Οι ευρύτερες προεκτάσεις και συνέπειες του εντάλματος σύλληψης του Πούτιν

25-3-2023

Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος, Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Πρώτο :Κανείς δεν πρέπει να περιμένει ότι ο Πούτιν θα βρεθεί σύντομα πίσω από τα κάγκελα, αλλά δεν είναι αυτό το νόημα του  εντάλματος σύλληψης του ΔΠΔ(Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο). Δεν έχουν εκδοθεί ακόμη  καθολικές κατηγορίες και το ένταλμα είναι ένα από τα πολλά προσωρινά μέτρα που λαμβάνει το ΔΠΔ για να αναπτύξει την θέση  του για δίωξη Ρώσων αξιωματούχων για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. Η περίπτωση  εναντίον του Πούτιν βρίσκεται ακόμη σε προκαταρκτικά στάδια και οι σημερινές κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου είναι πιθανότατα τα πρώτα βήματα προς επερχόμενες  κατηγορίες για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ωστόσο, ο νόμος είναι σαφής και τα γεγονότα γίνονται όλο και πιο αναμφισβήτητα. Για παράδειγμα, το Άρθρο II, παράγραφος (ε) της Σύμβασης για την Πρόληψη και Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας, στην οποία είναι συμβαλλόμενα μέρη τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία, λέει ότι η γενοκτονία περιλαμβάνει «τη βίαια μεταφορά παιδιών της ομάδας σε άλλη ομάδα όταν γίνεται «με πρόθεση να καταστρέψει, εν όλω ή εν μέρει, μια εθνική,  φυλετική ή θρησκευτική ομάδα, ως τέτοια». Η Ρωσία έχει μεταφέρει ανοιχτά παιδιά από την Ουκρανία στη Ρωσική επιμέλεια (παιδομάζωμα) . Οι δηλώσεις του ίδιου του Πούτιν από το 2014, και οι δηλώσεις άλλων Ρώσων αξιωματούχων και φωνών υπό τον έλεγχο του Πούτιν, είναι διαθέσιμες ως απόδειξη της πρόθεσης να διαγραφεί η Ουκρανική ταυτότητα. Η Ουκρανία κάλεσε το ΔΠΔ να διερευνήσει εγκλήματα που διαπράχθηκαν σε Ουκρανικό έδαφος. Αλλά η Ρωσία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη συνθήκη του ΔΠΔ, επομένως κανείς δεν περιμένει ότι ο Πούτιν θα προσαχθεί σε  δίκη.(βάσει της σημερινής κατάστασης,αλλά ποτέ δεν ξέρεις…)

Ωστόσο, ο πρώην πρόεδρος της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς πίστευε ότι δεν θα προσάγονταν σε δίκη όταν του απαγγέλθηκε κατηγορία από διαφορετικό διεθνές δικαστήριο, ωστόσο πέθανε πίσω από τα κάγκελα στη Χάγη. Το σημερινό ένταλμα σύλληψης θα περιορίσει τις διπλωματικές επιλογές του Πούτιν και θα καταστήσει πιο δύσκολο για οποιονδήποτε να απορρίψει την επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας ως «εδαφική διαφορά». Το πραγματικό νόημα του  εντάλματος σύλληψης του ΔΠΔ είναι να φέρει τον κόσμο σε μια στιγμή ηθικής  και αξιοπρεπούς σαφήνειας ότι αυτό που διατάζει ο  δικτάτορας Πούτιν στην Ουκρανία παραβιάζει το νόμο και τις ηθικές αξίες των πολιτισμένων εθνών σε όλο τον κόσμο.

 Δεύτερο :Η περίπτωση Πούτιν  του ΔΠΔ  είναι ένα  κρυστάλλινο μήνυμα προς τους παραβάτες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας  και  του αυταρχικού και κομπλεξικού  ηγέτη της.

Είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν ο Πούτιν θα δικαστεί, αλλά η απόφαση του ΔΠΔ να εκδώσει ένταλμα σύλληψης εναντίον του στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στους παραβάτες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στους εγκληματίες πολέμου παντού. Αυτή η πρωτοποριακή απόφαση δείχνει ότι ανεξάρτητα από το πόσο ισχυροί είναι οι αρχιτέκτονες της θηριωδίας εντός των δικών τους εθνικών συνόρων, το ΔΠΔ θα εργαστεί για να τους φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης. Καθώς αντιδρούμε σε αυτήν την απόφαση, προτρέπω τους παρατηρητές να θυμούνται τα θύματα των αποτρόπαιων εγκλημάτων όπου κι αν βρίσκονται, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν υποστεί εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία.Και αυτοί οι ασχετολογούντες  στη χώρα μας  που υποστηρίζουν ότι ‘τίποτα δεν θα γίνει, καλό θα είναι να προσέχουν…)

Ενώ ο Πούτιν αντιμετωπίζει πιθανή δίωξη για το έγκλημα της βίαιης απέλασης παιδιών από την Ουκρανία,  Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν εμπλακεί στο ίδιο αδίκημα στην δυτική επαρχία του Σιντζιάνγκ (ανατολικό Τουρκεστάν) . Τα κοινοβούλια και οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν επισήμως καθορίσει ότι οι ενέργειες και οι πολιτικές της Κινεζικής κυβέρνησης συνιστούν γενοκτονία. Τον Αύγουστο, το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι η Κίνα μπορεί να έχει διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Καθώς αναλύουμε την απόφαση του ΔΠΔ, πρέπει να θυμηθούμε την υπόθεση-ορόσημο που έφεραν ενώπιόν του δύο ομάδες Ουιγούρων, ζητώντας από το δικαστήριο να διερευνήσει τα εγκλήματα της Κίνας. Σήμερα, περισσότερα από μισό εκατομμύριο παιδιά Ουιγούρων έχουν χωριστεί βίαια από τους γονείς τους σε κρατικούς καταυλισμούς ορφανοτροφείων. Οι Κινέζοι αξιωματούχοι θα πρέπει να λάβουν υπόψη την απόφαση του δικαστηρίου ότι καμία κυβέρνηση, όσο ισχυρή κι αν είναι, δεν μπορεί να διαπράξει φρικαλεότητες ατιμώρητη.

Τρίτο : Το  Αμερικανικό Πεντάγωνο πρέπει να στείλει στοιχεία στο ΔΠΔ

Η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης από το ΔΠΔ  για τον Πούτιν και τη Λβόβα-Μπέλοβα καθιστά πιο επείγον το αδιέξοδο μεταξύ του Πενταγώνου και του υπουργείου εξωτερικών των ΗΠΑ σχετικά με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στην έρευνα του ΔΠΔ για την Ουκρανία. Στις 8 Μαρτίου, οι NΥ Times ανέφεραν ότι το Πεντάγωνο εμποδίζει την κυβέρνηση Μπάιντεν να μοιραστεί στοιχεία με το ΔΠΔ σχετικά με τις Ρωσικές θηριωδίες στην Ουκρανία. Οι πληροφορίες φέρονται να σχετίζονται με τη σκόπιμη στόχευση πολιτικών υποδομών από Ρώσους αξιωματούχους, καθώς και με την απαγωγή Ουκρανών παιδιών από τα κατεχόμενα εδάφη – το ίδιο το έγκλημα για το οποίο κατηγορείται ο Πούτιν από το ΔΠΔ

