Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού ▪ Έφτασε η μεγάλη ώρα των κρίσιμων εκλογών

Χαράλαμπος Πόκας, Αντιστράτηγος ε.α., υποψήφιος για το Δ.Σ. της ΕΑΑΣ: “Το «ερήμην ημών» λήψη αποφάσεων «δι’ ημάς» πρέπει να λάβει οριστικό τέλος”

18-2-2023

Ήγγικεν η ώρα των εκλογών για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου στην Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού – ΕΑΑΣ. Αύριο Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023, οι εν αποστρατεία Αξιωματικοί του Στρατού καλούνται να εκλέξουν τους νέους εκπροσώπους τους.

φωτ. ο κ.Χαράλαμπος Πόκας, Αντιστράτηγος ε.α.

Για την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού έχουμε αναφερθεί εκτενώς με παλαιότερο αφιέρωμα στο Diplomatic Point. Με ευγένεια και προθυμία η Ένωση μας είχε τότε φιλοξενήσει στους χώρους των γραφείων της στο κέντρο της Αθήνας και με καλή διάθεση μας είχε παρουσιάσει το ιστορικό  και το έργο της. (για να δείτε τη σχετική δημοσίευση πατήστε εδώ)

Σήμερα, ένας εξαιρετικά έμπειρος και δυναμικός Αξιωματικός, ο Αντιστράτηγος ε.α. Χαράλαμπος Πόκας, Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αξιωματικών Πεζικού (ΠΣΑΠ) και υποψήφιος στις αυριανές εκλογές της ΕΑΑΣ για το Δ.Σ., μας υποδέχτηκε με ευγένεια στο γραφείο του, μες στην καρδιά του κλεινού μας άστεως και μοιράστηκε μαζί μας τις απόψεις του αναφορικά με την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού και τις αναγκαίες αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν άμεσα ώστε να βελτιωθεί η υπάρχουσα κατάσταση.

Στρατηγέ, είστε υποψήφιος για Σύμβουλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αποστράτων Στρατού Ξηράς στις εκλογές της 19ης Φεβρουαρίου 2023, μπορείτε να μας πείτε τι σας ώθησε να θέσετε υποψηφιότητα;

Χαράλαμπος Πόκας: “ Όπως γνωρίζετε, είμαι Πρόεδρος στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αξιωματικών Πεζικού (ΠΣΑΠ) και ήδη πολλοί συνάδελφοι από όλη την Ελλάδα μου ζήτησαν να θέσω υποψηφιότητα κατά την κρίση μου στις επερχόμενες εκλογές.

 Βολιδοσκοπώντας την κατάσταση και βλέποντας ότι με την υποψηφιότητά μου θα μπορούσα να αυξήσω τον αριθμό των ψηφοφόρων που παραδοσιακά ψηφίζουν για την εκλογή του Δ.Σ. της ΕΑΑΣ, συν το γεγονός ότι θα υπάρχει και μια επιπλέον φωνή εκ των συναδέλφων που υπηρετήσαμε στο απαιτητικό αλλά ωραίο Όπλο του Πεζικού, έθεσα τον εαυτό μου στην κρίση των συναδέλφων, τους οποίους καλώ να ψηφίσουν αυτούς που θεωρούν ότι τους εκπροσωπούν επαξίως.

 Το πνεύμα που διαπνέει όλους τους Αξιωματικούς είναι πως ό,τι αναλαμβάνουμε να φέρουμε σε πέρας, το αναλαμβάνουμε πιστεύοντας ακλόνητα ότι μπορούμε να το κάνουμε καλύτερα από ότι γινόταν μέχρι τώρα και να το βελτιώσουμε με πλήρη συναίσθηση της σοβαρότητος και της χρησιμότητάς του έργου.   

 Η εποχή μας δεν προσφέρεται για αναζήτηση και αναμονή οραμάτων και μεγάλων αλλαγών, αλλά εστιάζεται στην υλοποίηση συγκεκριμένων μικρών άμεσα υλοποιήσιμων αλλαγών, που θα βελτιώσουν σταδιακά την υφιστάμενη δυσμενή κατάσταση.”

φωτ. Ο κ.Χαράλαμπος Πόκας κατά την βράβευση του Ακαδημαϊκού και Επίτιμου Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Σκαρβέλη Δημητρίου από τον ΠΣΑΠ

-Συμμετέχοντας στο Δ.Σ. της ΕΑΑΣ σε τι πιστεύετε ότι μπορείτε να συνεισφέρετε για τα μέλη της;

Χ.Π.: “Πιστεύω στην σπουδαιότητα που έχουν οι παραδοσιακές αξίες, τις οποίες μπορούμε να τις μπολιάσουμε και να βελτιώσουμε με έξυπνες κινήσεις και συγκεκριμένα μέτρα. Εφόσον εκλεγώ μέλος του Δ.Σ. της ΕΑΑΣ, σκοπεύω να προτείνω μια σειρά συγκεκριμένων μέτρων που πιστεύω ότι θα βελτιώσουν σημαντικά την υφιστάμενη κατάσταση.

