197η Επέτειος «Εξόδου» στο Μεσολόγγι ▪ Εκδηλώσεις εορτασμού

9-4-2023

Εκδηλώσεις εορτασμού της 197ης επετείου «Εξόδου» της Ηρωικής Φρουράς των Ελεύθερων Πολιορκημένων πραγματοποιήθηκαν σήμερα Κυριακή των Βαΐων, 9 Απριλίου 2023 από τον Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, παρουσία της Πρόεδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του  Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Νικολάου Χαρδαλιά και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου.

Αρχικά τελέστηκε Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού  Ιγνάτιου και συνχοροστατούντων του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Δαμασκηνού και του Επισκόπου Τεγέας Θεόκλητου.

Στη συνέχεια, στον Κήπο των Ηρώων, έλαβε χώρα τρισάγιο προς τιμήν των Αθάνατων Νεκρών και  κατάθεση στεφάνου από την Προέδρο της Δημοκρατίας στον Τύμβο των Ηρώων. Επίσης, έγινε απονομή βραβείων στους νικητές και νικήτριες του 75ου «ΔΡΟΜΟΥ ΘΥΣΙΑΣ».

Παρευρέθηκαν επίσης πολιτικοί, πρέσβεις και μέλη διπλωματικών αποστολών ξένων κρατών στην Ελλάδα, εκπρόσωποι των Αρχηγών Γενικών Επιτελείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας και των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι της Περιφερειακής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλοι.

φωτ.ΥΠΕΘΑ

Χθες, Σάββατο του Λαζάρου 8 Απριλίου, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ, εκπροσωπώντας την Ελληνική Κυβέρνηση, παρακολούθησε τον Μέγα Εσπερινό στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Δαμασκηνού. Ακολούθως, στον Κήπο των Ηρώων, παρέστη στην επιμνημόσυνη Δέηση και κατέθεσε στεφάνι στον Τύμβο των Ηρώων.

Τέλος, παρακολούθησε την αναπαράσταση της ανατίναξης του Δημογέροντα Χρήστου Καψάλη και το μαρτυρικό τέλος εκατοντάδων γυναικόπαιδων που είχαν απομείνει στο Μεσολόγγι λίγες ώρες μετά την Έξοδο, με τη συμμετοχή της χορωδίας του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και μαθητών σχολείων της πόλης.

Παρευρέθηκαν επίσης ο Διοικητής της Διοίκησης Κέντρων Υποστράτηγος Ιωάννης Δημητρέλλος ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος, πρέσβεις και μέλη διπλωματικών αποστολών ξένων κρατών στην Ελλάδα, εκπρόσωποι των Αρχηγών Γενικών Επιτελείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας και των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι της Περιφερειακής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλοι.