Εκλογές στην “κόψη του ξυραφιού” στην Τουρκία  και φιέστες με το πλοίο ANADOLU… χωρίς F35  αλλά με πολλά drones

15-4-2023

Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος, Διεθνολόγος – Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Η εκλογική αντιπαράθεση στη Τουρκία συνεχίζεται με τους δυο βασικούς  μονομάχους Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου  να είναι  πολύ κοντά (βάσει των  προβληματικών και όχι ιδιαίτερα επαρκών δημοσκοπήσεων), ενώ αν δεν αλλάξουν δραματικά οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις, ειναι  πάρα πολύ πιθανό να υπάρξει και επαναληπτικός γύρος προεδρικών εκλογών, δυο εβδομάδες μετά  τις 14 Μαΐου.Και αυτό γιατί ο Μουχαρέμ Ιντζέ (τρίτος υποψήφιος ,προερχόμενος από το Λαϊκό -Ρεπουμπλικανικό΄Κόμμα CHP ) συγκεντρώνει ποσοστά κοντά στο 5-6%,περιπλέκοντας αρκετά τα πράγματα.Αναφορικά με τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές το κυβερνών κόμμα ΑKP του Ερντογάν  φέρεται να προηγείται ,όλων των άλλων κομμάτων , αν και τα ποσοστά του είναι χαμηλότερα εκείνων που έλαβε σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Πάντως αίσθηση προκαλεί η σχετικά(μέχρι σήμερα) ηρεμία του Ερντογάν ,ενώ  ο υποψήφιος της εξακομματικής αντιπολιτευτικής ομάδας της “Εθνικής Συμμαχίας” δεν εμφανίζεται να είναι  το πρόσωπο ,που θα καταφέρει συντριπτικό πλήγμα στον σχεδόν επί 20 χρόνια Τούρκο ηγέτη(άσχετα αν ο τελευταίος έχει κουράσει τον κόσμο , η οικονομία δεν είναι επί χρόνια σε ικανοποιητικό επίπεδο,ενώ οι πρόσφατοι σεισμοί διεύρυναν ως ένα βαθμό τα πολλαπλά προβλήματα) ενώ και οι Κούρδοι δεν έχουν μέχρι σήμερα μία ξεκάθαρη γραμμή.

Την ίδια στιγμή απέναντι στην χώρα μας οι  σχέσεις εμφανίζουν βελτίωση , ανεξάρτητα κάποιων εκρηκτικών και αναθεωρητικών τηλεοπτικών δηλώσεων  του υπεξ Μεβλούτ Τσαβούσογλου περί”αδιευκρίνιστων νήσων” ,ενώ από την άλλη πλευρά ο υπουργός άμυνας στρατηγός εα Χουλουσί Ακάρ κινείται  πάνω σε ήρεμες γραμμές,ενισχύοντας την τάση για ισχυρές συνεργασιακές διμερείς  στρατιωτικές σχέσεις με την Ελλάδα  τις οποίες επιθυμεί η Αμερική , η Ευρώπη και η Ατλαντική Συμμαχία για πολλούς και διαφόρους λόγους.

Η περίπτωση του ειδικού πλοίου ANADOLU  και οι προεκτάσεις του.

Μέσα στο προεκλογικό κλίμα ο Ερντογάν  εμφανίζεται  να προωθεί φιέστες που να επιδεικνύουν κατορθώματα  επί των ημερών  του, ειδικά στο κρίσιμο και αναμφίβολα αναβαθμισμένο τομέα της αμυντικής βιομηχανίας , με υπολογίσιμη πρόοδο και επιτυχή αποτελέσματα . Το πιο πρόσφατο παράδειγμα  ήταν μέσα στην  τελευταία εβδομάδα η περίπτωση της ναυαρχίδας( πλέον) του Τουρκικού στόλου, του πλοίου ειδικών αποστολών/αμφίβιων επιχειρήσεων ./μίνι- αεροπλανοφόρου/ελικοπτεροφόρου ANADOLU .

Η Άγκυρα έθεσε επίσημα σε λειτουργία το πολυαναμενόμενο μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο της, ενισχύοντας τις ναυτικές της ικανότητες και καθιστώντας τη χώρα ένα από τα λίγα κράτη  στον κόσμο με αεροπλανοφόρο εγχώριας κατασκευής. Έχοντας οριστεί να είναι η ναυαρχίδα της Τουρκίας, το αμφίβιο επιθετικό πλοίο πολλαπλών χρήσεων TCG Anadolu αντιπροσωπεύει ένα σύμβολο στον «Αιώνα της Τουρκίας», όπως αρκετά αλαζονικά ισχυρίστηκε ο Ερντογάν ,  μιλώντας στην τελετή παράδοσης στην Κωνσταντινούπολη. Περισσότερο από το πρώτο “αεροπλανοφόρο” της Tουρκίας το πλοίο θα είναι επίσης το πρώτο σκάφος στον κόσμο  που θα φιλοξενεί στο κατάστρωμα του  κυρίως  μη επανδρωμένα αεροσκάφη. «Το TCG Anadolu  είναι το πρώτο πολεμικό πλοίο στον κόσμο στο κατάστρωμα  του όπιου  τα UAV  θα μπορούν να προσγειωθούν και να απογειωθούν», είπε ο Ερντογάν, τονίζοντας ότι το σκάφος θα φιλοξενεί πολλά από τα επανδρωμένα και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα της Τουρκίας.

