Η Ουκρανία εμφανίζεται ότι δεν την έχουν επηρεάσει οι  διαρροές  των Αμερικανικών εγγράφων αλλά επανεξετάζει ορισμένες επιλογές της σε τακτικό επίπεδο

12-4-2023

Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος, Διεθνολόγος – Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Η Ουκρανία αναγκάστηκε να τροποποιήσει ορισμένα από τα στρατιωτικά της σχέδια ενόψει της  αναμενόμενης αντεπίθεσης  σε ανατολικό και νότιο τμήμα της χώρας λόγω διαρροής ορισμένων  διαβαθμισμένων εγγράφων του  Αμερικανικού Πενταγώνου, σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (σύμφωνα με έκθεση). Ένα από τα έγγραφα, που επικαλείται  λίαν  διαβαθμισμένης πληροφορίες και ηλεκτρονικά σήματα που χρησιμοποιούν υποκλαπείς επικοινωνιών , αναφέρει  πώς ο  Ουκρανός πρόεδρος Zελένσκι  στα τέλη Φεβρουαρίου πρότεινε  “καταιγιστικά χτυπήματα  των Ρωσικών θέσεων ανάπτυξης  οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών στην περιφέρεια Ροστόφ της Ρωσίας, έναντι  κατεχόμενης Μαριούπολης στη βορειοανατολική Αζοφική ” χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα(drones).

Στρατιωτική πηγή πολύ  κοντά στον Ουκρανό πρόεδρο τόνισε  ότι η κατασκοπεία των ΗΠΑ στον Ζελένσκι δεν προκαλεί έκπληξη(αφού οι Αμερικανοί παρακολουθούν τους πάντες), αλλά οι Ουκρανοί αξιωματούχοι είναι  βαθιά απογοητευμένοι από ορισμένες  διαρροές(αν και αναμένονται λεπτομέρειες από το Αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης) . Οι Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες-σύμφωνα με συμβούλους του προέδρου Ζελένσκι- θα μπορούσαν να εξηγήσουν ότι η  Ουάσιγκτον(σε αυτή τη χρονική στιγμή)δεν επιθυμεί  να προμηθεύσει την Ουκρανία με πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς λόγω ανησυχίας  ότι το Κίεβο θα τα χρησιμοποιήσει για να χτυπήσει  στόχους εντός της Ρωσίας(Μπριάνσκ, Μπελγκορόντ,Ροστόφ,Κουρσκ κα) . Η Ουκρανία πάντως εδώ και μήνες έχει δεσμευτεί ότι δεν θα χρησιμοποιήσει όπλα που παρέχονται από τις ΗΠΑ για να προβεί σε επιχειρήσεις μακράς εμβέλειας μέσα στο Ρωσικό έδαφος.

Η αυθεντικότητα των εγγράφων του Πενταγώνου δεν έχει επαληθευτεί. Όταν ρωτήθηκε σχετικά ο  εκ των κορυφαίων προεδρικών  συμβούλων της Ουκρανίας Mιχαίλο Ποντόλιακ ισχυρίστηκε  ότι τα στρατηγικά σχέδια του Κιέβου παρέμειναν αμετάβλητα, αλλά ότι ορισμένα  τακτικά σχέδια υπόκεινται πάντα σε αλλαγές.(ανάλογα των τρεχουσών εξελίξεων και παραμέτρων). Επιπλέον ανέφερε ότι τα επιχειρησιακά και τακτικά σενάρια βελτιώνονται συνεχώς, με βάση την αξιολόγηση της κατάστασης στο πεδίο της μάχης, την παροχή  στρατιωτικών πόρων, τα στοιχεία πληροφοριών αναφορικά με τις δυνάμεις  του εχθρού κ.λπ. «Αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο να επανεκτιμηθούν τα σχέδια, γιατί απλώς εκπονούνται», πρόσθεσε. Ο Oλέκσει  Ντανίλοφ  γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, δήλωσε ότι  ” επεξεργαζόμαστε τα δικά μας σχέδια… Η γνώμη των ανθρώπων που δεν έχουν καμία σχέση με αυτό δεν μας ενδιαφέρει…Ο κύκλος των ανθρώπων που κατέχουν πληροφορίες για την αντεπίθεση  μας είναι εξαιρετικά περιορισμένος και δεν ξεπερνά τους 5 με 7″.

Ο αυταρχικός ηγέτης της Λευκορωσίας και μοναδικός σύμμαχος του Πούτιν , Αλεξάντερ Λουκασένκο, είχε συνάντηση  χθες στο Μινσκ με τον υπουργό άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου.Σύμφωνα με το  Λευκορωσικό πρακτορείο Belta, ο Λουκασένκο είπε ότι χρειάζεται  ξεκάθαρες εγγυήσεις ότι η Ρωσία θα υπερασπιστεί τη Λευκορωσία «όπως το δικό της έδαφος» σε περίπτωση  δυτικής επίθεσης. Η Λευκορωσία παραμένει (παρά τις διαφωνίες της κοινής γνώμης) ο στενότερος σύμμαχος της Ρωσίας ενώ  παρείχε ένα  εδαφικό τομέα για την εισβολή  του Πούτιν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Η συνάντηση ακολουθεί τη  πρόσφατη συμφωνία της Ρωσίας με το Μινσκ( τον περασμένο μήνα) για  να τοποθετήσει  η Μόσχα τακτικά πυρηνικά όπλα στο έδαφος της Λευκορωσίας(βόμβες που ρίχνονται από αεροσκάφη ή πυρηνικοποίηση των υπαρχόντων  πυραύλων Ισκαντέρ) , φέρνοντας μέρος του πυρηνικού της οπλοστασίου πιο κοντά στην Ευρώπη(κυρίως έναντι Πολωνίας,Λιθουανίας και Λετονίας) . Την περίοδο  της ανακοίνωσης του Κρεμλίνου, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι δεν είχαν ενδείξεις ότι η Ρωσία σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει  τακτικά πυρηνικά όπλα.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Ζελένσκι , δήλωσε  χθες ότι η χώρα του είναι ενωμένη στη  εθνική θλίψη της Πολωνίας αναφορικά με  την αεροπορική τραγωδία στο Σμολένσκ το 2010 που προκάλεσε το θάνατο σε  96 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου του τότε προέδρου της Πολωνίας,Λεχ Καζίνσκι, ως και  μεγάλου τμήματος της πολιτικής, στρατιωτικής και ακαδημαϊκής ελίτ της χώρας.

 Χαρακτηριστικά είπε  “Σήμερα, στη 13η επέτειο της καταστροφής του Σμολένσκ, ενωνόμαστε σε θλίψη  και πόνο με τον  αδελφό Πολωνικό λαό και τιμούμε τη μνήμη του προέδρου της Πολωνίας Καζίνσκι  της συζύγου του ως  και όλων εκείνων που έχασαν τη ζωή τους στο όνομα της υπηρεσίας της χώρας τους. Αιωνία η μνήμη!”Η Πολωνία βυθίστηκε σε βαθύ πένθος  τότε μετά το αεροπορικό δυστύχημα του 2010 που έχασαν τη ζωή τους  96 επιβάτες, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου, της συζύγου του, του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας , του αρχηγού της υπηρεσίας πληροφοριών , ως και υψηλόβαθμων στρατιωτικών στελεχών οι οποίοι  πηγαίναν να τιμήσουν τους εκτελεσθέντες 22.000 Πολωνούς  άνδρες από τη Σταλινική και  διαβόητη Σοβιετική μυστική υπηρεσία/NKVD  στο δάσος του Κατίν (κοντά στο Σμόλενσκ τον Απρίλιο του 1940 )

.Η Βαρσοβία είναι τώρα ένας από τους πιο ένθερμους συμμάχους του Κιέβου  σε όλα τα επίπεδα και από το 2014 η επιθετικότητα της Ρωσίας έχει βοηθήσει να τερματιστούν οι  κάποτε ιστορικές εντάσεις μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας, ειδικά κατά μήκος των κοινών συνόρων τους.Επιπλέον μέσω Πολωνικού εδάφους  μαζικά προωθούνται στην Ουκρανία τα δυτικά οπλικά συστήματα,ενώ πρόσφατα ο Ζελένσκι τιμήθηκε τα ανώτατα  παράσημα από τη Πολωνική πολιτειακή και στρατιωτική ηγεσία για την φιλία  του προς Βαρσοβία,αλλά και το θάρρος του απέναντι στη Ρωσία.

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο

*Το άρθρο εκφράζει προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη

φωτ.ambassadorsatlarge