 Η γνώμη μου είναι ότι η ΕΑΑΣ θα πρέπει να βελτιώσει τη ροή πληροφοριών προς τα μέλη της. Πολλές παρεξηγήσεις θα είχαν αποφευχθεί, εάν υπήρχε έγκαιρη και σωστή ενημέρωση. Οι επιδέξιες παραπλανητικές ενέργειες παραπληροφόρησης από διάφορες ανεύθυνες πηγές, έχουν επιδεινώσει την κατάσταση και έχουν προκαλέσει μεγάλη σύγχυση. Σε αυτό τον τομέα της ενημέρωσης, νομίζω ότι μπορώ να συνεισφέρω αρκετά πράγματα. Θεωρώ ότι η πρώτη κίνηση που θα πρέπει να γίνει, είναι η αποκατάσταση πλήρους αξιοπιστίας της ΕΑΑΣ και η δημιουργία κλίματος συναδελφικής αγάπης, υποστήριξης και αλληλεγγύης μεταξύ μας. 

 Ταυτόχρονα πιστεύω ότι το κυριότερο το οποίο θα απασχολήσει το νέο Δ.Σ. της ΕΑΑΣ είναι η βελτίωση από πάσης απόψεως της ζωής των μελών του. Η έστω και μικρή ενίσχυση των εσόδων τους από τις κουτσουρεμένες συντάξεις, θα ανακουφίσει σίγουρα μεγάλη μερίδα των χειμαζομένων συναδέλφων. Η αίσθηση ότι το κάθε μέλος της ΕΑΑΣ δεν είναι μόνο του και ο,τι είναι δυνατόν να βοηθηθεί ατομικά και ότι υπάρχει αλληλοϋποστήριξη είναι απόλυτες προτεραιότητες.

 φωτ. Ο Αντιστράτηγος ε.α. Χαράλαμπος Πόκας με συναδέλφους του σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη

Είμαστε όλοι πρώην στελέχη του Στρατού Ξηράς και γνωρίζουμε να αντιμετωπίζουμε κάθε κατάσταση μεθοδικά και με οργανωτικότητα. Αποδεχόμεθα πλήρως το “Primat der Politik”, δηλαδή ότι η νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση αποφασίζει και νομοθετεί ορθώς. Η ΕΑΑΣ ως ΝΠΔΔ, σύμφωνα με την αποστολή της, έχει την δυνατότητα να επισημαίνει τυχόν λάθη και αδικίες. Ας μην ξεχνάμε ότι το κάθε νομοθέτημα είναι ανθρώπινη πράξη και ως εκ τούτου, είναι ενδεχόμενο να εμπεριέχει και λάθη. Η ΕΑΑΣ λοιπόν, αναπτύσσει και υποβάλλει τα δίκαια και λογικά αιτήματα της και αιτείται από την Κεντρική Διοίκηση να διορθώσει τυχόν αδικίες εις βάρος μας. Η εκτίμηση και η ευχή όλων μας είναι όπως το Κράτος τείνει ευήκοον ους και αφού εκτιμήσει το έργο που έχουμε προσφέρει και τις παρούσες ανάγκες μας να ενεργήσει ανάλογα. Επιθυμία όλων μας είναι όπως η Πατρίδα μας έχει ισχυρή οικονομία, ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις και να υπάρχει ένα Κράτος Δικαίου, τα υπόλοιπα είναι φυσιολογικά επακόλουθα.

 Το έργο το οποίο παράγουν οι Ένοπλες Δυνάμεις και ιδιαιτέρως ο Στρατός Ξηράς είναι άυλο, είναι όπως όλοι γνωρίζουμε, οι συνθήκες ασφάλειας και ειρήνης που διαβιούμε, απολύτως απαραίτητες προϋποθέσεις για όλη την ελληνική κοινωνία που εργάζεται και μοχθεί και απολαμβάνει τους κόπους της εργασίας της εν ειρήνη.

 Επίσης, μέσα στις προτάσεις μου θα είναι η δημιουργία Ομάδων Εργασίας (Working Group) από καταξιωμένους συναδέλφους, που έχουν όρεξη και διάθεση να συνεισφέρουν, οι οποίοι θα μπορέσουν σε βάθος χρόνου (έτους, 2ετίας ή και 3ετίας), να ασχοληθούν με τη μελέτη και την πρόταση λύσεων για χρονίζοντα θέματα της ΕΑΑΣ. Τα θέματα αυτά, που είναι γνωστά τοις πάσι, θα πρέπει να τεθούν επί τάπητος, να εξετασθούν ενδελεχώς, να γίνουν εμπεριστατωμένες μελέτες και να προταθούν πιθανοί τρόποι ενεργείας. Το Δ.Σ. της ΕΑΑΣ από μόνο του, χωρίς να πλαισιωθεί από την πλειοψηφία των μελών της, είναι απλώς μια σφραγίδα και ένα Καταστατικό. Όταν αποφασίσουμε όλοι μαζί να στηρίξουμε τις αποφάσεις της ΕΑΑΣ, τότε μάλιστα, είναι δυνατόν να μετακινηθούν ακόμη και βουνά και να επιλυθεί σωρεία προβλημάτων.

 Η ΕΑΑΣ θα πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία στα θέματα που μας αφορούν, αντί να τρέχει πίσω από τα νομοθετήματα και να ζητάει τροποποιήσεις, θα πρέπει να προτείνει η ίδια νομοθετήματα, η συμμετοχή της στις διαδικασίες και τις προεργασίες οποιουδήποτε Νόμου μας αφορά, θα πρέπει να είναι αυτονόητη μέσα στη σύγχρονη ελληνική κοινοβουλευτική πραγματικότητα, ενώ οι ενημερώσεις και η ανταλλαγή απόψεων με την Ομάδα του Κοινοβουλίου που ασχολείται με την Εθνική Άμυνα και την Εξωτερική Πολιτική θα πρέπει να είναι στην ημερήσια διάταξη. Δεν είμαστε απλοί αυτόπτες μάρτυρες ούτε της Ιστορίας, μα ούτε και της καθημερινότητας. Έχουμε αποδείξει εμπράκτως κατά την διάρκεια της ενεργού Υπηρεσίας, ότι μπορούμε και αξίζουμε κάτι καλύτερο. Το “ερήμην ημών” λήψη αποφάσεων “δι΄ ημάς” πρέπει να λάβει οριστικό τέλος.

 Ακροθιγώς, διότι είναι πάρα πολλά που μπορώ να προτείνω, είμαι υπέρ της επιστολικής ψήφου και της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για καλύτερη εκπροσώπηση των μελών της ΕΑΑΣ.

 Επίσης, είμαι υπέρ της δημιουργίας μιας ασφαλούς εφαρμογής (application), που θα μπορούμε να την εγκαταστήσουμε στο κινητό, μέσω της οποίας θα λαμβάνουμε χρήσιμες πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, από τα ενημερωτικά σημειώματα των συντάξεων μας, ενημερώσεις για τα μερίσματα, έως και την δυνατότητα άμεσης αποστολής προς την ΕΑΑΣ ερωτημάτων, αιτημάτων και προτάσεων.

 Η ΕΑΑΣ κατά την γνώμη μου, θα πρέπει να είναι ένα “Κέντρο Επιχειρήσεων”, όπου θα διεκπεραιώνονται άμεσα όλες οι καθημερινές λειτουργίες υποστήριξης και βοήθειας των μελών της με δυνατότητα σχεδίασης μελλοντικών ενεργειών.

 Ο εβδομαδιαίος απολογισμός του έργου της ΕΑΑΣ, ο προγραμματισμός των ενεργειών για την επόμενη εβδομάδα και η στοχοθεσία, είναι αντικείμενα για τα οποία θα πρέπει να έχουν την δυνατότητα να ενημερωθούν άπαντες.

 Είναι αυτονόητο ότι δεν είναι δυνατόν να προβλέψει κανείς με απόλυτη λεπτομέρεια ποια θέματα ακριβώς θα απασχολήσουν το Δ.Σ. της ΕΑΑΣ, και γι΄ αυτό τον λόγο είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν στο 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο τα κατάλληλα άτομα, τα οποία θα λάβουν τις σωστές αποφάσεις για τη ζωή και το μέλλον μας.”

φωτ. Ο κ.Πόκας με συνάδελφό του από εκδήλωση στην Ξάνθη

Πιστεύετε ότι θα υπάρξει μαζική συμμετοχή στις εκλογές της ΕΑΑΣ;

Χ.Π.: “Είναι κάτι που εύχομαι και αγωνίζομαι με όλες μου τις δυνάμεις να επιτευχθεί. Και δεν είμαι ο μόνος. Πολλοί συνάδελφοι συμμερίζονται την αγωνία μου και τις θέσεις μου.   