Βασισμένο στο μοντέλο της  ναυαρχίδας της Ισπανίας, το Juan Carlos I, το TCG Anadolu είναι ένα αμφίβιο επιθετικό πλοίο τύπου αποβάθρας ελικοπτέρων προσγείωσης (LHD). Έχει μήκος 231 μέτρα (758 πόδια) και πλάτος 32 μέτρα  ως και εκτόπισμα 27.436 τόνων. Έχει μέγιστη  ταχύτητα περίπου 21 κόμβων, εμβέλεια 9.000 ναυτικών μιλίων και μπορεί να λειτουργεί στη θάλασσα για 50 ημέρες. Το πλοίο παραγγέλθηκε το 2015, ναυπηγήθηκε τον Φεβρουάριο του 2018 και καθελκύστηκε τον Απρίλιο του 2019. Τα εγκαίνιά του ήταν προγραμματισμένα για το 2021 αλλά  καθυστέρησαν(όπως ισχυρίστηκαν οι Τούρκοι)   λόγω της πανδημίας COVID-19. «Το TCG Anadolu) έχει τις δυνατότητες να διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις σε κάθε γωνιά του κόσμου είπε ο Ερντογάν προσθέτοντας ότι «Θα μπορέσουμε να μεταφερθούμε γρήγορα σε περιοχές κρίσης με αυτό το πλοίο». Το συγκεκριμένο πλοίο δεν είναι για θάλασσες όπως το Αιγαίο, αλλά η Άγκυρα φιλοδοξεί να αναπτύσσει δυνάμεις  ευρύτερα  και  να επιδεικνύει  επιρροή και διακλαδική ισχύ  στον Αραβικό Κόλπο, στον Ινδικό Ωκεανό, στη Μεσόγειο,  ως και σε ασκήσεις περιμετρικά της Αφρικής.

Κατασκευασμένο στο ναυπηγείο Sedef με έδρα την Κωνσταντινούπολη, το πλοίο, μπορεί να μεταφέρει ελικόπτερα, drones, χερσαία οχήματα, ελαφρά πολεμικά σκάφη και προσωπικό. Τουρκικά UCAV Bayraktar TB3 και Kizilelma,  ως  και ελαφρά επιθετικά αεροσκάφη Hurjey  θα μπορούν να προσγειωθούν και να απογειωθούν από το πλοίο. Η Τουρκία θα είναι σε θέση να διεξάγει στρατιωτικές και ανθρωπιστικές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο χάρη στο πλοίο, το οποίο  θα μπορεί να μεταφέρει άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα, υπογράμμισε  μεταξύ  ο υπουργός άμυνας Χουλουσί Ακάρ.Τα όπλα του πλοίου, είναι  η διαχείριση μάχης, ο ηλεκτρονικός πόλεμος, η υπέρυθρη έρευνα και ίχνος, η ηλεκτροοπτική έρευνα, η προειδοποίηση  με λέιζερ, τα αμυντικά συστήματα τορπιλών και τα ραντάρ που αναπτύχθηκαν εγχώρια

 Περίπου 131 υπεργολάβοι συμμετείχαν στη διαδικασία ναυπήγησης του πλοίου,  δηλώνοντας μείωση της εξάρτησης από το εξωτερικό ενώ κλίνοντας υποσχέθηκε να προωθήσει καινοτόμες τεχνολογίες.

Λόγω S400  η Τουρκία εκτός F-35  και συνεπώς μη- επανδρωμένα αεροχήματα στο ANADOLU

Χαρακτήρισε  για πολλοστή φορά  ως «ιστορικό» γεγονός  ότι  η εξωτερική εξάρτηση της Τουρκίας στον αμυντικό τομέα μειώθηκε στο 20%  το 2022, από 80% στις αρχές της δεκαετίας του 2000.  Το  Anadolu προοριζόταν αρχικά να λειτουργεί σαν παρόμοια αμφίβια πλοία επιθετικού προσδιορισμού και αποστολών καθώς και να μεταφέρει στόλο ελικοπτέρων και μαχητικών σύντομης απογείωσης και κάθετης προσγείωσης (STOVL), όπως η παραλλαγή F-35B της Lockheed Martin  δηλαδή του αεροσκάφους stealth πέμπτης γενιάς.

Ωστόσο, οποιαδήποτε τέτοια προοπτική δεν ευδοκίμησε  μετά τον αποκλεισμό της της Τουρκίας από τις ΗΠΑ και  το πολυεθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης των μαχητικών αεροσκαφών F-35, λόγω της απόφασης της Άγκυρας να αποκτήσει συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας Ρωσικής κατασκευής S-400 το 2019. Μέχρι εκείνη τη χρονιά, η Τουρκία  είχε συνεισφέρει 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια στο πολυεθνικό  πρόγραμμα και είχε προγραμματίσει να αγοράσει περίπου 100 αεροσκάφη F-35 μακροπρόθεσμα αλλά η στροφή του Ερντογάν προς τη Μόσχα και οι  περιβόητοι S-400 συνέδραμαν στο να μην υλοποιηθεί τελικά η συμμετοχή της Τουρκίας  στο συγκεκριμένο πολυεθνικό  προγραμα. (παρά το γεγονός ότι στο Εσκί Σεχίρ και στη Μαλάτεια  κατασκευάζονταν πολλά από τα επιμέρους τμήματα  του F35).

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο

*Το άρθρο εκφράζει προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη

φωτ.ambassadorsatlarge