Νέες ταξιαρχίες νεοσυλλέκτων συγκροτούνται από το Κίεβο ▪ Προβληματισμός, “ομίχλη” ή και πλαστογραφία για την διαρροή των Αμερικανικών διαβαθμισμένων εγγράφων

10-4-2023

*Το άρθρο εκφράζει προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη

Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος, Διεθνολόγος – Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Η Ουκρανία εκπαιδεύει οκτώ νέες στρατιωτικές μονάδες που ονομάζονται «ταξιαρχίες καταιγίδας» που αποτελούνται από 40.000 άνδρες  ως μέρος της σχεδιαζόμενης αντεπίθεσης εναντίον της Ρωσίας στο εγγύς μέλλον, σύμφωνα με πληροφορίες από Αμερικανικές και Ουκρανικές στρατιωτικές πηγές.Ενώ η Ρωσία έχει βαλτώσει στην ανατολική Ουκρανία, το Κίεβο ενίσχυσε(με άκρα μυστικότητα)  τις διαδικασίες  στρατολόγησης προσελκύοντας  νέους εθελοντές. «Θέλω να τελειώσει ο πόλεμος το συντομότερο δυνατό και ελπίζω ότι οι ταξιαρχίες  κρούσης θα το κάνει να συμβεί πολύ πιο γρήγορα», είπε ο Aleks, μεταφραστής σε στρατιωτική ορολογία  σε άγνωστη τοποθεσία στην Ουκρανία.(Ο Aleks δεν έδωσε το επίθετό του για λόγους ασφαλείας.) Ο Ντμίτρο, ένας άλλος νεοσύλλεκτος που εργαζόταν στο παρελθόν σε ανταλλακτήριο συναλλάγματος, είπε: “Ήθελα να συμμετάσχω στις επικείμενες επιχειρήσεις  ακόμα περισσότερο γιατί θέλω εκδίκηση, όσο σκληρή κι αν ακούγεται στον 21ο αιώνα. Πρέπει να πάρουμε εκδίκηση για όλους τους ανθρώπους μας, για δολοφονημένα παιδιά από τους βρώμικους Ρώσους “. Η εκστρατεία στρατολόγησης νέων ταξιαρχιών, που συντάχθηκε από το υπουργείο εσωτερικών και όχι από τον στρατό, άρχισε τον Φεβρουάριο.

Οι νεοσύλλεκτοι της ταξιαρχίας καταιγίδας Steel Border εξασκούνται στην εκτόξευση drones, στη βάση της μονάδας  κάπου στην κεντρική Ουκρανία. Οι νέες στρατιωτικές μονάδες θα πολεμήσουν με τον Ουκρανικό στρατό, αλλά συνολικά  χρειάζονται 3-4 μήνες   εντατικής εκπαίδευσης , ενώ  πρώην αστυνομικοί ή συνοριοφύλακες εκπαιδεύονται μέσα σε δύο μήνες. Το 3,5% των ταξιαρχιών αποτελούνται από γυναίκες μαχητές.Στα τέλη του περασμένου μήνα, σε μια μυστική τοποθεσία, μέλη της ταξιαρχίας “Border of Steel” εκπαιδεύτηκαν στην εξάσκηση  έναντι ειδικών στόχων, στο πέταγμα drones  ως και στη διάσωση τραυματισμένων στρατιωτών. Οι άλλες ταξιαρχίες(σύμφωνα με  τις ίδιες πηγές τ)  ονομάζονται Hurricane, Spartan, Chervona Kalyna, Frontier, Rage, Azov και Kara Dag (το τελευταίο είναι ένα βουνό στην Κριμαία).

Πληροφορίες του υπογράφοντα από  υψηλόβαθμους στρατιωτικούς κύκλους στο Κίεβο επισημαίνουν ότι μόνο ένας πολύ περιορισμένη αριθμητικά ομάδα(4-6 ατόμων) γνωρίζει το πότε,πως και που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες εβδομάδες η Ουκρανική αντεπίθεση( για την οποία μίλησε χθες και ο Αμερικανός υπεξ Άντονι Μπλίνκεν). Οι ίδιες πηγές μου ανέφεραν ότι θα είναι σφοδρή, με πολλά σύγχρονα όπλα που ήρθαν από δυτικά κράτη ως  και πολυμετωπική.

Την ίδια  στιγμή η Ουκρανία  ενισχύσει την άμυνα  της κατά μήκος των  βόρειων συνόρων με τη Λευκορωσία . Το υπουργείο άμυνας  επικαλούμενο τον αντιστράτηγο Σερχέι Nάγιεφ   διοικητή των διακλαδικών  δυνάμεων των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, τόνισε ότι η επέκταση του συστήματος μηχανικών φραγμών στις περιοχές που συνορεύουν με τη Λευκορωσία και τη Ρωσία βρίσκεται σε εξέλιξη, δημιουργούνται αντιαρματικά ναρκοπέδια σε περιοχές προσβάσιμες με άρματα μάχης  ως και πιθανά μονοπάτια ώθησης του εχθρού βαθιά στην επικράτειά μας που είναι δρόμοι, δασικές λωρίδες, γέφυρες, ηλεκτροφόρα καλώδια κα Ο Nάγιεφ  πρόσθεσε ότι οι Ουκρανικές μονάδες μηχανικού εξόπλισαν αρκετές δεκάδες πεδία ναρκοπεδίων χρησιμοποιώντας περισσότερες από 6.000 αντιαρματικές νάρκες  μόνο την περασμένη εβδομάδα καταλήγοντας ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες εργάζονταν « όλο το εικοσιτετράωρο, παρά τις  δυσμενείς καιρικές συνθήκες».Τα περί διαρροής εγγράφων των ΗΠΑ.

