Διαρροές  δεκάδων απορρήτων Αμερικανικών εγγράφων, αν και μη επαληθευμένα μέχρι σήμερα, προκαλούν έντονη ανησυχία ▪Τι λένε για Βρετανούς, Σερβία και για 4 ακραία σενάρια

13-4-2023

Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος, Διεθνολόγος – Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Διαστάσεις χιονοστιβάδας λαμβάνει το θέμα των διαρροών(;) εγγράφων , δελτίων πληροφοριών κα του Αμερικανικού Πενταγώνου σχετικά  με εκτιμήσεις για την κατάσταση στην Ουκρανία, αλλά και σε  άλλες χώρες συμμάχους των ΗΠΑ σε Ασία, Μέση Ανατολή και Ευρώπη. Από πλευράς Αμερικανών ,βάσει των όσων  είπαν  χθες στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής του υπουργείου εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και ο υπουργός άμυνας Λόιντ Όστιν ,η κατάσταση περιγράφεται ως “ανησυχητική”, έχει διαταχθεί έρευνα από το υπουργείο Δικαιοσύνης, πραγματοποιείται αξιολόγηση των όσων είδαν το φως της δημοσιότητας σε διάφορες ιστοσελίδες, ενώ επικρατεί μια “ομίχλη” αναφορικά με τις διαρροές, με ορισμένους να κάνουν λόγο για  μια ιδιαίτερα σοβαρή  περίπτωση και άλλους να υποστηρίζουν ότι  τα στοιχεία είναι πλασματικά,παραπληροφορικά,”πειραγμένα” και με στόχο να προκαλέσουν σύγχυση ,και προφανώς κατευθυνόμενα από τις διαβόητες Ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.Για το συγκεκριμένο θέμα είχαν χθες επικοινωνία οι  δυο ανωτέρω κορυφαίοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, με τους ομολόγους της Ουκρανίας  Ντμίτρο Κουλέμπα και Ολέκσει Ρεζνίκοφ ενώ συνεχείς ήσαν οι τηλεφωνικές επαφές ανάμεσα στον επικεφαλής της CIA Μπιλ Μπέρνς με τους διευθυντές  των Ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών στο Κίεβο.Σχετικά με Βρετανούς SAS  στην Ουκρανία.

Ειδικότερα  χθες είδε το φως της δημοσιότητας  Αμερικανικό  έγγραφο ότι  50  άνδρες των  επίλεκτων Ειδικών Δυνάμεων  του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκονται φέτος σ Ουκρανικό έδαφος.  Το έγγραφο αναφέρει  ότι περισσότερο από το ήμισυ του αριθμού  των ειδικών δυνάμεων  δυτικών κρατών που ήσαν στην Ουκρανία  μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου 20223 ήσαν  Βρετανοί. Δεν είναι σαφές σε ποιες δραστηριότητες  είχαν εμπλακεί οι  Βρετανικές Ειδικές Δυνάμεις ή αν ο αριθμός τους έχει διατηρηθεί σε αυτό το επίπεδο. Οι επίλεκτες στρατιωτικές δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου, των οποίων οι δραστηριότητες συνήθως καλύπτονται από  άκρα μυστικότητα, περιλαμβάνουν πολλαπλές μονάδες, συμπεριλαμβανομένης και  της Ειδικής Αεροπορικής Υπηρεσίας (SAS).

Πριν από την εισβολή της Ρωσίας το Φεβρουάριο του 2022 και συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2021 η πρεσβεία του Ηνωμένου Βασιλείου στο Κίεβο είχε δηλώσει  ότι οι Ειδικές Δυνάμεις της είχαν πραγματοποιήσει  εκτεταμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες με αντίστοιχες  Ουκρανικές . Το Βρετανικό υπουργείο άμυνας  αρνήθηκε να σχολιάσει τις αποκαλύψεις ή να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το προσωπικό του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ουκρανία τους τελευταίους  3 μήνες. Ωστόσο, σε ένα tweet το τμήμα ανέφερε ότι η διαρροή χαρακτηρίζεται από  “ανακρίβεια”.

