Αρχηγός ΕΦ ▪ Επίσημη Επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

23-2-2023

Επίσημη επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) πραγματοποίησε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης από 19 έως 21 Φεβρουαρίου 2023.

Ο Αρχηγός ΕΦ συνοδευόταν από διμελή αντιπροσωπεία και η επίσκεψη έλαβε χώρα κατόπιν πρόσκλησης από τον ομόλογό του των ΗΑΕ, Αντιστράτηγο Issa Al Mazrouei, με την ευκαιρία της διεξαγωγής των διεθνών εκθέσεων αμυντικού εξοπλισμού IDEX και ΝAVDEX 2023, καθώς επίσης και του Διεθνούς Συνεδρίου Άμυνας IDC 2023, που διεξάγονται στο Άμπου Ντάπι, υπό την αιγίδα της Α.Υ του Προέδρου των ΗΑΕ, Σεΐχη Khalifa bin Zayed Al Nahyan.

Την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023, όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΦ, ο Αρχηγός, παρακολούθησε, τις εργασίες του  Συνέδριου  IDC 2023. Την έναρξη του συνεδρίου, κήρυξε ο Υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για Αμυντικές Υποθέσεις, Mohammed Bin Ahmad Al Bawardi, με τον οποίο ο Αρχηγός είχε μια σύντομη συνάντηση, μεταφέροντας του και τις ευχές του Υπουργού Άμυνας κ. Χαράλαμπου Πετρίδη. Στο συνέδριο συμμετείχαν επίσης ως ομιλητές, εκτός των άλλων, ο Υπουργός Ενέργειας και Υποδομών Suhail Bin Mohammed Faraj Faris Al Mazrouei και ο Υπουργός Τεχνητής Νοημοσύνης Omar Sultan Al Olama.

Το φετινό συνέδριο είχε σαν κύριο θέμα «Adaption, Exploration, Transformation: Reimagining Security, Society, and the Human Experience in an age of Disruption». Μέσα από τις εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν από διακεκριμένους ομιλητές από αρκετές χώρες, αλλά και εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας και της αμυντικής βιομηχανίας, αναδείχθηκε η  σημασία της διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αναφύονται στα θέματα άμυνας και ασφάλειας με την εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης και άλλων τεχνολογιών αιχμής που επηρεάζουν και διαφοροποιούν σημαντικά το σημερινό πεδίο των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Στο περιθώριο του Συνεδρίου, ο Αρχηγός είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τους συμμετέχοντες σε αυτήν ομολόγους του και άλλους επίσημους προσκεκλημένους.

Την Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2023, ο Αντιστράτηγος Ζερβάκης, παρέστη στην τελετή έναρξης των Εκθέσεων IDEX & NAVDEX 2023, την οποία τίμησε με την παρουσία του ο Διάδοχος Πρίγκηπας του Άμπου Ντάμπι, Σεΐχης Mohammed bin Zayed Al Nahyan, ο οποίος υποδέχθηκε και χαιρέτισε διαδοχικά τους επίσημους προσκεκλημένους.

Ακολούθως, περιηγήθηκε στον εκθεσιακό χώρο και ενημερώθηκε για τις εξελίξεις της αμυντικής βιομηχανίας. Πέραν των άλλων επισκέφθηκε το περίπτερο της Ελλάδας, όπου έτυχε ενημέρωσης από τον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης  Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, Αντιναύαρχο ε.α Αριστείδη Αλεξόπουλο, καθώς και τον  αντίστοιχο χώρο του Πεδίου Βολής Κρήτης (NATO Missile Firing Installation – NAMFI).

φωτ.ΓΕΕΦ

Την ίδια ημέρα ο Αρχηγός παραχώρησε συνέντευξη στο περιοδικό των ΕΔ των ΗΑΕ «Nation Shield», όπου αναφέρθηκε στη διμερή συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας με τα ΗΑΕ, επισημαίνοντας ότι οι δύο χώρες έχουν κοινά ενδιαφέροντα και αντίστοιχες προκλήσεις και η συνεργασία που έχει αναπτυχθεί σε πολιτικό και στρατιωτικό τομέα είναι αμοιβαία επωφελής, τόσο για τις ίδιες όσο και για την ευρύτερη περιοχή.

Την 21 Φεβρουαρίου 2023, ο Αρχηγός  είχε διμερή συνάντηση  με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των ΗΑΕ, Αντιστράτηγο Issa Al Mazrouei. Κατά την εν λόγω συνάντηση, καταγράφηκε η κοινή βούληση για την υλοποίηση του Προγράμματος Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας (ΠΔΑΣ) για το 2023, που υπογράφηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2022 στη Λευκωσία, αλλά και η διερεύνηση της δυνατότητας σχεδίασης και άλλων δράσεων αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Ταυτόχρονα, διαπιστώθηκαν οι κοινές προκλήσεις καθώς και η σημασία της συνεργασίας αυτής, ως αφετηρία για την ανάπτυξη μιας μακροπρόθεσμης, διαρκούς, ισχυρής και στρατηγικής σχέσης μεταξύ των ΕΔ των δύο χωρών. Αντίστοιχη συνάντηση πραγματοποιήθηκε και με τους Αρχηγούς Ναυτικού και Αεροπορίας, Υποναύαρχο Sheikh Saeed bin Hamdan bin Mohammed Al Nahyan και  Υποπτέραχο Ibrahim Nassar Mohammed Al Alawi, όπου έγινε ανταλλαγή απόψεων σε δράσεις που περιλαμβάνονται στο ΠΔΑΣ και  άπτονται του Κλάδου τους. Επίσης ο Αρχηγός, είχε εθιμοτυπική συνάντηση και με τον τέως Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου και νυν Σύμβουλο Στρατιωτικών Υποθέσεων του Προέδρου των ΗΑΕ, Αντιστράτηγο Hamad Mohammed Thani Al Rumaithi.

Ακολούθως, την ίδια ημέρα, ο Αρχηγός είχε κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο και Υπουργό Άμυνας της Σερβίας, κ. Milos Vucevic. Κατά την εν λόγω συνάντηση ο Αντιστράτηγος Ζερβάκης, αφού μετέφερε τους χαιρετισμούς του Υπουργού Άμυνας κ. Χαράλαμπου Πετρίδη, αναφέρθηκε στη συνεργασία με τη Σερβία σε θέματα εξοπλισμών και διατυπώθηκε η συναντίληψη για την υλοποίηση των δραστηριοτήτων που καθορίζονται στο ΠΔΑΣ για το 2023, το οποίο υπογράφηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2022 στη Λευκωσία.

Το πρόγραμμα του Αρχηγού περιλάμβανε συνάντηση με τον Αρχηγό ΕΔ της Αιγύπτου, Αντιστράτηγο Osama Asker, όπου καταγράφηκαν οι προκλήσεις ασφαλείας στην περιοχή και η θέληση για την υλοποίηση του υφιστάμενου ΠΔΑΣ, καθώς και του αντίστοιχου τριμερούς με την Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας για μια επιπλέον φορά τη δυναμική της Διμερούς αλλά και της Τριμερούς στρατιωτικής συνεργασίας και γενικότερα για τον καταλυτικό ρόλο της συνεργασίας μεταξύ των χωρών της περιοχής για τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας και ειρήνης. Παράλληλα καταγράφηκε η δυνατότητα συνεργασίας και σε άλλους τομείς.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, είχε σύντομη συνάντηση με τον ΑΕΔ του Ομάν, Αντιστράτηγο Abdullah bin Khamis bin Abdullah Al Ra΄ Eesi, στον οποίο εκτός των άλλων ο Αρχηγός απεύθυνε πρόσκληση για συμμετοχή, στην άσκηση «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ – 2023», που θα πραγματοποιηθεί τον Μάϊο στην Κύπρο.

Την  21 Φεβρουαρίου 2023, ο Αρχηγός επισκέφθηκε το Μνημείο Μαρτύρων και Ηρώων «Wahat Al Karama», όπου έγινε δεκτός από τον Σεΐχη Sheikh Khalifa bin Tahnoon bin Mohammed Al Nahyan, και αφού κατάθεσε Στεφάνι αποτίοντας φόρο τιμής ξεναγήθηκε στο χώρο από τον Σείχη Al Nahyan και ενημερώθηκε για την ιστορία και την θρησκευτική και ιστορική σημασία του Μνημείου, για το λαό των ΗΑΕ.

Ο Αρχηγός, στο πλαίσιο της παρουσίας του στα ΗΑΕ, επισκέφτηκε το American University of the Emirates, όπου έτυχε αρχικά ενημέρωσης  από τον Πρόεδρο Δρ. Muthanna G. Abdul Razzaq και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) για το εκπαιδευτικό έργο του Πανεπιστημίου. Στη συνέχεια, πραγματοποίησε διάλεξη σε καθηγητές και μεταπτυχιακούς σπουδαστές της Σχολής Άμυνας και Διεθνών Σπουδών, στην παρουσία του Προέδρου του ΔΣ, του Κοσμήτορα της Σχολής Δρ. Chahine A. Ghais και ομάδας καθηγητών με θέμα « Mediterranean Security Environment: A new paradigm». Πέραν του κύριου θέματος της διάλεξης, έγινε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με τους καθηγητές και σπουδαστές αναφορικά με τις γεωπολιτικές εξελίξεις που σχετίζονται με την περιοχή του Κόλπου και της Ανατολικής Μεσογείου καθώς και για ευρύτερα θέματα ασφάλειας.

Σε μέρος των επίσημων επαφών στα ΗΑΕ συμμετείχε και ο Πρέσβης της ΚΔ στα ΗΑΕ κ. Γιάννης Μιχαηλίδης, με τον οποίο ο Αρχηγός είχε κατ΄ ιδίαν συνάντηση, κατά την οποίαν, πέραν του ΠΔΑΣ, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στη διμερή συνεργασία της ΚΔ με τα ΗΑΕ αλλά και τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής, σε ευρύτερο πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο. Αντίστοιχη συνάντηση είχε με τον Πρέσβη της ΚΔ στο Κατάρ κ. Νικόλα Μανώλη, κατά την ολιγόωρη παραμονή του στην Ντόχα του Κατάρ, ως ενδιάμεσο σταθμό προς τα ΗΑΕ.

Η επίσκεψη του Αρχηγού, ανέδειξε τη σημασία του εκτεταμένου πλέγματος διεθνών συνεργασιών και πρωτοβουλιών που έχει αναπτύξει η Εθνική Φρουρά με τις κατευθύνσεις του Υπουργείου Άμυνας, οι οποίες συμβάλλουν στην αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της και παράλληλα προάγουν την ασφάλεια και την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και ευρύτερα.