Στην Ουκρανία είναι ήδη τα Βρετανικά και Γερμανικά άρματα μάχης σε πλήρη ετοιμότητα…

29-3-2023

Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος, Διεθνολόγος – Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Τα υπερσύγχρονα Γερμανικά και Βρετανικά άρματα μάχης Leopard και Challenger 2 ΜΒΤ  βρίσκονται ήδη στην Ουκρανία και αναμένεται  πολύ σύντομα να ενταχθούν στις τεθωρακισμένες δυνάμεις του Κιέβου για την επερχόμενη αντεπίθεση ,με στόχο την ανακατάληψη των περιοχών  της ανατολικής και νοτιοανατολικής που βρίσκονται υπό την κατοχή  των Ρώσων.

Την παράδοση των Γερμανικών  Leopards στην Ουκρανία, επιβεβαίωσε χθες ο καγκελάριος Όλαφ  Σολτς  ως και ο υπουργός άμυνας Μπόρις Πιστόριους  , παρέχοντας στο Κίεβο τον τόσο απαραίτητο βαρύ οπλισμό κατά της Ρωσίας, ενώ η  παράδοση έρχεται περίπου δύο μήνες αφότου το Βερολίνο έδωσε τελικά το “πράσινο φως’ για την αποστολή τους.Χαρακτηριστικά ο Σολτς είπε χθες  ότι   «Ναι, παραδώσαμε  τα τανκς Leopard όπως ανακοινώσαμε», στη  διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε στο Ρότερνταμ.Πληροφορίες του υπογράφοντα από Γερμανικές στρατιωτικές πηγές φέρουν το Βερολίνο να έχει παραδώσει 18 από τα  πιο προηγμένα Leopards, με το τελευταίο από τα αυτά  να έχει φύγει από τη Γερμανία(από το Κότμπους για Λοτζ/Πολωνία  στα τέλη της περασμένης εβδομάδας(προτού παραδοθεί στην Ουκρανία στα σύνορα με την Πολωνία).

Το υπουργείο άμυνας της Γερμανίας επιβεβαίωσε αργά χθες βράδυ  τις παραδόσεις  των 18 αρμάτων μάχης  μαζί με δύο τεθωρακισμένα οχήματα ανάκτησης αρμάτων μάχης «Buffel», ενώ 40 οχήματα μάχης πεζικού Marder είναι ήδη στην Ουκρανία.«Τα τανκς μας έφτασαν στα χέρια των Ουκρανών φίλων μας όπως υποσχεθήκαμε  και στην ώρα τους», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός άμυνας Μπόρις Πιστόριους τονίζοντας ότι “είμαι σίγουρος ότι μπορούν να κάνουν την διαφορά στο έδαφος». Το Βερολίνο κρατούσε μυστική τη διαδρομή των παραδόσεων για λόγους ασφαλείας, και  από κοινού με τη Βαρσοβία παραπλανούσε τα ΜΜΕ.

Ουκρανοί στρατιώτες εκπαιδεύτηκαν στα άρματα   Leopard 2A6, τα πιο προηγμένα από τα μοντέλα Leopard, σε Γερμανικές στρατιωτικές βάσεις στο Μπέργκεν, στο Μούνστερ (Kάτω Σαξωνία) ως και στο Γκράφενβορ(Βαυαρία) .Έχουν επίσης εκπαιδευτεί στην Ισπανική βάση της Σεβίλης στην Ανδαλουσία ενώ η Μαδρίτη έχει ήδη στείλει τα 8 από τα 10 άρματα στην Ουκρανία.Επίσης 3 άρματα μάχης του ιδίου τύπου  από την Πορτογαλία πέρασαν μέσω τρίτης χώρας στο Ουκρανικό έδαφος. 31 Αμερικανικά άρματα μάχης Abrams αναμένονται σε πρώτη φάση μέσα στις επόμενες 6 εβδομάδες.

«Οι Ουκρανοί στρατιώτες όχι μόνο απέδειξαν ότι έχουν απίστευτα κίνητρα, αλλά και ικανοί να χειριστούν την τεχνολογία και τις αρχές ανάπτυξης», δήλωσε στο Der Spiegel ένας ο συνταγματάρχης  της Bundeswehr, Μπιόρν Σουλτς.

