Στη δυτική Λευκορωσία απειλεί η Μόσχα να βάλει τα πυρηνικά – Βαριά δολοφονία γνωστού ανθρώπου του καθεστώτος Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη

4-4-2023

*Το άρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη

Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος, Διεθνολόγος – Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Η Ρωσία θα αναπτύξει(όπως ισχυρίζεται) το προσεχές  χρονικό διάστημα τα τακτικά πυρηνικά της όπλα κοντά στα δυτικά σύνορα της Λευκορωσίας( πληροφορίες του υπογράφοντα  ή προς το τριεθνές με Πολωνία και Ουκρανία δηλαδή  προς Μπρεστ/Κομπρίν ή προς Νόντνα και Λίντα στα σύνορα με Πολωνία και Λιθουανία),  δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης στο Μινσκ Μπόρις Γκρίζλοφ τοποθετώντας τα  ουσιαστικά στο κατώφλι του ΝΑΤΟ ,  και προφανώς(αν υλοποιηθεί)   μια κίνηση που αναμένεται  να κλιμακώσει περαιτέρω την αντιπαράθεση  της Μόσχας με τη Δύση. Σε ένα από τα πιο έντονα πυρηνικά “σήματα” της Ρωσίας από την έναρξη της εισβολής της στην Ουκρανία πριν από 13 μήνες, ο  Πούτιν είπε στις 26 Μαρτίου ότι η Ρωσία θα τοποθετήσει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία(είτε χερσαία είτε αεροπορικά) .

Οι δύο Σλάβοι γείτονες αποτελούν επίσημα μέρος ενός «κράτους της ένωσης» και βρίσκονται σε συνομιλίες για χρόνια για περαιτέρω ενσωμάτωση, μια διαδικασία που επιταχύνθηκε αφού το Μινσκ επέτρεψε στη Μόσχα να χρησιμοποιήσει το έδαφος της Λευκορωσίας για να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία πέρυσι. Τα όπλα «θα μεταφερθούν στα δυτικά σύνορα του κράτους και θα αυξήσουν τις δυνατότητες διασφάλισης της ασφάλειας», δήλωσε  χθες ο  Μπόρις Γκριζλόφ, στην κρατική τηλεόραση της Λευκορωσίας. Ο Γκριζλόφ  επιβεβαίωσε ότι η εγκατάσταση αποθήκευσης θα ολοκληρωθεί, όπως έχει  διατάξει ο Πούτιν, έως την 1η Ιουλίου και στη συνέχεια θα μεταφερθούν στα δυτικά της Λευκορωσίας.

Η Λευκορωσία συνορεύει στα βόρεια με τη Λιθουανία και τη Λετονία και στα δυτικά με την Πολωνία, μέρος της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ που έχει ενισχυθεί με επιπλέον στρατεύματα και στρατιωτικό εξοπλισμό μετά τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ και οι άλλοι σύμμαχοι του Κιέβου δήλωσαν ότι  προβληματίζονται ως και ανησυχούν για την πιθανότητα η Ρωσία να στείλει τακτικά πυρηνικά όπλα στη  δυτική Λευκορωσία, με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να λέει ότι είναι “ανησυχητική εξέλιξη “. Ο  αυταρχικός  πρόεδρος  της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε χθες ότι η χώρα του θα επιτρέψει επίσης στη Ρωσία να τοποθετήσει διηπειρωτικούς πυρηνικούς πυραύλους  εκεί.( αν  χρειαστεί).

Στοχευμένη δολοφονία Πουτινόφιλου υποστηρικτή στην Αγία Πετρουπολη.