Ενώ, γενικά, ο Νόμος για την Προστασία των Αμερικανών Στρατιωτικών  περιορίζει την δυνατότητα  των Ηνωμένων Πολιτειών να συνεργάζονται με το ΔΠΔ, ο νόμος περί ενοποιημένων πιστώσεων του 2023 περιλάμβανε τροποποιήσεις σε αυτό  που επιτρέπουν  στις Ηνωμένες Πολιτείες να συνδράμουν  σε «έρευνες και διώξεις αλλοδαπών υπηκόων  που σχετίζονται με την κατάσταση στην Ουκρανία».Αν οι αναφορές είναι ακριβείς, η άρνηση του Πενταγώνου  να παράσχει στοιχεία στο ΔΠΔ που σχετίζονται άμεσα με τα υπό διερεύνηση εγκλήματα υπονομεύει τη συνεχή υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ουκρανία και τη δέσμευση των ΗΠΑ  να λογοδοτήσουν οι δράστες των εγκλημάτων της Ρωσίας στην Ουκρανία . Τα δυο  εντάλματα σύλληψης δείχνουν τη σημασία της υποστήριξης της έρευνας του ΔΠΔ για την κατάσταση στην Ουκρανία, καθώς το ΔΠΔ είναι επί του παρόντος το μόνο δικαστήριο που επιθυμεί και μπορεί να κατηγορήσει έναν εν ενεργεία αρχηγό κράτους – κάτι που τα Αμερικανικά δικαστήρια δεν θα μπορούσαν να κάνουν μόνα τους.

 Τέταρτο :Είναι  τώρα η ώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες να επανεξετάσουν τη  μέχρι τώρα στάση τους στο ΔΠΔ

Ενώ υπάρχουν πολλές σημαντικές προσπάθειες λογοδοσίας που προχωρούν για την Ουκρανία, η νομική και συμβολική σημασία των σημερινών εντολών δεν μπορεί να αγνοηθεί. Ο Πούτιν είναι αρχηγός κράτους ενός μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και φιλοξένησε πρόσφατα έναν άλλο πρόεδρο  τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζιπίνγκ . Ενώ το προτεινόμενο Ειδικό Δικαστήριο για το Έγκλημα Επίθεσης πιθανότατα θα μπορούσε επίσης να εκδώσει ένταλμα για τη σύλληψη του Πούτιν, κανένα ισχύον δικαστήριο δεν έχει αυτή την εξουσία. Οι στοχευμένες κυρώσεις ήδη εμποδίζουν τον Πούτιν να ταξιδέψει σε πολλές χώρες, αλλά τώρα δεν μπορεί να ταξιδέψει σε κανένα από τα 123 Κράτη Μέρη του Καταστατικού της Ρώμης χωρίς να διακινδυνεύσει τη σύλληψή του.

Αυτό περιλαμβάνει δύο άλλα μέλη του ΣΑ/ΟΗΕ  το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία. Τα σημερινά εντάλματα υπογραμμίζουν τη δύναμη που κατέχει το ΔΠΔ: την ικανότητα να αντιστέκεται σε ηγέτες που διαπράττουν φρικαλεότητες. Ακόμη και πριν  τυχόν δικαστεί ο Πούτιν, έχει πρακτικό αποτέλεσμα, καταδεικνύοντας τη σημασία των προσπαθειών λογοδοσίας στο πλαίσιο αυτής της σύγκρουσης. Οι ΗΠΑ επανέλαβαν την ανάγκη για τέτοια λογοδοσία ενισχύοντας τη νομοθεσία τους για εγκλήματα πολέμου, ώστε να μπορούν να διώκουν εγχώριους δράστες που δεν δικαιούνται ασυλία, ιδρύοντας  τη γνωστή Task Force KC για να στοχεύσουν περιουσιακά στοιχεία του καθεστώτος και υπογράφοντας μνημόνιο κατανόησης με τον Ουκρανικό γενικό εισαγγελέα  στο να επιδιώξει τη λογοδοσία. Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να μην είναι μέρος στο μοναδικό δικαστήριο που μπορεί να λάβει μέτρα κατά του Πούτιν και άλλων ανώτερων αξιωματούχων.  Είναι  ευκαιρία για τις ΗΠΑ  να επανεξετάσουν τη στάση τους και να προβάλουν δράση  και ουσία σε ενίσχυση  τη ρητορικής τους.