Τα έγγραφα που διέρρευσαν, και  τα οποία δεν έχουν επαληθευτεί, αποτελούν μέρος μιας δόσης απόρρητων αρχείων στρατιωτικών  πληροφοριών των ΗΠΑ που δημοσιεύτηκαν στη ηλεκτρονική πλατφόρμα  Discord.. Προς το παρόν, η αρχική πηγή των αρχείων παραμένει άγνωστη. Τις τελευταίες ημέρες, τα έγγραφα, τα οποία κυκλοφορούν τώρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης  ως και σε διαδικτυακά φόρουμ συζητήσεων, προκάλεσαν μια σειρά από αναφορές των μέσων ενημέρωσης σχετικά με εκτιμήσεις του Αμερικανικού στρατού ( κυρίως για τον πόλεμο στην Ουκρανία.)

Αν και ορισμένα από τα αρχεία που κοινοποιήθηκαν στο Διαδίκτυο φαίνεται να έχουν υποστεί “επεξεργασία”, Αμερικανικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, συμπεριλαμβανομένων  και των New York Times, ανέφεραν ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι αρκετά  από τα έγγραφα είναι γνήσια και αρχικά κοινοποιήθηκαν διαδικτυακά χωρίς τροποποιήσεις, ενώ περιέχουν ενημερώσεις σχετικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, την επιμελητεία, τις παραδόσεις όπλων και την εκπαίδευση των Ουκρανικών δυνάμεων από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ.

Σε μια ενότητα, με τίτλο «ΗΠΑ/ΝΑΤΟ SOF σε UKR», απαριθμούν τον αριθμό των δυτικών Ειδικών Δυνάμεων που είναι παρούσες στην Ουκρανία. Το έγγραφο φαίνεται να έχει ημερομηνία Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2023. Σύμφωνα με αυτό Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτίμησαν τότε ότι από τους 97  άνδρες των  Ειδικών  Δυνάμεων  από χώρες  μέλη του ΝΑΤΟ που δραστηριοποιούνται στην Ουκρανία, οι 50 ήσαν Βρετανοί. Αυτός ο αριθμός είναι  σημαντικά μεγαλύτερος  από τον αριθμό των ΗΠΑ  της Γαλλίας και της Λετονίας  οι οποίες φέρεται  ότι ανέπτυξαν 14 15  και 9 άνδρες  αντίστοιχα.

Περί Σερβίας και Ουκρανίας

Έγγραφο των Αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που διέρρευσε  επίσης χθες ισχυρίζεται ότι η Σερβία συμφώνησε να εξοπλίσει την Ουκρανία αν και είναι  η μόνη χώρα στην Ευρώπη που αρνήθηκε να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία. Το έγγραφο,  που αποτελεί μια σύνοψη των απαντήσεων των Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στα αιτήματα της Ουκρανίας για στρατιωτική εκπαίδευση και φονικά όπλα  όπλα, ήταν μεταξύ των δεκάδων απόρρητων εγγράφων που δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο τις τελευταίες εβδομάδες.