 Όπως αντιλαμβάνεστε, όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή υπάρξει, τόσο το καλύτερο για όλους μας. Το νέο Δ.Σ. της ΕΑΑΣ πρέπει να λάβει την μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη μέσα από την ψήφο όλων μας. Παρελκυστικές φωνές για μη συμμετοχή και εξυπνακισμοί, δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντά μας.

 Η ΕΑΑΣ είναι η μοναδική συλλογική ύπαρξη που έχει το Νομικό Καθεστώς και την οντότητα να διαπραγματευτεί, να συνεργαστεί και να γίνει σεβαστή από όλες τις κρατικές υπηρεσίες και γενικότερα την κρατική μηχανή. Στις έδρες των Νομών όπως επίσης και στο Λεκανοπέδιο της Αττικής θα υπάρχουν περί τα εξήντα (60) Εκλογικά Τμήματα. Η μέχρι τώρα εμπειρία από τις προηγούμενες εκλογές δείχνει ότι ένας ικανός αριθμός μελών της ΕΑΑΣ ψηφίζει φιλότιμα για την ΕΑΑΣ, ανεξάρτητα εάν επικροτεί ή όχι το έργο της. Είναι αυτές ακριβώς οι προσωπικότητες που έχουν ενσυνείδητη πειθαρχία και το πνεύμα τους διέπεται από την κοινή λογική. Αντιλαμβάνονται και αναγνωρίζουν ότι η Ένωσή μας, η ΕΑΑΣ είναι ένα θεσμός. Όπως θεσμός είναι π.χ. η Αστυνομία ως εκ της αποστολής της να μας προστατεύει από τους κακοποιούς. Κανείς δεν μπορεί να βάλλει εναντίον ενός θεσμού, αυτό που μπορεί να κάνει είναι να ψέγει και να καταδικάζει τις ενέργειες μεμονωμένων ατόμων που παραβιάζουν τον νόμο και δεν ενεργούν σύμφωνα με την αποστολή τους.

 Έτσι ακριβώς και με την ΕΑΑΣ, κανένας δεν νομιμοποιείται να υβρίζει, να λοιδορεί και να καταφέρεται εναντίον της, ως εκ της αποστολής της. Η ΕΑΑΣ, πρέπει όλοι να ενστερνιστούμε, ότι υπάρχει και λειτουργεί για να μας εκπροσωπεί, να μας εξυπηρετεί, να μας υπερασπίζεται, να μας βοηθάει όταν την έχουμε ανάγκη και να προάγει την Ιστορία, τον Ελληνικό Πολιτισμό και την Στρατιωτική Παράδοση. 

 Η κοινή λογική τουλάχιστον, όπως επίσης και το κοινό συμφέρον υπαγορεύουν ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ενδυναμώσουμε την ΕΑΑΣ με την ψήφο μας και να δώσουμε μια ευκαιρία στο νέο Δ.Σ. της ΕΑΑΣ να μπορέσει να εκφράσει τη θέλησή μας και να υπερασπιστεί τα δίκαια αιτήματά μας από θέση ισχύος.

 “Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ”, η προμετωπίδα στο σήμα της ΕΑΑΣ, δεν γράφηκε επί ματαίω, είναι πάντοτε εκεί ψηλά, για να υπενθυμίζει σε όλους μας -έστω και εν αποστρατεία- το: «ούδ’ εγκαταλείψω τόν παραστάτην,  ότω άν στοιχήσω».”

φωτ. από δεξιά τω βλέποντι, ο Αντιστράτηγος ε.α. Χαράλαμπος Πόκας, δίπλα του ο Υποστράτηγος Δημήτριος Βουνίσιος, ο Αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Βελεγράκης και ο Αντιστράτηγος ε.α. Δημήτριος Θεοδώρου, από την επετειακή εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο για τα 80 χρόνια από τη συγκρότηση του Ιερού Λόχου τον Νοέμβριο του 2022

φωτ. από την επετειακή εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο για τα 80 χρόνια από ιδρύσεως του Ιερού Λόχου, ο Αντιστράτηγος ε.α. Χαράλαμπος Πόκας με τον πρώτο  Διοικητή της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, Αντιστράτηγο Γεώργιο Τσιτσικώστα

Ευχαριστώντας τον κ. Χαράλαμπο Πόκα για τις απόψεις που μοιράστηκε μαζί μας και για την τιμητική για εμάς, επιλογή του να τις γνωστοποιήσει δημοσίως μέσα από τον ιστότοπο Diplomatic Point, ευχόμαστε καλή επιτυχία στις αυριανές εκλογές.

Με το καλό λοιπόν να έρθει η επόμενη μέρα στην Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού!

Επιμέλεια: Συντακτική Ομάδα Diplomatic Point