Περίπλοκη και ομιχλώδης εμφανίζεται από Αμερικανούς και Ουκρανούς η εικόνα της φερόμενης διαρροής απορρήτων εγγράφων στις ΗΠΑ ,που αναφέρονται σε πολεμικές προετοιμασίες των Ουκρανών ,σε αποστολές των Αμερικανών και των συμμάχων τους σε υποστήριξη του Κιέβου, καθώς και σε άλλα επιχειρησιακά ζητήματα.Οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι είναι “παραποιημένα, πλαστογραφημένα και πλασματικά”(από τις Ρωσικές μυστικές υπηρεσίες) ,ενώ πολλά από αυτά είναι  τις περιόδου Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου.(βάσει εκτιμήσεων μερίδας Αμερικανών αναλυτών) Εντύπωση προκαλεί αναφορά τριών εγγράφων για την στρατιωτική εμπλοκή και συνδρομή του Ισραήλ και της Νότιας Κορέας στην  Ουκρανία

Σύμφωνα με τους New York Times, το Πεντάγωνο ερευνά αυτή τη στιγμή ποιος μπορεί να διέρρευσε τα έγγραφα που εμφανίστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στρατιωτικοί αναλυτές είπαν στους NYT ότι διάφορα  έγγραφα φαίνεται να έχουν αλλοιωθεί, υπερεκτιμώντας τις Αμερικανικές εκτιμήσεις για τις Ουκρανικές απώλειες και υποτιμώντας τις εκτιμήσεις για τις Ρωσικές απώλειες. Οι αναλυτές είπαν στους NYT ότι αυτές οι τροποποιήσεις θα μπορούσαν να υποδηλώνουν μια προσπάθεια της Μόσχας να διαδώσει παραπληροφόρηση. Οι αξιωματούχοι του Μπάιντεν εργάζονταν για να διαγραφούν  όλα τα έγγραφα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά δεν τα κατάφεραν  στο σύνολό τους μέχρι το βράδυ της 7ης Απριλίου. «Γνωρίζουμε τις αναφορές για αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το τμήμα εξετάζει το θέμα», δήλωσε η Σαμπρίνα Σινγκ, αναπληρώτρια γραμματέας Τύπου στο Πεντάγωνο , ενώ την υπόθεση έχει  αναλάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης(για περαιτέρω διερεύνηση)

Οι NYT ανέφεραν ότι τα έγγραφα “δεν παρέχουν συγκεκριμένα σχέδια μάχης, όπως πώς, πότε και πού η Ουκρανία σκοπεύει να ξεκινήσει την επίθεσή της”, αλλά “προσφέρουν ένα στιγμιότυπο του χρόνου (την Αμερικανική και την Ουκρανική άποψη, μέχρι  την 1η Μαρτίου, για το τι  μπορεί να χρειαστεί σε δυνάμεις η Ουκρανία για την αντεπίθεση.

Τα έγγραφα αναφέρουν, για παράδειγμα, το ποσοστό δαπανών του HIMARS — πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας που προμηθεύεται από την Αμερική συστήματα, τα οποία μπορούν να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον στόχων όπως αποθήκες πυρομαχικών, υποδομές και συγκεντρώσεις στρατευμάτων, από απόσταση. Το Πεντάγωνο δεν έχει δηλώσει δημόσια πόσο γρήγορα τα Ουκρανικά στρατεύματα χρησιμοποιούν τα πυρομαχικά HIMARS έγραψαν οι  NYT. Ένα από τα έγγραφα ανέφερε ότι 16.000 έως 17.500 Ρώσοι στρατιώτες είχαν σκοτωθεί ενώ η Ουκρανία είχε χάσει έως και 71.500 στρατιώτες.(πράγμα που δεν ισχύει)

Το Πεντάγωνο και άλλοι αναλυτές έχουν εκτιμήσει, ωστόσο, ότι η Ρωσία έχει υποστεί πολύ περισσότερες απώλειες, με περισσότερους από 200.000 νεκρούς και τραυματίες, ενώ η Ουκρανία έχει περισσότερους από 80.000 νεκρούς και τραυματίες. Ωστόσο, αναλυτές είπαν στους NYT ότι ορισμένα από τα έγγραφα “φαίνονταν αυθεντικά και θα παρείχαν στη Ρωσία πολύτιμες πληροφορίες, όπως τα χρονοδιαγράμματα για την παράδοση όπλων και στρατευμάτων, τον αριθμό συγκέντρωσης Ουκρανικών στρατευμάτων και άλλες στρατιωτικές λεπτομέρειες”. Οι NYT ανέφεραν ότι ένα έγγραφο με την ένδειξη “άκρως απόρρητο” αναφέρεται στην “Κατάσταση της σύγκρουσης την 1η Μαρτίου”, την ημέρα που Ουκρανοί αξιωματικοί βρίσκονταν σε μια Αμερικανική βάση στο Βισμπάντεν και Γκράφενβορ  της Γερμανίας. Μια μέρα αργότερα, ο στρατηγός Mαρκ Μάιλι  επικεφαλής του Μικτού Επιτελείου των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων  και ο στρατηγός Κρίστοφερ Καβόλι Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής Ευρώπης, επισκέφτηκαν τους Ουκρανούς αξιωματικούς που εκπαιδεύονται  στις βάσεις  στη Γερμανία.

Τέλος έγγραφο που διαψεύδεται και από την Γαλλία ως πλαστογραφημένο, φέρει Αμερικανούς, Βρετανούς, Γάλλους και Λετονούς κομάντος να ενεργούν πολύ βαθιά στα μετόπισθεν  των Ρωσικών γραμμών στο Ντονμπάς.

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο