Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού ▪ Συνέντευξη Τύπου για την συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Ε.Α.Α.Σ. της 5ης Απριλίου 2023

29-3-2023

Συνέντευξη Τύπου διοργάνωσε χθες Τρίτη 28 Μαρτίου 2023 στη ΛΑΕΔ η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (Ε.Α.Α.Σ.) προκειμένου να παρουσιάσει στους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης και κατ΄ επέκταση στην ελληνική κοινωνία, τους λόγους που οδήγησαν στον προγραμματισμό της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας των μελών της Ε.Α.Α.Σ. για την 5η Απριλίου 2023 έξω από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

φωτ.ΕΑΑΣ

Μες στον φυσικό της χώρο, στην Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων στο κέντρο της Αθήνας, η ηγεσία της ιστορικής Ενώσεως των Απόστρατων Αξιωματικών του Στρατού Ξηράς έδειχνε μάχιμη, αποφασισμένη και με έντονη την αγωνιστική διάθεση εν όψει της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που οργανώνει για την επόμενη εβδομάδα ημέρα Τετάρτη 5 Απριλίου 2023 (ώρα 13:00) έξω από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στη λεωφόρο Μεσογείων.

Παρόντες οι Αξιωματικοί που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τα θέματα της ΕΑΑΣ με επικεφαλής τον Πρόεδρο, Αντιστράτηγο ε.α. κ.Σταύρο Κουτρή, τον Αντιπρόεδρο – νεοεκλεγέντα Πρόεδρο/αναλαμβάνοντα καθήκοντα Προεδρίας ΕΑΑΣ στις 22 Μαϊου Υποστράτηγο ε.α. κ.Ιωάννη Δεβούρο, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο-επανεκλεγέντα στο νέο Δ.Σ. των πρόσφατων εκλογών  Αντισυνταγματάρχη ε.α.  κ.Χρήστο Χρηστίδη, τον νεοεκλεγέντα Αντιπρόεδρο  Αντιστράτηγο ε.α. κ.Μιχαήλ Γουμαλάτσο και άλλα μέλη της ΕΑΑΣ.   

Αρχικά, υπήρξε εκ μέρους των διοργανωτών, μια εισηγητική παρουσίαση των σκοπών και των δράσεων εν γένει της Ενώσεως (στον ιστότοπό μας έχει προηγηθεί σχετικό αφιέρωμα στην ΕΑΑΣ, για να το δείτε πατήστε εδώ και επίσης έχουμε δημοσιεύσει εκτενές θέμα για την ΕΑΑΣ κατά την πρόσφατη προεκλογική περίοδο, για να το δείτε πατήστε εδώ).

φωτ.ΕΑΑΣ

Εν συνεχεία, αναπτύχθηκε εκ του Προέδρου της ΕΑΑΣ κ.Σταύρου Κουτρή το πλέγμα των  αιτίων που οδήγησαν στη λήψη της απόφασης για την προγραμματισμένη διαμαρτυρία.

Έγινε γνωστό πως από πλευράς Ενώσεως έχει υπάρξει εδώ και πολύ καιρό σειρά προσπαθειών επικοινωνίας και υποβολής αιτημάτων προς την Πολιτεία ώστε να επιλυθούν τα χρόνια προβλήματα που αφορούν τον χώρο των εν αποστρατεία Αξιωματικών αλλά μέχρι ώρας υπάρχουν μόνο υποσχέσεις και όχι πράξεις.

Η υπομονή των Απόστρατων Αξιωματικών έχει πλέον εξαντληθεί. Εφεξής οι δράσεις τους, θα κλιμακώνονται και θα περιλαμβάνουν δυναμικές κινητοποιήσεις των μελών τους ώστε να επιτύχουν όχι μόνο να ακουστούν από την Πολιτεία αλλά οι προφορικές διαβεβαιώσεις που δίνονται από καιρού εις καιρόν εκ των   πολιτικών ιθυνόντων και λοιπών αρμοδίων, να γίνουν έργα καθώς τα ζητήματα είναι διαχρονικά.

Κατέστη σαφές από την ΕΑΑΣ πως σε όποιες ενέργειες λάβουν χώρα δεν θα υπάρχει κομματικό χρώμα, ούτε προεκλογικές σκοπιμότητες, ούτε αντιπολιτευόμενες ενέργειες.

Παρατίθενται ακολούθως τα βασικά αιτήματα της Ενώσεως όπως παρουσιάστηκαν από την ηγεσία της κατά την χθεσινή συνέντευξη τύπου:

  1. Η ενίσχυση του ΜΤΣ με έσοδα σύμφωνα με προτάσεις που έχουν υποβληθεί εδώ και μια 10ετία.
  2. Η αναλογική κατανομή του 4% από τα εξοπλιστικά προγράμματα των Ε.Δ. σε όλους τους αποστράτους των Ε.Δ, αφού δεν υπάρχει επικουρικό ταμείο και εργοδοτική εισφορά σ’ αυτό.
  3. Η δημιουργία στο εσωτερικό του ΜΤΣ δύο λογαριασμών, ενός για το ΣΞ και ενός για την ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι θα διαχειρίζονται τα έσοδα του κάθε Κλάδου.
  4. Η επαναθεσμοθέτηση του 2% από τις διάφορες δαπάνες του ΣΞ υπέρ ΕΛΟΑΣ, όπως ισχύει και για τους άλλους Κλάδους των Ε.Δ.
  5. Η καταβολή αναδρομικών για όλα τα έτη της παράνομης κράτησης στα μερίσματά μας από την εφαρμογή του Ν.4093 και όχι μόνον για 2 έτη, όπως έχει πρόσφατα ψηφιστεί.
  6. Η κατάργηση της πρόσφατης ΚΥΑ για το ΒΟΕΑ των τέκνων και επανεξέταση του θέματος.

Μετά την επιγραμματική αναφορά κατά σειρά  των ανωτέρων ζητημάτων, ακολούθησε αναλυτική επεξήγηση προς τους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους ώστε να έχουν πλήρη εικόνα της κατάστασης οι οποίοι έπειτα έθεσαν καίρια ερωτήματα στα επιμέρους θέματα.

Οι Απόστρατοι Αξιωματικοί όπως κάθε κοινωνική ομάδα έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν αυτό που θεωρούν οτι τους αναλογεί. Συνεπώς, στην μεγάλη κινητοποίηση της 5ης Απριλίου αναμένεται να δοθεί δυναμικό παρών τόσο από τα μέλη της Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών Αθηνών όσο και από μέλη που θα μεταβούν από τα Παραρτήματα της επαρχίας στην πρωτεύουσα καθώς υπενθυμίζεται ότι η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Ξηράς αποτελεί την πολυπληθέστερη μεταξύ των Ενώσεων Αποστράτων στην Ελλάδα και όπως δηλώνουν οι πάντα μάχιμοι Απόστρατοι Αξιωματικοί με το αγωνιστικό πνεύμα που τους διακρίνει, έπεται συνέχεια και δεν καταθέτουν τα όπλα μέχρι να δικαιωθούν!

φωτ.ΕΑΑΣ