Επιστρέφουν οι Ουκρανοί από την εκπαίδευση στη Δύση προετοιμάζοντας την αναμενομένη αντεπίθεση

24-3-2023

Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος, Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Στην Ουκρανία επιστρέφουν  αυτές τις ημέρες  με άκρα μυστικότητα οι  αξιωματικοί και στρατιώτες που έχουν εκπαιδευτεί τους τελευταίους μήνες σε διάφορες Δυτικές χώρες καθώς και στη χρήση δυτικής προέλευσης  όπλων και αμυντικής τεχνολογίας, που προμηθεύουν οι σύμμαχοι τον Ουκρανικό στρατό. Η επιστροφή στο Κίεβο των συγκεκριμένων στρατιωτικών είναι καθοριστικής σημασίας στο φως της επικείμενης Ουκρανικής αντεπίθεσης  και υλοποίησης των ειδικών σχεδίων για την ανακατάληψη εδαφών που παράνομα κατέχονται από τους Ρώσους στην ανατολική και νοτιοανατολική Ουκρανία.

Το στρατιωτικό “κλείδωμα “στις πληροφορίες σχετικά με την εκπαίδευση των Ουκρανικών στρατευμάτων από τις ΗΠΑ και τους Νατοϊκούς συμμάχους  είναι σχεδόν απόλυτο, με τα ΜΜΕ  να έχουν αποκλειστεί από την πρόσβαση στο έργο των Αμερικανών στρατιωτικών  συμβούλων στην Πολωνία, στη Σλοβακία και στη Γερμανία  καθώς και εντός της γεωγραφικής επικράτειας των ΗΠΑ.Όμως  την Τρίτη, 21 Μαρτίου, οι δημοσιογράφοι είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν Ουκρανούς στρατιωτικούς  να στήνουν και να καθιστούν επιχειρησιακή  μια ολόκληρη συστοιχία  πυραύλων Patriot στο Fort Sill της Οκλαχόμα, μέρος ενός εκπαιδευτικού προγράμματος που ανακοινώθηκε τον περασμένο  Ιανουάριο. Οι αξιωματούχοι του στρατού δεν επέτρεψαν φωτογραφίες και συνεντεύξεις με τους Ουκρανούς. Αυτή την  ημέρα , οι δημοσιογράφοι επιτρεπόταν μόνο να πάρουν συνεντεύξεις από υψηλόβαθμους αξιωματικούς του Αμερικανικού στρατού.

Η προσπάθεια ξεκίνησε όταν συνολικά 165 Ουκρανοί εκπαιδευόμενοι έφτασαν  στην Οκλαχόμα στις 15 Ιανουαρίου και η εκπαίδευσή τους άρχισε δύο ημέρες αργότερα. Μόλις λίγες μέρες μετά έγινε σαφές ότι, αν και οι περισσότεροι από τους εκπαιδευόμενους μιλούσαν κάποια αγγλικά, η εξαιρετικά τεχνική γλώσσα των ραντάρ, των πυραυλων και του δόγματος  με δυο μεταφραστές δεν ήταν αρκετή.Τελικά εντοπίστηκαν σε όλες τις ΗΠΑ 18 ειδικοί της γλώσσας  που  “ανέβασαν  τον ρυθμό της προπόνησης”. Κατάφεραν ταχύρυθμα να αναβαθμίσουν το επίπεδο γνώσης , την εκπαίδευση , ενώ είχαν συνεχώς τη συναίσθηση της υπαρξιακής απειλής για την χώρα τους”, .

Οι Ουκρανοί είναι  πχ δοκιμασμένοι μαχητές  στο  αντιπυραυλικό σύστημα S-300, ένα ικανό όπλο αεράμυνας που αναπτύχθηκε από την πρώην Σοβιετική Ένωση και το οποίο χρησιμοποιήθηκε από πολλές χώρες του Ανατολικού συνασπισμού . Οι εκπαιδευόμενοι κατανοούν τώρα πλήρως τη βασική και ευρύτερη  κάλυψη και τα επίπεδα αεράμυνας   ως και πώς να αντιμετωπίσουν τους Ρωσικούς πυραύλους κρουζ, τα μη επανδρωμένα συστήματα αέρα (ή τα drones) και τους βαλλιστικούς πυραύλους.Μπορεί να είναι όλοι Ουκρανοί,αλλά  προέρχονται από διαφορετικές μονάδες  για αυτό και ήταν  πολύ σημαντικό να οικοδομηθεί  ένα

  επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ τους καθώς και με τους εκπαιδευτές. Το βάρος αυτού για το οποίο αγωνίζονται οι Ουκρανοί πίσω στην πατρίδα τους υπογραμμίστηκε καθώς η επέτειος της έναρξης του πολέμου, στις 24 Φεβρουαρίου 2022, πέρασε κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Φορτ Σιλ.Κάτι αντίστοιχο γίνεται με τους αρματιστές στο Ηνωμένο Βασίλειο, και τους  εκατοντάδες Ουκρανούς που εκπαιδεύονται στο Μπέργκεν , στο Χόχενφελς και στο Γκράφενβορ  της Γερμανίας και όχι μόνο.

Τέλος το Λονδίνο κατηγόρησε χθες τη Μόσχα για πρωτοφανή παραπληροφόρηση, επισημαίνοντας ότι δεν αποτελεί  «καμία πυρηνική κλιμάκωση» όσον αφορά την προμήθεια οβίδων απεμπλουτισμένου ουρανίου στην Ουκρανία Ο υπεξ του Ηνωμένου Βασιλείου είπε ότι δεν υπάρχει «πυρηνική κλιμάκωση» στην απόφαση της χώρας  του να προμηθεύσει την Ουκρανία με οβίδες  κατασκευασμένες με απεμπλουτισμένο ουράνιο. Ο Τζέιμς Κλέβερλι απάντησε στην προειδοποίηση του Πούτιν ότι αυτή η  κίνηση θα προκαλούσε μια Ρωσική απάντηση, ενώ κατηγόρησε τη Δύση ότι «άρχισε να χρησιμοποιούν όπλα με πυρηνικό στοιχείο». Μιλώντας κατά την έναρξη του διεθνούς  συμποσίου τεχνολογικής στρατηγικής της κυβέρνησης στο Λονδίνο, τόνισε  ότι οι οβίδες απεμπλουτισμένου ουρανίου δεν είναι  πυρηνικά πυρομαχικά, και είναι καθαρά συμβατικά  και κατέληξε λέγοντας ότι η μόνη χώρα στον κόσμο που μιλάει για πυρηνικά θέματα είναι η Ρωσία.

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο, ambassadorsatlarge

*Το άρθρο εκφράζει προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη

φωτ.ambassadorsatlarge