Πέμπτο :Πίσω από τα εντάλματα  σύλληψης του Πούτιν κρύβονται  βαριά στοιχεία,  δηλαδή μια παγκόσμια εκστρατεία και ίσως μια στρατηγική

Με την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά του Πούτιν και της Λβόβα-Μπέλοβα για φερόμενα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, το Γραφείο του Εισαγγελέα του ΔΠΔ έδειξε ότι πηγαίνει κατευθείαν στην κορυφή. Ο Πούτιν και η Λβόβα-Μπέλοβα κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου της παράνομης απέλασης και της μεταφοράς παιδιών από τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας στη Ρωσία(Ντονμπάς, Χερσόνα, Ζαπορίζια) . Η Ρωσία φέρεται να έχει διαπράξει ένα ευρύ φάσμα εγκλημάτων στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του  μαζικού βομβαρδισμού μη στρατιωτικών υποδομών. τη συστηματική και ευρεία χρήση βασανιστηρίων, συμπεριλαμβανομένης της πρόκλησης σοκ   σε κρατουμένους  με ηλεκτρισμό  ως και του κρεμάσματος από το ταβάνι· αδιάκριτες και δυσανάλογες επιθέσεις κατά αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των σφαγών στις οποίες εκατοντάδες πολίτες σκοτώθηκαν ταυτόχρονα· ως  και οι βίαιες σεξουαλικές επιθέσεις/βιασμοί  υπό μορφή  πολεμικού όπλου.

Ως εκ τούτου, είναι αξιοσημείωτο ότι ο εισαγγελέας του ΔΠΔ επέλεξε να επικεντρωθεί στα εγκλήματα κατά των παιδιών ως εναρκτήριο θέμα για αυτό που πιθανότατα θα είναι το πρώτο από τα πολλά εντάλματα σύλληψης που θα ακολουθήσουν. Αυτό είναι εν μέρει πιθανότατα συνάρτηση των αποδεικτικών στοιχείων – το Ρωσικό κράτος παραδέχτηκε πολύ φανερά τις μεταφορές  των παιδιών , ενώ  η ίδια η Λβόβα -Μπέλοβα παραδέχτηκε ότι «υιοθέτησε » ένα παιδί από την Ουκρανία (και εν μέρει ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης παγκόσμιας προτεραιότητας για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών σε σύγκρουση)

Ωστόσο, μπορεί επίσης να αντικατοπτρίζει “έξυπνη “στρατηγική από την πλευρά του εισαγγελέα. Πολλά μέλη του δικαστηρίου από τη Λατινική Αμερική, την Αφρική και την Ασία αισθάνονται “αποσυνδεδεμένα” από την καταγγελία  κατά του Πούτιν από τη Δύση και ζητούν τη διατήρηση της τάξης που βασίζεται σε διεθνείς κανόνες, όταν αυτή η διάταξη έχει παραβιαστεί σε τόσες πολλές περιπτώσεις στις δικές τους περιοχές, συχνά υποβοηθούμενη από τις άμεσες ενέργειες ή τη συνενοχή της Δύσης. Επικεντρώνοντας τα πρώτα του εντάλματα σύλληψης στα εγκλήματα πολέμου κατά των παιδιών, το ΔΠΔ φρόντισε να μην αμφισβητηθεί η γυμνή και βάναυση αλήθεια του πολέμου του Πούτιν, ακόμη και μεταξύ εκείνων που τρίζουν  από τη δυτική υποκρισία. Οι ισχυρισμοί μπορεί επίσης να αντικατοπτρίζουν την πρόθεση να προστεθούν αργότερα κατηγορίες για γενοκτονία, σύμφωνα με το άρθρο 6 (ε) του Καταστατικού της Ρώμης, καθώς θα είναι μακρύς ο δρόμος από την έκδοση αυτών των ενταλμάτων σύλληψης μέχρι την επιβεβαίωση των κατηγοριών που εκδικάζονται στη Χάγη.

Έκτο :Ένα βήμα προς τα εμπρός για την εξάρθρωση του  άθλιου δικτύου Λβόβα-Μπέλοβα

Η ανακοίνωση από το ΔΠΔ ότι έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης για τον Πούτιν και τη Λβόβα-Μπέλοβα είναι σημαντική από νομική και πολιτική άποψη. Νομικά, το ΔΠΔ προωθεί την επιβράβευση  της δικαιοσύνης για ένα από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα πολέμου που διαπράττει το Ρωσικό καθεστώς. Πολιτικά και διπλωματικά, αυτό μπορεί να αυξήσει την πίεση στον Πούτιν να σταματήσει την παράνομη μεταφορά και απέλαση παιδιών, να ενθαρρύνει άλλους να συνεργαστούν με διεθνείς οργανισμούς για να μοιραστούν πληροφορίες σχετικά με παιδιά που βρίσκονται τώρα στη Ρωσία και στα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη και τελικά να επιστρέψουν τα παιδιά στην Ουκρανία.

Ενώ αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά αποτρόπαια εγκλήματα που διαπράττουν ο Πούτιν και οι Ρώσοι αξιωματούχοι και δυνάμεις, είναι ένα κρίσιμο ζήτημα που χρειάζεται περισσότερη προσοχή, και αυτό το ένταλμα σύλληψης του ΔΠΔ μπορεί να βοηθήσει στην επιδίωξη. Ο Πούτιν και η Λβόβα-Μπέλοβα έχουν κεντρική θέση στη συστημική αναγκαστική απέλαση χιλιάδων Ουκρανών παιδιών στη Ρωσία και τις Ρωσικά κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας. Η επίτροπος για τα δικαιώματα των παιδιών, αποτελεί ζωτικό μέρος της Ρωσικής εγκληματικής επιχείρησης για τη βίαιη μεταφορά και απέλαση παιδιών από την Ουκρανία σε ένα δίκτυο δεκάδων στρατοπέδων που εξυπηρετούν διάφορους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της «επανεκπαίδευσης»/εκρωσισμού.

Εκτός από το ότι φέρεται να είναι ένοχη για τη διαχείριση αυτής της πολιτικής και  του τρισάθλιου δικτύου, «υιοθέτησε» προσωπικά ένα αγόρι που μεταφέρθηκε από τη Μαριούπολη. Παιδιά από την Ουκρανία από  διάφορες κατηγορίες—συμπεριλαμβανομένων ορφανών, παιδιών με σοβαρές διανοητικές και σωματικές αναπηρίες που βρίσκονταν σε κρατικά σπίτια/ιδρύματα, παιδιά αιχμαλώτων πολέμου και άλλα— έχουν μεταφερθεί αναγκαστικά από τις Ρωσικές δυνάμεις από την αρχή της πλήρους κλίμακας εισβολή τον περασμένο Φεβρουάριο. Τα αληθινά νούμερα είναι άγνωστα και είναι πιθανότατα πολύ υψηλότερα, αλλά μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεκαέξι χιλιάδες παιδιά αναφέρονται ως βίαια μεταφερθέντα και μόνο 308 έχουν επιστραφεί. Πρόκειται για σαφή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου, και το ΔΠΔ έχει κάνει ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός για την αντιμετώπιση αυτού του θέματος.

 Έβδομο : Κάθε Ρώσος που διαπράττει εγκλήματα στην Ουκρανία θα πρέπει να θεωρεί τον εαυτό του ότι δεν θα μπορέσει να διαφύγει. Το ένταλμα σύλληψης του ΔΠΔ για τον Πούτιν είναι μια σεισμική στιγμή για το διεθνές δίκαιο και τη δικαστική ευθύνη. Ο Ρώσος πρόεδρος εντάσσεται τώρα σε έναν εξαιρετικά σύντομο κατάλογο παγκόσμιων ηγετών που επισήμως κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου. Από νομική άποψη, υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για να πιστεύουμε ότι ο ίδιος ο Πούτιν φέρει ατομική ποινική ευθύνη για την παράνομη απέλαση και μεταφορά των παιδιών της Ουκρανίας. Για τους διεθνείς παρατηρητές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ιστορική ανακοίνωση του ΔΠΔ υποδηλώνει επίσης αυξημένο εύρος δίωξης.

Το ΔΠΔ δεν έχει (επί του παρόντος) δικαιοδοσία για το έγκλημα της επιθετικότητας στην Ουκρανία, μια κατηγορία που επικεντρώνεται στη δίωξη των ανώτερων ηγετών ενός έθνους, γεγονός που εξηγεί γιατί διερευνώνται διαφορετικές επιλογές για ένα ειδικό δικαστήριο. Το σημερινό ένταλμα επιβεβαιώνει ότι το ΔΠΔ θα μπορούσε όχι μόνο να καταδιώξει παραβάτες χαμηλότερου επιπέδου αλλά και τον ίδιο τον Πούτιν για πρόσθετες κατηγορίες. Το ένταλμα σύλληψης για τη Λβόβα-Μπέλοβα τη λεγόμενη επίτροπο της Ρωσίας για τα δικαιώματα των παιδιών, δεν είναι λιγότερο σημαντικό. Ονομάζοντάς την μαζί με τον Πούτιν, το ΔΠΔ σηματοδοτεί ότι άλλοι αξιωματούχοι και στελέχη φέρουν επίσης ποινική ευθύνη για τα εγκλήματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά Ουκρανών αμάχων.

Η απόφαση του ΔΠΔ να ανακοινώσει δημόσια αυτά τα εντάλματα σύλληψης είναι πιθανό να έχει αποτρεπτικό αποτέλεσμα κατά των Ρώσων δραστών που διαπράττουν εγκλήματα θηριωδίας στην Ουκρανία. Οι Ρώσοι στρατιωτικοί  τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, οι υπηρεσίες ασφαλείας που εμπλέκονται στην απέλαση παιδιών της Ουκρανίας και οι γραφειοκράτες που εμπλέκονται στην παράνομη υιοθεσία τους σε Ρωσικά σπίτια θα πρέπει να θεωρούν τους εαυτούς τους ότι έρχεται η ώρα τους.

Η Δύση και η ευρύτερη διεθνής κοινότητα θα πρέπει τώρα να υποστηρίξουν το διεθνές δίκαιο επιβάλλοντας κυρώσεις σε ένα ευρύτερο φάσμα παραγόντων που εμπλέκονται σε εγκλήματα Ρωσικής θηριωδίας, καθιστώντας σαφές σε αυτούς τους παράγοντες και τις οικογένειές τους ότι οι διεθνείς ευκαιρίες για διακοπές, εργασία και εκπαίδευση είναι κλειστές για οποιονδήποτε εμπλέκεται σε πόλεμο. εγκλήματα κατά Ουκρανών. Τέλος, τα σημερινά εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ υπογραμμίζουν την προμελετημένη και ακραία σκληρότητα της Ρωσίας μέσω της μαζικής εμπορίας παιδιών, τα περισσότερα από τα οποία εξακολουθούν να μαραζώνουν μακριά από τα σπίτια και τα αγαπημένα τους πρόσωπα στη Ρωσία. Αυτά τα συγκεκριμένα εγκλήματα πολέμου αποτελούν επίσης άμεσες παραβιάσεις της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την Πρόληψη και την Τιμωρία της Γενοκτονίας, η οποία απαγορεύει τη «βίαιη μεταφορά παιδιών της ομάδας  σε άλλη ομάδα». Κανένα έθνος ή θεσμός δεν αμφισβήτησε ποτέ ουσιαστικά αυτόν τον νομικό ορισμό ή την εντολή του. Έτσι, η πλήρης βαρύτητα των Ρωσικών θηριωδιών στην Ουκρανία θα φέρει σύντομα αποτελέσματα.

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο

*Το άρθρο εκφράζει προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη

φωτ. ambassadorsatlarge