Το Βερολίνο είχε  αρχικά υποσχεθεί 14 οχήματα, αλλά τα αύξησε σε 18, με την  Σουηδία  να συνεισφέρει άλλα 10. Η Πολωνία προμήθευσε την Ουκρανία με άλλα 14 άρματα του παλαιότερου μοντέλου Leopard 2 A4.  Το Κίεβο,  διέθετε περιορισμένο αριθμό αρμάτων μάχης από τη Σοβιετική ή μετασοβιετική εποχή,  και έχει πει ότι χρειάζεται επειγόντως βαρύτερα τεθωρακισμένα για την άμυνά του  ως και κατά της εισβολής της Ρωσίας, με το Γερμανικής κατασκευής Kampfpanzer Leopard 2 στην κορυφή της λίστας του. Οπλισμένο με ένα πυροβόλο  των  120 mm ως  και δύο πολυβόλα των 7,62 mm, το άρμα  σχεδιασμένο από  τα τέλη της δεκαετίας του 1970 είναι το πιο δημοφιλές τανκ στο απόθεμα του ΝΑΤΟ λόγω της ταχύτητάς του (έως και 42 μιλίων την ώρα) της απόδοσης καυσίμου  ως και της ικανότητάς του να πυροβολεί με υψηλά επίπεδα ακρίβειας. ακόμη και όταν κάνει ελιγμούς σε ανώμαλο έδαφος. Με πλήρωμα τεσσάρων ατόμων – διοικητή, πυροβολητή, φορτωτή και οδηγό – περίπου 2.000 Leopard 2 χρησιμοποιούνται από 13  Ευρωπαϊκές χώρες.Επιπρόσθετα ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε χθες  ότι η χώρα του παραμένει ανοιχτή στην αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία. «Στην Ολλανδία, δεν βλέπουμε κανένα ταμπού, δεν αποκλείουμε τίποτα και κάνουμε εντατικές διαβουλεύσεις με τους εταίρους μας. Αλλά αυτή τη στιγμή, δεν έχουν ληφθεί  τελικές αποφάσεις για εκπαίδευση πιλότων για μαχητικά αεροσκάφη μαζί μας. Τίποτα δεν έχει αποφασιστεί οριστικά », είπε ο Ρούτε στη  κοινή συνέντευξη τύπου με τον Σολτς στο Ολλανδικό λιμάνι του Ρότερνταμ. Τον περασμένο μήνα, η Ουκρανική κυβέρνηση ζήτησε επίσημα από την Ολλανδία μαχητικά αεροσκάφη F-16 Αμερικανικής κατασκευής. Η Ολλανδία καταργεί σταδιακά τον στόλο των  F-16. Διαθέτει 24 F-16 αλλά σχεδιάζει να τα διαθέσει μέχρι τον επόμενο χρόνο καθώς θα μεταβαίνει  ήδη στο F-35 πέμπτης  γενιάς. Το 2021,έδωσε  12 αεροπλάνα πίσω στις ΗΠΑ για να τα χρησιμοποιήσουν  ως εκπαιδευτικά

Και τα Βρετανικά  άρματα είναι πανέτοιμα….

Η επιβεβαίωση ότι τα Γερμανικά τανκς είχαν παραδοθεί ,ήρθε καθώς η εκπρόσωπος του Ουκρανικού υπουργείου Άμυνας Ιρίνα Ζόλοταρ είπε ότι τα Βρετανικής κατασκευής άρματα μάχης Challenger 2 βρίσκονται «ήδη στην Ουκρανία». Ο υπουργός άμυνας, Oλέκσει Ρεζνίκοφ , δημοσίευσε μια φωτογραφία ενός Challenger 2 μαζί με άλλα στρατιωτικά οχήματα δυτικής κατασκευής στη σελίδα του στο Facebook, περιγράφοντας το Βρετανικό άρμα  ως “έργο στρατιωτικής τέχνης”. Τα Βρετανικά άρματα μάχης πέρασαν από το Πολωνικό στο Ουκρανικό έδαφος πριν 9 ημέρες , ενώ ήδη είναι πίσω τη χώρα τους τα Ουκρανικά πληρώματα που εκπαιδεύτηκαν σε μία μεγάλη βάση  στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Ρεζνίκοφ ευχαρίστησε άμεσα τον πρωθυπουργό Ρίσι σούνακ, ως και τον ομόλογό του Μπεν Ουάλας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Πολωνία θα χτίσουν δύο προσωρινά χωριά στη δυτική και κεντρική Ουκρανία για να παρέχουν στέγη σε ανθρώπους που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από τη Ρωσική εισβολή, δήλωσε η Βρετανική κυβέρνηση. Τα χωριά στο Λβιβ και την Πολτάβα θα προσφέρουν διαμονή σε περισσότερους από 700 Ουκρανούς( κυρίως πολυμελών οικογενειών)  ένα κλάσμα των εκατομμυρίων είτε εκτοπισμένων στην Ουκρανία είτε  έχουν εγκαταλείψει  τη χώρα από την έναρξη του πολέμου πριν από περισσότερο από ένα χρόνο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε χρηματοδότηση έως και 10 εκατομμυρίων λιρών για τη στήριξη της εταιρικής σχέσης, η οποία θα παρέχει προσωρινά καταφύγια, προμήθειες ενέργειας και βοήθεια σε όσους έχουν εγκαταλείψει τις σφοδρές μάχες στην πρώτη γραμμή ή έχουν χάσει τα σπίτια τους λόγω Ρωσικού βομβαρδισμού. Σε δήλωσή του, ο υπουργός εξωτερικών της Βρετανίας Τζέιμς Κλέβερλι είπε: Τον περασμένο χρόνο, ο Πούτιν συνέχισε να στοχεύει τα σπίτια και τις υποδομές πολιτών, με τον Ουκρανικό λαό να πληρώνει βαρύ τίμημα. Αυτή η νέα συνεργασία Ηνωμένου Βασιλείου-Πολωνίας θα βοηθήσει να φέρει φως, θέρμανση  και σπίτια σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, ενώ κάτι παρόμοιο ετοιμάζουν και ι Σκανδιναβικές χώρες.

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο

*Το άρθρο εκφράζει προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη

φωτ.ambassadorsatlarge