Με τίτλο: Ευρώπη|Απάντηση στη συνεχιζόμενη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, το έγγραφο σε μορφή γραφήματος παραθέτει τις «αξιολογημένες θέσεις» 38 Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων ως απάντηση στα αιτήματα της Ουκρανίας για στρατιωτική βοήθεια. Το διάγραμμα έδειξε ότι η Σερβία αρνήθηκε να παράσχει εκπαίδευση στις Ουκρανικές δυνάμεις, αλλά δεσμεύτηκε να στείλει φονική συνδρομή  ή την έχει ήδη παράσχει. Αναφέρει επίσης ότι η Σερβία δήλωσε ότι έχει  την πολιτική βούληση και τη στρατιωτική δυνατότητα  να παρέχει όπλα στην Ουκρανία  και στο μέλλον. Το έγγραφο χαρακτηρίζεται ως απόρρητο  και «NOFORN»,δηλαδή  απαγορεύει τη διανομή του σε ξένες υπηρεσίες πληροφοριών και στρατούς. Χρονολογείται στις 2 Μαρτίου και φέρει ανάγλυφη τη σφραγίδα του γραφείου του Γενικού Επιτελείου των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί δυνατή η επαλήθευση της αυθεντικότητας του εγγράφου.Το γραφείο του Σέρβου προέδρου, Αλεξάνταρ Βούτσιτς,  ως και η πρεσβεία της Ουκρανίας στο Βελιγράδι  δεν απάντησαν  σε  δημοσιογραφικό  αίτημα για σχολιασμό. Η κυβέρνηση του Βούτσιτς έχει δηλώσει ουδετερότητα στον πόλεμο της Ουκρανίας, παρά τους βαθείς ιστορικούς, θρησκευτικούς  οικονομικούς και πολιτιστικούς δεσμούς της χώρας με τη Ρωσία.Αν  αυτό το έγγραφο είναι ακριβές, είτε δείχνει διπροσωπία του Βούτσιτς έναντι της Ρωσίας είτε δέχεται τεράστια πίεση από την Ουάσιγκτον να παραδώσει όπλα στην Ουκρανία.

Τα ακραία σενάρια για Ουκρανία και Ρωσία.

Η Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών  των ΗΠΑ(DΙΑ)  εξέτασε σενάρια για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία σε περίπτωση  των λεγόμενων «μπαλαντέρ», δηλαδή  των πιο απίθανων γεγονότων.(ημερομηνία 24 Φεβρουαρίου 2023) . Η ανάλυση, που διεξήχθη ένα χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου πλήρους κλίμακας, περιγράφει τέσσερα σενάρια «μπαλαντέρ» και πώς θα μπορούσαν να επηρεάσουν την πορεία της σύγκρουσης στην Ουκρανία.  Έχουν  σχεδιαστεί για να βοηθάν στρατιωτικούς, πολιτικούς ,αναλυτές στο  να σκεφτούν τις πιθανές συνέπειες σημαντικών γεγονότων ενώ αξιολογούν τις επιλογές τους. Τα υποθετικά σενάρια περιλαμβάνουν α) τον θάνατο του  Βλαντιμίρ Πούτιν , β) του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι γ) Αλλαγή  της ανώτατης ηγεσίας στις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις και  δ) Ουκρανικό χτύπημα κατά του Κρεμλίνου. Το έγγραφο περιγράφει πώς καθεμία από αυτές τις καταστάσεις θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε κλιμάκωση στην Ουκρανία, σε τερματισμό της σύγκρουσης κατόπιν διαπραγματεύσεων ή σε καμία σημαντική επίπτωση στην πορεία του πολέμου.

Ένα από τα τέσσερα υποθετικά σενάρια παιχνίδια δείχνει τι μπορεί να συμβεί εάν η Ουκρανία χτυπήσει το Κρεμλίνο. Εντοπίζεται ένα ευρύ φάσμα πιθανών συνεπειών. Το γεγονός θα μπορούσε να οδηγήσει σε  πλήρη κλιμάκωση, με τον  Πούτιν να απαντά  ξεκινώντας μια πλήρη στρατιωτική κινητοποίηση και να  εξετάζει τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων Ή οι φόβοι του κοινού  από την πυρηνική εμπλοκή θα μπορούσαν να τον αναγκάσουν να διαπραγματευτεί μια διευθέτηση του πολέμου.  Οι κίνδυνοι μιας τέτοιας επίθεσης από την Ουκρανία είναι ένας λόγος που οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν απρόθυμες(μέχρι σήμερα)  να παράσχουν πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς στο Κίεβο..

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο

*Το άρθρο εκφράζει προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη

φωτ.ambassadorsatlarge