πολυδιάστατα για να αντιμετωπίσουν τον  Πούτιν  στην περίπτωση που  χρησιμοποιήσει «όσα εργαλεία του έχουν απομείνει», συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών απειλών  ως και των μαζικών επιθέσεων στον κυβερνοχώρο ,σε  απάντηση στην  αναμενόμενη Ουκρανική αντεπίθεση κατά της Ρωσίας για την ανακατάληψη των κατεχομένων εδαφών σε ανατολική και νότια Ουκρανία . Βρετανοί αξιωματούχοι που συμμετείχαν  στην προ διημέρου σύνοδο των υπουργών εξωτερικών της G7 στην Ιαπωνία δήλωσαν ότι αναμένουν από τη Ρωσία να αντιδράσει σκληρά και  ότι «πρέπει να είναι προετοιμασμένη»  η Δύση για ακραίες τακτικές καθώς η Μόσχα θα προσπαθήσει να διατηρήσει υπό τον στρατιωτικό έλεγχό της  Ουκρανικό έδαφος.

Ο  σκληροπυρηνικός πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε στις αρχές του  μήνα ότι η Μόσχα αναμένει την Ουκρανική αντεπίθεση προειδοποιώντας ότι η χώρα του θα χρησιμοποιήσει «απολύτως οποιοδήποτε όπλο» αν  το Κίεβο επιχειρήσει  να ανακαταλάβει την Κριμαία, η οποία προσαρτήθηκε  παράνομα από τη Ρωσία το 2014.Η Ρωσία αναγνωρίζει πλέον  ότι οι δυνάμεις της θα  βρεθούν σε άμυνα στην Ουκρανία καθώς η χειμερινή επίθεση που πολλοί ανέμεναν δεν είχε αποτελέσματα  για το Κρεμλίνο. Η ρητορική  της Μόσχας για τα πυρηνικά  ένωσε τους υπουργούς  εξωτερικών της G7, οι οποίοι εξέδωσαν χθες ανακοίνωση μετά τη πολύωρη συνάντησή τους , καταδικάζοντας τις απειλές ως «απαράδεκτες» και επέκριναν το σχέδιο του Πούτιν να αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία.

Αξιωματούχοι της G7 δήλωσαν ότι υπήρξε μια «ανοικτή ανταλλαγή απόψεων» στις  επιμέρους συνομιλίες για την προσέγγιση  και τα επόμενα στάδια της Ουκρανικής σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένων των «μελλοντικών προοπτικών» , αν και τα μηνύματα δεν είναι καθόλου θετικά. Ωστόσο, πηγές του Foreign Office υποστηρίζουν ότι ο μόνος τρόπος για να επιλυθεί οριστικά η σύγκρουση θα ήταν να αποσύρει ο Πούτιν τα στρατεύματά του από την Κριμαία και η Δύση να δώσει στο Κίεβο όλα  τα  στρατιωτικά “εργαλεία” για να ολοκληρώσει τις επιχειρήσεις του. Παρά τις πιέσεις από το Κίεβο  ως και άλλων  συμπεριλαμβανομένου του πρώην πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, για  περαιτέρω αύξηση της στρατιωτικής υποστήριξης (συμπεριλαμβανομένων περισσότερων αρμάτων μάχης  ως και μαχητικών αεροσκαφών ) το Ηνωμένο Βασίλειο πιστεύει  προς το παρόν  παρέχει αυτό που χρειάζεται η χώρα.

Μια υπερατλαντική ομάδα πρώην ανώτερων διπλωματών  στρατιωτικών συμβούλων  και αναλυτών υψηλοτάτου  επιπέδου(με δυο μέλη της  επικοινώνησε ο υπογράφων)  επεσήμαναν χθες  ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία  μπορεί  να οδηγηθεί σε αδιέξοδο εκτός εάν η Δύση μπει  με «όλα  τα μέσα»(διαθέσιμα)  και αυξήσει  καθολικά  το επίπεδο της στρατιωτικής της υποστήριξης.

Στη σύνοδο κορυφής της G7, οι υπεξ επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για «εντατικοποίηση, πλήρη συντονισμό και επιβολή» νέων  κυρώσεων κατά της Ρωσίας, συμφωνώντας να είναι πιο συντονισμένοι στο  να αποτρέψουν την εμπλοκή κρατών σε  υποστήριξη της Μόσχας ως και να στοχεύσουν τρίτα κράτη  που προμηθεύουν όπλα στη Μόσχα. Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, προκάλεσε διαμάχη την περασμένη εβδομάδα, όταν είπε, σε μια πτήση  επιστροφής από την Κίνα, ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να γίνει «υποτελής» των ΗΠΑ στην εξωτερική πολιτική, ενώ έχει  επικριθεί  στο παρελθόν για αφέλεια όταν είπε ότι η Μόσχα δεν πρέπει να «ταπεινωθεί» και ότι θα χρειαζόταν να τύχει  εγγυήσεων ασφαλείας από τη Δύση.

Οι αξιωματούχοι της G7 τόνισαν ότι όλα τα έθνη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, είναι  ενωμένα στο να αποτραπούν οι προσπάθειες του Πούτιν να διαιρέσει τον δυτικό κόσμο ενώ επέκριναν την απαράδεκτη στάση του προέδρου  Λούλα της Βραζιλίας. Οι κυβερνήσεις της Ανατολικής Ευρώπης, ειδικότερα, έχουν κατηγορήσει τον Μακρόν ότι δεν πήρε τα μαθήματα του πολέμου. Χωρίς τη στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη των ΗΠΑ στο  Κίεβο,( περισσότερο από 35 φορές αυτή της Γαλλίας,) εκτιμούν ότι  η Ουκρανική αντίσταση θα είχε ήδη καταρρεύσει.. Σε ξεχωριστές συνομιλίες στην Ιαπωνία, οι χώρες της G7, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, του Καναδά, της Ιαπωνίας και της Γαλλίας σχημάτισαν μια  ειδική συμμαχία για την ανάπτυξη κοινών αλυσίδων εφοδιασμού για  τα πυρηνικά καύσιμα, με στόχο να ωθήσουν τη Ρωσία έξω από τη διεθνή αγορά πυρηνικής ενέργειας. Το Υπουργείο Ενεργειακής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε ότι οι πέντε χώρες θα χρησιμοποιήσουν τους τομείς της μη στρατιωτικής πυρηνικής ενέργειας για να υπονομεύσουν τη δέσμευση της Ρωσίας στις αλυσίδες εφοδιασμού, κόβοντας ένα άλλο μέσο για τον Πούτιν  για να χρηματοδοτήσει την εισβολή του στην Ουκρανία. Τέλος αύριο Παρασκευή στην γιγάντια Αμερικανική αεροπορική βάση Ραμσταιν στη Γερμανία πραγματοποιείται η 11η σύνοδος της Ομάδας Υποστήριξης της Ουκρανίας (την οποία απαρτίζουν 50κράτη . (όπως πάντα θα προεδρεύσει ο υπουργός άμυνας των ΗΠΑ στρατηγός εα Λόιντ Όστιν).

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο

*Το άρθρο εκφράζει προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη

φωτ.ambassadorsatlarge