Η δολοφονία του εξέχοντος φιλοπόλεμου  υποστηρικτή του Πούτιν  Ρώσου μιλμπλόγκερ Mακσίμ Φόμιν ( γνωστού  επί χρόνια  με το ψευδώνυμο Βλάντλεν Τατάρσκι)  προχθές στην Αγία Πετρούπολη , κυριαρχεί  στα μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης στη Ρωσία.  Η δολοφονία έγινε  σε ένα μπαρ που συνδέεται με την μισθοφορική εταιρεία  Βάγκνερ σε πολυσύχναστη περιοχή στην όχθη του ποταμού Νέβα, ενώ ενδέχεται να αποκαλύψει περαιτέρω  εσωτερικά “ρήγματα” και αντιπαραθέσεις  εντός του Κρεμλίνου ως  και του στενού του κύκλου. Ο Φόμιν ήταν  επικριτής ( κατά διαστήματα )της Ρωσικής στρατιωτικής διοίκησης και του Ρωσικού υπουργείου άμυνας.Ο θάνατος του Φόμιν σηματοδοτεί την πρώτη υψηλού προφίλ δολοφονία ενός υπερεθνικιστή μιλμπλόγκερ στη Ρωσία από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.Η ενέργεια εναντίον του ήταν εσκεμμένη. στοχευμένη  και καλά προετοιμασμένη.Τα λεγόμενα και γραφόμενά του παρακολουθούσαν  επίσημα 560.000 εγγεγραμμένοι στην ιστοσελίδα  και στα χρονολόγιά του.

Πλάνα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν τον ακραίων αντιλήψεων Φόμιν  να λαμβάνει ένα άγαλμα ως δώρο από μια γυναίκα  που παρουσιάστηκε ως γλύπτρια λίγες στιγμές πριν την έκρηξη η οποία έγινε στα χέρια του  Ο Φόμιν  έκανε μια δημόσια παρουσίαση στο Street Food Bar #1 Café στο κέντρο της Αγίας Πετρούπολης. ΟιΡωσικές αρχές ανέφεραν ότι η έκρηξη σκότωσε τον Φόμιν και τραυμάτισε 30 μέλη του κοινού που είχε συγκεντρωθεί για να ακούσουν τον Φόμιν να συζητά την εμπειρία του ως ανταποκριτής πρώτης γραμμής στην ανατολική Ουκρανία. Η εκδήλωση διαφημίστηκε επί διήμερο ως ανοιχτή στο κοινό και είχε περίπου 100 παρευρισκόμενους.

Ο  επικεφαλής της  μισθοφορικής   παραστρατιωτικής  εταιρείας Βάγκνερ Γεβγένι Πριγκόζιν  επιβεβαίωσε ότι είχε προσφέρει το Street Food Bar #1 Café του στο Ρωσικό υπερεθνικιστικό κίνημα «Kiber Front Z», για να πραγματοποιήσει την εκδήλωση του Φόμιν καθώς  και άλλες  ακραίες -εθνικιστικές συγκεντρώσεις. Πηγές του Ρωσικού υπουργείου εσωτερικών δήλωσαν στα  κρατικά μέσα ενημέρωσης ότι η εκρηκτική ύλη μπορεί να πυροδοτήθηκε εξ αποστάσεως και ότι η γυναίκα ή άλλα άγνωστα άτομα μπορεί να ευθύνονται  αποκλειστικά για αυτή την επίθεση. Ρώσοι αξιωματούχοι και προπαγανδιστές κατηγόρησαν την Ουκρανία ότι οργάνωσε μια «τρομοκρατική επίθεση» για να δολοφονήσει τον Φόμιν. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κατηγόρησε το Κίεβο για τη δολοφονία του Φόμιν και επαίνεσε τους Ρώσους μιλμπλόγκερ για την πολεμική τους κάλυψη – φαινομενικά( αγνοώντας το γεγονός ότι οι μιλμπλόγκερ επικρίνουν συστηματικά το Ρωσικό υπουργείο άμυνας  και το Ρωσικό υπουργείο εξωτερικών για ανεπάρκεια).Η  γνωστή  και  κυριαρχούσα στην παραπληροφόρηση Ρωσίδα προπαγανδίστρια Ελληνογεωργιανής  καταγωγής Tίνα  Kαντελάκι δήλωσε ότι η Ρωσία πρέπει να τιμωρήσει τους  Ουκρανούς “τρομοκράτες” που εξακολουθούν να έχουν “δύναμη, νερό,  σιδηροδρόμους,ηλεκτρικό ρεύμα  εστιατόρια και διαδίκτυο»(!),αναφερόμενη στους Ουκρανούς που επέζησαν από τις Ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις  κατά των  ενεργειακών  υποδομών  το φθινόπωρο του 2022 και  το χειμώνα του 2023.

