8-4-2023
Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος, Διεθνολόγος – Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Η ένταξη της Φινλανδίας στην Ατλαντική Συμμαχία είναι μία ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη , που ενδυναμώνει πολύ την Αρκτική,Σκανδιναβική και Βαλτική ασφάλεια του ΝΑΤΟ, ενώ σίγουρα προκαλεί “πονοκεφάλους” στην προβληματική ως και συμβατικά πληγείσα στην Ουκρανία, απαρχαιομένη Ρωσική στρατηγική. Η Σκανδιναβική χώρα ασφαλώς από την ένταξή της θα κερδίσει πολλά,όμως ειναι χώρα που επίσης θα προσφέρει πολλά στον Δυτικό κόσμο, αφού χαρακτηρίζεται και διακρίνεται για την αξιοπρέπεια, τις δυνατότητες των στρατιωτικών της δυνάμεων ,και την πολλή καλή ‘συγκέντρωση, ανάλυση και εκμετάλλευση” των πληροφοριών. Ο υπογράφων παρουσιάζει μία σειρά από τα πραγματικά εντυπωσιακά στοιχεία της Φινλανδίας.(ενώ σύντομα από κοινού με τη Σουηδία) θα πολλαπλασιάσουν και διευρύνουν το ολοκλήρωμα ασφάλειας της Δύσης στα βόρεια της ηπείρου μας απέναντι στη διαρκώς κλιμακούμενη Ρωσική απειλή.
Πρώτο :Σε αντίθεση με πολλά Ευρωπαϊκά έθνη που έστρεψαν την εστίασή τους σε μικρούς επαγγελματικούς στρατούς ως και σε ιδιάζουσες εκστρατείες μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η Φινλανδία διατήρησε μια ρεαλιστική προσέγγιση στην άμυνα. Η άμεση εμπειρία από την αντιμετώπιση της Ρωσίας στο παρελθόν έχει φέρει την ετοιμότητα των πολιτών, την κοινωνική ανθεκτικότητα και τη θέληση για άμυνα στην πρώτη γραμμή αυτού που σημαίνει να είσαι Φινλανδός. Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ως και η αίσθηση της ασφάλειας που συνοδεύει το Άρθρο 5 δεν αλλάζει τη μακροχρόνια εστίαση της Φινλανδίας στην αυτάρκεια, την ανθεκτικότητα και την κινητοποίηση ολόκληρης της Φινλανδικής κοινωνίας για την προστασία της χώρας σε μια κρίση (μια έννοια γνωστή στη Φινλανδία ως «περιεκτική ασφάλεια», παρόμοια με της Νορβηγίας ή την «Ολική άμυνα» της Σουηδίας).
Δεύτερο : Για τη διασφάλιση εθνικής ετοιμότητας και ανθεκτικότητας, η Φινλανδία εξαρτάται από εκτεταμένη διατομεακή συνεργασία, όπου ιδιωτικές εταιρείες και οργανισμοί συνεργάζονται με τον δημόσιο τομέα σε διάφορα πλαίσια κατά τη διαδικασία σχεδιασμού για να διασφαλιστεί η κρίσιμη προσφορά και η λειτουργία της κοινωνίας κατά τη διάρκεια κρίσεων. Η αξιοποίηση όλων των πόρων της κοινωνίας, η στράτευση, μια καλά εκπαιδευμένη εφεδρεία και η υψηλή θέληση για υπεράσπιση της χώρας παραμένουν το θεμέλιο της εθνικής άμυνας της Φινλανδίας.
