19-4-2023
*Το άρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη.
Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος, Διεθνολόγος – Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Με τους ανώτατους διοικητές του Ρωσικού στρατού σε δύο περιοχές της Ουκρανίας που η Μόσχα έχει παράνομα προσαρτήσει συναντήθηκε χθες ο Βλαντιμίρ Πούτιν , ενώ οι Ρωσικές δυνάμεις ενίσχυσαν τους βομβαρδισμούς του πυροβολικού ως και τις αεροπορικές επιδρομές στην κατεστραμμένη πόλη Μπαχμούτ της ανατολικής Ουκρανίας. Το Κρεμλίνο είπε χθες-χωρίς να δώσει εκτενείς πληροφορίες-ότι ο Πούτιν παρακολούθησε μια συνάντηση της στρατιωτικής διοίκησης στη κατεχόμενη νότια περιοχή Χερσώνα (ανατολικά του ποταμού Δνείπερου) και αργότερα επισκέφθηκε το αρχηγείο της εθνικής φρουράς στο ανατολικό Λουχάνσκ .
Ο Πούτιν- σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες- άκουσε αναφορές και επισημάνσεις από τους διοικητές των αερομεταφερόμενων δυνάμεων , ως και από ανώτατα στελέχη της στρατιωτικής “ομάδας του Δνείπερου”, καθώς και από άλλους ανώτατους αξιωματικούς που τον ενημέρωσαν για την κατάσταση στις περιοχές Χερσώνα και Zαπορίζια ,οι οποίες εκτιμάται ότι θα είναι μεταξύ των πρώτων ,που θα επικεντρωθεί η κυοφορούμενη Ουκρανική αντεπίθεση.Ούτε ο υπουργός άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, ούτε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Βαλέρι Γκερασίμοφ συνόδευσαν τον Πούτιν στο ταξίδι του (προφανώς ως προληπτικό μέτρο ασφαλείας)
Ο εκ των κορυφαίων επιτελών του προέδρου της Ουκρανίας Ζελένσκι ο Mιχαίλο Ποντόλιακ χλευάζοντας το ταξίδι του Πούτιν έκανε λόγο για ««ειδική περιοδεία» του “αρχιτέκτονα ” μαζικών δολοφονιών στα κατεχόμενα και κατεστραμμένα εδάφη , “με σκοπό να απολαύσει τα εγκλήματα των εντολοδόχων δολοφόνων του για τελευταία φορά”(αφού αυτά θα ανακαταληφθούν προσεχώς) . Το Κίεβο και η Δύση κατηγορούν τις Ρωσικές δυνάμεις για εγκλήματα πολέμου στα κατεχόμενα Ουκρανικά εδάφη. Η Χερσώνα, η Ζαπορίζια, το Λουχάνσκ και το Ντόνετσκ είναι οι τέσσερις περιφέρειες που ο Πούτιν ανακήρυξε προσαρτημένες στη Ρωσική Ομοσπονδία τον περασμένο Σεπτέμβριο (μετά από πλασματικά δημοψηφίσματα) Οι Ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν μόνο εν μέρει τις τέσσερις περιοχές. Τα Ρωσικά στρατεύματα υποχώρησαν από την πόλη Χερσώνα, την περιφερειακή πρωτεύουσα, τον περασμένο Νοέμβριο, και ενίσχυσαν τις θέσεις τους στην απέναντι όχθη του ποταμού Δνείπερου εν αναμονή της νέας Ουκρανικής αντεπίθεσης.
Ενώ πολλοί δυτικοί ηγέτες έχουν επισκεφθεί το Κίεβο για συνομιλίες με τον πρόεδρο Ζελένσκι από τότε που εισέβαλαν οι Ρωσικές δυνάμεις πριν από 14 μήνες, ο Πούτιν σπάνια επισκέπτεται τμήματα της Ουκρανίας υπό τον κατοχικό έλεγχο της Ρωσίας. Τον περασμένο μήνα, επισκέφθηκε την Κριμαία -που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014- και τη νοτιοανατολική πόλη Μαριούπολη στην περιοχή του Ντόνετσκ επί της Αζοφικής. Μια Ρωσική χειμερινή επίθεση απέτυχε να σημειώσει μεγάλη πρόοδο και τα στρατεύματά της έχουν βαλτώσει σε μια σειρά από μάχες στα ανατολικά και νότια, όπου η πρόοδος ήταν σταδιακή και είχε τεράστιο κόστος και για τις δύο πλευρές.Καταδίκη Μόσχας από G7
Η τριήμερη συνάντηση των υπουργών εξωτερικών της Ομάδας των Επτά/G-7 στην Ιαπωνία καταδίκασε χθες ένα Ρωσικό σχέδιο να τοποθετήσει μικρότερης εμβέλειας/τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, σύμμαχο της Μόσχας που συνορεύει με την Ουκρανία.Είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία δήλωσε ότι θα τοποθετήσει πυρηνικά όπλα στο έδαφος άλλης χώρας μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου πριν από τρεις δεκαετίες. Στο κοινό ανακοινωθέν (στο τέλος της τριήμερης συνάντησης στην Ιαπωνία) οι υπουργοί εξωτερικών της G7 δήλωσαν: «Η ανεύθυνη ρητορική για τα πυρηνικά της Ρωσίας και η απειλή της να αναπτύξει πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία είναι απαράδεκτη.Οποιαδήποτε χρήση χημικών, βιολογικών ή πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία θα αντιμετωπιζόταν με σοβαρές συνέπειες για την ίδια »ανέφεραν. Οι G7 ( Ηνωμένες Πολιτείες, Ιαπωνία, Γερμανία, Μ. Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και Καναδάς) έχουν επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία λόγω της βάναυσης εισβολής της στην Ουκρανία.
Σε μία άλλη εξέλιξη ο υπουργός άμυνας της Ρωσίας Σόιγκου είχε επί τρεις ημέρες διαδοχικές συναντήσεις στη Μόσχα με τον τον Κινέζο ομόλογό του Λι Σάνγκου κατά τη διάρκεια των οποίων τονίστηκε ότι η στρατιωτική συνεργασία των δυο χωρών τους αποτελεί μια «σταθεροποιητική» δύναμη στον κόσμο Ο Λι (τον οποίο δέχθηκε στο Κρεμλίνο ο Πούτιν ) είπε ότι το ταξίδι του είχε στόχο να δείξει στον κόσμο ότι η Κίνα σκοπεύει σταθερά να ενισχύσει τη στρατηγική της συνεργασία με τη Ρωσία, ενώ όπως είναι γνωστό το Πεκίνο έχει αποφύγει να επικρίνει την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία.Ένταση των ΗΠΑ με Βραζιλία για φιλορωσικές δηλώσεις του Λούλα.
Ο υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε χθες την ευγνωμοσύνη(!) της Μόσχας στη Βραζιλία για την προσέγγισή της να πιέσει για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην Ουκρανία , μια κίνηση που εξόργισε τόσο το Κίεβο όσο και συνολικά τη Δύση και μάλιστα προκάλεσε μια ασυνήθιστα έντονη επίπληξη από τον Λευκό Οίκο. Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα αρνήθηκε να παράσχει όπλα στην Ουκρανία, ενώ πρότεινε μια ομάδα κρατών(συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας και της Κίνας) να μεσολαβήσει για την ειρήνη. Προχθές ο Λούλα από το Άμπου Ντάμπι υποστήριξε(προφανώς εκτός τόπου και χρόνου) ότι δύο κράτη – η Ρωσία και η Ουκρανία – αποφάσισαν να πάνε σε πόλεμο(!)ενώ μια μέρα νωρίτερα στο Πεκίνο είπε ότι “οι ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν να «τονώνουν» τις συνεχιζόμενες μάχες στην Ουκρανία και να αρχίσουν να συζητούν για την ειρήνη”(!)
Υποστηρίζοντας τα απαράδεκτα επιχειρήματα της κακόγουστης Ρωσικής προπαγάνδας και παραπληροφόρησης πριν μερικές ημέρες πρότεινε η Ουκρανία να παραχωρήσει(!) την Κριμαία για να τερματίσει τον πόλεμο, κάτι που το Κίεβο ως και άλλοι δυτικοί παράγοντες την απέρριψαν άμεσα .
Τα ανεδαφικά σχόλια του Λούλα, ιδιαίτερα εκείνα που αποδίδουν οποιαδήποτε ευθύνη στην Ουκρανία για τη Ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τη θέση της ΕΕ των ΗΠΑ και του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι. Και κάθε συζήτηση για κατάπαυση του πυρός θεωρείται ως ευκαιρία για τη Ρωσία να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις της για μια νέα επίθεση. Ο υπεξ της Βραζιλίας Μάουρο Βιεϊρά, από την πλευρά του, είπε στους δημοσιογράφους ότι η Βραζιλία θεωρεί ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας προκαλούν αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες, και ότι η Βραζιλία υποστηρίζει την άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.
Μετά τη συνάντηση, ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι κατηγόρησε ευθέως την προσέγγιση της Βραζιλίας στον πόλεμο καθώς και ότι οι αξιωματούχοι της συναντήθηκαν προσωπικά με τον Λαβρόφ και τον Πούτιν, ενώ μέχρι στιγμής μίλησαν μόνο με Ουκρανούς αξιωματούχους μέσω τηλεφώνου.Ο Κίρμπι πρόσθεσε ότι « η Βραζιλία παπαγαλίζει τη Ρωσική και Κινεζική προπαγάνδα χωρίς να κοιτάζει καθόλου τα γεγονότα και δεν γνωρίζει την πραγματικότητα ». Ο Κίρμπι είπε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ελπίζει ότι ο Λούλα και άλλοι θα προτρέψουν τους Ρώσους «να σταματήσουν τους βομβαρδισμούς των Ουκρανικών πόλεων, νοσοκομείων και σχολείων, να σταματήσουν τα εγκλήματα πολέμου και τις φρικαλεότητες και, ειλικρινά, να αποσύρουν τις Ρωσικές δυνάμεις από την Ουκρανία».

φωτ.ambassadorsatlarge