Ο Πριγκόζιν δήλωσε (κατά περίεργο τρόπο) χθες ότι δεν «κατηγορεί το καθεστώς του Κιέβου» για τον θάνατο του Φόμιν και της Ρωσίδας υπερεθνικιστριας  Ντάρια Ντούγκινα,τον περασμένο Αύγουστο  στη Μόσχα υποδηλώνοντας ότι στην πραγματικότητα οι Ουκρανοί πράκτορες δεν ήταν υπεύθυνοι. Η Ντούγκινα (κόρη του γνωστού προπαγανδιστή και ακραίου Ρώσου ιστορικού, συγγραφέα  και πολιτικού επιστήμονα Αλεξάντερ Ντούγκιν) δολοφονήθηκε στις 20 Αυγούστου. Ο Πριγκόζιν που βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τον  Ρώσο υπουργό άμυνας Σοιγκού σημείωσε ότι μια ομάδα ριζοσπαστών που δεν συνδέονται με την Ουκρανική κυβέρνηση μπορεί να είναι υπεύθυνη για τέτοιες επιθέσεις. Ο σύμβουλος του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας Mιχαίλο Ποντόλιακ δήλωσε ότι ο θάνατος του Φόμιν είναι  αποτέλεσμα εσωτερικών συγκρούσεων και πολιτικού ανταγωνισμού μεταξύ Ρωσικών ελίτ  .

Ο Φόμιν,(βάσει εκτενών πληροφοριών του υπογράφοντα)  κατάγονταν από τη Μαρίνκα, μια πόλη στην ανατολική Ουκρανία  και το  2014, ήταν στη φυλακή  για 8 χρόνια ως καταδικασμένος ληστής τράπεζας, αλλά κατάφερε να δραπετεύσει καθώς δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Ρωσία κατέλαβαν την περιοχή. Εντάχθηκε στον στρατό της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ, μιας κυβέρνησης-μαριονέτας της Μόσχας που δημιουργήθηκε στην Ανατολική Ουκρανία, πριν γίνει αργότερα ένας στρατιωτικός μπλόγκερ με επιρροή, συγκεντρώνοντας σχεδόν εκατοντάδες  χιλιάδες  ακόλουθους στο Telegram. Παρά την καριέρα του στο blogging, ο Φόμιν  συχνά απεικονιζόταν οπλισμένος, με πλήρη ένδυση μάχης και έφερε Ρωσική στρατιωτική ταυτότητα κατά τη διάρκεια των συχνών επιδρομών του στην Ουκρανία.Ήταν περισσότερο γνωστός εκτός Ρωσίας για την ακραία ρητορική του, αποκαλώντας τους Ουκρανούς «Ρώσους που έχουν υποστεί βλάβη στον εγκέφαλο», προτρέποντας να αυξηθούν οι επιθέσεις σε Ουκρανικές αστικές υποδομές και γιορτάζοντας(!) τη σφαγή Ουκρανών αμάχων στην Μπούτσα. Έλεγε  ότι “Θα κατακτήσουμε τους πάντες, θα τους σκοτώσουμε όλους, θα λεηλατήσουμε όποιον χρειαστεί»”,σε ηχογραφημένο κείμενο  μετά την παρουσία του σε ομιλία του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν τον περασμένο Οκτώβριο στη Μόσχα.

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο

φωτ.ambassadorsatlarge