Ρωσικά πυρηνικά στη Λευκορωσία στέλνει ο Πούτιν – Στασιμότητα των Ρώσων στο Μπαχμούτ

27-3-2023

Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος, Διεθνολόγος – Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Η Ρωσία δια στόματος Πούτιν θα αναπτύξει πολύ σύντομα  τακτικά πυρηνικά όπλα στη σύμμαχό της Λευκορωσία του αυταρχικού προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο,κίνηση που αποτελεί την πρώτη  μεταφορά μικρής εμβέλειας πυρηνικών όπλων για συστήματα εδάφους-εδάφους ή αεροσκάφη)  εκτός Ρωσικού εδάφους από την εποχή της διάλυσης της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Πάντοτε όμως υπάρχει το ερωτηματικό, του αν η Μόσχα-πέραν των πυραύλων Ιskander- έχει ήδη  αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στον θύλακα του Καλίνινγκραντ στη Βαλτική.(επιβεβαίωση μέχρι σήμερα δεν υπάρχει,πέραν διαφόρων υπηρεσιών πληροφοριών δυτικών κρατών)

Πληροφορίες του υπογράφοντα φέρουν την 1η Ιουλίου να είναι η τελική  ημερομηνία για την μεταφορά τους  αφού θα έχουν περατωθεί οι διάφορες εργασίες για τη “φιλοξενία” τέτοιων μη-συμβατικών όπλων στην αεροπορική βάση Μπαχαραβίτσι (νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Μινσκ) ή κοντά στη συνοριακή περιοχή Χομέλ(κοντά στο τριεθνές  Ρωσίας- Ουκρανίας-Λευκορωσίας). Πάντως μέχρι σήμερα  η Ρωσία έχει μεταφέρει πυραύλους, περιπου 10-15 πολεμικά αεροσκάφη,ενώ  Ρώσοι στρατιωτικοί εκπαιδεύονται εδώ και 16 μήνες σε Λευκορωσικό έδαφος(ειδικά κοντά στο Χομέλ).Η Λευκορωσία, η οποία έχει σύνορα με τρία  κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ ,την Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Λετονία .Δυτικοί παράγοντες επισημαίνουν  ότι η κίνηση της Μόσχας  είναι μέρος του παιχνιδιού του Πούτιν να προσπαθήσει να “εκφοβίσει το ΝΑΤΟ”(!)… ενώ  δεν υπάρχει στρατιωτική χρησιμότητα από το να το κάνει αυτό στη Λευκορωσία, καθώς η Ρωσία έχει τόσα πολλά από αυτά τα  πυρηνικά όπλα και δυνάμεις στη Ρωσία (Μπριάνσκ, Μπελγκορόντ , Κουρσκ, Ροστόφ οντόν κα) . Η Διεθνής Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων(που έχει τιμηθεί με βραβείο Νόμπελ Ειρήνης ) χαρακτήρισε την ανακοίνωση του Πούτιν ως μια εξαιρετικά επικίνδυνη κλιμάκωση. Στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία, η πιθανότητα λανθασμένου υπολογισμού ή παρερμηνείας είναι εξαιρετικά υψηλή. Η κοινή χρήση πυρηνικών όπλων κάνει την κατάσταση πολύ χειρότερη και είναι πιθανές  καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες, ενώ ήδη δημοσιευθείσα  επίσημη έκθεση της Τσεχίας(που είναι στη διάθεση του υπογράφοντα) αναφέρει τις επιπτώσεις των μέχρι τώρα Ρωσικών επιθέσεων στην Ουκρανία στα επιμέρους οικοσυστήματα της περιοχής.Σε μία άλλη  χθεσινή αναφορά του ο Πούτιν ισχυρίσθηκε ότι η Ρωσία και η Κίνα δεν είναι σύμμαχοι, και το Πεκίνο συνδέεται με τη Μόσχα στρατιωτικό-τεχνολογικά. Στο  μεταξύ οι Ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Μπαχμούτ δεν βαίνουν καλά, ενώ ο αρχηγός των Ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων  στρατηγός Βαλέρι Ζαλούζνι είχε τηλεφωνική επικοινωνία χθες με τον Βρετανό ομόλογό του ναύαρχο σερ Τόνι Ράντακιν ,επισημαίνοντας ότι “το μέτωπο έχει σταθεροποιηθεί και η Ρωσία έχει κολλήσει στις ενέργειες της, ενώ προσφέρονται τακτικού επιπέδου ευκαιρίες στο Κίεβο μέσα στο προσεχές  χρονικό διάστημα”.Οι δεδηλωμένοι στόχοι του Πούτιν για την παραγωγή Ρωσικών αρμάτων το 2023 και οι συγκρίσεις με τα Ουκρανικά αποθέματα τανκς αγνοούν επίσης την περιορισμένη βιομηχανική ικανότητα της Ρωσίας να παράγει πιο προηγμένα άρματα μάχης γρήγορα και δεν λαμβάνουν υπόψη  τις μεγάλες απώλειες Ρωσικών τανκς στο πεδίο της μάχης. Το μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής αρμάτων  της Ρωσίας, το UralVagonZavod, φέρεται να παράγει 20 τανκς το μήνα. Θα χρειαζόταν πάνω από έξι χρόνια για να επιτευχθεί ο στόχος του Πούτιν για διάθεση μεγάλου αριθμού αρμάτων. Η UralVagonZavod είναι απίθανο να επεκτείνει την παραγωγή σύγχρονων αρμάτων μάχης όπως το T-90 αρκετά γρήγορα ώστε να επιτύχει αυτούς τους στόχους σε εννέα μήνες λόγω των διεθνών κυρώσεων και της έλλειψης ειδικευμένου εργατικού δυναμικού.