Τρίτο : Η στρατιωτική άμυνα παραμένει στον πυρήνα της πολιτικής άμυνας και ασφάλειας της Φινλανδίας και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε μια στρατεύσιμη δύναμη που υποστηρίζεται από ένα μεγάλο εφεδρικό στοιχείο, επιτρέποντας μια αξιόπιστη άμυνα, παρά τη μικρή πληθυσμιακή βάση της χώρας (5.500 000 ψυχές) . Υποχρεωτική η θητεία για άνδρες άνω των 18 ετών και εθελοντική για τις γυναίκες, η επιστράτευση πραγματοποιείται είτε στο στρατό (Δυνάμεις Άμυνας) είτε στη δημόσια υπηρεσία (παραστρατιωτική Φινλανδική Συνοριακή Φρουρά). Το σύστημα παρέχει δύναμη στρατευμάτων εν καιρώ πολέμου περίπου 280.000, με επιπλέον 800.000 εκπαιδευμένους ως έφεδροι—που αντιπροσωπεύουν μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία της Φινλανδίας εξαρτώνται λιγότερο από στρατεύσιμους ή εφέδρους αν και είναι αριθμητικά μικροί κλάδοι , είναι εξοπλισμένοι με αξιοσημείωτες ικανότητες όπως παγοθραυστικά, σκάφη ναρκοπολέμου και σε 3-4 χρόνια θα διαθέτουν μαχητικά F-35 stealth.
Τέταρτο :Η Φινλανδία θα φέρει στο τραπέζι του ΝΑΤΟ σημαντικούς στρατιωτικούς πόρους σε όλους τους τομείς, αφού είναι μια από τις ισχυρότερες δυνάμεις πυροβολικού στην Ευρώπη. Αυτή η κουλτούρα ένοπλης αυτάρκειας σημαίνει ότι η Φινλανδία εντάσσεται στο ΝΑΤΟ ως καθαρός συνεισφέρω ν στη συλλογική ασφάλεια της συμμαχίας και μία χώρα με σημαντικό ρόλο στην υπεράσπιση πλέον των μακρύτερων χερσαίων συνόρων του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία. Είναι σημαντικό ότι η Φινλανδία είναι ήδη στενός εταίρος της συμμαχίας, έχοντας γίνει Εταίρος Βελτιωμένης Ευκαιρίας του ΝΑΤΟ, μαζί με τη Σουηδία, μετά την πρώτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Εκτός από τον ενεργό ρόλο σε κοινές ασκήσεις και εκπαίδευση, η Φινλανδία είναι επίσης μέρος της Κοινής Εκστρατευτικής Δύναμης υπό την ηγεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, του πλαισίου Σκανδιναβικής Αμυντικής Συνεργασίας και άλλων πολυεθνικών ομάδων που εμπλέκουν κράτη μέλη του ΝΑΤΟ.
Πέμπτο :Αυτοί οι υφιστάμενοι δεσμοί – καθώς και οι μακροχρόνιες προσπάθειες για να διασφαλιστεί ότι τα Φινλανδικά συστήματα και κιτ είναι διαλειτουργικά και πληρούν τα πρότυπα του ΝΑΤΟ – σημαίνουν ότι η Φινλανδία είναι σε θέση να ενσωματωθεί γρήγορα σε δομές και σχέδια συμμαχίας. Η ένταξη της Φινλανδίας —και προσεχώς της Σουηδίας— φέρνει πολλές ευκαιρίες και οφέλη στη συμμαχία, σημαντική ιστορική εμπειρία και τεχνογνωσία σχετικά με την αξιολόγηση των Ρωσικών δυνατοτήτων και προθέσεων. Το ΝΑΤΟ, που δεν διαθέτει δική του ικανότητα ενεργών πληροφοριών, έχει ανάγκη από αυτήν την πολύτιμη γνώση ως και βάθος κατανόησης για τη Ρωσική απειλή. Σχετικά με αυτό, είναι τα μακροπρόθεσμα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει η Φινλανδία ως ηγέτιδα χώρα στην κοινωνική ανθεκτικότητα και μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την ασφάλεια.
