ΕΑΑΣ ▪ Συγκέντρωση διαμαρτυρίας Απόστρατων Αξιωματικών έξω από το Υπουργείο Άμυνας

6-4-2023

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν τα μέλη της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (Ε.Α.Α.Σ.) χθες Τετάρτη 5 Απριλίου 2023 έξω από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

φωτ. Στο βήμα των ομιλητών ο κ. Σταύρος Κουτρής, δεξιά ο κ. Ιωάννης Δεβούρος και δίπλα του ο κ. Χαράλαμπος Πόκας

Ο αθηναϊκός ήλιος έκαιγε χθες έξω από το “φρούριο” Υπουργείο Άμυνας. Ήταν λίγο μετά την 1 το μεσημέρι όταν η στρατιωτική – ειρηνική συγκέντρωση που διοργάνωσε η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού προβάλλοντας τα αιτήματά της έξωθεν του ΥΠΕΘΑ κορυφωνόταν.

φωτ. από την συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΕΑΑΣ

Η Ένωση παρουσίασε το μάχιμο και αγωνιστικό πνεύμα που διακατέχει τα μέλη της δίνοντας ένα δυναμικό παρών. Οι γαλανόλευκες ελληνικές σημαίες που κυριαρχούσαν στον χώρο έξωθεν του Υπουργείου από τους συμμετέχοντες στην διαμαρτυρία κυμάτιζαν από τον αέρα που φυσούσε και είχαν αναμιχθεί με τις κίτρινου χρώματος σημαίες της ΕΑΑΣ τις οποίες κουνούσαν οι συγκεντρωμένοι απόστρατοι αξιωματικοί που είχαν έρθει από κάθε γωνιά της Ελλάδος.

Αυτή την φορά, οι στρατιωτικοί δεν ήταν ντυμένοι στο χακί και δεν έφεραν επάνω τους τα διακριτικά του βαθμού τους. Ήταν ντυμένοι με τα πολιτικά τους ρούχα, όπως ακριβώς ο κάθε Έλληνας χωρίς να ξεχωρίζει μες στο πλήθος που κυκλοφορεί στο δρόμο για τις υποχρεώσεις  της καθημερινής ρουτίνας.

Από τα  ηχεία που είχαν στηθεί δίπλα στο βήμα των ομιλητών ακούγονταν γνωστά αγωνιστικά άσματα δίνοντας τον παλμό.

φωτ. στα δεξιά, ο κ.Χρήστος Χρηστίδης

Πολλοί διερχόμενοι συμπολίτες κοιτούσαν την μαζική συγκέντρωση και προσπαθούσαν να καταλάβουν γιατί είχε συγκεντρωθεί αυτό το μεγάλο πλήθος κόσμου έξω από τις πύλες του Υπουργείου Άμυνας καθώς είναι γνωστό πως οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας γίνονται κυρίως στο κέντρο της Αθήνας.

Όταν πλησιάσαμε και εμείς κοντά στους διοργανωτές είδαμε τον Πρόεδρο της ΕΑΑΣ Αντιστράτηγο ε.α. κ.Σταύρο Κουτρή να ετοιμάζεται να ανέβει στο βήμα για να απευθυνθεί στους συγκεντρωμένους απόστρατους. Στα αριστερά του, βρίσκονταν δυο απόστρατοι αξιωματικοί αλλά πάντα δραστήριοι, μάχιμοι και σε διαρκή ετοιμότητα. Ο νεοκλεγείς  Πρόεδρος ΕΑΑΣ Υποστράτηγος ε.α. κ.Ιωάννης Δεβούρος και ο Αντιστράτηγος ε.α. κ.Χαράλαμπος Πόκας, Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αξιωματικών Πεζικού (ΠΣΑΠ) και Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ειδικών Δυνάμεων (ΠΟΕΔ). Λίγο πιο πέρα, συναντήσαμε τον  Αντισυνταγματάρχη ε.α.  κ.Χρήστο Χρηστίδη Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΑΑΣ.

φωτ. ο κ.Σταύρος Κουτρής και ο κ. Ιωάννης Δεβούρος

Ολόγυρά τους επικρατούσε το αδιαχώρητο από ένα ευρύ μωσαϊκό απόστρατων αξιωματικών όλων των ηλικιών.

Η ομιλία του κ. Κουτρή επικεντρώθηκε στα αιτήματα που ζητούν να ικανοποιηθούν εδώ και καιρό οι Απόστρατοι Αξιωματικοί τονίζοντας αυτό που έχει επισημάνει η ΕΑΑΣ κατ΄επανάληψη πως δεν υπάρχει κομματικός χαρακτήρας στις ενέργειές τους και επισημαίνοντας πως με το πέρας της διαμαρτυρίας  θα υποβαλλόταν έγγραφο υπόμνημα με συνοπτική αναφορά των αιτημάτων τους προς επίδοση στον Υπουργό και τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, όπως και έγινε εν συνεχεία.