Έτσι, το Κρεμλίνο πιθανότατα θα συνεχίσει να μεταφέρει απαρχαιωμένα άρματα  από τις αποθήκες ,θα επιχειρήσει να εκσυγχρονίσει κάποια για να ανταποκριθούν στην αναφερόμενη ποσόστωση. μεταφέροντας πανάρχαια Τ54 και Τ-55 στα πεδία των μαχών. Αυτά τα άρματα μάχης δεν είναι συγκρίσιμα με τα σύγχρονα  δυτικά άρματα μάχης Abrams, Challenger ή Leopard, ούτε καν με  τα Ρωσικά T-72, ούτε σε οπλισμό ούτε σε θωράκιση.

 Υπολογίσιμες δυτικές κινήσεις υπέρ Ουκρανίας

Μέσα στην εβδομάδα μεταφέρονται από τη Σεβίλλη της Ισπανίας τα πρώτα 6 από τα 10 Ισπανικά άρματα LEOPARD 2A4 (από τα συνολικά 10) μέσω Πολωνίας στην Ουκρανία.Αυτό επιβεβαίωσε χθες η υπουργός άμυνας της Ισπανίας Μαργαρίτα Ρόμπλες.Η Ισπανία έχει ενταχθεί στον αρματικό συνασπισμό για την Ουκτρανία,μαζί με τη Γερμανία, τον Καναδά, την Πολωνία,τη Νορβηγία,την Πορτογαλία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία(σε άρματα LEOPARD).

Τέλος κίνηση-ματ θεωρείται  η απόφαση που ελήφθη  μέσα στο Σαββατοκύριακο για την ενοποίηση σε αεροπορικό πλαίσιο ως και  σε  σύσταση ενιαίας αεράμυνας,  των υπουργών άμυνας και  των αρχηγών αεροπορίας της Δανίας, της Νορβηγίας,της Σουηδίας και της Φινλανδίας.(και τα 4 κράτη έχουν λίαν υπολογίσιμο αεροπορικό δυναμικό, εξαιρετική πολεμική βιομηχανία και εκτενώς συνεργάζονται στα πλαίσια του ΝΑΤΟ).

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο

*Το άρθρο εκφράζει προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη

EPA07673070 A RUSSIAN ISKANDER-M MOBILE SHORT-RANGE BALLISTIC MISSILE LAUNCHER DURING THE FIELD SHOW PROGRAMS AT THE ARMY 2019 INTERNATIONAL MILITARY TECHNICAL FORUM IN PATRIOT PARK IN ALABINO, MOSCOW REGION, RUSSIA, 25 JUNE 2019. THE ARMY 2019 INTERNATIONAL MILITARY TECHNICAL FORUM ARE HELD FROM 25 TO 30 JUNE. EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

φωτ., ambassadorsatlarge