Γκρίζα ζώνη στα Αμερικανο-τουρκικά

21-2-2023

Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος Διεθνολόγος – Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Παρά την «ένθερμη» και ευέλικτη διπλωματική γλώσσα, στασιμότητα παρατηρείται στα θέματα των αεροπορικών εξοπλισμών της Αγκυρας από τις ΗΠ, καθώς και των αιτημάτων της Σουηδίας και της Φινλανδίας για την τυπική ένταξή τους στην Ατλαντική Συμμαχία, μετά τη διήμερη επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Αντονι Μπλίνκεν, και τις συζητήσεις που είχε με τον ομόλογό του της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Αγκυρα.

Ο Μπλίνκεν συναντήθηκε επίσης χθες στο αεροδρόμιο Εσένμπογκα της τουρκικής πρωτεύουσας με τον πρόεδρο Ερντογάν (πριν μεταβεί με τον πολιτικό του σύμμαχο Ντεβλέτ Μπαχτσελί στις σεισμόπληκτες περιοχές Χατάι και Καχραμανμαράς), με τον οποίο συζήτησαν τα θέματα της σεισμικής καταστροφής, ενεργειακά, στρατιωτικά, ΝΑΤΟ, Ουκρανίας/Ρωσίας, ως  και εμπορίου, παρόντων μόνο του ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου και του Αμερικανού πρέσβη στην Αγκυρα, Τζεφ Φλέικ.

Σχετικά με την προμήθεια των 40 αεροσκαφών F-16 BLOCK70/72 και τον εκσυγχρονισμό 79 αεροσκαφών που είναι ήδη στον αεροπορικό στόλο, ο Μπλίνκεν τόνισε ότι για εθνικούς και συμμαχικούς λόγους ως και συνδεόμενα συμφέροντα προσωπικά είναι υπέρ της πώλησης στην Τουρκία, αλλά πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει και η θετική άποψη του Κογκρέσου, και λόγω της θέσης διάφορων γερουσιαστών δεν μπορεί να παρουσιάσει κάποιο ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα. Ο Τσαβούσογλου από τη δική του πλευρά είπε ότι η χώρα του δεν επιθυμεί «να προμηθευτεί αεροσκάφη υπό όρους» και ανέφερε: «Δεν είναι αλληλεξαρτώμενες οι περιπτώσεις των τουρκικών αεροπορικών εξοπλισμών με τη σκανδιναβική διεύρυνση του ΝΑΤΟ».

Ο Μπλίνκεν πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα πρέπει να λειτουργεί εξοπλιστικά σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα του ΝΑΤΟ, για να διασφαλιστεί ότι έχουμε πλήρη διαλειτουργικότητα (αιχμή για τους S-400).

«Τα μέλη μας στο Κογκρέσο έχουν κάποιες ανησυχίες. Οι ανησυχίες τους πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά», κατέληξε ο Μπλίνκεν.

Σχετικά με τα σκανδιναβικά κράτη, ο Μπλίνκεν υποστήριξε πολύ έντονα την όσο το δυνατόν γρηγορότερη ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας ότι δεν είναι διμερές ζήτημα, αλλά σχετίζεται με τη θέση του ΝΑΤΟ σε χρονική περίοδο πολέμου στην Ουκρανία και με εμφανείς τις ρωσικές απειλές. Ο Τσαβούσογλου δεν απάντησε ξεκάθαρα αν τα δύο σκανδιναβικά κράτη θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ πριν τη φετινή Σύνοδο Κορυφής, που πρόκειται να λάβει χώρα τον προσεχή Ιούνιο.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρθηκε και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, λέγοντας ότι θα πρέπει «να λυθεί η διαφορά σε Αιγαίο και Μεσόγειο. Και η Ελλάδα και η Τουρκία είναι σύμμαχοί μας. Είδαμε ότι τόσο η Ελλάδα όσο και το Ισραήλ και η Αρμενία μάχονται για τους σεισμόπληκτους. Είδαμε ότι η Τουρκία έχει κάνει συγκεκριμένα βήματα σε αυτό το θέμα. Και οι δύο χώρες πρέπει να βρουν έναν κοινό τρόπο για την αποκλιμάκωση των εντάσεων».

ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ

Ζήτησε πίσω τα λεφτά από τα F-35

Για το θέμα των αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35, ο Τούρκος ΥΠΕΞ τόνισε: «Ημασταν εταίρος του πολυεθνικού προγράμματος των F-35 και, λόγω των κυρώσεων της CAATSA, η Tουρκία αποκλείστηκε από αυτή τη συνεργασία. Αυτή ήταν μια μονομερής απόφαση. Δεν ήταν δική μας απόφαση. Υπάρχει μια πληρωμή που κάναμε, 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια, και εάν η Τουρκία δεν είναι στο πρόγραμμα, είναι φυσικό να περιμένουμε ότι αυτά τα χρήματα θα επιστραφούν σε εμάς. Και οι διαπραγματεύσεις για αυτό συνεχίζονται. Στις 18 Ιανουαρίου, όταν συναντηθήκαμε με τον ομόλογό μου στην Ουάσιγκτον, οι ειδικοί συζήτησαν επίσης το θέμα των F-35 την ίδια μέρα. Και, φυσικά, θα είναι ωφέλιμο να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα πάνω σε αυτό το συντομότερο δυνατό».

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο  και στο ambassadorsatlarge.com

*Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην ενότητα “Απόψεις” του Diplomatic Point απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους.

φωτ. ambassadorsatlarge.com