21-2-2023
Θερμή ήταν η συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken νωρίτερα σήμερα με την έναρξη του 4ου γύρου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ. Η συζήτηση μεταξύ των δυο ΥΠΕΞ έλαβε χώρα υπό το φως των ισχυρών στρατηγικών σχέσεων Ελλάδος – ΗΠΑ, των κοινών αξιών και των βαθέων δεσμών των δυο λαών, όπως έγινε γνωστό με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.
Oι συνομιλίες αυτές ενισχύουν περαιτέρω τη διμερή συνεργασία σε ένα ευρύ φάσμα τομέων. Επίσης, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Antony Blinken συζήτησαν για την εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδος – ΗΠΑ διμερώς και εντός πολυμερών σχημάτων, καθώς και για τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις. Επιβεβαιώθηκε o ρόλος της Ελλάδος ως αξιόπιστου συμμάχου και ως σημαντικού παράγοντα για την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας και ενεργειακής ασφάλειας.




φωτ.Υπουργείο Εξωτερικών-twitter
Ακολούθως παρατίθενται αναλυτικά οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken.
«Αγαπητέ κύριε Υπουργέ, για δεύτερη φορά σήμερα, θα ήθελα να σε καλωσορίσω στην Αθήνα. Κυρίες και κύριοι, μόλις εγκαινιάσαμε με τον Αμερικανό ομόλογό μου τον 4ο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδος – Ηνωμένων Πολιτειών.
Πραγματοποιήσαμε, επίσης, εποικοδομητικές συζητήσεις για το γενικότερο πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων. Ο Στρατηγικός Διάλογος αφορά επτά σημαντικούς τομείς.
Αποτελεί απτή απόδειξη της δυναμικής που έχουν οι σχέσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σχέσεις στρατηγικές, οι οποίες έχουν φτάσει στο υψηλότερο σημείο τους.
Σχέσεις με βέβαιη προοπτική. Στέρεη βάση των διμερών μας σχέσεων είναι οι κοινές μας αρχές και αξίες. Η ελευθερία, η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο και στις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Αλλά και η δυναμική παρουσία της ελληνικής ομογένειας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, ο κύριος Τσούνης, αποτελεί λαμπρό παράδειγμα των επιτυχιών της ομογένειας.
Αγαπητέ Tony, αγαπητέ κύριε Υπουργέ, η σημερινή σας επίσκεψη ακολουθεί την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον τον Μάιο του 2022.
Η ανοδική δυναμική των στρατηγικών διμερών μας σχέσεων επισφραγίστηκε από τις δύο αμυντικές Συμφωνίες των χωρών μας. Είχα την τιμή να υπογράψω και τις δύο αυτές Συμφωνίες.
Η υπογραφή τους αποδεικνύει ότι σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον, η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας.
Εμείς και οι Ηνωμένες Πολιτείες αγωνιστήκαμε δίπλα – δίπλα στις μεγάλες ιστορικές προκλήσεις του 20ου αιώνα. Στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην Κορέα.
Όταν ολοκληρωτικά καθεστώτα επιχείρησαν να επιβάλουν τη θέλησή τους μέσω της απειλής χρήσης βίας και της χρήσης βίας. Δυστυχώς, σήμερα, στον 21ο αιώνα πια, γινόμαστε μάρτυρες παρόμοιων συμπεριφορών.
Μελανό τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Επαναλαμβάνω, με κάθε ευκαιρία, ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική βασίζεται στην πλήρη εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Βασίζεται στον σεβασμό των αρχών του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της καταδίκης της απειλής ή της χρήσης βίας.
Από την πρώτη στιγμή προσφέραμε βοήθεια στην Ουκρανία, συνταχθήκαμε αμέσως με τις Αποφάσεις και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.
Η Βουλή των Ελλήνων επικύρωσε σε σύντομο χρονικό διάστημα την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, των δύο χωρών που είναι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σήμερα, όμως, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Συμφωνήσαμε για την αναγκαιότητα να κρατηθεί ζωντανή η ευρωατλαντική πορεία των Δυτικών Βαλκανίων.
Ενημέρωσα τον αγαπητό Tony για τις επισκέψεις μου στα Δυτικά Βαλκάνια, τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για να αποφευχθεί μια νέα κρίση στην περιοχή μας. Τον ενημέρωσα, επίσης, για τις εξελίξεις σε Αιγαίο και Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Η γειτονική μας Τουρκία, αλλά και η Συρία, χτυπήθηκαν ανελέητα από τους πρόσφατους σεισμούς. Διαπίστωσα το μέγεθος της πρωτοφανούς καταστροφής, κατά την επίσκεψή μου στην Αντιόχεια πριν από μία εβδομάδα, συνοδευόμενος από τον φίλο μου, Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ήταν η πρώτη επίσκεψη Ευρωπαίου Υπουργού Εξωτερικών στις πληγείσες περιοχές και είχα την ευκαιρία χθες να ενημερώσω σχετικά το Συμβούλιο των Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, ζητώντας βοήθεια για τα θύματα των σεισμών.
Η Ελλάδα, άλλωστε, ήταν και η πρώτη χώρα που έστειλε ειδικές μονάδες διάσωσης στην Τουρκία και η ελληνική κοινωνία συγκέντρωσε – και συνεχίζει να συγκεντρώνει – τόνους ανθρωπιστικού υλικού, το οποίο μεταφέρεται στον τουρκικό και στον συριακό λαό.
Επίσης συμφωνήσαμε με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών ότι δεν πρέπει να περιμένουμε καταστροφές για να ομαλοποιήσουμε τις σχέσεις μας.
Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τον Tony Blinken για τη συνεργασία μας εντός των Διεθνών Οργανισμών, αλλά και των πολυμερών σχημάτων. Όπως τη συνεργασία «3+1» και την προοπτική να δυναμώσει αυτή ακόμη περισσότερο.
Ένα άλλο θέμα που μας απασχόλησε σήμερα ήταν το ενεργειακό. Ειδικά οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν για την απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.
Τόνισα τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα ως ενεργειακός κόμβος από τον Νότο πλέον προς τον Βορρά. Οι πλωτές μονάδες αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, η Ρεβυθούσα, ο αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας, είναι μερικά από τα σχέδια που θα ενισχύσουν σημαντικά τον ρόλο αυτό.
Επίσης, χαιρετίζουμε την αμερικανική υποστήριξη στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου. Η διασύνδεση αυτή θα επιτρέψει τη μεταφορά καθαρής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Συζητήσαμε, επίσης, για τη συνεργασία στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των επενδύσεων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αποτελούν τον μεγαλύτερό μας εταίρο, εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο εμπόριο, στις επενδύσεις, στον τουρισμό.
Σήμερα, καταλήγοντας, θέλω να πω ότι ήταν μια ακόμα σημαντική μέρα για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Αγαπητέ μου Tony, θα ήθελα να σε ευχαριστήσω θερμά και να σου ευχηθώ μια καλή μέρα στην γενέτειρα της δημοκρατίας.»