18-3-2023
Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος, Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Η Πολωνία γίνεται η πρώτη δυτική χώρα που προμηθεύει την Ουκρανία μαχητικά αεροσκάφη, επιβεβαίωσε χθες ο Πολωνός πρόεδρος Aντρέι Ντούντα στέλνοντας το μήνυμα σε Αμερικανούς, Βρετανούς και Γάλλους,ενώ θετικά “μηνύματα “έχουν στείλει για πιθανή αποστολή αεροσκαφών η Ολλανδία, και η Φινλανδία.Μιλώντας στη Βαρσοβία , ο Ντούντα είπε ότι η Ουκρανία θα λάβει άμεσα μια πρώτη παρτίδα τεσσάρων Πολωνικών αεροσκαφών MiG-29 της αλήστου μνήμης σοβιετικής εποχής(που παρέλαβε η Πολωνία στις αρχές της δεκαετίας του 90 από την πρώην ανατολική Γερμανία) . Περαιτέρω παραδόσεις άλλων 24 αεροσκαφών ( τέτοιου τύπου αναμένεται να ακολουθήσουν μόλις τελειώσει η τελική φάση της συντήρησής τους,ενώ σύντομα θα δοθούν άλλα οκτώ ) Η Πολωνική απόφαση να στείλει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία είναι μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή καμπής στις διεθνείς προσπάθειες να στηρίξει την Ουκρανία στον αγώνα της κατά της Ρωσικής επιθετικότητας.
Στο μεταξύ αργά χθες βράδυ την Πολωνία ακολούθησε η Σλοβακία που ενέκρινε σχέδιο αποστολής στόλου 13 μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 στην Ουκρανία, με τον πρωθυπουργό Έντουαρντ Χέγκερ να δηλώνει στη Μπρατισλάβα ότι “είναι πολύ χαρούμενος γιατί η χώρα του ενισχύει την Ουκρανία στον τιτάνιο αγώνα της κατά των Ρώσων και ότι οι υποσχέσεις θα πρέπει να τηρούνται”.
Οι διαδοχικές αποφάσεις της Πολωνίας και της Σλοβακίας πιθανότατα θα ασκήσουν πίεση σε άλλα δυτικά κράτη να παράσχουν στρατιωτικά αεροσκάφη εν μέσω εκκλήσεων από την Ουκρανία πριν από την επικείμενη αντεπίθεση της μέσα στην άνοιξη. «Αυτό μπορεί να είναι ένα δυνατό σημείο καμπής όταν οι δυτικές πρωτεύουσες αρχίσουν να επανεξετάζουν τις προηγούμενες αποφάσεις τους να αρνηθούν ή να στείλουν αεροσκάφη σταθερής πτέρυγας στην Ουκρανία»,υποστηρίζουν κορυφαίοι διεθνείς στρατιωτικοί αναλυτές και προσθέτουν ότι λόγω κατασκευής οι Ουκρανοί πιλότοι γνωρίζουν καλά τα συγκεκριμένα αεροσκάφη.
Τα μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων, με το όνομα “Fulcrum” από το ΝΑΤΟ, σχεδιάστηκαν από την τότε Σοβιετική Ένωση και εξήχθησαν για πρώτη φορά στην Πολωνία και την πρώην ανατολική Γερμανία τη δεκαετία του 1980. Η Πολωνία σχεδίαζε να αντικαταστήσει τα MiG με νοτιοκορεατικά ελαφρά μαχητικά αεροσκάφη Golden Eagle FA-50 ως και Αμερικανικά μαχητικά F-35 Lightning II stealth. Από την έναρξη της Ρωσικής εισβολής πέρυσι, η Πολωνία υπήρξε βασικός σύμμαχος για την Ουκρανία. Ήταν η πρώτη χώρα που έστειλε Γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία και έχει δεχθεί τον μεγαλύτερο αριθμό Ουκρανών προσφύγων.
Η Σουηδία χθες ανακοίνωσε ότι θα στείλει στην Ουκρανία συνολικά 8 συστήματα πυροβολικού ARCHΕR καθώς και 10 άρματα μάχης LEOPARD εντασσόμενη στον πολυεθνικό αρματικό συνασπισμό (από κοινού με τη Γερμανία, τον Καναδά,τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Πορτογαλία, τη Πολωνία, την Ολλανδία, και τη Τσεχία ). Από την πλευρά του το Βέλγιο προωθεί άμεσα μέσω Πολωνίας και Σλοβακίας 240 στρατιωτικά οχήματα διαφόρων τύπων (ειδικά μηχανικού) ,καθώς και 100 ειδικούς στρατιωτικούς συμβούλους.Επιπλέον η Ολλανδία δια στόματος της υπουργού άμυνας Κάσια Ολογκρίν (από την χθεσινή επίσκεψή της στην Οδησσό) τόνισε ότι η χώρα της θα δόσειτο2024 δυο ναρκαλιευτικά για τον μελλοντικό στολίσκο της Ουκρανίας.
Τέλος η Αυστρία υπέγραψε το κείμενο πολλών κρατών για να παραπεμφθεί η Ρωσία σε ποινικό δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, ενώ στη γειτονική Ελβετία για πρώτη φορά ιστορικά και διαχρονικά η πλειοψηφία των κατοίκων υποστηρίζει την σύγκλιση της Ελβετίας με το ΝΑΤΟ, θέτοντας την ουδετερότητα σε δεύτερη μοίρα.(προφανώς λόγω της Ρωσικής επιθετικότητας). Μέχρι στιγμής η Ελβετία και το ΝΑΤΟ έχουν συνεργαστεί στις αποστολές του Κοσόβου.
Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο, ambassadorsatlarge
*Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην ενότητα “Απόψεις” του Diplomatic Point απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους.

φωτ.ambassadorsatlarge