Παραθέτουμε σε αυτό σημείο τα πιο σημαντικά, έξι τω αριθμώ, εκ των αιτημάτων της Ένωσης:

  1. Η ενίσχυση του ΜΤΣ με έσοδα σύμφωνα με προτάσεις που έχουν υποβληθεί εδώ και μια 10ετία.
  2. Η αναλογική κατανομή του 4% από τα εξοπλιστικά προγράμματα των Ε.Δ. σε όλους τους αποστράτους των Ε.Δ, αφού δεν υπάρχει επικουρικό ταμείο και εργοδοτική εισφορά σ’ αυτό.
  3. Η δημιουργία στο εσωτερικό του ΜΤΣ δύο λογαριασμών, ενός για το ΣΞ και ενός για την ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι θα διαχειρίζονται τα έσοδα του κάθε Κλάδου.
  4. Η επαναθεσμοθέτηση του 2% από τις διάφορες δαπάνες του ΣΞ υπέρ ΕΛΟΑΣ, όπως ισχύει και για τους άλλους Κλάδους των Ε.Δ.
  5. Η καταβολή αναδρομικών για όλα τα έτη της παράνομης κράτησης στα μερίσματά μας από την εφαρμογή του Ν.4093 και όχι μόνον για 2 έτη, όπως έχει πρόσφατα ψηφιστεί.
  6. Η κατάργηση της πρόσφατης ΚΥΑ για το ΒΟΕΑ των τέκνων και επανεξέταση του θέματος.

Με την ολοκλήρωση της ομιλίας, οι Απόστρατοι έμειναν εκεί για αρκετή ώρα. Ο αγώνας και οι προσπάθειές τους θα συνεχιστούν όπως δηλώνουν έως ότου δικαιωθούν.

φωτ. από δεξιά τω βλέποντι, ο κ. Χαράλαμπος Πόκας, Αντιστράτηγος ε.α. Πρόεδρος ΠΣΑΠ και δεξιά του, ο κ. Ηλίας Κωστόπουλος, Υποστράτηγος ε.α. Πρόεδρος ΕΑΑΣ Θεσσαλονίκης

Στο περιθώριο της συγκέντρωσης μας εδόθη η ευκαιρία να μιλήσουμε με κάποιους εξ αυτών που είχαν μεταβεί στην Αθήνα από μακρινά μέρη της Ελλάδος. Ήταν όλοι ευγενέστατοι, μας μίλησαν όπως συνήθως μιλούν οι στρατιωτικοί με λόγο απλό, λογικό και κυρίως ειλικρινή.

φωτ. στο κέντρο, ο κ. Ηλίας Κωστόπουλος, Υποστράτηγος ε.α. Πρόεδρος ΕΑΑΣ Θεσσαλονίκης με απόστρατους αξιωματικούς

Χαρήκαμε πολύ που γνωριστήκαμε μαζί τους έστω και στο πλαίσιο του ρεπορτάζ μιας δημόσιας διαμαρτυρίας. Τους ευχηθήκαμε καλή επιστροφή στις οικίες τους και στις οικογένειές τους και ανταλλάξαμε ευχές εν όψει Πάσχα.

φωτ. από δεξιά τω βλέποντι, 2ος στη σειρά ο κ. Χαράλαμπος Πόκας, Αντιστράτηγος ε.α. με απόστρατους αξιωματικούς

Πριν κλείσουμε, θα αναφέρουμε κάτι που παρατηρήσαμε και μας συγκίνησε ιδιαίτερα. Όταν μάζευαν τα πανό με τα συνθήματα και τις σημαίες οι Απόστρατοι, στη συνέχεια δίπλωναν τις ελληνικές σημαίες στα μικρά κοντάρια που στηρίζονταν αυτές. Τις περιτύλιγαν με πολύ προσοχή σχεδόν με θρησκευτική ευλάβεια. Ένας μεγάλος στα χρόνια Απόστρατος Αξιωματικός είδε όταν είχε μαζέψει την ελληνική σημαία ότι στο ένα άκρο λίγο περίσσευε και την ξεδίπλωσε πάλι ώστε να την τυλίξει εκ νέου πιο προσεκτικά για να μην περισσεύει ύφασμα σε κανένα άκρο και να είναι ομοιόμορφα τυλιγμένη, με τον δέοντα σεβασμό. Μείναμε για λίγο να τον κοιτάζουμε και σκεφτήκαμε στιγμιαία πως ευτυχώς έχουμε μείνει κάμποσοι ακόμα σε τούτο εδώ τον τόπο που αγαπάμε την Πατρίδα μας, ότι κι αν γίνει και η Ελληνική σημαία δεν είναι απλά ένα κομμάτι ύφασμα γαλανόλευκου χρώματος, αλλά το ΕΙΝΑΙ του Έλληνα!