Έκτο :Με την ένταξη της Φινλανδίας, η Ατλαντική συμμαχία αποκτά σημαντική στρατηγική βάση στη βόρεια Ευρώπη. Η περιοχή θα γίνει ένας πιο ολοκληρωμένος χώρος άμυνας και αποτροπής μέσω μιας μεγαλύτερης παρουσίας των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη Βαλτική, στη Σκανδιναβική καθώς και μιας αυξημένης εστίασης και παρουσίας στον Ανώτατο Βορρά ως ζώνη ανταγωνισμού με τη Ρωσία Με την ιδιότητά της ως ιδιαίτερα ανεπτυγμένης οικονομίας της αγοράς και δημοκρατίας και με στρατό πρώτης τάξεως, η Φινλανδία είναι επίσης πιθανό να ασκήσει σημαντική επιρροή στη διαμόρφωση της πολιτικής του ΝΑΤΟ. Πολλές από αυτές τις συνεισφορές θα μπορούσαν να μεγεθυνθούν όταν ενταχθεί και η γειτονική Σουηδία ενσωματώνοντας όλες τις περιοχές της Σκανδιναβικής-Βαλτικής ως και τα κράτη της Αρκτικής (εκτός από τη Ρωσία) στο ΝΑΤΟ. Είναι καλύτερο ασφαλώς να εντχθεί,όσο το δυνατό γρηγορότερα η Σουηδία στο ΝΑΤΟ.
Έβδομο: Ο Αμερικανός στρατηγός Κρις Καβόλι , ο ανώτατος συμμαχικός διοικητής του ΝΑΤΟ για την Ευρώπη(βάσει πληροφοριών του υπογράφοντα) εκπονεί επί του παρόντος τα περιφερειακά σχέδια της συμμαχίας, τα οποία πρόκειται να σταλούν στους συμμάχους αυτόν τον μήνα και τα οποία θα διευκρινίζουν πού θα πρέπει οι χώρες να διαθέσουν δυνάμεις για να υπερασπιστούν τη συμμαχία. Ο Καβόλι και ο Φινλανδός υπεξ Πέκα Χααβίστο έχουν επισημάνει τον κομβικό ρόλο της Σουηδίας .«Είναι πολύ δύσκολο να κάνεις ένα αμυντικό σχέδιο για τις σκανδιναβικές χώρες χωρίς τη Σουηδία», είπε ο Χααβίστο «Αν βγάλετε τη Σουηδία από τον χάρτη, υπάρχει μια τρύπα και αν κοιτάξετε την επισιτιστική μας ασφάλεια ή τη διατήρηση της οικονομίας μας, η Σουηδία είναι η διαδρομή προς τη Φινλανδία»
Όγδοο : Ο στρατός της Φινλανδίας, ο οποίος μπορεί να αναπτύξει 280.000 στρατιώτες σε καιρό πολέμου χάρη στο σύστημά του που βασίζεται σε υψηλού επιπέδου στρατολογία, έχει εκπαιδευτεί εδώ και καιρό στην άμυνα της επικράτειάς του από επίθεση και έχει ήδη τις δικές του έτοιμες για μάχη ομάδες μάχης, είπε ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ. Το πιο πιθανό είναι ότι η Φινλανδία θα συνεισφέρει στρατεύματα στις άλλες υπάρχουσες ομάδες μάχης. Η επαγγελματική δύναμη είναι σχετικά μικρή. Η Φινλανδία εντάσσει ένα πλήθος περιουσιακών αμυντικών στοιχείων στη συμμαχία. Εκτός από μια μακρά παράδοση στρατιωτικών πληροφοριών με ισχυρή “διατρύπηση’ της Ρωσίας, η Σκανδιναβική χώρα έχει επίσης επενδύσει σε τομείς όπου η συμμαχία πρέπει να ενισχυθεί, συμπεριλαμβανομένων πυροβολικού και πυρομαχικών. Ωστόσο, η Φινλανδία θα χρειαστεί να επενδύσει πόρους για να διαμορφώσει τον στρατό και την αεροπορία της στο να αναπτυχθεί στο εξωτερικό και σε ολόκληρη τη συμμαχία από τον Αρκτικό ως τη Μεσόγειο κάτι που θα απαιτήσει δυνάμεις επιμελητείας ως και υποστήριξης μαζί με ευρύτερη εκπαίδευση.
Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο, ambassadorsatlarge
*Το άρθρο εκφράζει προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη