Επιθεωρητές του ΟΑΣΕ στην Κύπρο

9-4-2023

Ομάδα Επιθεωρητών (ΟΕ) του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), πραγματοποίησε επίσκεψη – επιθεώρηση στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) από 4 έως 7 Απριλίου 2023, στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και Ασφάλειας που προβλέπονται από το Κέιμενο της Βιέννης (2011).

Η ΟΕ, αποτελούμενη από Αξιωματικούς από το Μαυροβούνιο και το Λουξεμβούργο, επισκέφθηκε Σχηματισμούς και εγκαταστάσεις της Εθνικής Φρουράς, όπου έτυχε ενημέρωσης για την αποστολή, το έργο και τις δυνατότητες τους, ενώ είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει το επίπεδο εκπαίδευσης του προσωπικού. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Κύπρο, επισκέφθηκε το Στρατιωτικό Κοιμητήριο Μακεδονίτισσας, όπου κατάθεσε στεφάνι και της έγινε ενημέρωση για την επικρατούσα πολιτικοστρατιωτική κατάσταση.

Από την επιθεώρηση, όπως έγινε γνωστό, επιβεβαιώθηκε η άριστη συνεργασία της ΚΔ με τον ΟΑΣΕ, καθώς και η πλήρη συμμόρφωση στις απορρέουσες από το Κέιμενο της Βιέννης (2011) υποχρεώσεις της, οι οποίες μεταξύ άλλων αφορούν την έγκαιρη παροχή πληροφοριών και την ενεργό συμμετοχή σε στρατιωτικές δραστηριότητες.

φωτ.ΓΕΕΦ